Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • aleister

    veterán

    válasz Shingen #94033 üzenetére

    Múltkor volt ez a BCAA vs glutamin kérdés. Mivel pont rohanásban voltam, ezért elintéztem annyival, hogy ha mindenképp választanod kell, akkor a BCAA-t vedd! Na most van egy kis időm kifejteni a dolgot. :)

    Igazándiból a glutaminnak a pozitív hatásáról ódákat zeng a szakirodalom. Egyrészt serkenti a test növekedési hormon termelését, erősíti az immunrendszert, segíti az emésztőrendszert, növeli az izomsejtek térfogatát (kb mint a kreatin), és a lényeg - az izomszövet 60%-a ebből áll,
    Ezzel szemben a BCAA "csak" az izomszövetet alkotó aminosavak 35%-át teszi ki. Leginkább a regenerációban van szerepe.

    Ha csak a fentit vennénk figyelembe, akkor bizony a BCAA csúnyán elvérezne a glutaminnal szemben. Egyetlen problémát az utóbbi állati rossz hasznosulása okozza. Gyakorlatilag a bevitt glutamin nagy része elhasználódik az emésztőrendszerben. Sosem jut el az izmokhoz. Pazarlóan nagy mennyiségben kéne ahhoz bevinni, hogy elérje a hatását, ami így már nem túl gazdaságos. A másik megoldás a glutamin peptid, ami elvileg gyorsabban felszívódik, így nagyobb hányadban jut el a megfelelő helyekre. Azt ne kérdezd, hogy számokban kifejezve mennyi a különbség a kettő között! Az adagolást figyelembe véve kb 25% a peptid javára.

    A BCAA-k kapcsán szokták dicsérni a 8:1:1 arányúakat, tekintve, hogy a legfontosabb a leucin. Ezért ez a termék ugye némileg drágább is. Nos, azt viszont sokan elfelejtik, hogy a szervezet képes glutamint előállítani valinból és izoleucinból. Ha már egyébként is a BCAA-t választja az ember a glutaminnal szemben, akkor legalább célszerű megadni a szervezetnek a lehetőséget, hogy ő maga szintetizálhassa azt! Ezért én inkább a 4:1:1-es BCAA mellett döntöttem.

    MP-n most volt ez az 56%-os kedvezmény, így vettem glutamin peptidet és BCAA-t is. A legjobb lenne mindkettőt tolni, de lehet, hogy kísérletezgetek kicsit majd magamon, és csinálok 1 hónap csak BCAA, 1 hónapig csak glutamin, 1 hónapig mindkettő etapokat. Bár szerintem ez csak jövőre lesz majd esedékes, mert egyelőre fejlődék még ezek nélkül is.

    Eladó ÚJ Adata DDR4 2 GB so-dimm ram QNAP vagy Synology NAS-ba.

Új hozzászólás Aktív témák