- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
-
PROHARDVER!
Kedves érdeklődők! Ez a topik a vezetékes fülhallgatókról szól. A vezeték nélküliek topikját itt találjátok: Vezeték nélküli fülhallgatók. Kérünk, hogy a kérdések előtt olvassátok át az alábbi összefoglalót, ahol támpontokat találtok a hatékony kérdezéshez. Ha egyéb finomságok is érdekelnek, itt a mélyvíz haladóknak, nézz be nyugodtan.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Tulku
veterán
Ne bontsd ki....add el....
K501 egy kissé mélyhiányos, de rendkívül audiofil fejes...rendesen aládolgozva szép hangot ad...na ez nem fog olyat
Nigér: LG-nek is van armatúrás BT-je...most a nevét ne kérdezd, de az infinim sorozatban van..és nem kerül ennyibe....
[ Szerkesztve ]
-
m4rk.89
aktív tag
Ali-n létezik, hogy 3-ad áron vannak a Razer játékos fülhallgatók?
-
Bodz
nagyúr
válasz monti0222w #68296 üzenetére
Plusz még pár perce vettem egy fülest is, hogy biztosan be legyek táblázva pár hétre.
-
Wapi
csendes tag
Sziasztok!
In ear fülest keresek részletes, nagy terű, kiegyenlített hangzással. Lehet akár mikrofonos is. A fórum olvasgatása és keresgélés közben ráakadtam a Tennmak Crazy Chello-ra. Aki ismeri, tudna véleményt mondani róla? Megfelelhet számomra? Illetve úgy 15 K-ig mi az, ami még szóba jöhet? Segítséget, ajánlást, véleményt előre is köszönök!
"A szenvedélyek alkotnak és rombolnak mindent. Ha az ész uralkodna a földön, semmi sem történne rajta."
-
BBéci
legenda
Hallgattam pár hétig az AKG-t Lehmannaudio Linear USB erősítővel, valamint volt nálam Sennheiser HD 750 és HD 800, Beyerdynamic T 1 és A 2, szóval pontosan tudom, milyen a jó fejes és füles hangzás. Nyilván nem olyat várok el egy Bluetooth-os headsettől, csupán arra vagyok kíváncsi, egyáltalán érdemes-e kísérletezni vele?
Megerősítettél abban, amit feltételeztem. [moderálva][ Módosította: Qru ]
Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
fericske
addikt
Trinity Audio Vyrus
Úgy vélem eléggé bejáratódott már a "kicsike" - a fülhallgatók világának legkisebb házikójú tagjai közé tartozik - ahhoz, hogy lehessen nyilatkozni már a hangjáról.
Alapvetően kiegyenlített hangú füles, amin a filterekkel lehet hangolni basszus nehézre, enyhe V-re (én így használom), vagy kimondottan kiegyenlítettre. Összesen 7 féle hangzást lehet elérni a szűrőkészletével.
Az én filter választásom annyiban tér el a gyári opcióktól, hogy az egyetlen szürke szűrőből kivettem a dampert és őt használom. Ez a választásom a bejáratódás utáni hangzásbeli változás után is megmaradt.
A bejáratás alapvető és általános eredményt hozott. Kitisztult a közép és magas tartomány és enyhén a mély tartomány is feszesebb lett.
A szürke filter fő jellemzője a többihez képest a 300Hz körüli kiemelés (nem kell otromba kiemelésekre gondolni, A-B kell hallgatni a szűrőket), ami kevésbé érezhetővé vált a bejáratás után.
A többi filternél a damper nélküli szűrőket részesítettem előnyben a bejáratás előtt, utána viszont már a dampereseket. Szóval ez a füles jelentős "tisztuláson" esik át a bejáratással.Engem elsődlegesen a magasai azok amik fölébe helyezik az eddigi és jelenlegi füleseimnek ezt a kis gyöngyszemet. Részletes de puha simogató egyáltalán nem fárasztó hangja van. Ez az állítás igaz a szürke undampered, a lila undampered és az összes többi dampered filterre. Sziszegőssé egyik filterrel sem vált, csak úgymond elveszti az egyedi báját.
A közepei rendben vannak, tiszták, jól artikuláltak, eléggé testesek, talán nem éri el a GR07 közepeinek testességét (annak számomra más erénye nem is volt), nem tudom, ővele már nem tudtam összehallgatni.
A mélyei filtertől függően lehetnek tipikusan kissé lusta dinamikus/átlagos, kevéssé feszes és textúrázott viszont jelentős mennyiségű (szürke, arany, króm filterek), vagy lehet kevesebb viszont textúrázottab és valamelyest feszesebb (lila avagy audiophile filter).
Rámentem a valós térérzetre is a bejáratás után is(Rebecca Pidgeon - Grandmother c. számával szoktam tesztelni). A surroundos, speciális térhatású effektekkel nem volt gondja eddig sem, de a valós térrel igen.
Bejáratás után már azzal sem.
A spéci kis magasai miatt talán, de a füleseim közül neki a legjobb a valós tér ábrázolása.
A 2. helyen a vsd3 végzett, utána az Lz-a2, és végül az ie800 - ő szintén a magasok miatt szerepelt olyan rosszul, nála kicsit több van a kelleténél és a magas frekvenciákon is lecsengő hangszereket zagyválja (a dobos meg zongora egyszerre 2 helyen is volt pl.)
Van valami a térábrázolás és a magas hangok kapcsolatában amit Tulku mondott Jerry Harvey-t idézve.Engem megfőzött a Trinity Audio - angol cég amúgy és itt is gyártanak - a Vyrussal olyannyira, hogy vettem egy Vyrus v2-őt is. Már csak azért is mert a röhelyesen olcsón áránál még röhelyesebb áron adják előrendelésben.
Később meg benevezek egy drágább fülesükre. Eddig az Icarus lll van a fókuszban, de folyamatosan jönnek ki valamivel (kábelbe integrált dac/amp-on is dolgoznak pl.).[ Szerkesztve ]
-
Tulku
veterán
Nézd itt két kritérium rendszer van, az átviteli korlátok és maga a készülék hangminősége.
Hogy ne távolodjunk el a fejes világtól, én speciel egy Sennheiser Momentum wirelesst tartok otthon erre a célra...nyilván van különbség a vezetékes és a wireless hangja között, de eleddig ez az egyetlen BT fejes ami az általam preferált zenéken megszólal.Fülesben már melegebb a helyzet...eddig egy JH Audio Angie egy Itech 9100 egységgel adta a legjobb hangot, azt meg tudnám szokni útközben...
De ezek már ár és minőségi kategóriák, tehát egy ilyen (a kérdésben megnevezett) szerkezettől nincs ilyen elvárásunk...
-
Wapi
csendes tag
válasz ∂яσнυη #68310 üzenetére
Első körben, a bevezető elolvasása után, rákerestem a szóba jöhető fülesekre google-ban és itt a fórumon is. A tapasztalatok, vélemények alapján egyikkel kapcsolatban sem alakult ki a 'must have' érzés bennem, szóval ezért szerettem volna tőletek további alternatívák után kutatni.
"A szenvedélyek alkotnak és rombolnak mindent. Ha az ész uralkodna a földön, semmi sem történne rajta."
-
monti0222w
addikt
válasz fericske #68312 üzenetére
Köszi szépen a beszámolód, úgy érzem az írásod alapján nem lövők én sem vele mellé, egyébként a gyerekhez kint már megérkezett a csomag (a Vyrus) most a haza juttatást várom, hogy én birtokoljam a drágaszágot. Majd kereslek ha megérkezik, mert lehet szükségem lesz a tanácsaidra.
-
Roland8622
aktív tag
Sziasztok. Huu jó rég jártam a füles részlegben. Napokban volt eszemben, hogy írok már mert jó ideje hallgatom a TENNMAK IE800-at és most már elmondható hogy "bejárattam".
Nekem a füljáratom elég kicsi, tehát a gyári illesztékből a legkisebb volt jó, bár a jobb oldali hallójáratba nekem még picit nagy. Eleinte nagyon szokatlan volt a viselet, mert nem használtam sose előtte ilyen típust.
Most már megszokta a fülem és hosszabb ideig is elbírja.Lehet más illesztékkel kényelmesebb nem tudom.
Megmondom őszintén, mióta meg van alig hallgattam vele rock/metal zenét, mert ahol sok hangszer szólal meg valami hatalmas élményt ad.Öröm hallgatni vele pl. jazzt. Most az elmúlt pár napban csak azt hallgattam (Whiplash film után a filmzenék). Ami rock/metal vonalon volt az is inkább ilyen film/játék zene (Two Steps from Hell). Nem volt rossz, de ez nem sok tapasztalat.
Mély orientált zenéknél továbbra is meglepődök, hogy mekkorát szól pl ebben is van ilyen rész (természetesen nem youtube minőségben)
A normális forrás minőséget nagyon meghálálja és az illeszték behelyezése is nagyon fontos, mert pl. nálam ha nem jó szögben állt a fülemben, akkor a basszus ereje kisebb volt.
Amúgy nagyon jól izolál, eleinte zavaró is volt a nagy csend, mert még a saját nyelésemet is hallottam
Mondjuk a kábel zaj is befigyel.
A történthez hozzátartozik, hogy nekem eddig ez a füles a Lumia 550-el szólt. Tartottam a gyári lejátszójától, de megevett eddig sok fájlformátumot. Max hangerő 30-as szinten van, a fülemnek elég 20-25 között (25 inkább pár halkabb felvételnél).Kíváncsiságból dobtam a telóra kis Guns N' Roses-t flacben. Őszinte leszek: nem jött be amit hallottam hangzásra. Valahogy soknak érzem a mélyet DE!!! nem mindegyik számnál. Szeretem az igazi jó kis rock zenét, de ez így nem nyert teljes élvezetet a hallgatása.
Tücc tücc damm damm és sok hangszeres zenékhez tényleg jó, de rock vonalon nem 100%.
Első találkozásomkor a fülessel lehet dicsértem, mert pl. a fent említett filmzene/játékzene vonalhoz tetszett, de az igazi klasszikus rock zenéhez nem passzol.
Kíváncsiság 2.0: kis szimfonikus metal / power metal vonal : Nightwish - Nemo / érdekes itt nem zavart a mély annyira
Fura. Hmm lehet több metált kellene hallgatnom?Huawei P60 Pro / Huawei P50 Pro / iPhone 13 sima (1 hétig, de volt :D) / HTC U11 (már 4.5 éve) /BOSSHIFI B3 / FiiO BTR3
-
ggeleven
őstag
Hűha, én is naggggyon régen jártam erre. Mi újság srácok? Villantott valaki valami izgalmasat az elmúlt évben?
Sajnos elhalt a VSDS1em egyik oldala, szóval kell szereznem valamit. )Egy hülyénél nem lehetsz okosabb, szóval kár vitatkozni.
-
ggeleven
őstag
válasz #16820480 #68319 üzenetére
Ó bakker!
Azt látom, hogy csak pár ember van a régi társaságból. Elég sok minden történt (válás, költözések, autóval járás miatt kevesebb füles használat, rengeteg munka), de már nagyon vágyom vissza!
Pedig nem akartam végig olvasni a sok ezer elmaradt hsz-t. De jobb ha neki állok?Egy hülyénél nem lehetsz okosabb, szóval kár vitatkozni.
-
artiny
őstag
Melyik in-eart vennetek?
egyik egy sony ami most 7€ ert lehet kapni a helyi uzletben:
[Sony MDR-EX15LP]a tobbi pedig aliexpressrol lenne 7€ korul:
pl ez: [In-Ear Micro Metal Earphone Headset Mini Ear Bass ]eddig egyAWEI volt ebayrol,amivel meg voltam elegedve,csak megtort a kabelje
-
törölt tag
válasz ggeleven #68324 üzenetére
Kb egy éve hazaköltöztem, most már itthonról tolom az ipart De abban igazad van, és kifelejtettem az összefoglalóból, hogy volt egy jókora olcsó kínai füles invázió, ami még jelenleg is tart Mondjuk én nem annyira foglalkozom velük, párat hallottam, de egyik sem volt jobb, mint a VSD3, így meghagyom a kísérletezést az ifjaknak
-
atti29
tag
Sziasztok,érdeklődnék,hogy ezt a típusú fülest valaki hallotta már : http://muzix.hu/markaink/brainwavz/fulhallgatok/brainwavz-delta-in-ear-fulhallgato-headset-801.html
Barátnőmnek szeretnék venni egy ilyen ársávban tudom összefoglaló de,hátha valaki hallotta,főként a Comply habszivacs miatt néztem ezt,mert tetszett neki az én SM E80-am a Complyval! (Nyilván nem ugyanaz a szint de telefon mellé sztem elég Neki)
Köszönöm a válaszaitokat! -
Krissz80
senior tag
válasz atti29 #68326 üzenetére
Sziasztok!
Gondolkodom egy fülesváltásban.
Jelenleg Shure 315-öm van, tetszik, de szeretnék feljebb lépni.
A kérdés, hogy Westone W40, vagy Shure 535.
A Shure 535-öt 70k rörül tudom megvenni, mígy a W40 az már 100k.Olvastam ugyan, hogy sokan a W40-et tartják jobbnak, de jobb az annyival mint az 535.
Az is olvastam, hogy az 535 vágja a magasakat.
Én valahogy a 315-öt nem érzem magashiányosnak, pedig abba csak 1 BA van.
Mélyhiányosnak sem érzem annyira mint egy SRH440-et.
DX90-el hajtom.Valaki esetleg tud a témához szólni, mielőtt még elköltekezem magam?
Köszi előre is.
-
törölt tag
válasz Krissz80 #68327 üzenetére
Összességében szerintem a W40 jobb füles. Még akár egy W30 is jobb lehet az 535-nél. Nekem volt mindkettő, és igazából 535-ről váltottam W30-ra. Nekem a W40 felára már nem érte meg a 30-hoz képest.
A Shure fülesek olyan 16kHz körül erős esésbe kezdenek, ez így van hangolva, látszik jól a diagramokon is. Amúgy az meg a másik kérdés, hogy hallasz-e egyáltalán ennyire magas hangokat. Bizonyos kor felett (ilyen 40-45 éves kor talán) már szerintem nagyon kevesen hallják.
-
törölt tag
Hmm, új 1more füles érkezőben. Esetleg valaki (vincze1?) nem akarja bepróbálni?
-
Tulku
veterán
válasz #16820480 #68328 üzenetére
Nem igazán azért érzik magashiányosnak...16 kHz-ig annyi magas van, hogy ihaj...inkább direkt úgy hangolták a 425 és 535 aramtúráit és a dampereket...de ezen külföldi fórumpistik segítettek...kiszedték az 535 egyedi damperét és belepakoltak 680 vagy 1000 ohmosat...így már kellő magasakkal rendelkeztek...
Amit egy hangmérnöktől hallottam, az úgy hangzott, hogy direkt erre tervezték őket...különösen a 425-öt...vagyis színpadi fülmonitornak, ahol a mástól származó magas hangok zavaróak lehetnek előadás közben...de ki lehet próbálni...beszéljünk úgy, hogy a fülünkben van a füles és szól, majd vhogyan tekerük le a magasakat...mindjárt érthetőbb a saját hangunk...na ennyi a titka..
Ettől függetlenül akár lehet az 535 muzikálisabb egyes műfajokra...tény hogy a Westonok populárisabbak, és itt a w30 kissé dögösebb (más mélynyomóval van szerelve) a w40 kissé analitikusabb hangzást ad...
-
Krissz80
senior tag
Igazából eddig csak W40-est láttam 100k-ért használtan, a W30-at nem.
És ha a magasakat nem nézzük, akkor melyiknek van muzikálisabb hangja?
Érdekelnek ugyan a részletek, de legyen zenei is, ugyanakkor lineáris.Úgy olvastam pl, hogy a W30, 40 z enyhén V karakterisztikájú.
-
Tulku
veterán
válasz Krissz80 #68331 üzenetére
Ez párosítás függvénye is..egy meleg DAP-pal (mondjuk egy ibasso DX50) egy W40 jól párosítható, nagyon kellemes hangképe van.
W30 kissé V karakter, de szerintem igen muzikális...viszont ezt írják az 535-re is...A W30 és 535 összehasonlítást leginkább Sheratan tudná elvégezni, lévén neki volt mindkettő, ráadásul egymás után...
W40-ben DTEC mélysugárzó van, ez kihat az egész hangképére...tehát szárazabb, lineárisabb füles, kevésbé ütős mélyekkel, de azok igen részletesek, gyors lecsengésűek.
W30-ban CI 22955 van, az egy mélybomba, bár a fülesen belül egy mákszemnyi lyukkal erősen lefojtották, ezért nem üt akkorát, de más a lecsengése...a CI kiteljesedése az UM Pro50-ben érezhető, itt nekem egy mindenre ráülő, rendkívül erős mélyenergia van jelen, ami hosszú távon zavaró volt...érdekes módon, amikor CIEM házba tettem és a damperekhez nem nyúltam, ez a mélytöbblet eltűnt...Ami még megszívlelendő (és nem agitálok nem az én portékám) az 90-100 körül az aprón és az AVX-en árult K3003-as füles...nyilván az eredeti árát nem éri meg, de ennyiért elgondolkodtató...na ott vannak részletek, talán nem megfelelő párosítással túlzóvá is válhatnak...de hibridek közül igen jó teljesítményt nyújt...
-
törölt tag
És akkor még ott van ugye ez is, elég jó árban: [link]
Amúgy szerintem a W30 az első pillanatban megkapóbb, dögösebb hangú. Egyáltalán nem ciki az, hogy V karakter szerintem, ez inkább ilyen sznobizmusból terjengő hit***, hogy a lineáris hang az a mindenek felett, minden más csak a pórnép szegénységi bizonyítványa. V hangkép is lehet teljesen korrekt, izgalmas, zenei. Sőt. A Shure meg inkább a közepeket emeli ki, ami egyrészt színpadon, fellépésnél jó, másrészt akusztikus, vokális zenével nagyon jó.
Amúgy pedig nálam a sorrend az továbbra is W30 (W40), 535, bár mindkettőnek megvan a saját bája.
*** > Mármint ezt úgy értem, hogy a sok audiofil sznob terjeszti, és aztán sokan meg átveszik, és jönnek az ilyen "fülest vennék 5 ezerért, de legyen lineáris [mert azt hallottam valahol, hogy az jó]" kérések. A lineáris is jó és a V karakter is jó, ha jól csinálják, és egyiket sem ciki szeretni.
[ Szerkesztve ]
-
Tulku
veterán
válasz #16820480 #68334 üzenetére
A V karakterrel kapcsolatos írásoddal abszolúte egyetértek...ez a lineáris legyen baromság abból ered, hogy sokan azt hiszik, a kiegyenlített hangzás közelíti meg az élőzenét...hát egy fenét...ezt bizony zenéje válogatja...
Illetve a lineáris hangzásnak hitt hangkeltők frekimenete sok esetben igen meglepő lehet...leginkább kissé mélyhiányos (mondjuk 100 Hz alatt 3-5 dB vágással) a közepeknél néha erős középmagas kiemeléssel és 10 kHz körüli hanyatlással elég szép "lineáris" hangképet lehet elérni...
Igen a W30 nekem személy szerint jobban bejön mint a W40, de közel vannak egymáshoz...
W30 fun-abb hangzású... -
Gabbbb
senior tag
Ha egy kiegyenlített hangkeltőn meghallgatsz egy felvételt, az úgy fog szólni, ahogy a stúdióban a mérnők/producer elképzelte, az ő monitorja garantáltan nyílegyenes hangképpel fog rendelkezni 50hz és 18khz között. (feltételezve, hogy nem laptophangszóró-n etc. való hallgatásra kevernek, 20 éve volt ez nagyobb probléma) Mondhatnám azt is, hogy ha egy felvételt V karakterű fülesen meghallgatva természetesnek érzékelsz, akkor azzal a felvétellel elég komoly gond van, természetesen rengeteg ilyen felvétel van.
Igen vannak lineárisnak hitt hangkeltők, amik rosszak és valójában nem lineárisak, de olyanok is vannak, amik jók. Nyilván IEM-nél eleve nehéz jól mérni őket, mindenkinek más a fül anatómiája, így valódi lineáris IEM-et nagyon ritkán fog bárki is hallani, de attól még szerintem érdemes lehet erre törekedni.
Azzal egyetértek, hogy nincs semmi baj azzal, ha valaki a V karaktert szereti, ha meg valaki változó karakterű fülhallgatókat hallgat azzal meg főleg nincs semmi baj. A fő gond azzal van, hogy egészen drága IEM-nél is előfordul, hogy 3khz körül 15-20db-el kisebb a hangnyomás, mint 500hz és 5khz-en, és rá van fogva, hogy ez azért ilyen, mert V karakterű, nekem az ilyen eszközök hallgathatatlanok, inkább legyen erős rolloff 100hz alatt és 10khz felett.[ Szerkesztve ]
-
darvinya
titán
a kiegyenlített hangzás közelíti meg az élőzenét...hát egy fenét...
Így igaz, és annyival kiegészíteném, hogy élőzene, az erősítés nélküli hangszer.
De már itt is sok minden befolyásolja hangzást.Szerintem az a jó füles/fejes, amin használó élvezi a zenét.
Hiába hallottam hipiszupidrága eszközt, egyáltalán nem élveztem rajta a zenét.
Csak arra figyeltem milyen technikailag tiszta, ekkor pedig már csönd is jobb.(#68337) Gabbbb
1 kérdés
Te belelátsz hangmérnők fejébe, hogy miként kell szólnia?
Ez a probléma „nagy tudású” hangmérnőköknél, hogy megpróbál belelátni hallgató fejébe.
Aztán csak ömlik illuminált állapotban élvezhető butító zaj.[ Szerkesztve ]
Made Robot by Robot −Xiaomi 12T Pro gyászruhás / '06 Focus kombi szürke
-
BBéci
legenda
válasz Gabbbb #68337 üzenetére
Erről van szó! Minden hangkeltőnek (rendszernek) az lenne a feladata, hogy belenyúlás, változtatás nélkül szólaltassa meg azt, amit kap, ami a hanghordozóról érkezik.
A hifi, autóhifi és házimozi rendszereket műszer és EQ segítségével, amennyire lehet, lineárisra állítjuk, a képmegjelenítőket szintén műszerrel Rec.709, Bt.2020 szabványnak megfelelően színhelyesre kalibráljuk. Kizárólag így kerülhetünk legközelebb az eredetihez, a valóságoshoz.Helyesen: ugyanígy, ugyanúgy, ugyanilyen, ugyanolyan, ugyanez, ugyanaz, stb. Egyelőre, vagy egyenlőre? Takarítani vagy tisztítani? Nem mindegy!
-
Gabbbb
senior tag
válasz darvinya #68338 üzenetére
Jó esetben egy jó/képzett hangmérnöknek, jobban kéne tudnia, hogy mi a jó hangzás, mint egy átlagembernek. Viszont teljesen igazad van abban, hogy sokszor nem a mi ízlésünket veszik alapul.
"Hiába hallottam hipiszupidrága eszközt, egyáltalán nem élveztem rajta a zenét.
Csak arra figyeltem milyen technikailag tiszta, ekkor pedig már csönd is jobb."
Sok a katasztrofálisan rossz eszköz. Hangfalaknál pl. nagyon jellemző, hogy az egyenes hangképet ultra-bonyolult passzív hangváltóval érik el, ami teljesen kiöli az életet a zenéből, tisztának viszont nagyon tiszta lesz. (pl. 3 utas hangfalnál 4db negyed fokú szűrő, plusz extra simító notch filterek.+ túltolt baffle step kompenzálás) Az SPL milyensége csak 1 paraméter a sok közül, ami meghatározza, hogy mennyire lesz jó egy hangkeltő. -
Tulku
veterán
válasz Gabbbb #68337 üzenetére
Először abban egyezzünk egyáltalán meg, mi a lineáris...a kiegyenlített..aztán folytathatjuk...
Pl: Az Audeze LCD2-t PF-t sokan mélybombának tekintik...részlettelen mélybombának (én nem)...nézd meg a frekimenetét...vonalzót lehet illeszteni hozzá...
Sokan "zenei szocializálódásunk" folytán megszokott, felvett ügyeket részesítünk etalonnak, tekintjük inerciarendszerünk alapjainak...pedig...
Én egyáltalán nem használnám, sőt kivezetném a köztudatból a V, U és lineáris karakter megjelölést...
Egy mélybomba nem hangkeltő, hanem a virtuális anyaöl keresése...ettől egy olyan füles, ami leszakítja a fejed, akkora mélyenergiákat (is) tud megjelentetni (ha ott és akkor ott vannak a zenében) lehet a világ legjobbjai között (gondolom páran asszociálnak...) és akár nevezhetik V-nek is...abszolút nem érdekel, ha ott és akkor hallom a ZENÉT....A keverés, a hangmérnöki munka nem tévesztendő össze a zenehallgatással...illetve elég sok a katyvaz ebben a tekintetben...a hangmérnöknek egy olyan hangkeltő szükségeltetik, ami viszonylag kiegyenlített (stúdió v monitor hangzású) ez azonban ritkán találkozik a zenehallgatás céljaira is kiválóan alkalmas zene visszaadó egység szinonimájával..magyarul, egy monitor nem mindenkinek fekszik...
Ő nem zenét hallgat, próbál keverni, vágni, úsztatni, minél kevesebb zavarjellel, de ez nem mindig sikerül nekik...sőt...
Az igazán "audiofil" felvételek gyakran 2-3 mikrofonnal, utókeverés nélkül készült(n)ek...
Én - számtalan hangkeltő eszköz meghallgatása után - azt mondanám, hogy az az eszköz a kiváló a céljainkra, ami a saját zenei repertoárunkat (1) a megfelelően összeválogatott részegységekkel (2) az általunk leginkább elfogadhatónak és természetesnek ítélt módon (3) szólaltatja meg...
Füleseket IEC 711 -el mérik egy spec programmal (ARTA) kiválóan...a megszólaltatott hangnak és fülünk szerkezetének semmi köze egymáshoz, legfeljebb az eltérő járatok különböző lecsengéseket,eltolódásokat eredményezhetnek...de ez már nem a füles "hibája"...és CIEM-mel korrigálható....
-
törölt tag
30.000 ftos kategóriáig melyik füles rendelkezik a legjobb izolációval? Csak tömegközlekedésen használnám a fülest.
-
Gabbbb
senior tag
"Az igazán "audiofil" felvételek gyakran 2-3 mikrofonnal, utókeverés nélkül készült(n)ek..."
Ha a mikrofon torzítása elhanyagolható és nincs keverés, akkor igenis lineáris rendszeren fog az előzenére hasonlítani. Milyen a lineáris? Ilyesmi (ezt hallgatom 6 éve):Nyilván Iem-eknél ilyet nem nagyon lehet látni a technika korlátai miatt, bár egy 10 armaturás CIEM-nél elméletileg meg lehetne oldani egy bonyolult váltóval. Hangfalaknál a stúdió monitorok teteje fárasztó, zene hallgatásra kiélezett rendszereknél szokott lenni egy egészséges rolloff a tetején, bár természetesen van mindenfajta ott is.
[ Szerkesztve ]
-
Tulku
veterán
válasz Gabbbb #68343 üzenetére
Nem akarok hitvitába belemenni, de hidd el, nem a frekimenet a döntő egy hangkeltő zeneiségét illetően...
IEM, CIEM....bonyolultabb ez annál, hogy egy egyenes frekimenetet hozzanak létre Harvey-ék vagy mások...pl saját tapasztalat, hogy sokkal kevésbé markánsan hallani a középmagas kiemelést, mint fejesek esetében...
Természetesen szíved joga, ha az egyenes frekimenetet alapul véve, kizárólag az egyes frekvenciák egymáshoz viszonyított helyzetét figyelve választasz hangkeltőt...
Egyébként a planároknak nagyjából mindnek ilyen a frekimenete, mégis sokban különböznek egymástól....
A hallás, a zeneiség egy igen szubjektív ügy...nyilván egy 70 milliós rendszert nagyjából mindenki jóként jellemez, de itt max 10-20 ezer forintig nem beszélhetünk élő zene reprodukciójáról...maximum olyan hiányok és torzítások egybecsengéséről amik összessége egy éppen hallgatható valamit eredményez...
-
Tulku
veterán
válasz Gabbbb #68345 üzenetére
Én úgy tudom, hogy a V karakterisztika nagyjából 100-200 Hz és 3-10 kHz közötti kiemelést jelöl...persze jelentős eltérések is lehetnek....
Az említett W30 egy V karakterisztika is lehetne (és talán az is) de a Westone jól hazudik....nekem bizonyos játékosokon egész kiegyenlített karaktert produkált...persze manapság néha felvéve azért érzem a különbséget a jelenlegi füleseim és közötte, de azt mondom, hogy hallgatható, dögös és klasszikuson is megállja a helyét...
Hogy a kérdéshez is visszatérjek, én sokkal jobban szeretem valaminek az enyhe hiányát, mint valaminek a túlburjánzását...ha a V valahonnan csippent kissé és ezt mesterien teszi, akkor lehet akár jó is...ha valamihez hozzátesz (akár jelentős mértékben és valljuk be, ebből van több) akkor szörnyű....
-
ggeleven
őstag
Azt már látom, hogy VSD3-at be kell szereznem gyorsan. Láttatok mostanában valahol akciót? Lendmeurears-en csak nem cserélhető kábeles van és kettőt kellene venni a jó árért. Penonaudioról mik a tapasztalatok? Ott van cserélhető kábeles 45$-ért.
Illetve azt lehet tudni, hogy miért csak a VSD3S-ből készült V2?Egy hülyénél nem lehetsz okosabb, szóval kár vitatkozni.
-
PR0JECTNR56
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a topic összefoglalót!
A topikban (terméket, munkát, szolgáltatást) hirdetni tilos!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest