Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • King Unique

    titán

    HDD sípolás

    A tomp fórumtárs által korábban említett sípolásos problémát a 2 TB-os M9T (ST2000LM003) merevlemeznél úgy néz ki én is tapasztaltam. Eddig nem figyeltem fel erre a jelenségre, mivel nem használtam olyan intenzíven a merevlemezt. Bár történt rá egy komolyabb adatmentés, amikor egy RAW fájlrendszerű 2,5" külső HDD-ről mentettem le közvetlenül erre a (külső) merevlemezre 1 TB adatot. Ez pedig folyamatos írást jelentett. Akkor azonban nem tapasztaltam semmilyen sípolást. Igaz, nem ültem ott mellette végig, illetve lehet csak elkerülte a figyelmemet. Valamint másoltam már rá több 10 / 100 GB-ot adatot is, de akkor sem figyeltem fel sípolásra.
    Viszont az utóbbi időben elég intenzíven, naponta több óra hosszat ment rá a letöltés (torrent) és akkor vettem észre, hogy néha fura hangot ad ki. Ez az alábbi videóban lévőhöz hasonló. Illetve nálam talán valamivel halkabb, rövidebb és kicsit "ércesebb".

    Amúgy a hálózatról üzemelő laptop USB 3.0 portjára volt csatlakoztatva egy ~ 60 cm-es USB 3.0 kábellel, illetve más USB-eszköz sem foglalta le a többi portot. Valamint kipróbáltam egy rövidebb (~ 30 cm) kábellel, de azzal is produkálta a sípolást. —► Szóval nem valószínű, hogy az elégtelen USB tápellátás okozott volna problémát. Továbbá az enyém jelenleg egy IB-250StU3+BH15 külső házban van, de visszaraktam és kipróbáltam a korábban tesztelt Kolink külső házban is. Utóbbiban pedig szintén sikerült reprodukálni hosszas és intenzív torrentezéssel a jelenséget. —► Szóval valószínűleg nem is a külső ház függvénye a dolog. Továbbá a külső házakat Windows 7/8.1 operációs rendszerek alatt használtam, de mindkét OS esetén tapasztaltam a sípolást —► Tehát nem valószínű az sem, hogy az adott operációs rendszer okozná a problémát.

    Működés közben különösebb hibát nem tapasztaltam és a torrent sem szakadt meg a sípolásoknál, illetve nem írt ki semmilyen hibát. Viszont a HDS alapján a merevlemez S.M.A.R.T. adataiban a második képen megjelölt attribútumoknál a korábbi állapothoz képest van némi változás:

    Sípolások előtt
    (korábbi teszt)

    Sípolások után

    Az egyes S.M.A.R.T. attribútumok listáját + jelentését megtaláljuk az említett program weboldalán is. Van tehát 1 db adatátviteli hiba, amelynek gyenge tápegység / túl hosszú adatkábel is lehet az okozója. Viszont a fentebb említettek alapján én nem igazán tartom valószínűnek egyiket sem. Továbbá a betöltések száma felment 0 —► 3 értékre. Ezt nem tudom pontosan mi okozta, de valószínűleg összefüggésben van az előzővel, illetve HDD specifikus probléma lehet, amelynek a fórumtárs által korábban említett dolgok állhatnak a hátterében.

    ]

    Tehát az eddigiek alapján ez a sípolás HDD specifikus problémának tűnik és nem az egyéb tényezők (külső ház, tápellátás, OS stb.) okozzák. Bár az nem tisztázott, hogy minden modell produkálja-e, vagy csak bizonyos paraméterekkel rendelkezők, netán csak bizonyos körülmények között fordul elő :F Az utóbbi paramétereket illetően az AAM / APM | gyártási idő | firmware (lemez revízió) került szóba, de az nem igazán világos, hogy ezeknek ténylegesen köze van-e az említett jelenséghez.

    Továbbá az megint más dolog, hogy nálam és a fórumtársnál különösebb problémát a sípolás nem okozott a működésben. A fentebb említett HDD diagnosztikai program ugyan mutat a S.M.A.R.T. adatoknál hibákat, viszont a merevlemez állapota 100/100-as, illetve az adott attribútumok értéke sem kritikus. Szóval lehet, hogy ez az egész így nem a legideálisabb, viszont ha az ár | méret (9,5 mm) | felépítés (fejek / tányérok száma) | teljesítmény paramétereket nézem, akkor én személy szerint nagyobb tárkapacitásnál továbbra is preferálom ezen merevlemez sorozatot.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák