Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • gurabli

    senior tag

    válasz viharhozo #6557 üzenetére

    Tudom, hogy a linkelt hirdetmények a múltról szólnak, csak tájékozódás miatt néztem, mert azt látni, hogy az egy és három éves futamidőkre jelentősen csökkentették a kamatot. Ez a logika mentén hamarosan aktuális öt éves periódusnál is ki kell hirdetni az új értéket, ami nagyon meglepő lenne, ha nem csökkenne.

    Az elszámolási törvényt csak megemlítettem, az én esetemben ez nem érdekes és nem is releváns.

    Az lesz, amit mondasz, kikérem majd írásban a banktól, hogy pontosan mi alapján kerül meghatározásra a következő kamatperiódus. Mondjuk lehet, hogy megvárom, hogy kiküldjék a tájékoztatót, ami ugye hamarosan úgyis esedékes, most úgysem mondanák meg, hogy mi lenne a változás és az pontosan mennyi lenne, ha már látom, akkor lehet majd tovább lépni, főleg, ha úgy érzem, hogy előnytelen rám nézve.

    A 6%-hoz már 2011-ben is aránylag közel voltam, mert akkor 7,99% volt. Én most kb. 6%-ra számítok, ami kb. 2%-os csökkenést jelent, amivel én fixen öt évre elégedett is lennék. A FIX3 esetében 3,42%-ot csökkent (2009-ben 9.2%, majd 2014-ben 5,78%). Persze tudom, hogy ez csak találgatás, de a fix1, fix3 és fix5 között kizárólag abban volt különbség, hogy hány évig fix az induláskor megállapított kamat, valamint a kamat mértékében (a 1 alacsonyabb volt, de ugye évente változik, az 5 ugye magasabb, de öt évig biztos nem változik, ennek a "biztonságnak" az árát fizetjük meg valamivel magasabb kamattal).

    Itt a bemutatójuk, ahol illusztrálják is, hogy mit jelent 1%-os kamatváltozás: Link Itt a 3. oldalon a FIX5 konstrukcióval illusztrálja: havi részlet: 54 048 Ft, +1% +3 552 Ft, -1% -3 467 Ft változást jelent.

    Emígy pénzügyes szemmel biztos, hogy érdemes a minél jobb konstrukciót választani, de nekem megéri a valamivel magasabb havi törlesztő azért a biztonságért cserébe, hogy tudom, az első öt évet is fix összeggel törlesztettem, a második (és egyben utolsó) öt évet is fix összeggel törlesztem, történjen bármi is. Ez a havi törlesztő teljesen rendben van számomra, de ha valamitől elszállna (fél évre nem lehet tudni mi lesz, nem hogy öt évre), akkor viszont bajban lehetnék. Ha meg jelentősen növekedne a bevételem, akkor előtörleszteném és kész. A biztonság nekem többet ér, mint valamennyi megtakarítás, főleg a mai világban.

    Meglátjuk, hogy miről tájékoztatnak majd, februárig már nem sok idő van, utána beszámolok majd itt is, hogy mi lett belőle. Ha a 6% körüli kamatot megkapom, akkor teljesen rendben lesz, attól eleve nem nagyon találnék fix öt éves jobb konstrukciót (nem kiemelkedő jövedelemmel).

    "Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját " R.J.

Új hozzászólás Aktív témák