Új hozzászólás Aktív témák
-
Janusz001
őstag
Tegnap megint észrevettem, hogy algásodik minimálisan a medence, ment fel a szűrőzsák, ph klór oké volt, kb. 4x annyit megy a homokszűrő, mint kellene. Azt figyeltem meg, hogy akkor jön elő, ha napokig takarva van szolárral, ezentúl csak estére fedem be vele, hogy ne hűljön vissza, reggel leveszem.
-
Dorian
félisten
Nem egy ökör ára ám. Nem tudható, h megoldja-e, hiszen nem tudni, h tényleg csak 6,8-ra ment le, vagy lejjebb, de ott már nem mér a mérőd. Azt sem tudjuk, hogy stabil szokott-e lenni eddig a PH-d, vagy milyen sebességgel mászik fel. Ha több hét alatt mászik fel 7-re az azt jelenti, h több hétig nem lesz megfelelő hatása a klórnak, ami egyenes út az algásodáshoz.
Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
Adott egy INTEX Metal 260 x 160 x 65 cm medence Krystal Clear 4 m³ homokszűrős vízforgatóval.
Ezt hogy lehetne a legegyszerűbben leereszteni majd szezon végén?
A szűrőn elvileg van leürítés (waste) funció, az hogy működik? Ott tolja ki a vizet, mint amikor visszamosást csinálok? Oda lehet kapni ~10m csövet, hogy el tudjam vezetni? A medence aljáról hogy szívom ki ha már elérte a vízszint a kimenő ágat?Köszi a tippeket!
VCP7-DCV, CCNA ||| Ami működik, ahhoz nem szabad hozzányúlni!
-
j.bravo
addikt
válasz bugizozi #5006 üzenetére
Nincs a medence oldalfalán, a talajhoz közel egy jelenleg nem használt, kupakkal fedett csatlakozó? A kerek Bestway medencéken szokott lenni (nekem olyan van, azon van, és az előző, kisebb típuson is volt); ahhoz a csomagban van egy kerti slaghoz passzoló csatlakozó, amit amit a kupak lecsavarása után kívülről rá tudsz tekerni. Ezzel a víz nagyja kijön, pár centi marad.
Ha van búvárszivattyúd, ami alulról (a talpánál) szívja a vizet, azzal a leggyorsabb. Ezzel is marad egy jó másfél centi. Intex/bestway leeresztőszivattyú is kb. így néz ki.(ezt mondjuk én drágállom)
Az utolsó pár centi vastagját mi anno műanyag szemétlapáttal mertük ki vagy benzin átfejtéshez hasonlóan kerti végét beletéve, másik végét alacsonyabbra helyezve és megszívva a java kijön. A legvége kiönthető.Whatever.
-
luciferc
őstag
Valószínűleg azért vitte le jobban, mert gyengült a puffer kapacitása a víznek. Fontos, hogy a sósavazásnál a szükséges mennyiséget befolyásolja az is, hogy milyen gyorsan ment fel a pH. Tehát ha korábban 1 nap alatt felment 7,2-ről 8,0-ra és azt utána levitte mondjuk 4dl sósav, most meg 4 nap alatt kúszott fel ide, akkor nem célszerű a 4dl-t belelöttyinteni.
Jó eséllyel azért visszamegy magától. Ha nem, akkor rátölthetsz, mivel azzal visszaerősíted a puffert. Nekem minden rátöltés után elromlik a már egész stabil pH, aztán a rátöltéstől függő sósav mennyiség után megint stabil. Amíg el nem párolog/ki nem csapkodják és kezdődik előröl.
Ha gyorsan akarod emelni, akkor kevés hipóval is meg lehet kínálni. Az ugyan emeli a klórt is, de az kiszellőzik.
-
hcol7
senior tag
leuriteskor/visszamosaskor/obliteskor a drain feliratnal letekered a dugot, es ott nyomja ki a vizet.
lehet hozza szerezni plusz csovet, ha elkell vezetni.en a maradekot az aljarol a szomszedtol elkert szennyvizszivattyuval szivom le, ami olyan, mint egy buvarszivattyu, csak megall a talpan, es alulrol sziv. raszoktam hajtogatni egy szunyoghalot, hogy az esetleges homokot/tormeleket ne szivja be. de iden ez mar nem kell, mert van egy szuper steinbach basic 2.0 robotporszivom, amivel kitakaritom majd elotte.
szerk: j.bravo kollega altal emlitett also leengedo nyilas tuti van neked is, nekem van, ugyanez a medence van nalam, csak nagyobb meretben. es vanhozza slagcsatlakozo idom. de ott sem fogja nullara kiengedni, a legvegen -nalam legalabbis- mindig kell a belerakott membranos szivattyu, hogy kiuruljon.
[ Szerkesztve ]
-
-
addikt
Igen, waste módban a másik csatlakozón nyomja ki a vizet. Én előtte leszedem a szívó oldali csatlakozót kívülről, és a csövet a csatlakozóval a medence aljára teszem. Ügyelve, hogy ne legyen benne levegő, lesúlyozva egy téglával.
Ha már levegőt is szívna, akkor marad a slagos ürítés, aztán meg a szerencsétlenkedés a fólia emelgetésével - ha újra kellene tölteni. Ha el akarom tenni már, akkor kiveszem a merevítő csöveket, és úgy már könnyebben kijön a maradék, meg ki is lehet fordítani az egészet.
[ Szerkesztve ]
Dark Archon | i5-12600KF - RTX 3070 | Canyon Endurace 7
-
-
sixpak
nagyúr
Hazaértünk Horvátországból, veszem le a medencetakarót, bele van dögölve egy spanyolcsiga.🤮
8000 liter víz van benne, ti leengednétek?
Vagy a világ összes klórját/vegyszerét öntsem bele?Pedig nyaralás előtt felkészítettem a medencét minden eshetőségre....hol mászik be a rohadék, mikor az ujjam nem fér be a takaró alatt?
https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
hcol7
senior tag
-
sixpak
nagyúr
Nekem fóbiám van tőlük, egy néhány évvel ezelőtti trauma óta...mezítláb mászkáltam este a kertbe és ráléptem egyre, a lábujjaim közt jött fel a maradéka....
Gyakorlatilag a hányinger kerülget, ha meglátok egyet.
Nem merek belemenni a vízbe, mert tudom, hogy....mindegy.
Megyek kiporszívózom és hasonlók...https://www.flickr.com/photos/86396338@N05/
-
bugizozi
őstag
Sziasztok!
PH 6.8, kell vele foglalkozni vagy ez még a határ? Azért mértem rá, mert kezdett kicsit zöldes színű lenni a víz
Esőtől mehetett le? Sajnos nincs itthon PH+, de ha kell elmegyek venni.Köszi!
-
bugizozi
őstag
válasz Janusz001 #5023 üzenetére
Minimális klór volt benne, most adtam egy klórsokkot. Amúgy 2 db kombi tabletta van egy kis úszóban és szemre 0.5 mg/l volt az értéke, tettem bele még egyet.
Egyébként néha érdemes levenni róla a szolár takarót? Egy hete nem használtuk kb (csak tegnap este 1 órát) és le volt takarva, és holnaptól megint nem fogjuk legalább 4 napig. Ma reggel levettem róla.
A 4 m³/h homokszűrős vízforgató napi 3 órát megy délelőtt. (medence 2 m³)Köszi!
-
Janusz001
őstag
válasz bugizozi #5025 üzenetére
Én azt vettem észre, hogy ha folyamatosan van takarva szolárral, akkor kezd algásodni, most már csak éjszakára takarom.
Sajna a homokszűrő nem szedi ki a zöldalgát, járathatod akármennyit, zöld alga 10 mikron alatti, homokszűrő meg 400-800 mikron, ilyenkor bevetem a csodazsákot, 1 mikronos, az kiszedi, de a ph és klórnak akkor is rendben kell lennie, mert vissza fog szaporodni. -
-
-
Vesa
Topikgazda
Nem lepődöm meg, korábban beszéltünk itt is arról, hogy ha a kisebb medencék sem a minőségükről híresek, akkor valószínűleg a nagyobbaknál sem lesz jobb a helyzet. Ilyenből biztos nem vennék több százezres típust, akkor már inkább egy műanyag medence.
Persze azt azért hozzá kell tenni, hogy a nyilvánvaló konstrukciós hibát ismerve, talán már telepítéskor meg lehet erősíteni a szerkezetet többféle módon. Más kérdés, hogy ez tipikus barkácsolás kategória, és a 100% siker sem garantált. Eleve gáz, hogy egy nem túl olcsó terméket utólag kell tákolni, hogy jó legyen. Dehát kínai ez is, nincs min meglepődni. Mindig mondom, hogy a hobbi medencézés vége legtöbbször egy rendes, épített medence lesz, csak ha a kísérletező fázis sokáig tart, akkor a végén sokkal többe fog kerülni, mintha eleve egy normálissal kezdtek volna.
És ugye itt felmerül a biztonság kérdése is, mert ha eldurranáskor egy ekkora medencében pl. gyerek van, akkor Ő is megy a vízzel (kivéve, ha be van ásva, akkor egy fokkal jobb a helyzet).
Ezekből a sima csővázas/fóliás medencékből a kisebbeknek van létjogosultsága. Ha az 50k-s kis kör alakú csak 2 szezont kibír, már megérte. Egy 250-400k-s esetén ez már sajnos nem mondható el.
[ Szerkesztve ]
A tudomány a valóság költészete!
-
Vesa
Topikgazda
válasz Vismajor01 #5031 üzenetére
A gyenge láncszem ezeknél az alsó fólia, és a vázszerkezet. Ez utóbbi sajnos rozsdásodásra is hajlamos (egyesek próbálják ezt megoldani, de ez megint barkács...), és nehezen viseli az egyenetlen terhelést. Elfőfordulhat, hogy aszimmetrikusan süllyed meg a lábak alatt a talaj, így az eghyenetlen terhelés miatt azok elkezdhetnek meghajlani. Tele van ezzel a net. Nem fog azonnal problémát okozni, de hosszú életű sem lesz. A lényeg az, hogy ebben a konstrukcióban ekkora víztömeg teljesen egyenletes terheléselosztását nagyon nehéz kivitelezni, de még ha sikerül is, akkor is ott a rozsdásodás problémája. Nem lesz minden egyes medencével gond, biztos van olyan is, akinek már évek óta üzemel, de azt ki merem jelenteni, hogy ez hosszabb távon egy szerencsejáték. Ezzel szemben egy műanyag medencére 10-15 év garancia van. Bár valamivel többe kerül, de telepítés után biztos nincs vele gond 15-20 évig.
A tudomány a valóság költészete!
-
Dorian
félisten
Mi a tököm lehet?
Opálos a víz, nem teljessen átlátszó. De PH rendben, klór rendben, a medence alján - oldalán még az a mimimális síkosság sincs ami amúgy néha szokott.
Tegnap tettem bele pelyhesítőt, de nem változott.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
Anaconda
tag
Sziasztok!
Kb 1 hónapja vettem egy szkimmert. Azóta nem igazán volt időnk medencézni. Hetente kapott aquamulti minit, szkimmer takarítást és ennyi volt amit foglalkoztam vele.
A szkimmer miatt letakarva nem volt. Ami zavar, hogy elég sok madárkula volt benne (6-7 amit kiszedtem, gondolom volt több is feloldódva...).
Érdemes a vizet kicserélni? Van itthon minden féle medence vegyszer is. -
kory24
őstag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem, hogy a medencémbe (5m3) Steinbach Quattrotabs 200g multi tablettát használok.
PH az jó, azonban a klór néha (főleg ha ki van takarva a medence) kipárolog és majdnem 0. (ezt úgy vesszük észre hogy medence alja , oldala kezd nyálkásodni és ilyenkor mérek rá)
Ilyenkor szoktam tenni bele Steinbach Klórgranulátum-ból (egy tálkában oldóm fel és úgy bele medence) ez gyorsan megemeli a klórt.A kérdésem az lenne, hogy nem-e lenne egyszerűbb ha a úszóba vagy szkimmerbe tennék fixen (multi tablettával egyszerre) valamilyen klór tablettát és ezáltal folyamatosan adgolná az is a klórt?
Csak nemtudom akkor nem-e lenne túl magas a klór szint, főleg ha egésznap le van takarva....Ilyen tablettákon gondolkódok:
- Steinbach Klórtabletta 20g
- Steinbach Klórtabletta lassan oldódó 200gVagy maradjak ennél, hogyha úgytűnik valami nem jó akkor rá mérek és alacsony a klór akkor teszek bele ilyen gyorsan oldódó klór granulátumot?
-
FőDudu
veterán
En kb 2 eve vettem egy 5 kilos vodorrel. Szerintem hamisitvany volt (sima klor, abbol is valami szar, mert kb sosem oldodott fel)
Vissza kerestem, ilyet vettem.
Nezd meg, hogy nalad is hasonlo-e a viselkedes, leirom nalam mit csinalt:
A kekes szinu tabletta az kb egy 20 grammos klor tablettanak felel meg amit bemartottak kek festekbe. Ha belerakod egy legalabb 1 literes uveg edenybe (uveg legyen, annak nem art a klor) es ontesz ra vizet boven, akkor rovid idon belul a kekes resz eltunik a tablettarol es marad a hofeher klor tabi.
Nekem soha nem oldodtak fel rendesen - pedig en a szivattyu elo szurojebe teszem, ott pedig van aramlas rendesen.
Felre tettem, arra hasznalom, hogy a csatorna es egyeb szunyog larva kelteto helyeken 1-1 tablettat bedobva meggatoljam a kikelesuket. Szezon elejen bedobok 1-1 tabit es onnan nem lesz szunyog az tuti. (a sajat hazam csatornajaban - nem a kozos csatornaban mergezem a vizet)
En az OBI-s Planet Pool cuccokat hasznalom, azokkal meg nem lottem melle. 15-16 Euro egy 1200g-os multitab, az 6db 200 grammos nagy tabletta. Nekem 5-7 naponta kell belole 1 db (13m3 medence). pH reduktorkent meg 32%-os sosavat hasznalok - az szignifikansan olcsobb a pH minusznal. 1L kb 1,5 Euro.
FőDudu
-
kory24
őstag
Ha kimegy a klór én ilyet szoktam beletenni:
Egy nagyobb befőttesüvegben először vízzel feloldom jól összekavarom majd körbe körbe a medencébe locsolom.
Ez egyből fel is viszi a klórszintet, csak nehéz kiszámolni hány gramm kell
Na meg ha épp nem veszem észre, hogy kiment a klór....
Ezért gondolkodnék valami fix tablettáson (a multitab mellé ) , de azt se akarom folyamatosan túl magas legyen a klórszint...
[ Szerkesztve ]
-
FőDudu
veterán
Nalam nem kell extra.
Az 5-7 naponta eloszurobe berakott multitab eleget oldodik - ugye amikor a szivattyu be van kapcsolva, akkor azon folyik at a viz. Ezen kivul kap ugye pH csokkentest, most valahol 7,0-7,2 kozott van.Nekem idoziton van a szivattyu - minimum 2-2 orat megy egy nap (azaz delelott 2 orat, delutan 2 orat) - es ugy nem nagyon maradhat ki.
5-6 ev medencezes alatt megtanultam, hogy problema akkor van, ha elterunk a bejaratott rutintol. Nem 5-7 naponta kerul be a kombi tabletta, nem jo a pH, stb.
Ha megvan a rutin, akkor nagy meglepetes nem lehet.Itt mar akciozzak a medenceket - lehet megnezek egy 427x122-es verziot 279 Euroert.
FőDudu
-
kory24
őstag
Nálam is napi 2x megy a keringető, de olyankor én leveszem róla a takarófóliát és ha pl reggel levettem és úgy is marad véletlen akkor délutánra könnyen kipárologhat a klór, főleg ilyen melegekben... :s
Én előszűrőbe nm akarom tenni a multitabit, mert nehéz szétszedni meg összerakni a szűrőmet ahhoz, ezért inkább úszó adagolóban van.
-
FőDudu
veterán
Van abban a medenceben eleg klor?
Mert ugye a 6,6m3/h-s szivattyu gondolom nem teljes egeszeben megy at a sobonton.
(ha jol emlekszem te sobontoval klorozol, azoknak meg viszonylag lassu atfolyas kell ha jol remlik).Na ha kiszamoljuk a sobonton atmeno viz mennyiseget, lehet, hogy nem lesz eleg a 8 oranyi jaratas, mert lehet, hogy nem megy at eleg viz a sobonton, azaz a medenced ossz kapacitasahoz kepest siman lehet keves a klor a vizben.
Egy szonak is szaz a vege, dobj be 2 db 20 grammos gyorsklor tabit a skimmerbe, jarasd a szivattyut vagy 2-3 orat, aztan nezd meg masnapra kitisztul-e a vized. Ha kitisztul, akkor nem volt eleg a klor a sobontobol. Eleg egyszeru kiserlet.
[ Szerkesztve ]
FőDudu
-
Dorian
félisten
De, az egesz víz a sóbontón megy keresztül. Azert is tolom 8 órát szivattyút, mert a sóbontóm viszonylag kicsi, igy ekkora vízhez 7 óra kell neki.
Nem olyan opálos ám mint a tej, lehet latni az alján a kockamintát, csak nem teljesen élesen. Úgy tűnik a tegnap beleöntött pelyhesítő azért sokat segített csak idő kellett neki, mert ma már jobb a helyzet mint tegnap, ill mára összegyűlt az alján üledék amit most kiporszívóztam.
Az a furcsa, h közben semmi nyálkásodás sincs, így nem vagyok bemne biztos, h egyaltalan van-e bármi probléma.
Ma este azert teszek bele gyorsklórt, hagyom lefedve hadd öljön meg mindent, aztán holnap du meglatjuk mi lesz.Kétfajta ember van. Kerüld mindkettőt!
-
FőDudu
veterán
Az nem jelent semmit.
30 fok folotti vizben nekem nem eleg az 1mg/l.Ha kb 1mg/l amit mert, akkor nem art egy sokkolas ahogy irtam.
Reggelre kiderulne, hogy a klor szinttel volt-e gond.
Szerintem eleg egyszeru teszt - takaratlan medencebol ugyis elszallna reggelre barmennyit rak beleDe tanakodhat napokig - en csak a gyors megoldast javasoltam
FőDudu
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Cyberpunk 2077
- Házimozi belépő szinten
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Samsung Galaxy Watch5 Pro - kerek, de nem tekerek
- alza vélemények - tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Viccrovat
- Google Pixel topik
- Milyen monitort vegyek?
- További aktív témák...
- Hankook téli és nyári gumi szett - 1 szezonosak - 235/45 R 17
- 2 szezonos - Hankook K135 Ventus Prime4 XL 235/45 R 17 97 Y XL nyári gumi
- 1 szezont futott - HANKOOK Winter i cept evo3 W330 235/45 R 17 97 H XL
- Philips AVENT Premium elektromos cumisüveg melegítő (SCF358/00)
- Újszerű Philips kézi gőzölőkészülék GC360/30 valamennyi tartozékkal, dobozában
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest