- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Összefog az x86-ért az AMD és az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- AMD FX
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen széket vegyek?
- Samsung Galaxy Tab S6 Lite 10.4 - az, ami
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Milyen monitort vegyek?
-
PROHARDVER!
iPhone felhasználók szakmai topikja
Kérek mindenkit, hogy a topikban kulturáltan kommunikáljunk: [link]
Archívum #1
Archívum #2
Új hozzászólás Aktív témák
-
ktgeri
tag
Egyébként az már konfirmált, hogy a 15-ös széria drágább lesz, mint a 14?
Gondolok itt főként a PRO és PROMAX modellre. -
lugosi
MODERÁTOR
válasz BigBlackDog #295281 üzenetére
Az apertúra, hosszú ú-val egy régóta használatos kifejezés az optika és a fényképezés területén [link]
Újabban a rekesz kifejezést használják, de van olyan régi fotós tankönyvem amiben még ez szerepel.
szerk.:látom már közben beírta más.
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
-
Topikgazda
válasz Fritz Teufel #295304 üzenetére
Megerősítem: a hetvenes évek végén, kisgyerekként hallgatva/olvasva a fotózás témáját, én is mindig a „rekesz” kifejezéssel találkoztam.
-
gyapo11
őstag
válasz lugosi #295303 üzenetére
Én meg blendének tanultam, azt használom. Olyat nem is hallottam meg nem is olvastam, hogy a képet 5.6-os apertúrával készítettem, de még a rekeszt is ritkán látom. Az 5.6-os blende. Az meg hogy a fényerő helyett apertúra az kizárt. A fókusztáv és a maximális blende aránya az fényerő, az apertúra meg rekesz, nyílás az angol aperture szóból.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
gyapo11
őstag
válasz Zsolt,72 #295305 üzenetére
Az első könyv amiből sok infót nyertem a Fényképezés kézikönyve volt 1956-os kiadás. Már nincs meg, de szerintem abban inkább blende volt mint rekesz. Utána kellene nézni.
menyország -> mennyország, akadáj -> akadály, jótálás -> jótállás, Iphoneal > Iphone-nal, kisuly > kisujj, csővet > csövet
-
Ricardo
titán
válasz Fritz Teufel #295279 üzenetére
Az 1,6-os rekeszérték már határeset. Jobb lenne egy állítható.
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz gyapo11 #295307 üzenetére
Általánosan használt kifejezés pedig az apertúra, keress rá a google-ben. Szerintem (de ez csak ötlet) attól függ, hogy blendét vagy apertúrát használnak, hogy német vagy angol forrásból fordították, vagy német vagy angol forráson nevelkedett fotózási szempontból az, aki az adott szöveget írta. A magyar megfelelője valóban a rekesz mindkettőnek.
Mivel nálunk régebbi fotós könyvek, folyóiratok alapvetően német ihletettségűek, német forrásokat használtak jobban (és a műszaki leírások is onnan jöttek), ezért ha idegen kifejezés, akkor a blende elterjedtebb. -
Ricardo
titán
válasz bigrock #295312 üzenetére
Minél nagyobb a rekesznyílás, annál kisebb a mélységélesség. A túl nagy rekeszérték, már látványosan a mélységélesség rovására megy.
Az S10 főkamerája 1,5, és 2,4 lehetett. este jól jött az 1,5, mert jóval kevesebb fény kellett, de nappali fénynél szinte mindig a 2,4-et használtam, mert szebbek (élettel telibbek)voltak a képek. Ezért jó ha változtatható. Ha fix akkor szerintem 1,9, és 1,7 között az ideális. Arany középút. Nagyjából használható este, de még nem csökken látványosan a mélységélesség.
Természetesen ez csak egy darab vélemény, és nem vagyok fotós.[ Szerkesztve ]
-
MasterMark
titán
válasz Zsolt,72 #295309 üzenetére
F vagy rekesz érték nálunk, angolul aperture.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
HUTCHDB
nagyúr
Az iphone-nal készült fotóim fel vennek töltve az icloud-ba.
Asztali PC-n (windows) belépve ezeket látom is.Az lenne a kérdésem, hogy itt a PC-n a fotók között miért nem lehet keresni?
Sem személyre, sem helyre nem tudok rákeresni.A fotók itt csak időrendben találhatóak, illetve az eleve csoportosítottan kezeltek (mappába rakottak) amik valamilyen szelektálást biztosítanak.
Vagy én nem találom ezt a funkciót?
[ Szerkesztve ]
" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
-
TheMarci
addikt
válasz HUTCHDB #295321 üzenetére
Az emberek csak a Photos app-ban vannak, szerintem azért, mert itt nem úgy működik, mint Androidon, hogy az összes képed megy a felhőbe, és egy közös algoritmus elemzi őket a többi felhasználóéval együtt, hanem a Photos appon belül történik a képek kielemzése.
Do You Dream?
-
TheMarci
addikt
válasz markknight #295323 üzenetére
Nem, a szerintem nem arra a részre vonatkozott, azt biztos, h a Googlehöz felkerülnek a képek a szerverre, és ott elemződnek, Applenél meg az eszközön.
[ Szerkesztve ]
Do You Dream?
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz TheMarci #295322 üzenetére
Az asztali icloud-ban is ott vannak az alkalmazások, köztük a fotó app.
Nevezhetnénk ugyanannak, mintha a telefonon nézném a képeket, viszont a keresési funkciót nem találom.
Időrendben:
Albumokban:
" Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz TheMarci #295324 üzenetére
Nagyon rég óta nem használok androidot, szóval kifejezetten az iphone által készített fotók icloudban történő kezelése lett volna kérdés.
Kb. 1 éve még a google fotókról is leálltam, és icloud-ra fizettem elő.
A google fotókat PC-n megnyitva az iphone-ról feltöltött képek között viszont szépen tudok keresni emberre, helyszínre is..." Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
-
lugosi
MODERÁTOR
Így van ahogy írod. Az arcok elemzése csak az eszközön van meg. A google fotók valószínűleg azért tudja (ez csak tipp a részemről, mert nem használom), mert ott a google szerverén történik ez az elemzés és a feldolgozás tárolása.
Ahogy az apple írja, iphone-on, ipad-en és mac-en a Fotókban működik az arcfelismerés és -keresés. -
HUTCHDB
nagyúr
válasz TheMarci #295327 üzenetére
Értem.
Akkor lehet visszatérek a google fotókra, mert így nagyon nehézkes nekem a dolog.
Ha valamit keresek, akkor az előbb be kell lőnöm a telefonon, majd időpont alapján PC-n kikeresni." Ha húsz évesen nem vagy liberális, akkor nincs szíved, ha nem vagy konzervatív negyven évesen, akkor nincs eszed." - Winston Churchill -
-
HUTCHDB
nagyúr
válasz lugosi #295328 üzenetére
Nem csak az ember keresést használnám, hanem főként a helyet, vagy más keresését (mint pl. a google fotók amit tud, hogy) beírom azt, hogy "edzés" és hozza az összes ehhez tartozó dolgokat...nagyjából.
-
markknight
veterán
Kevered a szezont a fazonnal.
Az, hogy hol elemződnek, az egy dolog és, hogy hová kerülnek az másik. A Google esetében is a szerverre kerülnek az adatok, a képhez míg Apple esetében szintén. Különben se iPaden, se Macen nem érném el az arcokat.
Az, hogy a kollega nem találja az arcok funkciót az icloud.com-on az megint csak azt mutatja, hogy a webes kliens egy kalap..
[ Szerkesztve ]
-
TheMarci
addikt
válasz markknight #295332 üzenetére
Szerintem ezek az adatok on device tárolódnak, titkosítva; az egy dolog, hogy iCloudon keresztül a Photos szinkronizálja őket eszközök közt, de mivel a weben nincs Photos app, és ezek az adatok nem is tárolódnak a fényképekkel együtt, ezért nem látja őket. Nyilván semmibe nem kerülne feltölteni a szerverre a telefonon levő adatbázist, hogy melyik képhez milyen emberek, tárgyak, helyek tartoznak, de ezt szemmel láthatóan nem akarják.
Mindazonáltal azzal teljesen egyetértek, hogy az icloud.com kaksi.
[ Szerkesztve ]
Do You Dream?
-
szuszinho
őstag
Switkey csak nekem vacakol hónapok óta? Állandóan ugrál az alkalmazás.
-
markknight
veterán
válasz TheMarci #295333 üzenetére
Sajna bizonyítékom nincs, de le merném fogadni, hogy ezek az adatok mennek szépen a felhőbe. Az, hogy elnevezel egy-egy személyt azzal sokra nem mennek, de a tárgyak felismerésének konkretizálására az algoritmus fejlődése szempontjából szerintem mindenképpen megy valami válasz vissza az Apple-nek.
-
TheMarci
addikt
válasz markknight #295335 üzenetére
Lehet, hogy megváltozott azóta, de pár éve ez volt a feature, meg a csoda, hogy minden az eszközön történik, ott fut a script localban. (És ezért nem olyan jó a felismerő, stb, mint pl a Googlenál, mert kevesebb adat áll rendelkezésére.)
"..., Google’s photo library does the same thing. But with Apple, your photos always remain private.
While other companies use remote servers to analyze your photo library, Apple maintains your privacy with on-device machine learning instead.
This means each of your devices analyzes your photo library independently. The information about your library never leaves your device, unlike with a remote server — which is just a fancy name for someone else’s computer."[ Szerkesztve ]
Do You Dream?
-
M1995
aktív tag
válasz markknight #295332 üzenetére
Inkább te kevered:
Fényképek rendszerezése és megkeresése iPhone, iPad vagy iPod touch készüléken
"Amikor a fotói között keres, az arcfelismerési, valamint a tájkép- és objektumészlelési funkciókat teljes mértékben az Ön készüléke biztosítja."Adatvédelem
"Az arcfelismerés, valamint a helyszín- és tárgyészlelés a felhő helyett teljes egészében az eszközödön történik. Így az Apple anélkül tudja biztosítani ezeket a speciális funkciókat, hogy hozzáférne a fotóidhoz." -
M1995
aktív tag
válasz markknight #295338 üzenetére
Azért másoltam be a hivatalos support oldalt, hogy a
"bizonyítékom nincs, de le merném fogadni, hogy ezek az adatok mennek szépen a felhőbe"
képzeleted helyett szerintem maradjunk a valóságnál. iCloudban fent vannak a képek, de azt nem tudja az Apple melyik képen van XY személy és melyiken adott tárgy, mert az csak eszközön történik a felismerés és ahhoz nem fér hozzá.
Azt meg ne kezd el újra, hogy Windows gépen böngészőben az icloud.com számodra nem elég jó, ezerszer le lett írva az Apple hardver eladásokból él, nem érdeke ugyanolyan Photos klienst kiadni Windows-ra mint Mac-en van, ahol szépen működik a kívánt funkció. Nyilván a Google mint webes reklám cég jobb webes felületet csinál, még a desktop Picasa programot is kinyírták a webes Google Photos kedvéért, ők azt akarják Chrome-ban csinálj mindent.
-
markknight
veterán
válasz M1995 #295339 üzenetére
képzeleted helyett szerintem maradjunk a valóságnál. iCloudban fent vannak a képek, de azt nem tudja az Apple melyik képen van XY személy és melyiken adott tárgy, mert az csak eszközön történik a felismerés és ahhoz nem fér hozzá.
Látom még mindig nem sikerült felfogni, de segítek picit.
Hol írják azt, hogy az adatok az eszközön maradnak és nem mennek a felhőbe? Szerinted ha atomjaira verem az eszközeimet akkor újra belépve nem fogja tudni, hogy egyik haverom van a képen? Ha meg tudja akkor honnan? Hát onnan, hogy felment a felhőbe.
Az meg, hogy az Apple nem fér hozzá azt sztem hagyjuk.. Elég sűrűn cikáznak a hírek, hogy celebek képeire megy a matyizás bent az Apple-nél aztán sorra rúgják kifele az embereket miatta. Szóval ha azt hiszed, hogy pucér feleséged nem látják, akkor el kell keserítselek, hogy DE.. látják. Viszont nem nézik, mert nem tudják ki vagy, így eszükbe nem jutna utánajárni.
[ Szerkesztve ]
-
Fritz Teufel
addikt
Nekem az időjárás widget nem működik megint. Sőt, az appot megnyitva sem húz adatot. Érdekes, hogy a zárképernyőn viszont mutat adatot.
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
kgyuri7
csendes tag
Sziasztok!
Szerintetek az otterbox defender xt iphone 14 pro-ra való tokja jó lehet iphone 14-re? A gyártó nem írja kompatibilisnek, de nagyon minimálisak az eltérések. Alacsonyabb 0,8 mm-rel és laposabb 0,05 mm-rel a 14. -
válasz Fritz Teufel #295341 üzenetére
Nálam is ilyen , ha ez vigasztal .
A káosszal teremtek rendet. Philips & TPvision primary visitor. Philips Design line.
-
Fritz Teufel
addikt
válasz Luck Dragon #295344 üzenetére
Jól esik, hogy vigasztalsz
Restart megreparálta, működik. Vagy te javítottad meg nekem titokban
[ Szerkesztve ]
Asus ROG Strix G513IH; Apple iPhone 14 Pro Max, Apple iPhone 13, Apple Watch Ultra, PocketBook Touch HD 2
-
SharpSA
veterán
válasz markknight #295340 üzenetére
"Ha meg tudja akkor honnan?"
Szerintem a korábbi készülék mentésének visszaállításából, de ez a kérdés akkor fog a helyére kerülni, ha a következő készüléket újként állítod be és megnézed úgy mit tud.
Mindenki a maga korlátja és lehetősége is egyben
-
M1995
aktív tag
válasz markknight #295340 üzenetére
Onnan tudja, hogy az eszköz helyben felépíti, ezért öltek sok pénzt a processzor, neural engine, machine learning fejlesztésbe.
"felhő helyett teljes egészében eszközön történik" szavak mondanak valamit számodra?
De akkor olvasgass még, ha a sima support lap nem elég, itt a technikai leírás is a működésről: Recognizing People in Photos Through Private On-Device Machine Learning
"On-device performance is especially important as the end-to-end process runs entirely locally, on the users device, keeping the recognition processing private.
To get the best performance and inference latency while minimizing memory footprint and power consumption our model runs end-to-end on the Apple Neural Engine (ANE)."iPhone és Mac, iPad között tudtommal csak a confirmed face, favourites információ cserél gazdát, de nem a tényleges arc adat. Mert az lokális, minden eszköz magának építi fel helyben.
Pont a felhő hiánya van néha az, hogy különböző eszközökön máshogy látszik, mert pl. egy új eszköz még nem fejezte be az arcfelismerést. (egy iPhone általában éjjel vagy amikor töltőn)
példa komment1
példa komment2Mivel azzal nehéz mit kezdeni amikor a tájékozatlanság nagy magabiztossággal párosul, ezért én ennél több információt nem tudok hozni neked, a kiemelt rész szerintem eléggé egyértelmű. Ha te azt hiszed Cupertinoban nézegetik a képeid és tudják ki kicsoda, akkor hidd azt felőlem... Inkább a többiek számára másoltam be a hivatalos leírásokat.
-
SharpSA
veterán
válasz markknight #295349 üzenetére
Miért ne lenne, ha a készüléken van az adatbázis és ott is jön létre? Vagy ugyanaz az adatbázis van egy felhasználó mindegyik készülékén?
Mindenki a maga korlátja és lehetősége is egyben
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Politika
- Horgász topik
- Asszociációs játék. :)
- Összefog az x86-ért az AMD és az Intel
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Külföldi rendelések: boltok, fizetés, postázás
- Spórolós topik
- PlayStation 5 Pro teszt
- Megjelent a Silent Hill 2 Remake
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs