Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kávé Kálmán

    tag

    válasz Parci #51648 üzenetére

    "nyűszít a vaskalapos" :-) Bulls eye

    Well, tudod valszeg, h a Pavoni egy zárt bojleres dipper (mint a Cremina és még számos rugós karos), mint ilyen totál más állatfajta, mint a nyitott Caravel. Ugyanis a fej rántja a kb 120 fokos vizet a kívánt hőmérsékletre. Aki a fej hőmérsékletét nem ismeri, az egy dipperrel esetlegesen fog fasza kávét készíteni. Lehet másodperceket számolgatni a bekapcsolás kezdetétől, csak nem érdemes, mert még így is 10-ből öt esetben mellétalálsz. Ennyit a hőmérőcsíkról, meg a kretén logikáról.

    A nyomásmérőt nem fogom magyarázni :-). Az ennél lényegesen hosszabb történet.

    Ajánlottam anno figyelmedbe a HB Caravel megatopik-ját, ami a HB-n belül talán a legnagyobb téma. Nem okosabbak az amerikaiak a magyaroknál, csak azon a fórumon kb 80 ember használ napirenden Caravelt, és így - értelemszerűen - több bölcsesség gyűlik össze a témakörben. Annyi, amennyire egy emberként kísérletezve pont egy emberöltő sem lenne elég. Csak el kell olvasni. Arra elég egy délután is.

    Azt is írtam Neked, hogy én voltam a legszkeptikusabb Caravel-tulajdonos, amikor azt olvastam minden "második" hozzászólásban, hogy a Caravel-lel művészet eltolni az eszpresszót. Aztán rákényszerültem, hogy minden nap csak azt használjam. És rájöttem, hogy jé tényleg.

    Azt is írtam Neked, ha nem fogod meglépni azt, hogy 1-2 hétig nem kapcsolsz be más gépet, akkor előfordulhat, hogy mindig csak a felszínt fogod kapargatni. Tari Attilától vettem 4 éve, hogy a NAKED-ekhez (hehe) legyen próbadarab. Szarul működött benne a bimetál, folyamatosan fűtött. Ez azt jelentette, hogy forralta a vizet. Az 100 fok körül van ezen a magasságon. És szórta jobbnál jobb shotokat. Nemcsak szerintem. Egymás után. Ja, jó rövideket. A legjobban nekem 11-12g-mal működött. 4 féle kosaram van hozzá. Egyet favorizálok. 5 db Caravel van csak a közvetlen ismerőseimnél. Egyikőjük egy ECM-et tolt le vele a konyhapultjáról, a másik a Pavoni-ján adott túl, a másik három (ketten erősen gasztrovonalon) kotyogóról upgradel-t. Egyikőjük sem vágyik jobb gépre, pedig lazán megtehetnék, majdnem mindannyian.

    Ehhez képest Nálad ott csücsül a gép hónapok óta, és addig "be sem kapcsoltad" (legalábbis erre enged következtetni az, hogy meglepett a rövid shot), amíg a PID-et össze nem tették hozzá. Hiába egy egység a Caravel, ez nem jelenti azt, hogy a dugattyú/a henger, a bajonet és a szűrőtartó is ugyanolyan meleg mint a vized. Ugyanis pont ebben a sorrendben egyre kitettebbek a környezeti hőmérsékletnek (hűtik vissza a vizet), ami persze még az előáztatás hosszától is jelentősen függ.

    Vaskalaposan továbbra is úgy gondolom, h az ember többet tanul meg pideletlenül egy-egy gépről, amit aztán ha később szabályoz, vitathatatlanul komfortosabban készít el egy kávét mint anélkül. Továbbra is azt gondolom viszont, hogy nyitott bojlernél nem ad hozzá érdemben a csészében landoló kávé élvezetéhez, sem elkészítésének komfortjához.

    Nem méricskéltem eddig a Caravel kilépő vizének hőmérsékletét. Nem volt szükséges, mert faszák a vele készített kávék, méricskélés nélkül is. A PID-ed volt az a "billentés", ami kilökött a kényelmi zónámból. Miért ne mérjem meg? Csak egy Ponte Vecchio szűrőmbe kerül.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák