Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szaszlaci

    addikt

    válasz tlala #10961 üzenetére

    számos olyan terület van (pl. rejtett stukkó, szegélyvilágítások, konyhai folyamatos pultvilágítás, stb.), amely egyszerűen meg sem valósítható szalagok nélkül.

    Korábban én is így gondoltam, hogy bizonyos helyzetekben nem igen lehet kikerülni a szalagot, aztán gondolkoztam, és arra jutottam, hogy gyakorlatilag simán megvalósítható ezekkel a legkisebb, 10 Wattos darabokkal. Hiszen miért baj, ha pl. a konyhaszekrény alján nem 70 darab kis LED világít, hanem három nagy? Mivel nincs fűtőellenállás -- ami elfogadhatatlan számomra --, kevésbé is melegszik. Egy pl. fémcsíkra vagy fémlapra kell fogatni, nyilvánvalóan, és a hűtés meg lesz oldva.
    A munka valamivel több vele, viszont nem kell a fájdalmasan drága alu idomot vásárolni. Egy jobb szalag azért megint nem olyan olcsó, főleg, ha jó erős fény is szükséges. Szerintem ez az igazi előnyük a LEDeknek, hogy etikus fogyasztással (10 -- 50 -- 100 W) is tudnak jó fényt.
    Ezek a 10 -- 20 -- akárhány Wattos kínai LED-ek viszont tényleg fillérekért mennek, és abszolút megbízhatóak is. Hosszútávú passzív hűtéses tapasztalatom még nincs velük, próbák alapján viszont ígéretesen megvalósíthatónak tűnt.
    A szalagoknak viszont nem látom valódi előnyét, legfeljebb azt, hogy elméletileg könnyebb őket felrakni. Viszont az ilyen "amatőröknek könnyebb" gyorscsatlakozók, forró dolgok ragasztgatása, mindenhez jó táp, könnyen a visszájára fordulhat az élettartamot illetően. Aki pedig jól fel tudja rakni, ott nem kellene, hogy nagy gondot okozzanak az általam favorizált tízwattosak beüzemelése sem. A passzív hűtés egyszerűen nem okozhat megvalósíthatatlan gondot, mert hatékonyabbak és sokkal jobb a hőátadásuk, mint a szalagoké. Annyi, hogy fémre szabad csak szerelni, ez azonban igaz minden olyan szalagra is -- szerintem ebben egyetértünk -- aminek tényleg normális fénye van.

    ■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt

Új hozzászólás Aktív témák