- Itt vannak az Apacer Intel és AMD profilokkal konfigurált DDR5 tuningmemóriái
- 14 az 1-ben USB4 dokkoló jött a Razer fémjelzésével
- Asztali használathoz tervezett, masszív kapacitású külső SSD a Team Grouptól
- Egyelőre nem tervez Lunar Lake-hez hasonló dizájnt az AMD
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz hovika81 #4700 üzenetére
És ha kihalásznád a lapból a mostani RAM-okat? A 2 x 4 GB meg mehetne a CPU-tól távolabbi foglalatokba. 8 GB sok mindenre elég lesz még egy ideig. Vagy ott vannak a low profil memóriák. Azok arányaiban beférnek a nagy hűtők lamellái alá. Nem annyira fontos a RAM-on az a hűtőborda sem, mint amennyire azt sokan hiszik.
-
törölt tag
Sziasztok,
remélem jó helyen (többé-kevésbé): GA-770TA-UD3 lapba (AM3) szeretnék a Phenom II X4 B50 mellé RAM-ot. Amennyit csak lehet. Egy barátom gépe, kicsit gyorsítjuk + kap egy SSD-t is rendszernek.
Kérdéseim lennének Hozzátok:
- tényleg csak 16G a max ? 4 slotos alaplap. Proci ennyit tud ?
- 2x2G DDR3-1333 Kingmax van benne
- 2x8G DDR3-1333 Kingmaxot néztem ki hozzáErre olvasom, hogy 16G a max, uhh. Nem mintha 32 kéne, de 20 még elment volna.. nem mindennap bontjuk meg a gépet..
Ti mit tennétek ?
8G-s modult nem is tud ?Thx.
-
ebegab92
senior tag
válasz #40935168 #4702 üzenetére
Sajna nem enné meg a 8 GB-os modulokat,max. csak 4 GB-ig,mivel így jöhet ki a maximális 4x4=16 GB RAM
Én akkor vennék 4x4 GB DDR3-as modult,csak sajna mostanság az áruk eléggé felment
Memsupport lista[ Szerkesztve ]
ABIT kézikönyv,BIOS innen letölthető: http://sdrv.ms/X4IwiL
-
törölt tag
válasz ebegab92 #4703 üzenetére
Ok, nagyon köszönöm. Végülis ha veszek két 4-est, akkor össz. 12-vel sem olyan rossz ez már, lényegében Starcraft II -n kívül az égvilágon semmi nem megy rajta, van egy passzív hűtésű ATi HD4000-valahanyas benne, a maradék géperő elmegy netre, youtube-ra és hasonlókra, semmi komoly.
Még egy érdekesség: Command Rate - jelenleg 1T BIOS-ban. Gondolom 4 modulnál inkább 2T ha nem akarok kék halált..
-
törölt tag
válasz #40935168 #4704 üzenetére
Igen, valószínűleg levált 2T-re 4 modul esetén, de ez nem túl nagy érvágás a gép használatának ismertetése után. A RAM-os topikokban bátran ajánlgatják a 2 x 8 GB kiszerelést Phenom 2-esekhez, de sikerült a minap belefutnom egy olyanba, hogy nem vitte se a Kingstont, se a G.Skillt ilyen felállásban, míg a hivatalos 4 x 4-et igen. Ezért én továbbra is javaslom mindig áttanulmányozni vásárlás előtt a felhasználói kézikönyvet, és ha ott 16 GB-ot írnak, akkor leosztani a DIMM-ek számával, s megvan, mekkora modul mehet a foglalatba. Ez a biztos. Ha meg bele is van írva, nincs miről beszélni.
-
törölt tag
válasz #24650752 #4705 üzenetére
Sztem ott az is bekavarhat, hogy 1 vagy kétoldalas a modul.
Végül most ez van a gépben:
- 2x2G Kingmax DDR1333
- 2x4G Kingmax DDR1333Az első kettő eredetileg volt "anno" belevéve a géppel, utóbbi kettőt pedig sikerült beszereznem most, belement, pisszenése sincs. Viszont 1T-n felejtettem, de gyönyörűen muzsikál a vas 12G RAM-mal. (Lehet levált 2-re de nem néztem, BIOS-ban 1 maradt).
Végülis mindegy, az SSD meg akkorát lökött, atyaég (A Marvell SATA3 vezérlőhöz néztem egy nem-Sandforce-os Corsair Neutron-t). Pöpec masina most. Haverom is csak pislog atyaég mi történt
-
Tci
csendes tag
Hali,
Az "Otthoni hálózat és internet megosztás" topikban ajánlották, hogy tegyek itt is egy próbát az alaplap miatt, hátha valakinek ismerős a probléma. Bemásolom az egészet a teljesség kedvéért:
----------------------------------------------------------------------
pls, help!
Gigabites hálózatot szeretnék otthon építeni, mert lesz majd egy NAS (meg egy smart TV is).
Ehhez első lépéseként lecseréltem a router-emet egy gigabitesre: a jó öreg TL-WR1043ND
Ám a Win7 (64bit) csak 100 Mbps-t ir ki. (Korábban XP volt fent, azzal is detto ue volt.)
Vettem CAT6-os UTP kábeleket (mindenhova azt használok már). Egy kábel tesztelő kütyüvel ( http://www.dhgate.com/hot-sell-cable-tester-lan-usb-rj45-rj11-rj12/p-ff808081371761cf01372b4fba3d6d38.html#s1-2-1 ) le is csekkoltam, mind a 8 vezeték be van kötve. De ez nem segített.
Egy kölcsönkapott gigabit-képes switch-et betettem a PC es a TP-link router közé, ami azt mutatja, hogy a switch és a router között gigabites kapcsolat van (égett az 1000 Mbps lámpa), míg a PC és a és a switch között csak 100.
Tehát úgy érzem leszűkíthetjük a PC-re a problémát.
Az alaplapom az alábbi: GA-MA770T-UD3P (rev. 1.0)
http://hu.gigabyte.com/products/page/mb/ga-ma770t-ud3p_10/
Leírás alapján a mobo tudja a gigabitet: Nagysebességű Gigabit Ethernet és IEEE 1394
Az alaplapra intergrált hálókártya pedig egy Realtek: Realtek 8111C/D(L) chip (10/100/1000 Mbit)
A fenti gigabyte-os honlapról letöltött alábbi LAN driver-rel viszont nincs hálózati kapcsolat:
Realtek LAN Driver; ver: 7.049.0927.2011; dátum: 21/03/2012
Vissza kellett állni a korábbi verzióra.
Próbáltam a Realtek oldaláról is egy zsír új driver-t:
http://www.realtek.com.tw/downloads/downloadsView.aspx?Langid=1&PNid=13&PFid=5&Level=5&Conn=4&DownTypeID=3&GetDown=false
Win7 and WinServer 2008 R2 Driver; ver: 7.069; dátum: 2013/3/26
Ezzel sincs hálózat.
Btw a Win7 alapból install-kor egy 2008-as driver-t tett fel. (ezzel megy 100 Mbps-en)
Átnéztem a BIOS-t is, hátha valami opció tiltja a gigabites kapcsolatot, de nem találtam ilyen menüpontot.
Ja és persze a halókártyánál próbáltam a Speed and Duplex-nél az „Automatikus” és a “1.0 Gbps & Full duplex” beállítást is.
Már alaplapi firmware frissítésen gondolkodom, de gondoltam előtte tanácsot kérnék inkább.
Vajon mi lehet a megoldás? Mi maradt ki?
Előre is köszi a segítő szándékot! -
törölt tag
Nekem ugyanígy az 1.0 revíziós lapom van ebből és nem tapasztaltam ilyen problémát vele.
Bár minket nem hiszem, hogy érintene, azért megpróbálhatod felnyomni rá az F12-es BIOS-t, mert az F10-esnél azt írják: Support new version of LAN chip.Utána tégy egy friss Windows telepítést, rögtön a Realtek-es meghajtóval kezdd, ha nem jó, próbáld a Gigabyte-ossal. Ha utána sem jó, passzolom tovább, mert ilyen körülményesnek nem szabadna lennie egy kábel- és switch-cserének. Nálam kicsit több, mint 1 éve van gigabites rendszer kiépítve, s ha jól rémlik, Windows telepítés után azonnal 1000 Mbiten működött a hálózat.
Esetleg még nézd meg szemmel a hálókártyának az érintkezőit, nincs-e valamelyik beragadva vagy eloxidálódva...
-
-
lolchief70
aktív tag
Szia!
Hasonló problémám van nekem is Gigabyte 790Gp DS4H alaplappal.
100Mb működik a Win7 driverrel és a Realtek 7.049-es driverrel is, de gigabites kapcsolatot nem tudok létrehozni. Ha van valami fejlemény majd írok és Te is szólj ha jutottál valamire a Bios frissítéssel.
Lehet hogy kénytelen leszek venni egy hálókártyát? -
Tci
csendes tag
válasz lolchief70 #4710 üzenetére
Hali,
update:
bocs, sok mas dolgom volt, de vegre raszantam magam a bios frisittesre (az uj Synology DS213 NAS megvetele megadta a loketet, mert tetu lassu ahogy masolom ra az adatokat). Sajnos nem tudok jo hirrel szolgalni, tovabbra sem megy gigabiten. A F12-re frissites utan raprobaltam a 2012-es es 2013-as LAN driver-eket, de ismet vissza kellett valtani. Talan meg futok egy kort a Gigabyte Technical Support-nal, aztan ha az sem, akkor veszek bele kartyat. Majd megirom mi lett. Udv! -
gregus021
tag
Sziasztok! Egy MA770T-UD3P alaplapnál ez normális?
A chipset hűtő elkezdett most lötyögni, de a kiszedtem az alaplapot,, és a pushpinek átmennek a lap másik oldalára. Mit tegyek vele? Így is eléggé lötyög és szerintem annak a hibája ez a hőmérséklet. Eddig nem figyeltem, hogy mennyi volt, azért lettem kíváncsi, mert mozgott a hűtő, szóval nem tudom, hogy ezelőtt is ilyen volt-e.
Előre is köszi a segítséget![ Szerkesztve ]
-
gregus021
tag
HWInfo nem is írja ennek a hőmársékletét, és semmi a közelében sincs, viszont kicsit parás, hogy lötyög kicsit. Mit lehetne tenni vele?
Kipróbáltam, kézzel tapintva elég forró, és ez még csak a hűtő, nem is maga a chipset. Konkrétan még most gépelés közben is érzem, hogy elég forró volt. -
finest
addikt
válasz gregus021 #4715 üzenetére
Az ember a 40 fokot is rettentő forrónak érzi. Ha a hűtőborda olyan forró, h kellemetlen megfognod, akkor olyan n agy gáz nincs, mert elvezeti a hőt a chipről. Egy ventivel még jobban elvezetheted róla a meleget.
Szerintem felesleges kínlódnotok a chipset hűtővel.
[ Szerkesztve ]
“Don’t shoot, I’m Globish.”
-
törölt tag
válasz gregus021 #4718 üzenetére
A nagyobbakat, vagy a hosszabban átnyúlókat újjal össze lehet nyomni és ki lehet tolni. Máskülönben műszerész csipesz. De szerintem ne aggódj ez miatt. Nekem már évek óta megy ez a gép így és még nem főtt meg a chipset. Mérj egy hőfokot mondjuk AIDA-val is, hogy megnyugodj.
-
gregus021
tag
yep majd ha füstszag van akkor valami nem jó
-
leviske
veterán
1. Nagyon frankó, hogy a topikra célzottan rá se lehet keresni az idióta név miatt.
2. Másnál is előfordult UD5P-nél, hogy Kingston pendrive-okra csak 2MB/s-al volt hajlandó másolni? Van egy macis EMTEC is, arra lazán másol 8-a, 10-el, de a Kingston-ra nem hajlandó, akármelyik portba dugom. A pendrive-okkal se lehet gond, mert más gépekben képesek azok is a rendes sebességre, csak az én gépemben vegetálnak.
-
AtHoS
nagyúr
Sziasztok!
Aida infó alapján
Gigabyte GA-MA770T-UD3 v1 (2 PCI, 4 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 4 DDR3 DIMM, Audio, Gigabit LAN, IEEE-1394)
alaplapban FX procit használ valaki vagy tud róla, hogy v1 lapban működik ilyen proci?Giga CPU Support oldala szerint AM3+ procit nem támogat a lap [link]. Ahogy látom a v3.1 revízió támogatja csak az AM3+ FX procikat
read-only mode on the forum
-
Ger_man
senior tag
Sziasztok,
Megosztok egy kis érdekességet.
Adva vagyon a lapom, GB GA790FXTA-UD5.Most ebben a nagy melegben 5°C-kal magasabb hőfokokat mértem a NB-n. Gondoltam a nagy meleg teheti, de játék alatt annyira forró volt hogy gondoltam megnézem a pasztát a hűtők alatt, és ezt találtam:
Ennyire kemény volt:
http://kepfeltoltes.hu/130813/DSCN0440_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/130813/DSCN0441_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Noctua NT-H1 ment rá...
A hőmérséklet nem sokkal ment lejebb 1-2°C, de játék alatt talán hűvösebb, bár nem sokkal -
aelod
veterán
Sziasztok!
Ilyen alaplapom van.
Ezekkel a RAM-okkal hajtom.A kérdésem a következő. Elvileg a gyártó oldalán OC-ként fel van tüntetve, hogy az alaplap kezeli az 1866Mhz-s RAM-okat is. Tényleg tudja?
Gondolkozom bővítésen még egy 2*2-es kiten, csak low profile-os jöhet szóba mert a hűtő alatt nem férnének be nagy bordás ramok. Amik vannak azokat is a CPUtól kivül eső slotba tettem pontosan ezért.
Esetleg ha tudnátok ajánlani vmit megköszönném![ Szerkesztve ]
"It's simple, if it jiggles, it's fat."
-
ebegab92
senior tag
Memory support
Ezek szerint menne a dual-channel, de látható, hogy vannak olyan modulok is, amiket csak DIMM 3 és 4 eszik csak. 1600 MHz bőven elég, azzal sokkal kisebb gázszokott lenni, ennél már rizikós. Különbséget csak egy AMD APU-s gépnél éreznél, ennél nem igazán. Pl. ha HDD-d van, akkor az a szűk keresztmetszet a gépen. Nem javaslom a mostani modulok cseréjét, elég ha felbővíted 8 GB-raABIT kézikönyv,BIOS innen letölthető: http://sdrv.ms/X4IwiL
-
_DiEGO_
őstag
válasz Ger_man #4726 üzenetére
Az hőre olvadó/terülő paszta ... kár volt leszedni - nagy hőséget semmi sem bírta igazán kordában tartani - azaz de , a klimatizált szoba ...
Ha maradt a lekapart pasztából , próbáld ki gáztüzhelyen platnira téve és tegyél rá csak egy más bordát és lassan hevítsd - meglátod kiterűl az anyag és átadja bordának a meleget ... -
Motaba78
addikt
Sziasztok
Olyan kérdéssel fordultam ide, mert kicsit tanácstalan lettem.
A problémám:
Pénteken használtam a gépem, majd hétvégére elmentem otthonról, vasárnap hazaérve, mondom olvasgatok kicsit, amikor is a gép nem ezt gondolta.
Először is kékhalál, fagyások fogadtak, majd elkezdtem szelektálni az alkatrészeket, hátha valami megmakkant, de nem jutottam előrébb, egy ram, cpu vga, ram különböző foglalatokba, cmos reset, minden megvolt, de nem jutottam semmire.
Már ott tartok, hogy a deszka unkown processzor ír ki, és a legnagyobb gondom hogy biosba sem tudok belépni, mert mindig restartol a gép, így biost sem tudok frissíteni.
A gép giga 790xt-ud4p alaplap (F6 bios), 1090T amd cpu, 2*2GB Kingmax ram, 7770 VGA, egy 500GB vinyó, dvd író.
Mik lehetnének a következő próbatételek, vegyek új deszkát, ilyesmi válaszokat hanyagoljuk.
Előre is köszönöm. -
-Fekete-
csendes tag
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy egy GIGABYTE GA-770TA-UD3 1.0 alaplapra mekkora HDD-t lehet rakni.
A manualban nem találom sehol az esetleges korlátot , a HDD fórumban pedig írták, hogy nem minden lap kezel nagyméretű winchestereket.
Konkrétan, ezt elbírja: WD 3TB Red IntelliPower 64MB SATA3 WD30EFRXA válaszokat előre is köszönöm.
-
-Fekete-
csendes tag
válasz _DiEGO_ #4738 üzenetére
Köszönöm a választ!
A HDD rovatban ezt a választ kaptam:
Szerintem nem mert nem hiába hoztak ki új reviziót amihez oda van írva hogy DualBIOS™ 3TB+ HDD Support (Hybrid EFI Technology) [link]
Asrocknál asusnál ezt ugy oldották meg hogy kihoztak egy 3tb+ unlocked progit amivel lehet háttértárnak használni ilyen chipszetekben is az ekkora méretű vinyót viszont rendszert futtani csak uefi lapokon lehet.- djculture (PH! nagyúr) -Most, akkor vegyem, vagy ne vegyem?
-
_DiEGO_
őstag
Gondolom neked sem , mint másnek sem rendszernek kell egy 1-2-3TB-os HDD ? ezek adattárolásra lettek kitalálva létrehozva ... az hogy pár gyártó képessé tette , hogy bootolható legyen - egy plusz dolog .
Érdemes utánnajárni bővebben ... Gigánál is van már megoldásMegnézted a 2. linkem és hogy mi az ? Magyar fordítás nem a legtutibb , de a lényeg ott van .
[ Szerkesztve ]
-
_DiEGO_
őstag
válasz _DiEGO_ #4740 üzenetére
Én soha de soha nem vennék akkora HDD-t arra nincs garancia , hogy az nem hibásodhat meg ezért van 3db 1TB -s HDD-m inkább .. Ha baja lesz ekkora vinyónak , akkor ha van még rá idő is , hova mentesz annyi anyagot ? másolási idő sem kutyafüle 2-3TB mozgatása .
De ez csak az én véleményem . Én még a 2TB-s vinyót sem venném s nem is veszek . -
-Fekete-
csendes tag
válasz _DiEGO_ #4740 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Természetesen adattárolásra kellene, mint írtad, nem rendszernek, annak egy ilyet szeretnék beújítani (nem tudom van e ennél jobb is hasonló, esetleg kicsit drágább árfekvésben?): KINGSTON 120GB SATA3 2,5" SSDNow V300 SV300S37A/120GNéztem a linkjeid, az elsőt + a lapom manuálját egész nap böngésztem, de nem lettem okosabb.
A második linked, bevallom őszintén nem értettem és ezt a képet nem is találtam.
Ezek szerint megetethető a lappal a 3 TB és nagyobb winyo is a segédprogram segítségével?
Nem dobnék ki ennyi pénzt, ha esély van rá, hogy esetleg nem működik inkább veszek kisebbet és később bővítem, hisz van rajta elég csati.
De ha azt mondod működik, uccu neki. -
ebegab92
senior tag
válasz -Fekete- #4743 üzenetére
Ez a cucc megtenné
Komolyra fordítva a szót: WesternDigital megbízható, abból is a Caviar Blue, Red, Black (utóbbi 2 a strapabíróbb), a Caviar Greent nem javaslom, ha intenzív használatra lenne. RPM 7200 legyen, illetve a cache is minél több (32-64 MB) legyenABIT kézikönyv,BIOS innen letölthető: http://sdrv.ms/X4IwiL
-
Xirnox_
csendes tag
Üdv!
Egy Gigabyte GA-MA790X-DS4 típusú alaplappal kapcsolatban lenne kérdésem, remélem jó helyre írok.
A proci körül lévő műanyag keretről (amihez a hűtő rögzítve van) letört egy pöcök. Így a hűtőt nem tudom rászorítani a procira. Csak a fölső oldalon tudom beakasztani és a paszta tartja még. A gép így is elindul, de nem teljes értékű. Játék indítása után túlmelegedik és lekapcsol.
A kérdésem az lenne, hogy lehet-e cserélni ezt a keretet, vagy az egész alaplapot kell?
A választ előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Magisk
- Politika
- OFF TOPIC 44 - Te mondd, hogy offtopic, a te hangod mélyebb!
- Ezekben a változatokban lesz elérhető a OnePlus 13 Kínán kívül
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Vezetékes FÜLhallgatók
- CSS topic
- MIUI / HyperOS topik
- Hálózati / IP kamera
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.