- OLED TV topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Melyik tápegységet vegyem?
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Samsung LCD és LED TV-k
- Gaming notebook topik
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- Teszten a SteelSeries Apex Pro Gen 3 billentyűzet
- Házimozi belépő szinten
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
-
Kenvelo7
tag
válasz Fire/SOUL/CD #4249 üzenetére
Koszi most erre nem vagyok kepes majd jovoheten megprobalom Csak ilyen bios frissites es firmware cserehez utanna kene olvasnom, jovoheten szabasagon leszek akkor megprobalom, koszonom a segitseget.Egyebkenet most 80 % nal megallt tobb napja nem csokken.
+36/706020979
-
Sanyi46
csendes tag
Sziasztok!
Az Intel_INF_allOS_9.4.01017_PV nálam telepítve lett.
Az alaplap GIGABYTE GA-P61-DS3-B3 4db SATAII porttal /0.1.2.3./
SSD: Samsung 120 Gb 840 series.
BIOS IDE vezérlés átállítva AHCI módra./Eszközkezelő: Szabványos AHCI 1.0 Serial ATA vezérlő/
Telepítés Windows 7 Ultimate x64. /Particionálás a telepítővel 100Mbos partició a rendszerfájloknak létrehozva és 111 GB a C/
Windows élményindex lefuttatva
Particióeltolás és Trimm rendben, ellenőrizve.
Ütemezett töredezettségmentesités: kikapcsolva
RAM 4GB van a gépben így a virtuális memoriát hagytam /rendszer kezeli/
Indexelést letiltottam
Előtöltés és Prefetch nem nyúltam.Kérdésem az,hogy nem kellett volna telepíteni az Intel chipset drívert.? Ezzel kapcsolatban tapasztalhatok-e valamilyen problémát, ill. ha nem kellett volnatelepíteni hogy tudom eltávolitani?
Sajnos aspecifikált sebességem nincs meg, mert SATAII portjaim vannak, de így is nagyott "dobott" a gép sebességén a HDD-hez képest.
-
félisten
válasz Sanyi46 #4253 üzenetére
Progiról dobj képet és kiderül, milyen AHCI drive is volt a chipsetben.
UI: Automatikusan nem célszerű komplett chipset drivert telepíteni, mert okozhatnak (és igen gyakran okoznak is) rendszerhibákat, eltávolítani nem lehet őket, csak reinstall marad.
[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Sanyi46
csendes tag
Ez lenne ?
Köszi
Szeretném megkérdezni,hogy normális-e, hogy rendszer betöltéskor felsorolja a lemezeket és az óra mellett "USB" ikon alatt megjelennek a meghajtók, és "kiadás"
Bocs, de közben szerkesztettem még Te küldtél[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Sanyi46 #4255 üzenetére
Ez így rendben van. Ha majd esetleg tapasztalsz a rendszerben (nem SSD kapcsán) x-akták jelenségeket, akkor az chipset-nek lesz betudható és marad a reinstall, de jelenleg, az SSD szemszögéből nézve a dolgot nincs gond.
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Sanyi46
csendes tag
Ez normális?
A gyakori Windows 7 vagy 8 telepítés mennyire veszi "igénybe" az SSD-t?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Sanyi46 #4258 üzenetére
Szia!
Megoldható, hogy ne mutassa eltávolíthatónak a SATA merevlemezeket:
Regedit your way to:
HKEY_LOCAL_MACHINE\ SYSTEM\ CurrentControlSet\ services\ msahci
and create a new KEY called "Controller0"
inside Controller0, create a new KEY called "Channel0"
Now inside Channel0, create a new DWORD called "TreatAsInternalPort"
set this value to "1"
(this sets SATA port 0 (Drive C)to no longer show up in "Safely Remove Hardware")Now, go back into the Controller0 folder again.
inside Controller0, create a new KEY called "Channel1"
Now inside Channel1, create a new DWORD called "TreatAsInternalPort"
set this value to "1"
(this sets SATA port 1 (Drive D)to no longer show up in "Safely Remove Hardware")And so on, until all internal SATA ports are set to be treated as Internal.
My motherboard has 6 SATA ports, so I have set Channel0 to Channel5.Lehet, hogy nálad nem msahci alatt kell ezt létrehozni, hanem a megfelelő driver gyökerében.
Másik kérdésedre a válasz: nem terheli meg semmivel jobban, mintha rámásolnál valami 20-30GB-os file-t.
[ Szerkesztve ]
⭐ Stella
-
Sanyi46
csendes tag
Köszönöm Üdv.
-
TeeJay
félisten
válasz haddent #4247 üzenetére
nekem a Samsung 830 64gigás 8hónap után tart 2,09TB-nál és 97%-ot ír.
nem tojok be 3TB lesz talán 1év alatt és így 10+ évig még biztos nem döglik meg a flash az írástól
előbb fog maga a cucc mint a flash chip nem kímélem mert megy folyamatosan és elég sok böngészős letöltést kap hetenteMixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/
-
janos666
nagyúr
Pár éve már, és mai napig még mindig igaz minden SSD-re, hogy otthoni használat mellett (ha az nem endurance teszt 24/7 futtatásából áll), nem a cellák fokozatos, menetrendszerű elöregedése lesz az SSD halálának az oka, hanem vagy bírja míg le nem selejtezik, vagy valami véletlenszerű kritikus hiba áll be. Akár szoftveres bug, akár gyártási hiba, fizikai sérülés, vagy "bármi" miatt válik használhatatlanná az eszköz, de nem az flash cellák gyártó szerint garantált lehetséges írási száma merül ki.
Mostanában inkább azon kéne lovagolni, hogy legyen megbízhatóbb az SSD, mint termék, nem azon, hogy a melyik ma használt NAND hányszor programozható újra. Bár szerintem napjainkban ezzel sincs komolyabb gond.
[ Szerkesztve ]
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
haddent
addikt
-
audi100td
nagyúr
Sziasztok,
van egy 32GB SanDisk P4 SSD-m ami Win7 alatt hibátlanul üzemel, viszont Win8 (Pro x86) alatt a maximális írási sebesség mindössze felére kepés és az is erősen ingadozik. A bosszantóbb probléma, hogy alvó módból ébresztve gyakran BSOD-dal vagy fagyással végződik.
A rendszer egy ThinkPad T61 (Intel 965PM + ICH7M chipset), SATA vezérlő AHCI módban, gyári Win8-as driverrel. Az SSD-n 8.13-as Firmware van, újabbat (pontosabban semmilyen FW frissítést) nem találtam.
Nincs esetleg ötletetek a problémára?
[ Szerkesztve ]
-
janos666
nagyúr
válasz audi100td #4268 üzenetére
Laptop BIOS frissítés (ha elérhető), majd a legújabb Intel chipset deriver software, és ha az nem telepít SATA/ACHI drivert, akkor Intel Rapid Storage pack közül az utolsó WHQL, ami jó ahhoz a generációs ICH-hoz.
Ja, és az eszközkezelőben kapcsold ki az SSD-n a cache flushing-et (gyorsítótár űrítés lehet magyarul) a pipa levételével a cache engedélyező pipa alatt. (Driver csere után vissza szokott kerülni.)
TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
ledgeri
nagyúr
Jár valaki normál használat mellett, bármilyen rendszerhibát nélköülöző SSD-vel HDS-es kondíció 90%-a alatt? Vagy 95%...
[ Szerkesztve ]
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
audi100td
nagyúr
válasz janos666 #4270 üzenetére
BIOS-om a legfrissebb. Nem akarom elkiabálni, de úgy néz ki egy frissebb driver megoldotta mindkét problémát, igaz csak IDE módban, AHCI-vel most is kifagyasztja. TRIM-hez biztos, hogy kell AHCI? HD Sentinel szerint támogatva és engedélyezve van, hiába IDE módban használom.
-
Valdez
őstag
Just for the info: a vertex 4-em 1.52TB után is 100%-on van (oprendszer és játékok vannak rajta).
[ Szerkesztve ]
-
ledgeri
nagyúr
válasz worxland #4272 üzenetére
Tudnál csinálni egy felülettesztet (persze csak olvasásit..) nekem ?
// #ublockO-HardMode // anti-blockadblock-er // PH! új arculat: 1/ 500 // szeksziboj -nálam van egy pirospontod! // Találtam sárga fényű lézert! (kézit, ceruzaelemest) https://youtu.be/XQnmMjYHgcM //
-
worxland
addikt
A HDS. Igazából amikor az azt mondja, hogy lement 0%-ra, akkkor éred el a gyártó által specifikált és garantált írásmennyiséget (nem terabájtban, hanem cella-újraírásban). Pl.: a Samu 830-nál a 3000. cellaújraírásnál megy le a kondi 0%-ra, ez viszont nem jelenti az, hogy az SSD-nek kaput, csak a garantált írási mennyiséget érted el. Nyúzópróbán folyamatos írást teszteltek, ott ennél a típusnál a 3000 ciklus 6-7-szeresét érték el. Gyakorlatilag az SSD sokkal hamarabb megy tönkre hardverhiba miatt, minthogy elérnéd a 0% kondit.
[ Szerkesztve ]
''It's difficult to work in a group when you're omnipotent.'' - Q
-
Baggio04
aktív tag
Sziasztok.
Samsung 840 Basic 120gb-os ssd, sata 2-es rendszeren. AMD portra dugva.
Rendben van minden?Baggio
-
Nixon18
senior tag
Hello!
Vennék egy 64 GB-os Kingston V100 XP alá. Jól tudom, hogy TRIM-re ne számítsak? Ez mennyire lesz hatással az élettartamára? (Sajnos win7-re váltás nem megoldható. Elég gyenge már a konfig. Viszont cserélni sem érdemes, mert amire kell, arra tökéletes.)
Köszi a segítséget! -
degec
senior tag
Tisztelet ! ÜDV !
Egy kis segítséget szerertnék kérni szépen mert NEM értem !
Van egy 599-es ADATA 115gbos ssd-m (sandforc-os...)2012 ben vettem trimmel win7 alatt ahci ban volt használva mindig, egy giga core2 duo-s p45 ös lapban..
100% ot ír ssdlife pro,hdtune pro is végigmegy szektoronként nem ír hibát..most...
sebességét hozza..stb, hdsentinel sem ír semmi hibát..DE
azért szereltem ki mert volt hogy bootolásnál nem ismerte fel az alaplap, aztán meg is akadt szektoronkénti ellenőrzésnél.. leformáztam gyorsformázással. most meg minden jónak néz ki...
Most akkor ez halódik? halódni fog? rossz nemrossz? mi van ezzel ?? mivel teszteljem még mivel nézzem meg?.. bármi info jöhetne !
köszönöm a válaszokat !!![ Szerkesztve ]
-
ryger
aktív tag
-
Orgi
addikt
-
Laci2277
senior tag
Sziasztok!
Van egy olyan problémám, hogy a corsair x64-es ssd-re nem lehet az intel sata(z87) vezérlőn keresztül feltelepíteni a rendszert, mert állandóan megáll hibával. Próbáltam másik kábelt, telepítőt és portot is, nem vezetett eredményre. Ekkor gondoltam egyet és átraktam az Asmedia vezérlőre és láss csodát gond nélkül felment a rendszer és a különböző programok. Ezután visszaraktam az intel sata portra, ment is egy darabig, mig bele nem kezdtem az office telepítésbe, mondanom sem kell az is megállt hibával, viszont a meghajtó is ezzel együtt eltünt. Most megint az Asmedia porton van az ssd és megy, de kíváncsi lennék, hogy mitől lehet ez? Azt hozzá kell tennem, hogy a HDS szerint 0%-os az ssd, ahol azt írja, hogy az ssd állapota hibátlan és problémás vagy gyenge szektorok nem találhatók rajta.
Az mitől lehet, hogy az egyik(asmedia) sata porton megy, a másikon(intel) pedig nem?
-
Chappy
tag
Heló!
Május 27-e óta mérem folyamatosan az SSD, cc 30 GB-ot olvasok és írok naponta. Így kb hány évet lehet rá saccolniÍ? Samsung 830-as basic 250 GB-os van a gépben, szeptemberben vettem. A total write majdnem 10 TB. Amúgy az ssd-ről fut a win8, programok, fejlesztéshez fejlesztőkörnyezetek, valamint virtuális gépek (vmware+virtualbox, sőt az egyik vware gépen belül hyper-v van; ezt csak azért írom, hogy nagyjábóül szekvenciális van terhelve). Minden egyébként be van állítva úgy ahogy kell a kezdetektől.
Csak azt kérdem kb hány évig fog szolgálni? (Egyébként azért vettem hogy erre a célra használjam és ne én várjak a gépre, szóval ezért íráson nem is spórolnék, ami nem kell az ssd-re az nem ott van.)
Köszi a segítséget előre is!
Üdv.
-
ryger
aktív tag
Hali,
Nekem pont az M4-el nem volt soha problemam, viszont a laptopban sem az Agility 3 sem pedig a Hyper X nem akarja az igazsagot. Neha nem latja a bios, olyankor ki-bekapcs es mukodik akar orakig is minden gond nelkul. Az asztaliban csak az Agiltiy volt az M4 utan, lehet felrakom az AMD-s drivert...
Koszi az otletet!
-
Nixon18
senior tag
Erre esetleg valaki?
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz Nixon18 #4293 üzenetére
Nem 10 évig fogja bírni, hanem 4 évig.
Fél év után lassulhat a rendszer vele. Ennyi hátrányod származik TRIM hiányából.De, ha minden igaz vannak programok, amik kézzel futtatnak hasonló algoritmusokat rajta (TRIM automatikusan minden törlés után).
Ilyenek: O&O Defrag, Diskeeper 12⭐ Stella
-
janos666
nagyúr
válasz Nixon18 #4295 üzenetére
Ha használod az említett programokat, akkor nem lassul. Amúgy elég látványosan is tud, de azért nem egy hagyományos HDD szintjét kapod, mert az olvasás még mindig gyors lesz, és az írásnál is csak a cellatörlés idő ékelődik be, ami még mindig rövidebb, mint az átlagos fejpozicionálási idő.
-
Nixon18
senior tag
Köszönöm a segítségeteket!
-
Chappy
tag
válasz radi8tor #4294 üzenetére
Köszi mindenkinek a válaszokat!
Egyébként van rajta TRIM..., és be is van kapcsolva (win8 64 bit, a samsung szoftverével van configolva minden, ami kell). Még négy évet bírjon ki (gari három év van rá). Egyébként ha öt évet kibír összesen, akkor havi 833 Ft-ba került... Ez a távmunkás órabéremmel és egyetemi ösztöndíjammal összevetve nevetséges összeg, főleg ha azt nézem, hogy a hasító virtuális ghépek rengeteg idős spórolnak nekem. A filozófiám pedig az, hogy használni vettem, nem babusgatni, utóbbi esetén kutyát tartanék a koliszobában.
Szóval aki erre téved véletlenül és ssd-ben gondolkodik, én is ajánlom hogy vegyen, ha nagyon nem mindegy, mi mennyi ideig tölt (egyébként a rendszerindulás az, ami állítólag nagyszám, pedig annyira mindegy, mert hdd-vel is lazán beindult egy cigi ideje alatt).
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs