Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • FerNandor

    őstag

    Üdv!

    Lassan terveznék felújítani egy házat és szeretnék ötleteket, tippeket, tanácsot kérni.
    Kb. 1986-ban épült, az alapja 10x10,5m-es. Tetőtér üres, de be lehetne építeni.
    Most kb ilyen: [kép]
    És ilyen lenne kicsit alakítva, ahogy szeretném: [kép]

    Teljes tető felújítás mindenképp szükséges sajnos.
    Nyílászárók cseréje, új víz- és villanyhálózat + gáz.
    A külső szigetelés valószínűleg nem lenne meg egy ütemben az anyagi helyzet miatt.

    Az lenne a kérdésem, hogy ti milyen fűtést csinálnátok?

    Én szeretnék kondenzációs kazánt, mert kényelmes és azért gazdaságos is. Jó lenne padlófűtés, nagyon csábít, plusz radiátorok nélkül nagyobb a helykihasználás lehetősége is.

    Szeretem a fás tüzelést és arra gondoltam, hogy a nappali és a konyha között van egy kis kiugró a rajzon, ott megy egy kémény. Oda gondoltam egy vízteres kandallót/kályhát, ami alkalomadtán befűtené a konyha-nappali-folyosó részt és fűtené a többi helyiséget is radiátorokon keresztül. Vagy váltznának az arányok és felesben menne, nappal kandalló, éjszaka gáz. stb
    Mégiscsak teljesen más egy tűzzel fűtött ház, hangulatosabb, melegebb stb. Plusz, ha áramszünet van, jó lenne nem megfagyni a gázkazán mellett.

    Nem tudom, hogy anyagilag a padlófűtést mennyibe kerülne kiépíteni és amúgy a radiátorosat sem.
    A mostani radiátorhálózatból szerintem nem lenne semmi felhasználható és nagyon nem is szeretném, mert nincs olyan állapotban. Meg, ha már megcsinálnám, az legyen rendesen megcsinálva. A szobákban meg műanyagpadló van, szóval sok mindent nem kéne felverni.

    Viszont, hogy reálisan gondolkodjak lehet, hogy az lenne a legkézenfekvőbb, ha mindenhol radiátor lenne és nagyrészt menne a gázkazánról, néha pedig a kandallóról vagy ugye felesben, ahogy feljebb írtam. Egy keringési rendszerben lennének. Gondolom lehet ilyet csinálni. Nem?
    A melegvizet is a gázkazán állítaná elő. Nem igazán szeretnék bojlert. Nem tudom, mennyit fogyaszthat, de nem szeretném amúgy sem, hogy a helyet elvegye.

    Olvastam egyik nap egy olyan véleményt a neten, hogy a ház leszigetelése után a padlófűtés elvesztette azt a jó tulajdonságát, hogy már nem volt kellemesen meleg a lábnak, mivel olyan alacsony hőmérsékletű előremenő vízzel is fel tudja fűten a házat a kellő hőmérséklete, amit már nem érez a láb...

    Falfűtés, mennyezetfűtést és villanyos padlófűtést, egyéb "modern" dolgokat nem szertnék.

    De mindenképp szeretném majd hatékonyan leszigetelni, ami azért sokat segítene.
    A szobákban lenne laminált padló, mindenhol máshol hidegburkolat.

    Ezek alapján, ki mit csinálna, hogyan oldaná meg?
    Amúgy nagyon fontos a költséghatékonyság, egyszerűség.
    Bocs, hogy hosszú lett, de inkább leírtam a gondolataimat.

    "A shark could swim faster than me, but I could probably run faster than a shark. So in a triathlon, it would all come down to who is the better cyclist."

Új hozzászólás Aktív témák