Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • KillHates

    nagyúr

    válasz gyépés #52325 üzenetére

    Bocsánat, hogy beleugatok, de nekem ne mondja senki, hogy ekkora felületen el lehet disszipálni 120-130W-ot (1.3V@85A):

    Ha az Intelnek nem sikerült akkor az az AMD-nek sem fog, mert a fizikát nem lehet megerőszakolni. Az AMD oly' frappáns módon oldja meg a thermalthrottling elkerülését, hogy nem az órajelet csökkenti a nagy meleg közeledése esetén, hanem a magokat kezdi el szépen visszavenni. És addig amíg egy adott program egy-kettő-négy szálas számítási művelettel operál addig nincs is gond, hozza az AMD a sok gigaHertz-et és a fő szálon a jó számítási eredményt. Akkor van a gond, ha többszálas számítást igényel az adott művelet; olyankor válik nagyon "nyúlóssá" a Ryzen. Erre jó példa, ha megkergetsz egy i7-et vagy i9-et valami szintetikus teszttel (és az persze brutál betrottyol), majd mellett elindítasz valami egyszerű dolgot (nem a Crome-ot! :D :DDD) pl. egy filekezelőt akkor nem igazán érezni, hogy anyjába van terhelve a proci, mert a sok mag közül valamelyiket a kernel gyorsan felszabadítja és az (igaz, hogy a csökkentett órajelével, a trotty miatt) de elvégzi a feladatát. Míg az AMD-nek ilyenkor fel kell élesztenie a lekapcsolt magok közül -ilyenkor fut bele brutál powertrottyba a CPU) vagy az elfoglalt csökkentett végrehajtók közül kell hozzáfogni valamelyiknek a feladathoz.
    Így csinálja ezt a GPU-ja is. Ezért van az, hogy az AMD keskeny mellékutcákban messze jobban teljesít mint az Intel, viszont ha sztrádázni kell akkor meg a kék vagy a zöld versenyző istálója jobb. Iylenkor jön a kérdés, hogy oké, de akkor mi van a tepsi méretű Threadripper-ekkel, ahol van 64 magy 128 szál. Ott egyszerűen úgy oldották meg a brutál párhuzamos számítási eredmény kisajtolását a főzőlapból, hogy beraktak 4-8 cpu-t egy tokozásba oszt csá'! Persze az a "csá'" azért kimerítette az odenáré szopás fogalmát a tervezőasztalon, mert meg kellett oldaniuk a chipset integrálását is és horror mennyiségű cache memóriát is kellett mellé pattintani. Majdhogynem egy komplett többprocesszoros alaplap került a tokozás alá; hála a HBM technológia felélesztésének!

    A felépítése:

    És hogy b@szott ki az Intel ordenáré módon ezzel? Kifejlesztette az UPI-t (vagy LBG-t - mindig keverem) aminek az a lényege, hogy a CPU-k számítási kapacitását nagysebességű hálózati rendszeren meg lehet osztani. Azaz, adva van egy pár különálló de erős CPU-val szerelt gépünk és azokat szépen fel lehet fűzni egy láncra és máris a 2db 8+8 magos (valami szottadt i7) gépeből lehet csinálni egy 32 magos renderszörnyet. Persze ehhez kell speckó alaplap, de mihez nem kell speckó cucc.
    Úgyhogy most úgy alakul a professzionális piac (valahol egy másik bolygón, nem a mi homokozónkban) hogy professzionális munkaállomásban az AMD EPYC a király, viszont ha van hely és Amper is a konnektorban, akkor meg ott az Intel. Míg az elsőnek a kompaktsága az előnye addig az Intellel meg lehet csinálni, hogy bármikor kivegyen az ember egy-egy konfigot a feladatból más célra.

    Elnézést, hogy bő lére eresztettem :R :B

    Telefonszámom: 0️⃣6️⃣7️⃣0️⃣3️⃣3️⃣9️⃣9️⃣3️⃣3️⃣9️⃣ ... Ha nem válaszolok a privátra, akkor hívj fel...

Új hozzászólás Aktív témák