Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • HUNNIA1920

    őstag

    Múltkor megígértem, hogy írok az Audio-GD NFB-15 DAC-ról, amit most meg is teszek.

    Elöljáróba annyit, hogy szakértői véleményt senki se várjon tőlem, így nagy szavak nem fognak elhangozni. Tehát akit egy általános vélemény nem érdekel, az nyugodtan tovább is léphet.

    Kezdeném a fejhallgató résszel: fejhallgatónak egy Beyerdynamic DT990Pro 250Ohm-os volt jelen, mással nem próbáltam, de nem is akarom, mert nálam a fejes rész 20-ad rangú dolog. Összehasonlítottam a Yamaha erősítő fejes részével és a Presenter 2 Opa Green Edition (tovább P2 OGE) erősítővel.
    A Yamaha erősítője nem igazán érdekel, így azt csak 1-2 szám erejéig próbáltam.
    Az NFB és P2 OGE összehasonlítása már egy érdekesebb téma. Bizonyos esetekben mintha az NFB jobb lenne, de több szám után ez a minimális különbség eltűnik és szerintem (fülem szerint) kb. egy szinten áll az NFB és a P2 OGE. Térben, mély-közép-magas hangok terén, dinamikában nem éreztem jelentős (semmi) különbséget. Tehát mondhatom azt (ha a fülem nem téved), hogy 20eFt-ért tudja azt a P2 OGE, amit az NFB-15.
    Persze számomra ez nem is annyira érdekes, mert amennyit én fejhallgatózok, arra szinte "mindegy" mit használok.

    Ami számomra lényeges pont, hogy a DAC hogy szuperál a hangfalaimmal. USB-t nem próbáltam még, koaxról megy (Hivox Suricata 24/192 konverter). Na most itt vagyok gondban, mert ezen a téren valahogy felemásak a tapasztalataim. Valahogy többet vártam tőle. A Sanskrit után messze nem érzem azt a bizonyos előrelépést, sőt... Persze megint az jön, hogy vagy süket vagyok vagy igazam van. Valahogy nincs az a "hű de tetszik, hű de jól szól" érzésem. Valahogy olyan "egyszerűen" szól. Sem a részletek, sem a dinamika, sem a különböző "tartományok" nem hoztak akkora javulást. Nekem pl.: a mély hangok kicsit vékonynak tűnnek, a magasak meg kevésnek. Valahogy az egész olyan fedettnek tűnik.

    Most mielőtt valaki azzal jönne, hogy márpedig ez h*lyeség, mert nála milyen jól szól, stb. Lehet, amit írok, az a saját rendszeremnek és a saját fülem hallásának eredménye. Más összeállítás esetén biztos máshogy szól. Viszont a Sanskrit ugyanebben a láncban elég jól szólt, így nem biztos, hogy a láncom sz*r, egyszerűen ebbe a mostaniba nem teljesen passzol az NFB-15.

    Mivel a Sanskrit sajnos idő közbe elkelt, így már összehasonlítani nem tudom vele. Nem tudom még mit hoz a jövő, de az biztos, hogy a Sanskrit mindenképpen egy pozitív eszköz volt az életemben. Nem véletlenül ajánlják a hozzáértők.
    Egyelőre marad még az NFB-15 és tesztelem tovább (USB rész), meg ki akarok próbálni komolyabb kábeleket is, hátha ezek fogják meghozni a várva várt csodát.

    Ja és ami mindenképpen negatívum számomra, hogy a DAC piszkosul melegszik vagy inkább forrósodik. Jelenleg 20 fok körüli szobahőmérséklet mérhető, ha beütnek a 40 fokok, nem tudom hogy fogja viselni a kánikulát.

    Egyelőre ennyi, ha valakit érdekel valami a DAC-al kapcsolatba, akkor kérdezzen, amennyire tudok, válaszolok. :) :R

    "Amit a szem lát és a fül hall, azt az agy elhiszi."

Új hozzászólás Aktív témák