Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • szilu7

    senior tag

    válasz schawo #5955 üzenetére

    Ha egy digitális eszköz saját, független órajelforással bebufferel mondjuk 100 kB adatot, akkor azon nem lehet jittert értelmezni, mert akkor már statikus adat a memóriában. Időzítés nélkül nincs jitter, nem lehet tárolni. Az adat ezután kiolvasásra és átvitelre kerül valamilyen másik eszközbe (ahogy halad végig a DAC-on belül), akkor itt megint megjelenhetnek jitterek. A bufferelés persze önmagában nem csodaszer, ha a kiolvasás időzítését a bejövő adatátviteli sebességhez kell igazítani, akkor az időzítési hiba megy tovább. Ez egyébként nagyon sok helyen így van az audió technikában használt adatátviteleknél (lásd PLL). Itt a különböző jittereket szépen a - technológiából adódóan - végigfűzik az egész láncon a D/A konverzióig. Továbbá lehetnek még egyéb jitter források, attól függően, hogy hol történik a bufferelés, és a bufferből történő kiolvasás után még milyen elemeken keresztül megy át a digitális adat még a konverzió előtt.
    Egyéb komoly gyártóknál (pl. Benchmark, Centrance) is kb. ugyanaz van leírva, mint a Myteknél. A D/A konverzió órajele mindentől független, belső forrásból származik, így nem befolyásolja a beérkező adatátvitel jittere, ők ezt állítják. Persze lehet, hogy mind kamuznak, de nem valószínű, és teljesen védhető az állításuk.
    Ezen kívül az adatátvitel + konverziók esetén nem vagyok benne biztos, hogy mindig szegény jitter a bűnös. Kerülhetnek bele bithibák is menetközben (egy gyenge minőségű transzportnál erre van esély). Így persze, hogy lehetnek hallható különbségek az egyes transzportok között. A Lavrynak igaza van, a hosszabb USB kábel zavarérzékenyebb, bár ezt még elég sok mindenki tudja rajtuk kívül. :) Viszont az korrekt, hogy azt nem javasolják, hogy vegyél csoda USB kábelt 10000 USD-ért. :) Zárójelben jegyzem meg, hogy a DA10 különböző PLL-es technológiákat használ, amik között kapcsolgatni lehet, és ők nem is állítják, amit a fenti gyártók, "csak" ultra low jittert. Ez persze nem kritika, mert baromi jó kis cucc (sajnos csak keveset hallottam, de az meggyőző volt), egy szemmel láthatóan korrekt gyártótól.

Új hozzászólás Aktív témák