Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PredatorZoli

    Topikgazda

    válasz SzekeresPeti #115376 üzenetére

    Tegyük fel, hogy a vevő, aki majd megveszi B+C-t, kínál a kettőért együtt 45 millió forintot. Tegyük fel hogy ez a vevő a vásárlás előtt eladott egy saját ingatlant aminek az értéke szintén 45 millió forint. Ennek a vevőnek ez roppant kedvezőtlen, hogy 2 adásvételt kell kötnie mondjuk 40+5M-ért, hisz iletékfizetés szempontjából a korábi eladást csak az egyik ügyletből tudja levonni, jelen esetben az 5M-es telek után be kellene fizetnie az illetéket, így a vevő érdeke az lesz, hogy a C az minél kisebb értéken kerüljön rá az adásvételire és inkább a B-re kerüljön a nagyobb szám. Ha például a leendő vevő csokból akarja megvenni, és ezáltal 1 ingatlan illetékbentes, akkor is szintén az lesz az érdeke, hogy a C szerződésére fillérek kerüljenek csak és a B-re kerüljön a nagyobb szám, hisz csak annak az illetékét tudja megúszni, a másikat KP-ért kell megvennie. Illetve ez a probléma fennáll az öszes olyan vevőre, aki esetleg hitellel akarja megvenni, hogy a C értéke növeli a szükséges önerő mértékét, amit mindenki a háta közepére fog kívánni.
    Ugyanez akor is igaz ha a leendő vevő a jövőben el kívánja adni, akkor is az lesz az eladó érdeke hogy az egyik érjen sokat, a másik keveset, mert akkor amikor továbbáll, jobban be tudja számolni a kövi ingatlan illetékébe.
    Egy szó mint száz, nem lesz elég a kettő összértékét meghatározni és csak nektek a háttérben megállapodni, a leendő vevő igenis bele fog szólni melyik szerződésre mennyi legyen ráírva, a saját érdeke mentén.

    Az érték meghatározásáról: Ezek a kalkulátorok azért nem lesznek jók, mert ez egy szövevényes ügylet. A piaci átlagtól ez az egész érdemben kevesebbet ér, mert problémás az eset ezzel a bonyolult osztatlan közös illetve összetett tulajdonosi háttérrel akik majd nehezen egyeznek esetleg meg (de ha könnyen, akkor is szövevényes).
    Javaslom hogy hívjatok ki 1-2 független értékbecslőt, ami mond rá valamit és igazságot tesz valahogy. Ő talán figyelembe tudja venni ezeket az egyedi körülményeket is, amire egy ilyen kalkulátor sosem képes.

Új hozzászólás Aktív témák