Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Kyuzo

    csendes tag

    válasz LifeSpirit #3017 üzenetére

    Heló LifeSpirit,

    Bár már kaptál választ, árnyalja a képet ha több véleményt is kapsz.
    1. Lehet, sőt egyik fejleszti a másikat, de pár dolgot figyelembe kell venni. Vannak nem igazán összeférhetők kezdőként egyszerre kezdve (később egymásra építeni lehet). Más szellemiség és cél, viszont hasonló közeg miatt amit egyik helyen elvárnak az üti a másikat. Ez belső konfliktust okozhat, vagy vitát a mestereddel. Pl. aikido-jujutsu, judo-MMA
    Az is szempont, hogy két nagyon fizikális, kemény vonalasat ne válassz, mert nem lesz időd regenerálódni és elhasználódsz, visszatérő sérüléseket szerzel stb. Pl. thaibox-kempo
    De amúgy jó párosítások amiknél egyik erre, másik arra fejleszt. Pl. mentálisan/fizikálisan, technikailag/erőnlétben, agresszív/deffenzív, rúgás/ütés, ütés/feszítés, állóharc/földharc, pusztakezes/fegyveres.
    Azt is meg kell gondolni, hogy a harcművészet hosszú távú befektetés. 1év mire megismered a stílust, 5 év mire kiismered és 15 mire elsajátítod. Meg általában jobb az ha először kis gőzzel aztán egyre komolyabban, de végig következetesen csinálja valaki, mintha rögtön heti 5 edzéssel aztán tartósan csak lejárogatva mert ez meg az jött közbe.

    2. Ninjutsu vagy wingchun? Sportkocsi, vagy dzsip? A kérdés inkább az hogy mi a célod vele elsősorban. Ha fegyelmet akarsz tanulni és határozott fellépést, jó fizikumot, menj el karatézni. Ha érdekel valamelyik harci kultúrája, szellemisége, izgalmasnak találod, vagy csak le szeretnéd vezetni a napi stresszt, stb. tanulj valami autentikusat: kung fu, kalaripaya, iaijutsu/kenjutsu.
    Ha versenyezni és megmérkőzni akarsz: box, MMA, ha mozgáskultúrát egyensúlyt, eséstechnikát fejleszeni: judo, aikido. Persze mindegyikben kapsz jóval többet, de a jellegük miatt valamelyikből koncentráltan. Aztán ha önvédelmet, az a legnehezebb. Nagyon sok a tévhit és az álmodozás.

    3. Mindkettőről van bőven info a neten, úgyhogy csak személyes véleményt mondok. A ninjutsu egy kicsit nekem ilyen "minden-valami-bármi-semmi", és sok benne a marketing ferdítés. Ami tény, hogy nagyon izgalmas, érdekes és sokszínű. Megtanít esni és gurulni, van sok szabadtéri gyakorlás ami mind nagyon jó, állítólag érzékelést, helyzetfelmérést is fejlesztenek a jobb helyeken, ami már önvédelem kategória. Ami nem jó, hogy nem az aminek mondják és a technikái nem valós helyzetben, valós ellenfélen teszteltek. (ha ebbe bele akarsz menni szívesen, most nem ide tartozik)
    A wing chun nagyon gyors és praktikus abban, hogy a kéz-szem kordinációt fejleszti. Éles helyzetben egy felkészületlen, képzetlen ellenfelet kizökkent, de aki tudja mit csinál, vagy megszokta, hogy kisebb ütéseket bekap fejre azt nem. Szerintem valamilyen arcvédővel full-kontaktban érdemes majd kipróbálni valamelyik edzőtársaddal, aztán képzetlen barátoddal, hogy megszokd mindkét irányból milyen a valóságban. Ez minden más stílusra is igaz. Szinte minden komolyabb utcai verekedésben valakinek megsérül a keze-lába a saját támadásától. Nem vicc.

    4. Mindkettő hatékony és egyik sem. Rory Miller nagyszerű könyvében írja, hogy a támadás mindig gyorsabb, erősebb, váratlanabb és közelebbről jön mint hinnéd. Ha már felálltatok egymással szemben 1-1 ellen, vagy csak a ruhádat rángatják a wing chun jó. De ilyen van ritkábban. Előre észre venni, elkerülni, vagy ha nem lehet: időben reagálni. Erre meg így együtt lehet hogy a ninjutsu hamarabb megtanít.

    5. Ha rossz mestert találsz az mindenképpen nagyon ártalmas neked. Ez stílustól független. Fals önbizalmat kapsz, működésképtelen technikákkal. Sajnos európában a magas rang sem garancia, de referenciát, előéletet érdemes nézni. A klubnak lehetőleg legyen közvetlen kapcsolata az anyaszervezettel, sok magasrangú tanítvány, megfelelő felszerelés, jó hangulatú de fegyelmezett, kontrollált edzés. Előny valamilyen szövetségi tagság. Meg edzés után beszélgess a mestereddel, szerintem az a jó, ha mindenre szívesen válaszol, nem ferdít és nagyon őszinte. Pl. az nem baj ha azt mondja hogy ez és ez az előképzettségem alapján ebből és ebből merítve tanítok, nem tartozom sehová, de működik és ezt felvállalom bárkivel szemben. Az a gyanús, ha ködösít, vagy misztifikál. "ezt ezen a szinten még nem kell tudni", "oké hogy ebbe most nincs erő/nem működik, de a nagyobb mesterek már egészen más színvonalon csinálják", vagy "ezt egy helyi mester mutatta, akinél ez családon belüli titok volt". Ami itthon tanulható az máshol sem titok. Aki pedig japánban/kínában tanult, vagy csak járt ott annak van nyoma.
    Az emberek anatómiája, gyenge pontjai is mindenhol ugyanazok. Állítólag a fizika törvényai is. Az ilyen egy ponton megérint és meghalsz szerű legendás technikák jobb ha hiányoznak a retorikából.

    Sok sikert és kitartást:)

Új hozzászólás Aktív témák