- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Gitáros topic ♪♫ eddig összegyűjtött tapasztalataink → itt.
(gitár-, erősítő-, effekt- és húrválasztásról, hangkártyákról)
Új hozzászólás Aktív témák
-
addikt
válasz Ctrl+Alt~Del #47649 üzenetére
Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
Bobrooney
senior tag
PRS-t ide b@szd plz, én boldog lennék vele.
-
Smiley
addikt
Ma volt gitáróra?
Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
gaborbol
őstag
F cord vagy B major ? A totalaros Karotta mondta egyszer a gitarozasrol, hogy az evolucio atsegitett minket minden dolgon ,hogy gyorsan tudjunk futni, sokat gyalogoljuk, eszkozoket hasznalni,es itt van ez nyomorult gitarozas ahol erre a finom motoros mozgasra sehol mashol nincs szuksegunk es hat baromi sok kitartas kell hozza, hogy ezzel eredmenyt erjen el az ember.
Ilyenkor kell gitart venni -
Ragnar_
addikt
Előbbutóbb mindenki eléri a határait, sőt általában többször is. Kérdés, hogy mennyit akarsz beletenni gyakorlásból, ráfordított időből, mert csak úgy lehet továbblépni.
(Én pl. nem véletlenül nem tudok szólózni, hanem mert ahhoz többet kellene gyakorolni. )[ Szerkesztve ]
Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz benedekco #47651 üzenetére
6 hónapja kezdtem el gitározni. Minden nap gyakorlok, átlagosan 45 percet. Van, hogy 2-3 órát, van, hogy felet, van, hogy másfelet. Járok tanárhoz, csinálgatom Justin videóit, előfizettem a GuitarMasteryMethod-re.
És nem tudok semmit.
Ha valaki átjönne, hogy na, mutass valamit gitáron, akkor el tudnék játszani pár Iron Maiden-betétet, a TopGun Anthem fő témáját, ami rövidebb egy percnél, meg le tudnék neki fogni 9 akkordot.
Jogosan kérdezné, hogy ennyi? Játssz el egy dalt valamit!
Nem tudok. Nem tudok végigjátszani egy dalt, amiben van 5 akkord. Nem megy. Nem tudom olyan gyorsan váltani az akkordokat. Nem megy. Próbálom, nem megy. Gyakorlom, nem megy (tegnap vettük először az órán).
Vagy nem tudom tempóban váltani, vagy félrefogom, vagy szarul szól, nem tiszta. Nem megy. NEM-MEGY.
Frusztrál.
A kurva Candy-t se tudtam normálisan, azt mondja a tanár, lassítsam le. Lassítsa a nyavalya, akkor már nem az a szám, nem akarom azt hallgatni, hogy Knoooooooooooock-Knooooooooock-Knooooooooooocking ooooooon (ez mondjuk pont nem a Candy )
Elképzelésem sincs, hogy hogy lehet olyan számokat játszani, ahol gyors váltások vannak.
Metronómra gyakorlok, az akkordváltásokat is. 60 bpm. Megy az E-Em, Am-Em, az Em-G, az Am-C. De amikor dalban kell még mellé vagy 2-3 akkord, és még pengetésre is figyeljek, nem megy.
Ha szarnék bele, és munka nélkül várnék eredményt, megérteném, de dolgozom vele. És nem érzem, hogy haladok. Nincs sikerélményem.
Szóval egyszer fogalmam nincs, ebből mi a kiút, azon kívül, hogy lerakom a gitárt.
W | W | H | W | W | W | H
-
bigrob
őstag
válasz Ctrl+Alt~Del #47657 üzenetére
"A kurva Candy-t se tudtam normálisan, azt mondja a tanár, lassítsam le. "
Pedig ez a kulcs, az izommemóriába rögzül és utána fog menni gyorsan.
Nem egy nap alatt érzett rá Hetfield se a darára.
Ahogy volt mesterem mondta: "Gyorsan hamar csak beszarni lehet!"
Nincs életlen fúrószár csak gyenge előtolás!
-
Alexios
veterán
Le kell lassítani úgy hogy menjen, egy pontos de lassabban eljátszott valami amúgy jobban fog szólni mint valami ami össze vissza van "tempóban". Ha megy lassan, akkor lehet gyorsítani, sokkal könnyebben is fog menni.
Másrészt 6 hónap az semmi, gondolhatod hogy akiktől dalokat akarsz tanulni sem 6 hónap gitározás után találta azt ki, játszotta fel, stb. Gitározni nem könnyű, senki sem volt úgy vele, hogy kézbefogta és azonnal ment minden, a legtöbb profi zenész gyerekkora óta játszik, szóval mire 20on éves lesz akár 10 év gyakorlás van mögötte.
Ezt felnőttkorban lehet kompenzálni azzal, hogy sokkal összeszedettebb vagy mint gyerekként, meg ilyesmi, de végső soron a munkát ettől bele kell rakni. Ha abba hagyod sosem fog menni, és ígyis úgyis eltelik az életedből 10 év utána ha csinálod, ha nem. Ha nem hagyod abba akkor még az is lehet hogy ezalatt az idő alatt megtanulsz gitározni
[ Szerkesztve ]
-
Moleman
addikt
+1 a lassításra.
A mai napig lassítva tanulok minden bonyolultabb szólót, dobolni is 20%-kal lassítva kezdtem, máshogy nem tudtam volna megtanulni még a Billie Jeant sem.
Mondjuk tőlem nem áll távol a lassítás, sokszor hallgatok zenét is lassítva, -25-50%-on sok apróságot meg lehet hallani, ami amúgy rejtve marad. Egyik kedvencem a Telegraph Road 50%-on, majdnem fél órás elfoglaltság.
#47663 Bobrooney
Igeen, ez is szuper ötlet.
Nekem a dobnál volt, hogy naponta 3-4 órát ültem fölötte, istennek se állt össze, 1-2 napot kihagytam, és legközelebb már gördülékenyen ment minden, amivel korábban szenvedtem.[ Szerkesztve ]
-
Bobrooney
senior tag
Nekem sokszor az segít, hogy napokig nem fogom a kezembe a gitárt, hagyom leülepedni a dolgokat.
15 év alatt jutottam el oda, hogy tudom, hogy mi az irány amit igazán szívvel tudok tanulni/játszani.
-
Alexios
veterán
válasz Alexios #47661 üzenetére
Illetve még annyit hozzá tennék, hogy az elején én is előfizettem mindenféle dolgokra, jártam tanárhoz, vettem könyveket, stb, de igazából pont az elején szerintem fölösleges a tanáron kívül másra költeni, mert nem lesz sehol semmi shortcut, ki kell gyakorolni mindent, lassan. Nem fognak tudni ezen felül youtubeon vagy bárhol mondani valami olyan trükköt sajnos amitől gyorsabban fog menni az akkordváltás.
-
consono
nagyúr
Fél év az nem olyan sok idő, az alatt még épp, hogy csak kezdő vagy. Ne várj magadtól csodát ennyi idő alatt!
bigrob jól mondja, bármennyire is idegenkedsz az ötlettől, le kell lassulnod oda, ahol el tudod jól játszani már a számot. Ja és még egy gondolat, mert tényleg sok minden az izommemóriáról szól: nem elég egyszer jól eljátszani valamit, mert akkor még mindig ~50:1-hez a rossz és a jó aránya, nem lesz a "kezedben". Többször el kell tolni jól, hogy az rögzüljön. Ha ez megvan lehet emelni a tempót...
Illetve nem lehet, hanem kell is emelni a tempót, mert kényelmes az ember és azt is megszokja
Még egy gondolat, aztán befejezem: lehet, hogy az a 60 bpm is sok még, amire most gyakorolsz, ha a pengetésre figyeléssel együtt nem megy, vegyél még vissza egy picit. A tanárnál, stresszhelyzetben úgy is gyorsabban fogod megpróbálni játszani....Szóval kitartást! Mindenkinek vannak ilyen mélypontjai, túl kell lendülni rajtuk... Senki sem gitárral a kezében született, kell bele rendesen tenni melót, és ami legalább ennyire fontos, türelmesnek kell lenni. Én úgy érzem nálad inkább ez utóbbival van a gond, nem a beletett melóval. Szóval nyugi, türelem
Alexios: nagy +1 erre
[ Szerkesztve ]
Born too late to explore Earth, born too early to explore the Universe. Born just in time to sit in front of the laptop and join a Teams meeting...
-
addikt
Csak annyit tudok mondani amit már mondtak elébb.
Sok idő, sok.
Ha ez megnyugtat én 12-13 éves korom óta gitározom, persze volt hogy évek kimaradtak meg ilyenek. A lényeg, hogy én se tudok szart se, nem akarok másoknak mutogatni semmit, elprüntyögök magamnak és azt élvezem.
Nyílván mást szeretnénk elérni az életben.
Ha te jó számokat akarsz játszani jól, akkor le kell lassítani a dolgot és szép lassan felhúzni a tempót. A formula1 versenyzők sem úgy ültek a kocsiba, hogy 300-al vették a kanyarokat rögtön. Lassan kezdték, majd emelték a tempót. Ez pont így van a hangszerrel is. 6 hónap a lószar. Majd ha egy éve tolod akkor rinyálhatsz. De addig csak told.
Lassítsd le a metronómodat és úgy gyakorolj. Akkordokat is próbáld gyakorolni, váltogatni ide oda, oda vissza, majd más akkordokat. Csináld, hogy leméred hány A-C váltást tidsz megcsinálni 1 perc alatt, gyakorolj és egy hónap múlva megint próbáld ki magad, meg fogsz lepődni mennyivel többet fogsz tudni megcsinálni.
Hajrá!
Bármelyik nagy gitáros végig megy ezen. Hendrix sem úgy született hogy kezébe fogta és másnap már pergett a Hey Joe. Ellenben lehet neki volt 4-8 óra gyakorlás (játék) napi szinten. Neked 30-ból kell gazdálkodni. Qrva jó a gityód, azt letenni ilyen korán marhaság.Mos mé, hánem? De! Vagy nem...
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
Yes, sirs!
-
espista
senior tag
Nálunk olyan 2-3 év volt, mire a gyerek már értékelhető módon tudott gitározni. Mondjuk Ő csak pár hónapot járt tanárhoz és a Metál Iskoláját csinálta végig.
Romani ite domum!
-
Smiley
addikt
válasz Ctrl+Alt~Del #47660 üzenetére
Ez tenyleg nagyon lassan megy. Fel ev alatt tudtam kb 4-5 riff-et es kesz. Az hogy a heaven is place on earth ennyire jol hangzik felvetelen, ehhez nekem valami eszmeletlen sok gyakorlasra volt szukseg. Reszekre kell szedni es lassan elkezdeni begyakorolni. Ahogy tobben is irtak nincs shortcut. Nagyon nehez az elejen a dalvalasztas mert elegge korlatozottak a kepessegeid, tudom mert velem is igy volt. De ez mar csak ilyen
Én mondol, Maga mondol, Én mondol. Így kell normál beszélgetni...
-
arnyekxxx
veterán
Szóval egyszer fogalmam nincs, ebből mi a kiút
A tovább tanulás és gyakorlás. És válassz olyan dalt ami szögegyszerű ha végig akarod tolni. Nem fogod 6 hónappal a kezdés után eltolni az Oriont vagy a Hangar18-at. Tanuld meg az Anarchy in the UK-t.
Egyébként én 30+ évvel a kezdés után 20+ év zenekarozással és féltucat albummal a hátam mögött sem igazán tudom eljátszani mások kicsit is bonyolultabb dalait pontosan, ezért jó ha az embernek van saját zenekara amibe ő irja a számokat: azt kell játszania amit el tud játszani
szerk.: rá kéne szokni, hogy nyomok egy frissítést mielőtt írok valamit
[ Szerkesztve ]
-
beteg
őstag
"átlagosan 45 percet"
Az lofazx.. Egy normális ember a Pí-n Á-ra többet gondol egy nap!
Majd ha heti 12 óra gyakorlás után 3 év mulva is itt tartasz, talán jogos lesz a pinnyogás.De most komolyan. Nézd már meg, hogy aki komolyan el akar valamit érni, az mennyit foglalkozik vele!
Hajrá! Ne add fel!
Csak futni kell!
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
-
beteg
őstag
-
lacibattya
csendes tag
Hat hónap az semmi.A gitár egy szerelem egy életre szó.Öröm kézbe venni ránézni,megszólaltani!
Szaros négy akkord váltogatásában is rengeteg munka van mi ezt tudjuk.Ha te nem így érzed akkor csak terhet
veszel a nyakadba.
Ha csak másokat akarsz lenyűgözni,arra a hangszer(semilyen)nem alkalmas.
Vagy jól érzed magad a gitárral a nyakadban vagy szörnyű ezt mondani:add el.
Amúgy piásan próbáltad már?Két sör után jobban megy,jobban is szól és kit érdekel olyankor más véleménye?!
Nekem vagy húsz éve van gitárom az elmúlt négy-öt évet leszámítva épp csak nem falidíszként de akkor is
fogdostam ha azt sem tudtam mit csinálok.Mikor kis hijján levágtam az újjam(bal kéz) az első gondolatom a gitár volt.
Szóval élvezd!A tanár jó a kényszer nem,talán laza haveri zenélés többet segítene. -
FockeWulf
tag
Pontosan, 6 honap az kb semmi...sőt, ha rendszeresen (napi szinten) gyakorolsz, még 1-2 év után is csak nagyon kezdő vagy. Jól mondják a többiek, még pár alap-akkord pontos és tiszta váltásába is rengeteg munka van. Érdemesebb napi 1,5-2 órára feltornázni a napi gyakorlási időt és ezt tartani, néha beiktatni egy-egy pihenős/kihagyós napot. És ami nagyon fontos: sose hasonlítgasd magad másokhoz. Ha kényszernek/megfelelésnek érzed az egészet, akkor tényleg csak teher lesz, púp a háton. Elsősorban MAGADNAK zenélj és csak harmadsorban másoknak.
Hogy ténylegesen/lazán és szépen megszólaljon a gitár a kezedbe (mindenféle utólagos szoftveres korrigálás, javítgatás nélkül) évek. Sajna itt tényleg nincsenek kiskapuk, trükkök. Csak a kőkemény gyakorlás és a kitartás. -
Ragnar_
addikt
válasz Ctrl+Alt~Del #47677 üzenetére
+ 1 az előttem szólókhoz, gyakorlatilag mindenben egyet tudok érteni. És nincs semmi gond fél éves gitározás után a jelenlegi szinteddel. Gyakorlással fejlődni fogsz. Mondjuk vannak adottsági határok is, de azok később jönnek majd elő. Pl. a pengetéssebesség. Én nem tudom a master of puppetst csak lefelé pengetve eljátszani.
Ehhez képest:
(300bpmen is lehet Mondjuk ilyen szintekhez szerintem már komoly adottságok is kellenek, nem csak ráfordított idő.)
[ Szerkesztve ]
Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming
-
sith7
nagyúr
válasz Ctrl+Alt~Del #47672 üzenetére
Ha beleszólhatok, akkor próbálj Rammstein számokat ... egyik másik olyan egyszerű, mint a rajzlap ... legalábbis a lányom szerint
-
sith7
nagyúr
válasz FockeWulf #47684 üzenetére
Biztos így van
Azt mondta egy Metallica számban többször van váltás (?), míg amit mutatott Rammstein számban, "ugyanaz a 4 hang ismétlődik végig"
Utóbbit megtanulta 1 óra alatt, Metallica számokkal napokat szokott küzdeni
Csak erre gondoltam, hogy kezdje egyszerűbbel, akkor lesz sikerélmény, ami ad neki lendületet.
-
addikt
-
espista
senior tag
Legyen meg biztosan 3 akkor és akkor Sex Pistols! :-)
Romani ite domum!
-
addikt
-
Ctrl+Alt~Del
senior tag
válasz benedekco #47686 üzenetére
Ez pontosan így van. Vagy úgy szól, ahogy szól, vagy nem tudom eljátszani. A köztes állapot, a prüntyögés az nem szólás.
Rammsteinnek talán egy számát ismerem, a Muttert, az még tetszik is. Lehet belenézek.
Most alkotói, azaz reprodukálói válságban vagyok, majd jön kéknyuszi meg kroki, aztán ők majd helyre billentenek. Na és persze csapzottpofabajusznyúl, még mielőtt megsértődik.
[ Szerkesztve ]
-
beteg
őstag
válasz btraven #47693 üzenetére
Azért vannak jó, motíváló videók a yt-on. Amikor párszor nem volt kimennem a heti 12-14 óra futóedzésre, mert mondjuk este 8-kor, szakadó esőben jöttem haza a munkából, vagy -20 fok volt kint, akkor megnézetm ezt a videót, és már szedtem is össze magam.
Nekem még a gityóhoz nem kell ilyen motiváló videó, de biztos van. Ma kb 4 órát gyakoroltam.Csak futni kell!
-
beteg
őstag
válasz Moleman #47695 üzenetére
Tök megértem! Én is nagyon nagyon vigyázok rájuk!
Olyankor, ha nincs lehetőségem gitározni, de arra van, hogy fejben gitározzak, azt szoktam. Visszajatszom fejben a számokat, memorizálom a hangokat, elképzelem, hogy gyorsan játszom , agyalok, gitáros zenét hallgatok gitáros füllel, dallamokon agyalok, ilyenekCsak futni kell!
-
sith7
nagyúr
válasz Ctrl+Alt~Del #47692 üzenetére
Lehet, de hidd el, volt sok időszak , amikor azt mondta soha többet
Az első covid alatt kezdte el, tök egyedül, yt alapján, és Metallica számokkal kezdett
Illetve itt is kérdeztem, és egy volt fórumtársunk (Eastman ) , aki rengeteget segített neki
Felhőbe töltöttem fel saját videókat, amiket a lányom csinált, és azt nézte, hallgatta meg, és adott tanácsokat.
Nem mondom, hogy hibátlan, de én lef@snám a bokámat, ha így tudnék játszaniSzóval ne add fel, voltak neki is bőven mélypontok, de aztán nem adta fel
-
gaborbol
őstag
válasz btraven #47693 üzenetére
En ezt a csavot neztem anno, igaz itt napi egy ora, de minden nap kivetel nelkul, 40 eves, csalados apuka, melo mellett. Komolyan ragyurva es nagyon felkeszulve: Szerintem egy ev alatt nagyott lepett, sajnos befejezte a YouTube videokat, lehet gift minden mast is, de itt van:
-
gaborbol
őstag
válasz Bobrooney #47699 üzenetére
Nincs faceboook fiokom, twittert is kb a YouTube-bal egy idoben fejezte be , remelem nem vitte el a covid vagy valami mas. Nagyon hirtelen maradt abba sajnos. En is proballtam rakeresni, de nem jartam eredmennyel, nagyon nagy energival indult neki , szerintem odatette magat minden vonalon.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Sorozatok
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Építő/felújító topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Opel topik
- Filmvilág
- Pendrive irás-olvasás sebesség
- BIOS frissítés
- Már jövőre befuthat a Stellar Blade PC-s kiadása
- További aktív témák...
- XFX Radeon Speedster SWFT 319 RX 6800 - BONTATLAN - ALZA GARANCIA
- Bomba ár! Lenovo X1 Yoga 3rd - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" 2K Touch I W11 I CAM I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo X1 Carbon G3: i7-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" QHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T450s - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T14s - i5-10G I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest