- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- UHD filmek lejátszása
- Popcorn Hour topik
- Milyen videókártyát?
- Melyik tápegységet vegyem?
-
PROHARDVER!
Amit a Haswell-ről tudni érdemes!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zenyte
csendes tag
válasz Speed® #39050 üzenetére
Inkább 4790K. Erősebb és megbízhatóbbnak mondanám.
4770K vs 4790KVálaszolni és választani nehéz, ám nem lehetetlen
-
törölt tag
válasz Gabor777 #39041 üzenetére
Megfelelő alaplapban érdemesebb meghagynod még ezt a konfigodat. Az i7 4790K alapórajelen hajtva elég a GTX 1060-hoz, de még mennyire... Az új gép vásárlása esetében sem lehetséges a videókártyából nagyobb teljesitményt kisajtolni. Az i7 4790K még egy GTX 1070 Ti videókártyához is megfelelő választás, ha a VGA-t nem tuningolják tovább. Nekem legalábbis megteszi...
-
Zenyte
csendes tag
válasz Speed® #39052 üzenetére
i7-4770K-nál hallotam TIM problémákról, hogy nem az igazi, és ezt ki is javították a 4790K-nál, meg óraszámban is jobban teljesít. Számomra ebben megbízhatóbb, de ugyanúgy el tud romolni, mint bármelyik másik CPU
Én egy G-s szériásról ugrottam i7-re
Amúgy meg csodás az a Maximus alaplap
Válaszolni és választani nehéz, ám nem lehetetlen
-
törölt tag
Az i7 4770K és 4790K kérdéshez szerintem megint a videókártyák felől közeliteném meg a témát. Ha játékra a GTX 1060 6 GB teljesitménye megfelelő, akkor nem feltétlen kell a legjobb Haswell az alaplapba. Az i7 4770 és 4770K, és az i7 4790 egyaránt megteszi. Nagyon CPU órajelet sem kell emelni, ezért a "K" procira csak elővigyázatból érdemes költekezni. Azért egy jó megépitett alaplap mindegyikhez kell (legalább 4+2 fázis vagy jobb). Egyszer majd még jól jőhet az a néhány +100 MHz órajelemelés, főleg ha egyszer felváltanál egy GTX 1070 (Ti)-re. Az i7 4770K és 4790K között az elérhető OC órajelek és talán a CPU magok hőmérsékletében jőn ki némi eltérés. GTX 1070 Ti és GTX 1080 videókártyához azért csak a gyorsabbat érdemes választani. GTX 1080 Ti vagy gyorsabb VGA-hoz szerintem az i7 Haswell CPU-t nagyon fel kell már tuningolni @4.8-5.0 GHz-re, vagy akkor érdemes konfigot cserélni.
[ Szerkesztve ]
-
Gabor777
aktív tag
i7 4770, vagy 4790S... 4770-re van még 1 év gari.
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz Zenyte #39056 üzenetére
A DC javított a guánón, de azért ott is javít a LM, szóval felsőbb tartományban ugyanúgy relid a vége. Onnan meg már ugyan mindegy, hogy 4.5-4.6 vagy 4.7-4.8G-e a vége..kb. ennyi a difi OCban átlagban. Árban viszont nagyon el van qrvulva a 4790K :S
A Ranger vagy az Impact? Utóbbit csípem én is, a Ranger csalódás volt a spórolós M.2 miatt :S
-
törölt tag
válasz Speed® #39052 üzenetére
Minden Haswell i7 prociban megszáradhat idővel a paszta. Aztán nem marad egyéb megoldás mint a CPU delid (a kupaktalanítás). Azért a Devil's Canyon procikban jobb féle paszta került felhasználásra. Hőátadásban jobb és kevésbé hajlamosabb a kiszáradásra. Intel szerint...
-
t72killer
titán
válasz Zenyte #39056 üzenetére
Az én 4770k példányomnak erősen megy felfelé a feszigénye, ahogy húzom. Tudom, delidelni kéne, és akkor nem lenne gond a melegedés, de nem vacakolok már vele úgy, hogy hamarosan cserélve lesz.
Jelenleg úgy néz ki a dolog, hogy stabil 4.5GHz-hez +300mV-ot kell adnom a gryphon z87es lapban adaptív módban, de pár alkalmazás még így is ki tud fagyni. Gyári takonnyal a sapka alatt még a h105 se tudja lehűteni, ha keményebb fpu-tesztekkel hajtja az ember. Mostanában realizálom, hogy ennél azért van jobb.
30€ Meta store bónusz Quest headset aktiváláshoz, keress priviben :)
-
t72killer
titán
válasz Speed® #39068 üzenetére
A "kihajtja-e" kérdés ugye erősen szubjektív, modern API-s játékoknál 4k-n el tudom képzelni, hogy még egy 2080Ti-nél is mind1, hogy egy alapon járó 4770k-d van vagy egy delidelt, 5GHz-re tépett 9900k.
Melónál hasonló, ha a feladat a bányászprogikhoz hasonló szinten jól rá van húzva a vga-ra, akkor szintén nem muszáj rögtön 14-18magos csodáért rohanni.
-
-
Gróf...
aktív tag
Üdvözlet!
Van nálam egy kis furcsaság. Időnként, (nagyon ritkán) megugrik a Busz órajelem 100-ról 102.7-re vagy épp 103.3-ra. Most is épp ahogy írok egyik pillanatban még normális aztán egyszercsak 101.2 (A csúcsérték) A naplóban ezt kb 2 másodpercig tartja. (HWInfo)
Hogyan lehetne tettenérni mi okozza ezt a megugrást?
4770K MSI Z87GD65Fogadatlan prókátorokra nem vagyok kíváncsi!
-
Zenyte
csendes tag
Egy kis WTF
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
válasz Zenyte #39073 üzenetére
Kínában nem vacakolnak..jó cucc, kár a vastagságért, bár másképp nem lehet megoldani, ill. ez is bravúr kategóriában fut. Van egy 4860EQm, teljesen vállalható tempót tol már az is, pedig 500MHzel lassabb. Ha menne olcsóbb lapokban is microcode frissítéssel, népszerű lehetne.
-
Zenyte
csendes tag
válasz Speed® #39074 üzenetére
Sok maradt a raktárba, no. De akkor is, ez kinek jutott eszébe?
Szerintem én még pár évig maradok az 4790K-nál, néztem teszteket, nem sokkal marad el a 7700K-tól, 8700K 2 maggal és 9700K társa meg csak 4 maggal több, de hasonló szintet hoz gamingben. (Nyilván több mag jobb játékélmény, de nekem a 4 mag elég az 1920x1080hoz)[ Szerkesztve ]
-
t72killer
titán
válasz Zenyte #39076 üzenetére
Nagyon keresni kell, hogy tényleg érdemi előrelépés legyen. Az ember ugye leginkább a dropokat és a min. fps-t érzékeli, abban egy húzott 4790 egyáltalán nem szerepel rosszul. Kvázi semmi haszna a dinnye HEDT csodáknak.
-
t72killer
titán
válasz Zenyte #39078 üzenetére
Pontosabban újra ugyanolyan rétegtermékké válnak, mint amilyenek 4-5éve voltak. Nagyon speckó munkánál megmutatkozik az extra teljesítmény, de gyakorlatilag egy 18magos szörny DELIDELVE + ultratápos lapban, 600W elégetésével fog 20-30%-al többet hozni, mint egy alap 9700k, lap+proci kombót összevetve kb harmad-negyedannyiból.
A másik érv meg a sok PCIe szál - naja, ha valaki a második 2080Ti-jét veszi, akkor érthető egy HEDT rendszer alá, de ugye ez sem jellemző. Egy db VGA-t meg mint tudjuk bőven kiszolgál az LGA1151.
Játékra meg bukta a HEDT, mert egyrészt jellemzően egy uArch generációval le vannak maradva, másrészt a játékoknál még mindíg a max ~4 szálas teljesítmény számít - ami nem tökéletes, ha ott szuszog még 12 mag munka nélkül.
-
Zenyte
csendes tag
válasz t72killer #39079 üzenetére
Kíváncsi leszek a Ryzen 3000 szériára, hogy mit hoznak majd a 9700K ellen. Pletykák vannak, de a gyártótól vagyok kíváncsi, hogy mit dob piacra. Aztán ki tudja, lehet átváltok AMD-re, ha szépen hozzák a teljesítményt. Talán: Ha már CPU csere, akkor RAM csere (DDR4) és Alaplap csere is. Hűtésről nem is beszélve. Lehet hogy az offos lesz a csere, és inkább gyűjtök egy új gépre, ezt meg odaadom páromnak.
[ Szerkesztve ]
-
Speed®
HARDVERAPRÓD
-
skyleen
csendes tag
Sziasztok!
Olyan problémával fordulnék hozzátok hogy a gépbe processzort cseréltem, 4570-4790k és azóta folyamatos kékhalált kapok. Windows-t újra telepítettem, lefutattam az intel diagnosztikai programját ahol hibátlannak írta a cpu-t.
[link] feltöltöttem a bsod dump fileokat zippy-re hátha valaki többet lát belőle. Röviden a hal.dll ntoskrnl.exe pshed.dll file-okra fekszik ki. -
skyleen
csendes tag
MSI Z97 Krait SLI lap, és úgytűnik megvan a gond, gyárilag 1.05 voltot kapott a cpu és valamiért állandóan 4.4 en akart futni, turbo-t kikapcsoltam és adtam 1.2 voltot neki, így most stabilnak tűnik.
-
Redneck
nagyúr
válasz skyleen #39091 üzenetére
Egy kis finomhangolás nem árt mostmár, remélem a továbbiakban egyszerűbb lesz a dolgod. Kevés fesznél leggyakrabban az ntoskrnl.exe és az usbport.sys BSOD-ot tapasztaltam az én Haswell-em esetén. Persze ez nem sokat számít csak érdekességként jegyzem meg.
Play Hard GO pr0! - A bugfix, a hiba véglegesítése a programban.
-
törölt tag
válasz skyleen #39087 üzenetére
Gugliztam... Haswell procik és a Win10 használata közben kapott BSOD hiba. A hivatkozásokban a driverek, magas hőmérsékletek, bőngészés közben kapott újraindulásokkal találkoztam. Ajánlott a BIOS frissitése a legújabbra és a BIOS beállitások átnézése. Tápfeszültségek és a hőmérsékletek monitorozása. Bőngésző megváltoztatása, ha az okozza az összeomlást. Egy alkalommal a külső virúsírtó alkalmazást nevezték meg hibaforrásnak, ezért a Win10 saját virúsvédelmét ajánlották. Rossz szoftver kódok futtatása miatt történt hiba sem kizárt. Szerintem a Win10 egyre kevésbé tolerálja a régebbi hardverek használatát, ezért végső esetben az OS visszaváltás megfontolása sem kizárt.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz skyleen #39091 üzenetére
MSI Z97 Krait egy jól megépitett alaplap, ezért szerintem a turbo boost órajeleket tudja kezelni. Ha 1.2V feszt is adsz a procidnak, akkor a @4.4GHz órajelet most tartani fogja, de közben jobban melegedni fognak a magok. Az alaplap a BIOS szerint adja a feszt a procinak, de a helytelen beállitások miatt a hardverek hamarabb elhasználodnak. BIOS energiatakarékos funkciók némelyikét ezért nem árt kikapcsolni, mert ezek az órajeleket vagy a feszt visszaveszik és a procimagokat lekapcsolgatják. Az i7 4770K proci turbo boost órajeleit használhatod egyéni beállitás alatt (mind a 4 magnak 42x szórzószámot adsz meg). Másik esetben a turbo boost szabályozást kikapcsolod teljesen, és az alap szórzószámnak fixen beállitott órajelet adsz meg. Ilyenkor a 4mag a CPU-Z szerint @4.2GHz órajelen megy és nem ugrál az órajel és a feszültség csak terhelésre változik. Mindkét megoldás jó, a magok hőmérséklete csak terhelésre emelkedik. Feszültséget az alaplap terhelésre változtatja meg és nem ragad be alacsonyabb értéken.
[ Szerkesztve ]
-
droti25
őstag
Sziasztok!
A napokban szeretném lecserélni az I3 4170 procimat egy i5 4670-re.
Egyelőre egy GTX 1050 2gb Videókártyát fog hajtani.
Két kérdésem lenne :1. Lesz e érdemi változás az I3 4170-hez képest játékok terén?
2. Kompatibilis e az i5 4670 egy Gigabyte b85m-d3h alaplappal(f15 bios)Köszönöm előre is!
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz droti25 #39096 üzenetére
Gigabyte GA-B85M-D3H rev 1.0 és rev 1.2 változatban a legjobb, a 4+2 fázishoz jó lesz az i5 4670. Késöbbi rev. változatokhoz (3+2 fázisnak tünik) szintén jó a CPU támogatás a Core i7-4790K-ig. Core i3 4170 (2mag/4szál és 3MB cache) szerintem hagyott a GTX 1050-ben még valamennyi kihasználatlan teljesitményt, ezért az i5 4670 (4mag/4szál és 6MB cache) majd ezt felszabaditja a játékokban.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest