-
PROHARDVER!
Mibe tegyem a megtakarításaimat? Összefoglaló!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hi!King
őstag
válasz aujjobba #95290 üzenetére
Anno Plotinus elég jól hozott, de az nem befektetési alap volt, így szabadabb volt a keze, illetve nagyobb tőkeáttéttel kereskedett vele mint a Citadellával.
A Citadellát nem védeni akarom, de azért benne van a teljesítményében az is, hogy ez és sok más befalap úgy működik, hogy a tőkéje nagyobb részét rövid lejáratú állampapírban tartja, és a kisebb részével vesz fel pozíciókat, amik között persze van tőkeáttétes is, de eleve rögzített a szabályzatban mekkora tőkeáttétig megy el. Ami az állampapír részt illeti, az meg ugye nulla volt sok éven át, mint magánszemély lakossági állampapírral pedig számottevő hozamot tudtunk szerezni, amit az alapok nem. Emellett a Citadellának magas a normál alapkezelési díja, nem a sikerdíjra gondolok, ami nagyobb részt nem Zsidaynak megy, hanem a Holdnak (korábban Concorde).
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a Citadellát érdemes venni, nekem egy kevés van és ez az egyetlen magyar befalap, amiből tartok, hanem hogy szerintem az, hogy ez a konstrukció alulteljesíti a piacot nem abból fakad elsősorban, hogy ő ne értene ahhoz amit csinál, hanem elsősorban abból, hogy eleve rossz a konstrukció, túlzottan költséges és a magyar kettős kamatozású rendszer rosszabbik oldalán állt egy évtizedig (piaci állampapírok). Ha ugyanezt csinálja saját magának, kisebb tételekben kereskedve és lakossági állampapírokat tartva fedezetnek piaciak helyett, akkor valószínűleg megveri a piacot.
Még hozzáteszem, hogy ez a megveri vagy nem veri meg a piacot valaki nem egybites kérdés. Nem mindegy a kockázati szint és nem mindegy az, hogy mennyire korrelál a piaccal. Én hajlandó lennék nagyobb tételben is tartani olyan befalapot, amelyik ugyan kis mértékben alulteljesíti a részvénypiacot, de kisebb a volatilitása és alacsony a korrelációja a piaccal, jó lenne az indexkövető ETF-ek mellé.
-
Domináns Hím
kezdő
válasz julius666 #95291 üzenetére
"Akkor itt valami nem stimmel, mivel a brókerek többségénél még simán kapni az említett "nem EU-konform" papírokat."
Meglehet, hogy nem stimmel, érdemes volna rákérdezni náluk, ha ebben nem találsz választ.
"A definíciódat a szabályzást íróknak is mondtad már? "
Pontosan melyik szabályozásról van szó? A törvények kógens jogi szabályozást alkalmaznak az anyagi és végzettségbeli feltételekre.
"Teljesítménye katasztrófa, de se megvenni nem kell az alapjait, se feltétlenül megjátszani amiket ír (többnyire nem is konkrét befektetési tippek). Én se teszem."
Akkor Te is csak egy befektetési kérdésekkel foglalkozó médiaszemélyiségként kezeled (nagyon helyesen). De ha már szóba került a napokban a Credit Suisse, akkor érdemes összehasonlítani vele Pozsár Zoltánt. Fogalmazzunk finoman úgy, hogy a fiúk nincsenek egy súlycsoportban...
Így már érthető. Az asszony elég sok pert nyert már a szükséges tájékoztatás hiánya miatt, közjegyző, végrehajtó és bank ellen is, elé hamar rámoccan az ilyesmire.
[ Szerkesztve ]
Egy szimpátiát szülő nicket akartam. :)
-
stingy2
senior tag
válasz Domináns Hím #95302 üzenetére
Nem jut eszembe, milyen néven voltál itt? Az rémlik, hogy vmi milliárdos bp-i ingatlanos vagy, a feleséged meg nemzetközi szakjogász, de vmiért azt a nickedet bannolták
INTJ
-
HoTDoG
tag
A PEMÁP (2028/Y) utolsó napja nem a mai nap volt? Már nem látok lehetőséget vételre.
-
Manitou
veterán
válasz HussarF #95296 üzenetére
Én meg ma át akartam utalni az EUR-ot és Ft-ra váltani, erre ez fogadott :
Ezúton tájékoztatjuk önöket, hogy WebKincstár, MobilKincstár és TeleKincstár szolgáltatásaink karbantartás miatt 2023. március 16. napján 18:00 és március 17. 06:00 óra között átmenetileg nem lesznek elérhetőek!
Marad a holnap reggel, aminek most annyira nem örülök....... -
PredatorZoli
Topikgazda
válasz stingy2 #95217 üzenetére
A kereskedési volumen megoldható, ha direkt rámegy az ember, nem? 1 év alatt kell összesen 40 trade, negyedévente legalább 1, és összesen legalább 200k eurot kell átfordítani az 1 év alatt. Ez igazából elhatározás kérdése, nem? Az ő jutalékaikkal számolva még akkor sem őrülten drága, ha csak ez miatt csinálja valaki.
-
SzGee
aktív tag
válasz PredatorZoli #95309 üzenetére
Nekem tavaly januártól szeptemberig 700 trade-em volt, kb 2 milliárd Ft értékben, szóval ez egyáltalán nem megugorhatatlan
If you leave me, can I come, too?
-
kozeposztaly
csendes tag
Azt tudjuk, hogy Interactive Brokers kb milyen %al vált középhez (Revohoz) képest EURt/USDt?
Ha mondjuk a KBC 1% diffel, Erste mondjuk 0,7% diffel, akkor ez a % mennyi nagyságrendre az IBKRnél?[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz kozeposztaly #95311 üzenetére
Elvileg tudtommal valamivel jobb még annál is, mint amit a revolut ingyenes keretén belül kapsz.
-
kozeposztaly
csendes tag
Phew.... a piszok mindenüket! Hanyatló nyugat!
Más:
amikor IBnél vesz az ember usa/világ etf-et EUR-ra, belekeveredhet a milánói tőzsdébe,...ami ha ez a link igaz, akkor addicionális költségekkel jár:
[link]Ezeket hogyan kell értelmezni? A táblázat minden egyes bekezdése terhelődik egy-egy tranzakciónál, s látható (vagy rejtett) módon?
-
KIA Ceed
csendes tag
Sziasztok,
Államkincstárban tudok Eurót felvenni a számlámról, ha van szabad? Thx!
-
nagyúr
-
ngaba
aktív tag
válasz kozeposztaly #95313 üzenetére
Ezek akkor érvényesek, ha Tiered-re van állítva az árszabás. A Fixed árszabás esetén nem terheli ezeket az extra költségeket (de szinte mindig a Tiered az olcsóbb, Fixednél ezek az extra jutalékok be vannak építve az IBKR jutalékába).
A táblázatnak azok a sorai terhelődnek, amelyeknek a Product Groupja releváns. Egyébként ne tessék reklamálni, a BÉT vásárlás ott kezdődik, hogy 0.3% tranzakciós adó. Ez ahhoz képest olcsó.
Egyébként többféle algoritmusa is van IBKR-nek vásárlásnál, ezeket nem annyira ismerem, de valószínűleg van költségoptimalizáló is. Ezt a Trading Workstationön ki lehet választani. De egyébként mindig lehet konkrét tőzsdén is vásárolni, még a mobilos felületen is, csak kicsit el van dugva: Ha az ISIN-re keresel rá, akkor olyan formában is kihozza a találatokat, hogy TICKER @ tőzsde, és ha például RBI @ GETTEX-re mész rá, akkor csak a GETTEX-en próbálja megvenni a Raiffeisen részvényt. De nem biztos, hogy így jársz jobban, mert más tőzsdén lehet, hogy olcsóbban adják, és a magasabb tranzakciós költségek ellenére is jobban jársz. (Eladásnál ugyanígy lehet eljárni, én el szoktam menteni watchlistbe az RBI @ GETTEX típusú találatokat, és arra rámenve tudod GETTEX-en eladni. A portfólióból indulva mindig bármelyik tőzsdén próbálja eladni, akárhol is vetted.) Az IBKR szakik majd elmagyarázzák, hogy a különböző tranzakciós algoritmusok között mi a különbség, a SmartRouting a default, ha jól tudom. És mondom, alapvetően a TWS-en lehet ezeket jól beállítani, de amióta rájöttem, hogy a mobilappon is tudok tőzsdéhez kötötten kereskedni, azóta az is használható nekem.
[ Szerkesztve ]
-
stingy2
senior tag
válasz kozeposztaly #95311 üzenetére
Most egész pontosan 1 euróért a Revolutnál 395,26Ft-ot kell fizetni, az IB-nél pedig 394,77Ft-ot. A középárfolyam 394,5Ft.
#95317Gigicuci
azt is vedd figyelembe a váltásnál, hogy hogyan juttatod ki a pénzt a brókerhez/Revohoz, és az összeg sem mindegy. Ha tudsz teljesen ingyen utalni (tr adó mentesen) akkor jobb az IB, ha nem, akkor a Revo ingyenes kártyás feltöltése olcsóbb. Revónál ott a 350e (körüli) limit, utána 0,5% extra ktg, IB-nél ez nincs stb. Mindig egyéni, kinek melyik éri meg jobban.[ Szerkesztve ]
INTJ
-
ngaba
aktív tag
válasz Gigicuci #95317 üzenetére
Igen, de most már gyakorlatilag az IB (pontosabban az IBCE) csak tranzakcióhoz kötötten vált:
- Tehát ha van HUF cash a számládon (és nincs elég EUR cash), akkor tudsz venni bármilyen pénznemű részvényt, automatikusan átváltja, és tényleg szinte 0 a díja, ilyenkor minimum költség sincs. (Amíg csak úgy engedett váltogatni, addig volt egy 2 USD minimum költsége a devizakonverziónak, ha nem tranzakcióhoz kötötten csináltad.)
- De most már csak így enged váltani, illetve ha kiutalsz bankszámlára, akkor is lehet konvertálni, ha minden igaz. (HUF casht kiutalsz devizaszámlára EUR-ban).
- Illetve margin accountnál lehet még valahogy devizát váltogatni, de lehet, hogy ott már valami adózás is bejöhet, erről megint a hozzáértőbbek tudnak nyilatkozni.[ Szerkesztve ]
-
aujjobba
addikt
válasz Gigicuci #95322 üzenetére
Mit akarsz kezdeni az euroval?
Ha EUR alapu eszkozt akarsz venni belole, akkor nem kell semmi trukk.
Siman beutalod a forintot, megbizast adsz, atvaltja automatice, megveszi az eszkozt.
Ki van kerulve a Revolut, es az arfolyam/valtasi koltseg sem feltetlen rosszabb.[ Szerkesztve ]
-
forceberg
veterán
válasz aujjobba #95323 üzenetére
Gondolom, mint néhányan arra próbálunk "játszani", többnyire sikertelenül, hogy "jó áron" vegyünk jurót, amit majd jó áron lévő rv-re elköltünk.
Az instant váltás ugye azt eredményezi, amit Zoli is leírt, de én is mindig ezt tapasztaltam igen rövid bef.pályám alatt, hogy ha xar a forint, akkor jó vételre a VWCE ára.http://www.flickr.com/photos/4ceberg
-
addikt
Na, típuskérdés (legalábbis lehet, hogy az lesz, mert többen lehetnek így). A P€MÁP 27/X kamatát inkább PMÁP 30/I-be fektetném. Jól gondolom, hogy ahogy HUF->EUR váltás nincs a kincstárban, úgy EUR->HUF sincs?
Ez esetben tehát ki tudom utalni simán Wise-ra az EUR-t és onnan vissza a HUF-ot? -
concret_hp
addikt
feltört tbsz után kéne fizetnem adót, találtam olyat, hogy a 81. sorban kérhetem hogy legyen rá részletfizetés, csak épp, hogy hol kell ezt kitölteni, azt nem látom sehol... valaki?
szerk: meglett, a minden mező alatti menüpontban kell hozzáadni (nem egyszerű megtalálni)
[ Szerkesztve ]
vagy fullba vagy sehogy :D
-
veterán
Asszonynak folytatjuk a portfólió építését. Perpill így néz ki:
3000 EUR PEMÁP
1,5 millió PMÁPA következő hónapokban további 6 millió forintot szeretnénk lekötni. Tőzsdét most hanyagolnánk. Mit javasoltok?
-
julius666
addikt
válasz Vision #95330 üzenetére
PEMÁP már kuka szvsz. PMÁP most annyiból jobb helyzetbe került, hogy esett egy jókorát a forint - naívan azt gondolná az ember, hogy ennyivel kevesebbet eshet már (vagy akár kicsit vissza is erősödhet ha jelenlegi helyzethez képest csillapodnak a kedélyek).
Most mondanám, hogy dollár rövid kötvény, de az számunkra ugye tőzsde, költségek miatt szarul is hoz (főleg most, hogy beestek a hozamok), meg igazából a dollár kitettségnek idehaza nincs olyan sok értelme ha nem tőzsdei beszállóra vár az ember.
-
Stanlee
őstag
válasz Vision #95333 üzenetére
Mar mas is irta, de szerintem is DKJ.
Talan az ingatlanos topic-ban irtad, hogy nezelodtok ingatlanvasarlas miatt is, ha ez rovidtavon tenyleg megvalosul, akkor mas nagyon nem marad, ami jo szivvel javasolhato.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
veterán
válasz Stanlee #95336 üzenetére
Igen, annyit kell tudni, hogy ez attól független lenne. Hívjuk vésztartaléknak, vagy az asszony külön pénzének, franc se tudja. Én is örülnék, ha lenne stabilan 10 milliója, ami le van kötve, de alapvetően hozzáférhető. PEMÁP múltkor itt szóba került, ezért betoltunk 3000-t, de forintban gondolkodunk.
DKJ-nak mi az előnye PMÁP-hoz képest? Illetve néztünk hosszú államkötvényt is, aminek BUBOR a referencia kamata. Az nem lehet scope?
[ Szerkesztve ]
-
PredatorZoli
Topikgazda
válasz Vision #95333 üzenetére
Szerintem érdemes tanítgatnod minél többet, mert az esetek többségében a kockázatkerülőség valódi oka az ismeretek hiánya, vagyis hogy nincs az illető tisztában azzal, hogy az a szó hogy kockázat, mit is jelent valójában. Egy a témában jártasabb ember az esetek többségében jóval több kockázatot hajlandó vállalni, mint az aki nem annyira mélyen szántó tudással rendelkezik a témában.
-
veterán
válasz PredatorZoli #95338 üzenetére
Persze, de azért vedd figyelembe, hogy ez egy (családi) portfólió része. Nálam voltak kockázatos dolgok bőven, zártam a pozikat az ingatlanvásárlás miatt, de majd felépítem újra.
-
Qtyii
tag
válasz PredatorZoli #95338 üzenetére
Ja ja 600euro 6 nap alatt 150euro hozammal 😀 jó ez kripto
-
tomszli11
tag
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy szerintetek ha a lehető legkisebb díjjal, és a legbiztonságosabban szeretnék valutát tárolni számlán, amihez esetleg tartozik kártya is, akkor jelenleg mi a legjobb megoldás?
Köszi előre is. -
nagyúr
-
Stanlee
őstag
válasz Vision #95337 üzenetére
A relative rovid futamido miatt erdekes a DKJ, mint "vesztartalek", szerintem. Biztos van itt olyan, aki 2 tizedesjegyig optimalizalja a kamatokat, es le fogja tudni neked vezetni, hogy jobban megeri a PMAP a DKJ helyett.
Anyukam megtakaritasai PMAP-ban vannak, nem kell vele foglalkoznia, begyujti a kamatokat, aztan ha van megint neki valami kis penze, akor veszunk neki. Ez egyszeru, o mar nem akar a penze napi managelesevel foglalkozni. ezert se tart DKJ-t. Ideiglenes finanszirozasra meg ott vagyok en
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
tomszli11
tag
válasz bulikavagyok #95343 üzenetére
OTP-nél vagyok, de ott elég borsos az utalási díj arra a számlára.
-
pictigjis
senior tag
válasz bulikavagyok #95343 üzenetére
a kh-nal ingyenes devizaszamla? olyat nem lattam a hirdetmenyben, milyen csomag?
-
nagyúr
válasz tomszli11 #95346 üzenetére
Az OTP-t nem ismerem sajnos. Mondjuk amennyire tudom, nem egy pénztárcabarát bank. A saját számlák közti átvezetésre gondolsz? Szerintem annak is ingyenesnek kéne lennie. Akkor passzolom a kérdést, sry.
Gergőke88: Nem tudtam, h ez csak a Prémium számláknál van így. Mondjuk náluk nem nehéz "prémium ügyfélnek" lenni, szóval..
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Sigma 150-600mm Sports objektív ( Nikon ) -Újszerű-
- MICROSOFT SURFACE LAPTOP 2 - MEGKÍMÉLT ÁLLAPOTBAN (ajándék tok + USB hub)
- Újszerű Asus TUF F15 FX506HE - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB -512GB - RTX 3050 Ti - 2 év gar
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
- Samsung Galaxy Buds 2 Pro, vadonatúj, bontatlan, 2026.03.07.-ig garis
- Kingston 32GB DDR5 5600MHz Kit(2x16GB) Fury Beast Black
- Apple iPhone 13 Mini 128GB Black újszerű szép független, 3 hó gar
- HP Pavilon 14-ce3012nh I5-1035G1, 8GB RAM 120GB SSD MX 130
- Kis túlzással ÚJ iPad Pro 12.9 6th M2 Wifi 512GB!!!
- ASRock B365M Phantom Gaming 4 + i5 8500 + be quiet! hütő + 32 Gb G.skill 2.400 Mhz Beszámitok!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest