- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Házimozi belépő szinten
- Samsung LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen notebookot vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
szaszlaci
addikt
válasz #42431471 #8552 üzenetére
Így is lehet fogalmazni
Inkább úgy mondanám, így lesznek paramétereid. Sajnos eddigi tapasztalataim azt mutatták, közük sincs a megadottnak a valósághoz.A javasolt 50-60 liter is biztos jó, de én megmérném. De ha nincs kedved tökölni vele, nem muszáj.
■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
shalafi66
veterán
válasz szaszlaci #8551 üzenetére
Fölösleges, nem lesz más az eredmény úgy sem.
Name: !srp3040
Company: SAL
Fs = 22,7 Hz
Qms = 5,772
Vas = 200,2 liters
Cms = 0,531 mm/N
Mms = 92,51 g
Xmax = 5, mm
Xmech = 7,5 mm
Sd = 515, sq.cm
Qes = 0,694
Re = 7,7 ohms
Z = 8, ohms
BL = 12,1 Tm
Qts = 0,62
no = 0,325 %
1-W SPL = 87,27 dBSeth, "gyári" paramétereket ne várj, egyrészt azért, mert a SAL nem gyárt hangszórót, másrészt azért mert nincs két egyforma közte, harmadrészt ezek a mérések legalább 4-5 évesek, és már akkor is ellentmondásosak voltak.
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
szaszlaci
addikt
válasz shalafi66 #8554 üzenetére
Ahogy nézem, mint szubhangszórót, talán menthető lenne. Mi történne, ha kapna egy jobb tekercset? Nem tűnik annyira gyengének a mágnes, kis mozgó tömeg. (Esetleg egy segédmágnes is.)
Nem lenne 20 Hz, de érzékeny talán igen.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
laci503
tag
sziasztok!
valaki vállal hangfal építést?
Lenne 2 darab SAL SR3040esem amit sajna nem tudtam eladni (bár meg is értem) de viszont ha már így rajtam maradt kéne valami láda nekik.
Szeretnék 2 darab mélyládát nekik és érdekelne hogy valaki nem e tudna nekik csinálni illetve ha csinálna mennyibe kerülne.
Zenehallgatáshoz lenne egy Genius 5.1es cucchoz. Most 2 SAL SBX2030assal szól.
A választ előre is köszönöm.[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
-
shalafi66
veterán
válasz szaszlaci #8559 üzenetére
Az annyival másabb, hogy kicsit kevésbé romlik el b-reflexben, így a 60-70 liter, ha nem baj, hogy romlik az impulzusválasz, ki is nyitható, egy 40Hz körüli hangolási frekvenciával.
12" 180/280W 8Ω PA hangszóró 98dB@1W https://hangszoro.net/FSL1220 Vifa DX25TG magashangszóró készletről https://hangszoro.net/DX25 Hangfalselymek https://hangszoro.net/selyem
-
laci503
tag
de ha azt mondjátok hogy drága lenne a dolog akkor még is mit tudok kezdeni ezzel a 2 hangszóróval? megvenni senki nem vette meg pedig hírdettem sok helyen...
illetve szeritnetek ien előre legyártott kocsimélyláda jó lenne egy ien hangszórónak? -
Yahoo
aktív tag
Sziasztok!
Elérkeztem a következő projektemhez, ami egy kicsit komolyabb minőséget képviselne, ha minden igaz. Egy panellakásba szeretnék két kicsi kompakt hangfalat, a laptophangszórók leváltására. Tehát a lényeg, hogy nem kell bődületes teljesítmény, inkább élvezhető, szép hang filmezéshez, zenéhez. Első körben a szaszlaci féle sony konstrukcióval szemezek, ezért tőled kérnék tapasztalati tanácsot, de minden más tippet, ötletet örömmel elfogadok. Az első kérdés ami felmerül bennem, hogy egy rossz PC hangfalból kiműtött működő erősítő elég lehet-e két ilyen kaliberű hangfal kiszolgálására? Köszönöm
-
szaszlaci
addikt
válasz laci503 #8561 üzenetére
Azt mi honnan tudjuk, mit tudsz vele kezdeni?
Ha az az előre legyártott kocsiba való láda 60-70 literes és zárt, akkor jó hozzá.Yahoo: attól függ, milyen PC hangszóró, de szerintem nem sokra elég. Valami normális teljesítményű sztereó erősítőt kellene szerezni hozzá, 50-100 watt körülit. Talán olyan 85 dB/W lehet a kész hangsugárzó.
-
-
szaszlaci
addikt
Azért, mert kicsi a hsz is és a doboz is, ne PC hangfal kategóriába tedd!
Az igényeidet nem ismerem, de árát és egyszerűségét figyelembe véve mindenképp jó választás, azért ajánlgatom másoknak is.
Mivel nem bővelkedik a mélyekben, panelban talán előnyös is lehet. Viszont egész részletező és még tere is van neki. (Szóval hallani fogod, hol vannak a hangszerek.)Erősítő lehet akár valami erősebb TDA-ból készült, a dobozba építve. Persze nem Vateráról, mert ott szemtelen felárral megy.
Nagyon egyszerű és olcsó (de kevéske egy kicsit) a TDA2030-as kapcsolás, ráadásul nem kell neki negatív (szimmetrikus) táp.
Minősége nem fog hanyatt vágni, de 200 Ft alatt van az IC.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
Yahoo
aktív tag
válasz szaszlaci #8565 üzenetére
Nem tettem oda, hisz akkor egyszerűbb lenne egy normálisabb kész PC cuccot venni, csak gondoltam panel szinten elég lehet egy olyan erőlködő. De akkor ez sztornó. Hát az igényeimet fentebb taglaltam, kezdő vagyok teljesen, most kóstolgatnék bele az igényesebb kategóriába, úgy érzem az eddigi irományaidból, hogy örömömet lelném a sony konstrucióban.
Úgy nagyon saccra meg tudod mondani, hogy mennyi lenne egy ilyen végfokkal szerelt erősítő ára? Cakkom pakk, táppal, mindennel. Köszönöm
-
szaszlaci
addikt
Neked is csak azt tudom mondani, hogy Pilisszántón lakom, szívesen látlak egy meghallgatásra.
Az ilyen erősítőkkel az a baj (amellett hogy én nem értek hozzájuk), hogy sok a macera velük, nem feltétlen lesz olcsóbb, mint egy használt, és még az sem biztos, hogy működni fog (kielégítően).
A TDA-hoz alkatrész, pufferkondi, egyenirányító 1000 Ft kb, NYÁKot ha tudsz csinálni, akkor nem összeg, csak idő. Tápot meg szerezni kell, de az sem túl drága, 1-2000. Hűtőborda valami picike elég neki.
Esetleg egy ilyen megtenné, könnyű hozzá tápot szerezni.Viszont továbbra is azt mondom, kicsit többért vegyél egy normálisat, azzal már lesz egy hallgatható sztereód, durva hibák nélkül.
-
szaszlaci
addikt
válasz laci503 #8568 üzenetére
Írta Shala, hogy ugyan ennyi, 40 Hz-re hangolva.
A hangolást ez szerint kell, a 6. pontig. Ott a 10 és 100 Hz közötti két púp (áramrezonancia) közti völgy kell, hogy 40 Hz-nél legyen. Ha több, növeled a cső hosszát. Ha kevesebb, csökkented.De ha nem akarsz méregetni, akkor hagyd meg zártnak, mert hasra ütésre csak rosszabb lesz!!
-
Yahoo
aktív tag
Köszönöm Loopus a tippet, megfontolom mindenképpen.
Esetleg valaki valamit erről: Erősítő
Köszönöm -
user137
őstag
Urak, ha van aki mélyláda építéssel (autóba) is foglalkozik esetleg, kérem jelentkezzen. Szabásmintám van hozzá, de megcsinálni egyedül nem tudom. Köszi!
-
dízelracer
őstag
válasz user137 #8574 üzenetére
Nézz át az asztalos klub topikba hátha elvállalja valaki.
-
dízelracer
őstag
válasz szaszlaci #8577 üzenetére
Én ezzel úgy vagyok, hogy minden esetben drágábban jöttem ki mint ha gyári hangfalat vettem volna. Arról nem is beszélve, hogy szarabbul is szólt mint egy gyári cucc. Mondjuk ezt betudhatjuk a hozzá nemértésemnek is .De sebaj a barkácsolás öröme az enyém. És ha másra nem is, tapasztalat szerzésre mindenképpen jó volt. Hobbinál költségeket számolgatni felesleges.
[ Szerkesztve ]
-
szaszlaci
addikt
válasz dízelracer #8578 üzenetére
Hát, mélyládát én is csak úgy fogok csinálni, hogy van már erősítő meg faanyag. Aztán meg olyanra tudom hangolom, hogy jó legyen. Egy boltiról nem tudhatod, mennyire lesz búgós. Szerintem egy bizonyos (nem is túl drága) szint fölött megérheti csinálni.
-
szaszlaci
addikt
válasz dízelracer #8580 üzenetére
Ez elég olcsón kijött
Nem röhögni nagyon, összességében jobb, mint ez a Tesla csoda, amivel szenvedtem itt hetekig.■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
szaszlaci
addikt
válasz dízelracer #8582 üzenetére
Azaz, már megvan a szabadalom
Érdemes amúgy kipróbálni (bár te biztos képben vagy a tölcsérekkel), hihetetlen megdobja az érzékenységet. Majd egyszer méretezni is meg kéne tanulni, hogy ne rikácsoljon..
-
stankrb
csendes tag
Sziasztok.
Az előbb nagyon belelkesedtem, hogy 'úú, én most elolvasom egy este alatt, hogy miujság, és megépítem álmaim hangfalait!'. Aztán most látom, hogy minden témában jártas fórumozó első hozzászólása a kezdők kérdéseihez, hogy 'eszedbe se jusson, gyűjtsélmég, vegyél gyárit!'
Na a kérdésem az lenne, hogy mennyire gáz ez? Látom, hogy könyvek vannak, meg 60 oldalas lista, amihez kell az idegenszavak kéziszótára, meg google/wikipedia nélkül nem megyünk neki.
A lényeg az lenne, hogy egy (egy pár!) olyan hangfalat szeretnék, ami fából van, sötétbarna színűre pácolva, és az elején két citromsárga! hangszóró van. Alul egy nagyobb átmérőjű, felül egy kisebb. Nyilván szeretném, hogy jól szóljon, és ezért kérdezném, hogy ez már a nehezen megépíthető kategória-e. Érdemes utánajárni, vagy már ezt is hanyagoljam, és kérjek meg hozzáértőt?
Egyébként semmi extrém felhasználási célom nincsen. Bírja ki a házibulikat, kertipartikat, és beltéri/otthoni használatra is jó legyen. Nagyjából ennyi lenne.Szóval tényleg csak annyit szeretnék tudni, hogy érdemes-e belemászni a témába mert nem nehéz egy ilyet összeszedni, vagy hagyjam olyanra akinek ez a foglalkozása.
(szívesen megcsinálgatnám magamnak, ha tudnám, hogy nem fogok elhasalni a 3. lépésnél)
Előre köszi a segítséget!
Bence voltam (:
-
szaszlaci
addikt
válasz stankrb #8586 üzenetére
Naszóval.
Az, hogy milyen színű a doboz, meg citromsárga-e a hangszóró, az nem túl fontos paraméter. Szóval amíg nem olvasod el, ami nem egy este azért, addig tényleg ne kezdj bele.
Itt elég jól össze vannak szedve az alapok. Ebből láthatod, hogy hogyan is kellene hozzákezdeni ehhez az egészhez.
Ha ezt megtanulod, akkor már bátran nekikezdhetsz, tudunk segíteni.Hogy képe lennél-e egy dobozt összerakni? Az jórészt asztalos ismeret, neked kell tudni.
Váltó menne-e? Segítünk, de neked kell megcsinálni, szintén neked kell tudni.
Aztán az se mindegy, milyen hangszórókkal akarsz, milyen elvárásokkal. Buliban meg otthon is jó cucc már túl sok kompromisszum, el kell dönteni, hogy döngetni akarsz vagy szépen szóljon. Mindkettő már nagyobb anyagi ráfordítást igényel.
Remélem, a citromsárga nem SAL vagy MNC, de még a Hivi sem a világ legjobb választása.Nekünk ez a hobbink, nyilván azt mondjuk, megéri. Egy igen összetett, komplex témakör, tényleg jó hangsugárzót csak néhányan tudnak építeni hazánkban, de egy bolti átlag szintet nem nehéz összehozni.
Hogy egy tartalmi idézetet mondjak egy "sorstárstól": "A DIY-ban az a jó, hogy képes vagyok egy 2.000 Ft-os hangszóróból egy hússzor drágább doboz hangját kihozni."■■■ pisztácia kifogyott, csokoládé nem is volt
-
-
Yahoo
aktív tag
válasz szaszlaci #8590 üzenetére
Nekem átjött és erőt adott...
Más:
Hangszóró bekötésnél dilemmába estem, mivel a membrán mozgásának iránya épp ellentétes a helyeshez képest. Konkrétan a HA31-ről van szó, piros szállal vezetett hangszórókábel, szóval h*lyegyerek védelem megoldva, mégis amikor bekapcsolom az erősítőt(ami csiptetős csatlakozós) és fesz alá kerül a hsz, akkor a membrán helyes bekötésnél befele mozdul, fordítottnál kifele(tehát a hsz pozitívja az erősítő fekete, azaz negatív pólusához). Más kérdés, hogy zenénél minden esetben befele mozdul, de gondolom ez nem lehet alap semmire.Nem mérvadó az erősítő feszlökete? Vagy valaki régen belebarmolt az erősítőbe és fordítva kötött be valamit?
Köszi
-
-
szaszlaci
addikt
-
-
shalafi66
veterán
-
-
laci503
tag
van a SAL honlapján egy ien hangfalszett:
https://www.sal.hu/termeklap.aspx?term_id=8540
erről mi a véleményetek? én lehet olcsóbban meg tudnám szeretni mint 30k
Illetve az erősítő kibírná e benne ha még 2 hasonló teljesítményű hangfalat kötnék rá?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ZBook 15 G4 27% 15.6" FHD IPS i7-7820HQ M2200 16GB 512GB NVMe ujjlolv gar
- Apple iPhone 16 Pro 256GB Black Titanium, Bontatlan, 1 Év Apple Garancia
- iPhone XR 64GB Black Refurbished
- T14s Gen3 27% 14" FHD+ IPS i7-1280P 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- RAMSES GAMER PC // RYZEN7 2700X // 16GB DDR4 // 500GB SSD // POWERCOLOR RX6700XT 12GB HELLHOUND
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs