Új hozzászólás Aktív témák
-
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Tömörítő programot keresnék.
Olyat ami tud windows számára is felismerhető kiterjesztésben csomagolni illetve ha szeretném tudja jelszóval védeni, önkicsomagoló fájlba rakni, darabolni.
Grafikus felület, free
Linux mint 19.2Hölgyeim! Azt tesszük a kirakatba ami eladó.:)
-
NeoPampalini
senior tag
Linux Mint 19.1-en tetszőleges filekezelőben jobb egér, pack/compress, kiválasztod a zip-et, jelszó is mehet rá. Gyárilag benne van (Archive Manager), legalábbis én nem telepítettem semmit.
Huppsz: a leírtak közül nem mindet tudja, de ha zip van, az már fél siker, nem?
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Szerk.: ezek szerint a PeaZip tudja, ez nekem is új. Én úgy tudtam, hogy nem támogat ilyet, csak a terminálos 7z.
Egyébként meg az önkitömörítésről lebeszélnélek. Csak megnöveli a vírusfertőződés veszélyét Windows alatt is. Használj Linuxon Double Commandert, tud simán Windows-kompatibilis .zip-be becsomagolni, azt AES 256 bites jelszóval védeni, egyedül az önkitömörítős állományokat nem támogatja, de azokat nem is ajánlott használni.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Nem kell elmagyaráznod nekik, mert Windows XP-től kezdve az újabb windowsokon át a Windows automatikusan kezeli a tömörített .zip fájlokat, épp úgy csak duplán kell rá kattintani, és mappaszerűen megnyitja. Max. csak annyi, hogy az usernek a kibontás-ra is rá kell kattintson. Cserébe a .zip fájl nincs kitéve vírusfertőzésnek, meg nem csak Windowson lehet kicsomagolni.
Ez az SFX már régen is rossz ötlet volt. Egy csomó retró játék van, aminél ma már szívás, hogy 16 bites Windows SFX kód van a telepítőjében, amit nem lehet kibontani modern 64 bites rendszeres, csak emulátorban, virtuális gépben.
-
Frawly
veterán
Biztos. Ilyen Windows 3.1-re készült WinZip SFX-es cuccokról van szó, amit nem is értek, mert Win95 3dfx-es játék is van közöttük. Szerencsére 32/64 bites Linux alatt a Wine-ben ki lehet bontani, és 32 bites Windows alatt is, de 64 bites alatt nem. Persze ez csak példa volt, hogy miért is nem jó ötlet az SFX. Minden szempontból kerülendő.
-
milan26
senior tag
válasz NeoPampalini #602 üzenetére
Telepíteni kell a p7zip és az unrar csomagokat, akkor az alap filekezelő is tudni fogja az öszes formátumot. Jobb kilkk a Nemoban, és ott lesz, felugrik majd a File Roller és kicsomagol-becsomagol, ugyanúgy mint Windowson. De lehet telepíteni a PeaZipet is, ha jól látom az önálló szoftver, és az is tud mindent. Le lehet tölteni különböző felülettel és portable is. [peazip]
A Windowsról imert 7zipnek nincs grafikus felülete, csak a p7zip.
[ Szerkesztve ]
-
Shyciii
veterán
Sziasztok. Van olyan program linuxra, ami ki tudja olvasni az ssd smart adataiból, hogy kb hány üzemórát bír még ki "szerinte"? Windowsra találtam. Melóhelyen időnként alkalmazzuk, de kellene ilyesmi linuxra is.
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
Nincs ilyen. A HD Sentinel van Linuxra, az ír hasonlót, de baromságot szokott írogatni, hogy >1000 nap, akkor is, ha 5000-20000 napot is bírná még, meg akkor is, ha „csak” 1001-et.
Senki nem látja előre, hogy egy SSD mennyi üzemórát bír. A vezérlő bármikor elfáradhat, akkor is, ha a NAND még friss, nem volt rajta sok írás.
Erre max. szkriptet tudsz írni, hogy megnézed az adott SSD-n mennyi a garanciális TBW érték, abból kivonod azt a smartctl -a | grep segítségével kinyert írásmennyiséget, ami már rajta van. Ezt elosztod szintén a rajta lévő írásmennyiséggel, és beszorzod az SSD üzemebe helyezése óta eltelt napok számával, így megkapod napra pontosan kivetítve, hogy ilyen átlagos írásütemmel hivatalosan mennyi ideig bírná a NAND.
-
Shyciii
veterán
Igen azt tudom, hogy a teljesen valós adatot nem tudja mutatni, de ahogy írtad a végén, azt a jóslást igen. Ilyen programra lenne szükségem Linux alatt. Win alatt van, azzal tudunk a melóhelyen tervezni, hogy mikor érdemes SSD-t cserélni, mert nálunk luxus megvárni, míg tényegesen tönkemegy.
-
addikt
A gnome-disks tud hasonlo informaciokat mutatni, bar hatralevo idot nem becsul. Kivalasztod a disket es ctrl+S, hogy mutassa a SMART adatokat.
Felig OFF, de ez az SSD nincs tul fenyes allapotban, igaz?
A wear-leveling-count a napokban nott meg 51-rol 52-re, aztan 53-ra; korabban nem neztem, hogy mi az erteke.
Ehhez kepest elvileg csokkennie kene, mert allitolag 100-rol indul es a hatralevo szazalekot mutatja.
"The current value stands for the remaining endurance of the drive in percentage, meaning that it starts from 100 and decreases linearly as the drive is written to." -
Frawly
veterán
Wear Leveling Count-nál nem a nyers értéket kell nézni (azt az 50-valamennyiset), hanem a 0-100 tartományban normalizáltat. Az valóban csökkent nálad 1-gyel, 100-ról 99-re, de az még nem vészes. Szinte patyolat még.
Illetve a Gnome Disks-t nem ajánlom senkinek, sokszor teljesen rosszul olvassa ki a SMART-tot. Terminálos smartctl megbízhatóbb helyette.
-
addikt
Koszi, igy mar ertheto. smartctl ugyanezt mutatja
177 Wear_Leveling_Count 0x0032 099 099 000 Old_age Always - 53
Meg egy furcsasag:
241 Total_LBAs_Written 0x0032 100 100 --- Old_age Always - 11062
11062 szektor felszorozva 512 byte-tal csak ~5 MB es nyilvan nem 5 megat irtam eddig a drivera.
Hol a hiba? -
Rimuru
veterán
htop alternativat keresek.
cli, vim like (+ elony ha gentoo repoban alapbol megtalalhato)Johet minden amire illik, majd valogatok.
Vigyázat, csalok!
-
Frawly
veterán
A HDD-k némileg szabványosabb SMART attribútumokat használnak. De az SSD-knél minden gyártó saját szájíz szerintieket alkalmaz, teljesen különböző neveken, és az értékek értelmezése is változó. A korai SSD-k között voltak olyan modellek, amelyekben a SMART egyáltalán nem mérte az írásmennyiséget, csak a NAND fáradási mutatóját.
Bár furcsa, amit mutatsz, mert HDD-k nem szokták mérni az összírást. De fene tudja, lehet a legújabbak mérik már.
-
growler
őstag
válasz ubyegon2 #628 üzenetére
És szerinted melyik érték állhat közelebb a valósághoz ?
(Még régebben, egy kérdés kapcsán kerestem rá hogy lehetne
kiíratni a lemezre írt adat teljes mennyiségét - ezt a parancsot találtam.
Nem tudom megítélni hogy mennyire lehet hiteles - csak a megérzéseimre
hagyatkozva mondom azt hogy "talán, mintha" -
nagyúr
Nagy nehezen egy live Ubunturól lefutott a HDS, abban az alacsonyabb értékhez közelebbi eredmény van:
HDD Device 0: /dev/sda
HDD Model ID : Samsung SSD 860 EVO 250GB
HDD Serial No: S3YJNX0K609165E
HDD Revision : RVT01B6Q
HDD Size : 238475 MB
Interface : S-ATA Gen3, 6 Gbps
Temperature : 34 °C
Highest Temp.: 49 °C
Health : 100 %
Performance : 100 %
Power on time: 117 days, 12 hours
Est. lifetime: more than 1000 days
Total written: 1.49 TB
The status of the solid state disk is PERFECT. Problematic or weak sectors were not found.
No actions needed.mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
nagyúr
Köszi hogy utánanéztél !
Én köszi, hogy kapacitáltál, mert így legalább elkínlódtam ezzel a Linuxos HDS-sel, telepített rendszeren az istennek nem akart lefutni, 10 perc után mindig valami hibát írt ki, de szerintem nem örült a rádugott mobilnak. Live Ubuntu boot előtt volt annyi eszem, hogy minden csüllöngő zsineget kihúztam. Mióta megvan a 860 EVO, még nem ellenőriztem szerintem.
Gyanítom, hogy Winen is a HDS mutatja a hátralévő időt, így ugyanannak az eredménynek kéne kijönni mindkét rendszeren.Bocsi, a hátralévő időt egy másik topikban tárgyalták, itt az írott adatmennyiségről beszélünk most, azt meg Winen gyári programmal és más appokkal is lehet sasolni. Ha van eredmény, szúrd be ide léci, az ilyenek engem is érdekelnek.
Frawly koma remélem rak be eredményeket, mert Windowst is használ, mint SSD guru.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #632 üzenetére
Azért szoktam írni, hogy terminálból kell nézni sudo smartctl -a segítségével. Az nem szokott hülyeséget írni, ha nem is ismer néhány SSD modellt, akkor inkább nem ír rájuk semmit, vagy csak kevés SMART sort ismer fel, de baromságot akkor sem irkál. Amit ki szokott írni, azt jól írja ki, egyezni szokott a kiírása a Windows alatt futó SSD infós progikkal, gyári SSD toolboxok, HD Sentinel, Crystal Disk Info.
Elég meglepő, hogy a gsmartcontrol hülyeséget irkál. A Gnome Disks-ről tudjuk, hogy egy szutyok, de a smartcontrol ugyanonnan veszi az adatokat, mint a smartctl.
-
Frawly
veterán
Pont ez az, hogy nincs. Se normális benchmark, se normális GUI SSD tool nincs Linuxra. Ez van sajnos. Írsz rá magadnak scriptet, ami terminálos/CLI megoldásból kérdez le. Esetleg valami GUI-s frontendet mögéhúzol, pl. notify-send, zenity, xmessage, ami megjeleníti az eredményt GUI-ban, esetleg TUI-ban (dialog, whiptail, ncurses).
-
nagyúr
Elég meglepő, hogy a gsmartcontrol hülyeséget irkál.
Meglepő, de miből gondolod, hogy az irkál hülyeséget és nem a HDS, amit Linuxra ugye csak úgy ímmel-ámmal és ki tudja mikor frissült az adatbázisa...
smartmontools
amúgy az alap, az se tűnik agyonfrissítettnek mondjuk.Gnome Disks meg nem irkál hülyeségeket, semmit nem ír, de még az is jobb.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #636 üzenetére
Nem, itt nem a HDS-ről volt szó, hanem hogy a gsmartmon eltérő adatot írt a smartctl-hez képest. Tény, hogy smartctl sem ismer mindent, de mégis megbízhatóbb, a kettő közül ezerszer inkább annak hiszek.
Gnome Disks irkálja a legnagyobb hülyeségeket. Teljesen fals dolgokat az Error Rate-ekre, írásmennyiségre. Eleve már azt sem tudja normálisan lekérdezni, hogy a meghajtó milyen SMART attribútumokat támogat, ilyen felpörgési idő, meg hasonló ökörségeket írogat. Vicc az egész, hagyjuk inkább.
Tény, hogy a HDS-t sem tartom komoly szoftvernek, de Windows alatt egész sok meghajtót ismer. Linux alatt nem annyira sajnos. Ezt tudomásul kell venni, hogy ilyen SMART monitorból meg benchmarkból nincsenek olyan megoldások, mint Windowshoz. Ezen a téren elég elhagyagolt még a Linux.
-
Black&White
addikt
BiglyBT-vel (torrent kliens, Vuze utód) van valakinek tapasztalata?
-
milan26
senior tag
válasz Black&White #639 üzenetére
Én most letöltöttem Linuxra a portable verziót. Első blikkre letisztult , szép felület, sallangmentes, funkciógazdag. Tesztelni fogom, kösz a felvetést.
-
Frawly
veterán
válasz Black&White #639 üzenetére
Ha tényleg Vuze, Azureus utód, akkor nem ajánlom. Én még nem próbáltam, de ha ugyanolyan, mint azok, akkor kerülendő. A Vuze, Azureus Java-alapú, lassú, bloat, bugos torrenkliensek. Linuxra a legjobb egyébként a qBittorrent.
-
vargalex
félisten
Én anno routeren rTorrentet, majd Transmission-t használtam. A mini szerverre váltáskor szintén Transmission-t, majd vissza rTorrent-re. Végül néhány éve kikötöttem a qBittorrent-nél.
Egyébként gondolom a BiglyBT szintén java alapú, hiszen függősége a java-runtime.
[ Szerkesztve ]
Alex
-
Frawly
veterán
válasz vargalex #642 üzenetére
A Transmission, rTorrent is teljesen jó, de azok inkább szerverre valók. Sőt szerverre jó az uTorrent Server linuxos natív változata, ez nem desktop kliens.
Ami még nekem nagyon nem jött be az Azureus és Vuze mellett: az a Deluge, az is eléggé zabálja az erőforrásokat, a Python miatt.
-
milan26
senior tag
Qbittorrentben tudtok segíteni?
Mint alatt ha új torrenteket adok hozzá, egyszercsak belassul a letöltés szinte nullára, nem látja a trackereket (oszlopja üres), és olyan szinte befagy, hogy ha ki is lövöm, akkor is újra kell indítanom a gépet, hogy újra el tudjam indítani. Feladatkezelőben sem lehet kiiktatni. (beragad)
Törölöjem a onfig fájlt és telepítsem újra? Esetleg tegyek fel egy régebbi verziót? (azt nem akarom az esetleges biztonsági rések miatt)
Most Deluget használok, nincs is nagy bajom vele, de nincs beépített keresője.
-
-
milan26
senior tag
Köszi a válaszokat, közben úgy néz ki, hogy megoldottam, letöltöttem a flathub verziót, a régit gyomláltam. Most tökéletesen működik, egyébként a verziószám is eggyel nagyobb. Nagyon hasonlít a win verzióra és használja is a wine-t, valami hibrid verzió lehet.
Amúgy nem fut benne sok torrent, NTFS-re tölt, és nincs bekapcsolva, legalábbis ebben most nincs. Ezeknek mi a jelentősége?
-
Frawly
veterán
Azt honnan tudod, hogy használja a Wine-t? Nem hinném, hogy használná, hiszen van natív linuxos bináris. A feladatkezelőben meg tudod nézni, hogy mikor csak a qBittorrent fut, listáz-e wine-os folyamatot.
NTFS-nek azért van jelentősége, mert a ntfs-3g drivernek kicsit nagy a CPU overheadje. Ha hosszú távon linuxozol, érdemes lenne átállni NTFS helyett ext4-re.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Hálózati adatforgalmat mivel tudom monitorozni? Htop is tudja?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája
- PlayStation 5
- Pécs és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen NAS-t vegyek?
- Ukrajnai háború
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- TCL LCD és LED TV-k