-
PROHARDVER!
Az eddig párhuzamosan futó T, X, A és W, valamint R, Z és SL topikokat összevontuk, hogy egy topikban lehessen ezekről a notikról beszélni.
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
Kipróbáltam a T61-et 3.8 GHz-en.
A 4 GHz nem ment neki, instant fagyott bármennyi fesszel.
3.8-on irgalmatlant gyorsul a CPU, +1 GHz a gyári beállításhoz képest
Természetesen nem a saját hűtőjére bíztam, hanem kibontottam a gépet, és egy régebbi dekstop bordát applikáltam a lapra kísérleti jelleggel. 1.35 V kellett neki a 3.8-hoz. Lehet egy nVidiás lapon jobb VRM-ek vannak, és megenné a 4 gigát is, de én így is jól szórakoztam vele.
Ion Fury szoftveres rendereléssel 1600x1200-on, és a cucc játszható volt... nagyon komoly
Kár, hogy homemade nem lehet hőcsöveket formálni, lehet, levezetném a CPU-ról az optika helyére épített bordára, vagy ilyesmi. -
HSM
félisten
válasz Tikakukac #108202 üzenetére
A szomorú szerintem az, hogy nincs egy egyszerű, felhasználóbarát módszer ezt a három alapvető turbó paramétert állítani (PL1, PL2, TAU), így pedig eléggé szétturbózzák magukat.
Nekem se tetszik, hogy ilyen faék egyszerűségű, működést alapvetően befolyásoló paraméterek sem állíthatóak BIOS alól, de sajnos ez a helyzet.
Így energiasémát kell hekkelni, hogy ne legyen elrejtve a max turbó limit, meg én pl. kínomban XTU-t használok, megoldani egy olyan proglémát, aminek léteznie sem lenne szabad. Hát ez van.Arról meg már nem is mondog inkább semmit, amikor a T480s 15W limitje pl. egy alvásból ébredés után 44W-ra bugzik, amitől a gép a pokol tüzével kezd izzani kb, és sugárhajtású repülő hangjával működni...
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
válasz FoxiestFox #108201 üzenetére
Mennyit evett?
Mit nem lehet? Nem nézel te elég Linus tech tips-et..
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Az, hogy nincs felhasználó általi buhera meg BIOS, az pont nem annyira gond. A nép 99%-a úgyis totál hülye hozzá még ha akarná sem bírná megoldani.
De amikor a gyártó is lapátol az egészre és emellett sincs semmi amivel legalább utólag meg lehet henkölni, az marha sokat elmond az egész iparágról.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #108205 üzenetére
"A nép 99%-a úgyis totál hülye hozzá"
Ez nem egy jó hozzáállás. Így ugyanis mondjuk egy IT-s sem fogja tudni beállítani a kollégának. Érdekes, hogy egy normális asztali gépen (~középkategóriától) pontosan be tudod állítani, grafikus felületen a ventilátor görbéjét, pontosan meg tudod adni a különböző turbó paramétereket (BIOS de akár OS alól is), ehhez képest egy horrordrága üzleti laptopban annyi a BIOS, hogy be tudod állítani kb. az órát és a BOOT sorrendet. -
félisten
-
Tikakukac
titán
Desktop totál más tészta. Ott az a kiindulása alap, hogy legózás van. Ha nem lehetne finomhangolni lenne gond nem kevés, mivel milliónyi variációja lehet 1-1 kész konfignak.
Nézd meg a brand gépeket, egyből meg van gyilkolva az egész. Épp ma takarítottam Precision asztalikat. Hát a saját vasam ehhez képest atomfizika.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tikakukac
titán
válasz FoxiestFox #108207 üzenetére
Hajtani nem mókás. Én mikor terveztem a T430/T60 extrázását nekiálltam a 3D modelleket rajzolgatni, hogy majd azokkal a hajlítósablonokkal megcsinálom. De letettem róla. Nem egy könnyű dolog.
-
félisten
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #108208 üzenetére
Desktop gépen is lehetne, hogy ők beállítják, és neked nuku opció. Csak ott ezzel nem rúgnál labdába...
Notebookba sem lenne nagy dolog szerkeszthető opcióvá tenni ezt a pár dolgot, főleg, hogy alapjaiban tudja megváltoztatni az akkus üzemidőt, és a felhasználói élményt... -
vicze
félisten
válasz FoxiestFox #108207 üzenetére
HWinfo-ra gondoltam az megmond mindent.
Lehet, lehet hajlítani is. De ez is egy megoldás.
-
félisten
-
válasz FoxiestFox #108201 üzenetére
Aaaz kemény!
@Tikakukac : "De amikor a gyártó is lapátol az egészre és emellett sincs semmi amivel legalább utólag meg lehet henkölni, az marha sokat elmond az egész iparágról."
Nemrég írtam ehhez kapcsolódóan...Mondjuk a brand gép meg nem a legóról szól. Amire való, arra kell használni
Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz peti_s #108216 üzenetére
Ez hogy jön egy brand géphez? Azt úgy találták ki, általában a világból kimegy, ha nincs hozzányúlva. Ha meg állítgatni akarod, akkor magadnak kell megépíteni a géped.
Hivatalosan a laptopot sem lehet tuningolni... Nem hivatalosan meg 755-ös Dellt simán tudtam húzni régebbi melóhelyen
[ Szerkesztve ]
-
peti_s
addikt
Úgy, hogy én ezt egy komoly hiányosságnak gondolom.
Feleslegesen fűt, fogyaszt, terhel a nagyobb fogyasztás, ami az élettartamon is meglátszik, hiába amúgy ahogy Te is mondod, tartósak.
Nem tuningolni szeretném, az "lenne az elvárásom", hogy a CPU feszültséget szabadon lehessen módosítani lefelé (ez mondjuk laptop esetén is), mert tényleg rossz vicc, hogy szükségtelenül magas feszültség miatt romlik sokat a felhasználói élmény (zaj, melegedés) plusz csökken az élettartam.
-
Tikakukac
titán
válasz peti_s #108218 üzenetére
Brand gépeknél meg notiknál céges vásárlás van, magánszemély kb. nincs.
Ki a tök fog neked minden egyes chiphez kitesztelni egy megfelelő feszültséget? Mert a user meg a rendszergazda tuti nem, ez a fórum ott szerintem ezred % sincs a piachoz képest.
Ezt a gyártóknak kéne elintézniük alapból és úgy kitolni a gépeket. Csak ez is lenne x fillér ami már fáj nekik. Úgyhogy marad ez. Én szeretem a hobbizás szintű mókolást, a javítást nem és sajnos a gyártók szeretik béta teszternek tekinteni a full-full áras vásárlókat is.
-
vicze
félisten
Ezen továbbra se értem a rugózást. Ott van Win-ben a csúszka. Nem akarsz teljesítményt lehúzod Power saverre és csá nem fog melegedni 60C alatt lesz, a venti még csak be se fog kapcsolni, nem éppen atomfizikáról van szó. A gyártó ennyi vár el, hogy ezt állítgasd mert ott van rá a lehetőség és a Power management erre van beállítva.
Vagy most performance-on legyen alulfeszezve?? -
félisten
Na, mar csak varni kell.. sajnos veletlenul benne maradt a smartcard reader.
Country/Region Hungary
Preload Language Windows 10 Pro 64 Hungarian/English
Display Panel 14.0" FHD(1920x1080) WVA Anti-glare 400nits Non-Touch Low Power, IR and HD Camera with Shutter, Mic, WWAN, FreeSync
Display 14.0" FHD(1920x1080) WVA Anti-glare 400nits Non-Touch 72%NTSC Low Power
Processor AMD Ryzen 7 Pro 4750U Processor (1.70GHz, Max Boost up to 4.10GHz, 8 Cores, 8MB Cache)
Camera IR and 720p HD Camera with Microphone
WWAN Selection WWAN
Wireless WAN Fibocom L850-GL 4G LTE CAT9
Wireless LAN Intel AX200 2x2AX+BT vPro WW
System Unit T14s R7 PRO 4750U IG+32G MB
Security Chip Setting Enabled Discrete TPM2.0
Onboard Memory 32GB DDR4 3200MHz Onboard
Storage Selection 1TB Solid State Drive, M.2 2280, PCIe Gen3x4, OPAL2.0, TLC
Fingerprint Reader Fingerprint Reader
System Expansion Slots Smart Card Reader
Ethernet Dongle RJ45 Extension Connector
Battery 3 Cell Li-Polymer Internal Battery, 57Wh
AC Adapter and Power Cord 65W AC Adapter PCC (3pin)-EU (USB Type C)
Publication Publication-Hungarian/English
Keyboard Backlit Keyboard Black US International (EURO) with Fingerprint Readerwhile (!sleep) sheep++;
-
peti_s
addikt
válasz Tikakukac #108219 üzenetére
Magának a CPU gyártónak kéne olyan "VID"-et beállítania, ha már itt tartunk.
Ez olyan dolog, hogy amíg nem tudod, hogy ez amúgy halkabb, kevesebbet fogyasztó, tartósabb is lehet, addig nincs rá "igény".
Amint megtapasztalod, utána már hiányzik ha nem tudod beállítani.Korábban dolgoztam kicsit IT-ben, én mindig beállítottam.
(#108220) vicze1, hát kicsit elkanyarodtunk a témától, röviden akár notebook, akár PC gyakran a CPU több feszültséggel üzemel egy bizonyos órajelen, mint szükséges lenne.
Ez többletfogyasztást, többlet melegedést, rövidebb élettartamot okoz. Nyilván jó lenne éppen emiatt, ha rendesen lehetne ezt beállítani.
No mindegy, álmodozni mindig lehet.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #108219 üzenetére
"Ki a tök fog neked minden egyes chiphez kitesztelni egy megfelelő feszültséget?"
Pont ezért mondom, hogy elég lenne konfigurálhatóvá tenni a az Intel CPU-k három turbó paraméterét, mekkora TDP-ig mehet rövid távon, mennyi ideig, és mennyi lehet a max hosszútávú TDP. Mondjuk ha a felső korlát a gyári érték (sőt, hivatalosan is 8W-ig csökkenthető, az lehetne az alsó limit), akkor máris el sem tudod rontani, a CPU marad mindig a garantáltan stabil gyári működés keretein belül, és kedvedre szabályozhatnád, ha már nem sikerült normális halk hűtést rakni a gépbe, akkor mennyire üvöltsön terhelés alatt.(#108220) vicze1: A csúszkával nekem az abajom, vagy nem ér sokat, vagy brutálisan megfogja a teljesítményt. Az XTU+power limit piszkálás nálam sokkal hatékonyabb eszköznek bizonyult, hogy a takarékosság ne menjen túlzottan a sebesség rovására.
-
vicze
félisten
"US International (EURO)"
Grrrr....Amúgy múlt héten WVA(Wide viewing anagle) cseréltek minden dokumentációt IPS-ről, ami nekem annyit mond, hogy lesz IPS és VA paneles variációk is. Aki VA-t fog ki az majd szebb színeket bámulhat.
Saját rendelésem a sima T-kel elvileg, ha UPS is úgy akarja, péntekre meglesz, a vámon már átkecmeregett.
-
vicze
félisten
Csak nagyon nem tudom használni a US kiosztást. Minding az Enter és a per közé nyomok.
@HSM: Azt a 90-et amit ezek az IPS-es nyújtanak a VA is tudja gond nélkül, de főleg egy laptopnál amit 99%-ban szemből nézek a kontraszt inkább érdekel mint az hogy a vonaton 3-mal arrébb ülő is jól lássa a kijelzőm 120-ból. (Mondjuk ez a problematika jelenleg megoldott. )
Szerk: Pontosítok helyes színekkel lássa. Ugye a betekintési szöggel VA-nál sincs gond, de a színek fakulnak.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Tikakukac #108227 üzenetére
Szerinted a VA jobb lesz bármiben? Szvsz .
Nekem amúgy különösebb bajom nincs velük, pedig kétféle is akad itthon.
Az egyik egy LG, kb mint ez [link] , 1000-es kontraszttal azért nem olyan rossz az a fekete, azt írják róla: "Our new sample now reaches rates of 281 cd/m² and 1007:1 rather than 268 cd/m² and 1110:1 - these minor tolerances can be viewed as normal. Therefore, the quality of the Full HD IPS screen that Lenovo has selected belongs categorically to the premium range, and scores with a decent color reproduction, extremely generous viewing angles, and unrestricted outdoor suitability"
A másik, Innolux panelem is teljesen jó, annak egy verziójáról ezt írják: "The display even manages a better contrast ratio of more than 1,000:1 thanks to the very low black value (0.22 cd/m²), but this is unfortunately all the good news. ... Backlight bleeding was no problem for our review unit, just like PWM. While usable, we would have liked a more powerful background illumination in bright rooms." [link]Egyedül az LG színvisszaadásával nem vagyok elégedett, amúgy teljesen rendben van mindkettő. És nem, nem cserélném egyiket sem VA-ra, még véletlenül sem.
(#108228) vicze1: A probléma, hogy színek telítettsége és a kontraszt piszok gyorsan romlik VA-nál is, ahogy nem pont középről nézed, csak nem olyan feltűnő, mint a TN-nél, de ugyanúgy botrány rossz.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Mondjuk úgy, kijelző buzi vagyok, finom voltam. Igen, jobb lesz, vagyis hát, más.
Ha jól számolom 6 monitorom van, ebből van IPS és VA is 15"-tól 32"-ig, meg egy kisebb cégre elég elég változatos paneles laptop. Mikor a 840 G2-m volt, a piacon lévő összes VA és IPS kijelzőt beszereztem, mértem, kalibráltam és került be utána az eredetileg Dellhez való VA. Melóban amúgy IPS paneles Dell monitorom van, de otthon szigorúan már csak VA.
-
vicze
félisten
Hát 6éve ülök egy VA előtt, az otthoni egy közép felső kalibrált IPS(3x-os árkülönbség van a kettő között), és ott a glow sokkal jobban zavar, sőt nagyon, mint a céges VA kb. észrevehetetlen fakulása 120fokban.
TV-ink is VA-k és kisebben(FHD) sose volt gond a color shift, a nagyon(4K) azért látszik sajnos néha, mondjuk főleg HDR-nél zavaró, lehet csak a felbontás miatt nem tudom.Laptopban még minding a VA-s HP-k voltak a legjobb kijelzők amiket láttam. 500nit meg Dolby Vision ide vagy oda, de még az se üti meg azt az élességet és tiszta színeket, amit az adott.
Pont az a baj az IPS-el, hogy 1000-1200-ig még elmegy, de a fölé nem tud, a VA megy 1500-nél kezd és megy 3000-4000-es kontrasztig, elég drasztikus a különbség színekben.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz vicze #108231 üzenetére
Nehéz így minden technikai paraméter hiányában bármit is mondani az IPS-es monitorodról...
Nálam egy Innolux paneles, 27" WQHD 144Hz-es példány van, és semmi, de semmi gondja nincs glow tekintetben, és mondom ezt úgy, hogy natív méreten szoktam rajta FHD filmeket nézni, és úgy bizony jókora fekete keret van mind a négy oldalon....Ez is kalibrálva van, DCI-P3 nagyságrendű színtérrel, HDR400-al, szóval a színek is rendben vannak, pedig "csak" 1150:1-hez a kalibrált kontrasztom."és megy 3000-4000-es kontrasztig, elég drasztikus a különbség színekben"
A kontrasztnak jelentősége csak a sötét árnyalatoknál van. Engem nem zavar, pedig van referenciának itthon OLED megjelenítő tökéletes feketékkel és sötét árnyalatokkal. Magas fényerőn zavaró persze, hogy kivilágosodnak a feketék, de ez messze a 120nit körüli kalibrált fényerő felett történik csak, így különösebben nem érdekel. -
Ld. még @Tikakukac kommentjét. Felesleges, de így bizonyult stabilnak a gyártó tesztjein. Valóban jó lenne konfigurálhatóbb BIOS (meg +1 tesztlépés a gyártásban...), de ez a gyártó döntése. Akinek nem ez kell, az kismillió alaplap közül választhat a konzumer piacon...
Pl. az official Intel alaplapok 60 fokon tartották a P4 procikat. Én is lestem, de különben betonstabilak voltak.A brand gépek amúgy is igen halkak szoktak lenni. Az egész kategória arról szól, hogy out of the box működik, ezért veszik cégek.
[ Szerkesztve ]
-
vicze
félisten
Dellem egy AH-IPS LG LM270WQ4-SSA1, a céges egy Iiyama Innolux Super MVA, nem találtam meg a panel típusát.
Lehet az a különbség, hogy én elég magas fényerőn (~250nit) körül használok mindent, jól kivilágított/napfényes irodában/szobában, és nem egy sötét szobában, így számomra különösen fontosak az élesség, a kontraszt, a színátmenetekkel.
A Dell egyszerűen borzasztóan szürke, zavaróan az, főleg a legújabb sötét téma mániával.Semmi.
[ Szerkesztve ]
-
gorje
senior tag
Sziasztok!
Barátomnak szeretnék x220 és x230-as gépekbe új aksit vásárolni. Az eredeti ára elég húzós, utángyártottból melyiket javasolnátok/honnan és mire érdemes figyelni? Nyugodtan vehetek 2db x230-as aksit mert az x220 is gond nélkül fogja "kezelni"? -
félisten
-
Tikakukac
titán
válasz #98320896 #108240 üzenetére
Elárulok egy kis titkot: 1 darab 40mm-es ventim került ennyibe legutóbb, amennyiért vetted ezt a kramancot. Na ez halk. Ennyi pénzből kis szerencsével kapsz egy frankó ventit, de nem komplett ilyen repülőt.
Olyanokról nem beszélek, hogy anyám gép, annyi hűtés, nagyon nem mindegy mit fúj vagy szív az a szutyok és ez miként is néz ki.A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Délelőtt volt szó a hőtermelésről: turbót meg a többi paramétert mivel állítjátok?
[ Szerkesztve ]
I did nothing, the pavement was his enemy!
-
félisten
-
HSM
félisten
válasz vicze #108234 üzenetére
Igen, kalibrálva 850:1-hez kontraszt [link] , az azért messze van a mai toptól, amit a kategóriában tudnak. Ezt én azért nagyon nem nevezném közép felső kategóriásnak, ez abszolút középkategória, főleg kutya közönséges gamuttal és 60hz-el. Ez kb. a 10 évvel ezelőtti IPS szint. A jobb panelek manapság azért 1200:1-hez körüli arányt már tudnak. Ráadásul ez a Dell csak 8 bites (de legalább natívan), míg mondjuk fejlettebb modellek kihoznak 10bitet is a 8 bites panellel FRC-el.
Én pl. most ezt a hsz-t 12bites módban írom, amikor az én Innolux panelem is csak 8bites.
Én nem látom a különbséget, de elméletileg így pl. a kalibrált profilnak pontosabbnak kell lennie alapvetően szokásos 8 bites tartalmakkal. Persze, ilyet VA panel is tudhat.
Illetve ez egy standard gamutú (sRGB) panel/monitor, ami nyilván komolyan limitálja a megjeleníthető színek tartományát, itt is vannak jóval nagyobb tudású verziók, akár IPS, akár VA.Amúgy én is fényes szobában használom, sötét témával, és nekem alapvetően elég a 120, vagy kicsit több nit is, 250 nekem már nagyon kellemetlen. Persze tény, ilyen nagyon magas fényerőn már eléggé zavaró tud lenni a feketék szürkesége (ilyenkor több fény szökik a feketén át, világosabb lesz az is sajnos). Ez is persze ugyanígy gond a VA-n, de ott sokkal feketébbről indul a fekete. Így ezt a pontot én is megadom neki, ellentétben a többivel.
(#108240) CME: Nem tudom, mégis mit vártál egy műanyag borítású laptoptól.... Azt hiába fújod kívülről.
(#108243) weiss: A maximális órajelet így lehet: [link] , én hozzáadtam a lehetőséget a megfelelő menühöz: [link] .
A turbó limiteket pedig az XTU-val, "Intel® Extreme Tuning Utility (Intel® XTU)". Honlapjukról letölthető. Ha esetleg a gépedre azt mondja, nem támogatott platform, akkor is fel lehet rakni, ha kiveszed az ellenőrzést. [link] . Nálam a 8250-en működik is.[ Szerkesztve ]
-
-
vicze
félisten
Nyilván a 6évvel ezelőtt volt az ami pont ahogy a céges is egy 7éves modell, szóval azonos korúak, innen származik a tapasztalatom is, nem egy friss élmény. A sajátod nyilván sokszorosan felette van már, hasonlítani is egy hasonló kategóriájú VA-hoz kellene.
Keresd a VA panelt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Itt a HyperOS 2, gyorsan érkezik a régi modellekre
- RAM topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen mosógépet vegyek?
- További aktív témák...
- DELL LATITUDE 7390 8th generációs I7-es processzor
- BESZÁMÍTÁS! MSI P65 Creator 9SD notebook - i7 9750H 16GB RAM 512GB SSD GTX 1660TI MAX Q 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! Asus VivoBook S513EA FHD notebook - i5 1135G7 16GB RAM 512GB SSD Inter Iris Xe IGP WIN11
- BESZÁMÍTÁS! HP ProBook 650 G5 15 notebook - i7 8565U 32GB RAM 512GB SSD AMD Radeon 540X 2GB GDDR5
- BESZÁMÍTÁS! HP EliteBook 840 G6 notebook - i7 8665U 32GB RAM 512GB SSD AMD Radeon 550X 2GB GDDR5 WIN
- 91 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX9H) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4090 (DOBOZOS, csak 1db)
- 89 - Lenovo Legion Pro 5 (16IRX9) - Intel Core i9-14900HX, RTX 4070 (DOBOZOS, 2DB)
- Dell latitude 3510 10.gen i5
- Full HD Dell Latitude 5570 i5-6300 laptop 4 GB RAM 128 GB SSD 3 órás akkumulátor
- ASUS VivoBook S14 S430FA NumberPad Intel i3-8145U CPU, 512 GB SSD, 8GB RAM, Intel UHD Graphics 620
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest