Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ecaddsell

    aktív tag

    válasz baly81 #84746 üzenetére

    Jobb inverterekhez (hasonlóan a tápegységekhez) szokott hatásfok/teljesítmény diagram lenni és ebből leolvasható hol a legjobb a hatásfoka.
    Általánosságban elmondható, hogy a nominális teljesítmény nagyon kis része alatt (pl. 15%) nagyon rossz a hatásfok (de nagyon meredeken emelkedik a terhelés növekedéséve) a saját energiafelhasználás miatt, az optimum fölött meg lankásan csökken a hatásfok a kapcsolásnál keletkező veszteségek/belső ellenállásokon keletkezett hő miatt .
    Ezt némileg befolyásolhatja még az aktív hűtési igény növekedése nagyobb teljesítményen.
    A kisebb teljesítmény a nominális, a nagyobb a csúcs (amit rövid ideig bír).
    Ökölszabályként elmondható az, hogy 1/3-1/2 teljesítmény környékén van a legkevesebb veszteség.
    Azaz se nagyon alá, se nagyon felé méretezni nem érdemes méretezni.
    Nagyon felül méretezve sok lesz a veszteség, alul méretezve pedig megint több lesz az optimumnál és ez az élettartamra is negatív hatással van mert bár a félvezetők jobban bírják (nem korlátlanul), az elektrolit kondenzátorok kevésbé a hőt.
    Az ipari kategória elvileg úgy van méretezve, hogy a nominális teljesítmény nagyobb százalékában van az optimum (meg van ami terheléstől függően kapcsol be részeket).
    Konkrét példához 250W-os terhelés esetén kb. 500-800W-os nominális inverter a célszerű (ami lehet csúcsban tud 1kW nagyságrendjében pár másodpercig). 85% hatásfoknál ez közel konstans 300W terhelést jelent. Semmilyen akkut sem célszerű túlmeríteni mert rontja ez élettartamát 100Ah-ból ennek megfelelően kb. 700-800Wh-t célszerű kivenni, ami a 250W-os terhelésnél kevesebb mint. 3h üzemidőt eredményez.
    Egyébként az a 100Ah az munkaakku kell legyen amit ilyenre terveztek (és ettől drágább is) nem indító akku amit rövid idejű terhelésre terveztek.
    Célszerű a csak szinuszos, ott nem kell majd törni a fejed, hogy mit köthetsz rá vagy mit nem (pl. transzformátort használó tápegység, motor stb. csak tisztán szinuszos, nem ezzel használva nagyon melegednek/leégnek/meghibásodnak).

Új hozzászólás Aktív témák