Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • DonRazzino

    senior tag

    Sziasztok! Megjött az X-M1-em (16-50 + 27mm) végül 190-ért sikerült hozzájutni. Vettem hozzá egy Sandisk Extreme kártyát és egy Hoya polárszűrőt. Ez az első cserélhető objektíves gépem, eddig Panasonic LX7-el próbálgattam kitörni a point-and-shoot kategóriából. Végignyomkodtam a gépet a manual-lal a kezemben, közben felmerült bennem egy pár kérdés.

    Főleg túrázás közben használom, ennek csak egy kisebb része tájkép (olvastam a topic headline-t, imádom az impresszionista festményeket :)) a nagyobbikon az ember van a központban viszonylag közelről 3-8 méterről fotózva (sziklamászás, hegymászás).

    Kisebb részben családi banzájokon szeretnék jó képeket lőni. Otthoni low light körülmények között a "statikus" macskáról csinálnék képeket.

    1. Ilyen általános használatra, melyik fénymérő módot ajánljátok? A Multit szoktam, de a kézikönyv tájképre a legalsó Átlag módot ajánlja (egész kép átlagmérése alapján.).

    2. Különösen a nagyon kontrasztos témákkal szoktam bajban lenni. Pl. árnyékos falon mászók, felette a fal teteje felett tűz a nap, vagy sötét erdőben kis "nyalábokba" süt be a nap. Gondolom, hogy a highlightsokra kéne ilyenkor mérni és LR-ban felhúzni a sötét részeket, de egy túrán annyi kép készül, hogy sajnos nem lesz időm mindegyik képpel foglalkozni. Úgy látom erre a Dinamikus tartomány módot, esetleg sorozat kéne használnom? Vagy az AE BKT-t? (Be is állítottam az Fn gombra a DR-t)

    3. Ti mire használjátok a filmtípusokat? Hétköznapi használatra a Velvia "túlzás"?

    4. Mit érdemes elmenteni a C1 custom gombra? Lehet, hogy egy frankó tájkép beállítást kéne?

    5. Egyelőre a fent említett két üvegem lesz hozzá egy darabig. Melyik IS módot érdemes alkalmazni? A folyamatos megéri az áramot? Vagy a "csak fénymérés" módot?

    6. Milyen márkájú után gyártott akksi típus vált be nektek?

    Előre is köszönöm a válaszokat!

    :R :R :R

Új hozzászólás Aktív témák