- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan
- Mini-ITX
- Akciókamerák
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Dell notebook topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
-
PROHARDVER!
Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bodor
veterán
Lejárt a szerk. idő...
Szóval kicsit furcsa, hogy "F" a rendszerpartíció betűjele. Van fent másik Oprendszer is ? -
félisten
-
Bodor
veterán
válasz Fire/SOUL/CD #3852 üzenetére
Nagyon úgy tűnik.
-
hemaka
nagyúr
De, SSD-ről volt indítva, sőt csak azon volt, a hdd mint tárhely szolgált csak. Lehúztam az ssd-t és a hdd-re feltetem a windowst, hogy legyen op rendszer, amíg ki nem derül mi a búbánat van az ssd-vel.
Amikor lefuttattam a programokat, akkor dugtam vissza az ssd-t, azért van több meghajtó.[ Szerkesztve ]
-
félisten
"De, SSD-ről volt indítva..."
Biztosan nem onnan indult az OS, azt benézted. (akkor a System Drive nem lenne üres (meg nem E és F partíció lenne, amikor a Windows mappa meg a C-n van...))[ Szerkesztve ]
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
hemaka
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #3855 üzenetére
Alapjáraton SSD-ről volt indítva. Amikor a kép készült nyílván nem, mert welcome után kékhalál...
De már nem szarakodok vele, leformáztam aztán most csak játék van rajta. Majd ha lesz új, teszek arra op rendszert, mert ez úgy tűnik kiöregedett.[ Szerkesztve ]
-
petakpa1
őstag
Erre valaki?
"... Feltalálom a hidegfúziót oszt reszeltek az amcsiknak...":)))
-
Ragnar95
félisten
Sziasztok!
Nemrég vásároltam egy iMac 8.1-hez 120GB-os OCZ Vertex 2 SSD-vel és gondoltam kipróbálom az írási olvasási sebességét. Úgy láttam, hogy az elméleti maximum 285/235MB, de nálam csak 165MB olvasási és 75MB írási sebességet sikerült elérni BlackMagic Disk Speed Testtel (azért nem az általatok ajánlott programokat használtam, mert egyik sincs OSX-re).
Nyugodjak bele, hogy ez csak ennyit tud ebben a gépben vagy van valami megoldás rá, hogy a gyári értékekhez közelebbi eredményeket kaphassak? A TRIM nincs bekapcsolva, úgy láttam rendszerinfókban, ezt érdemes lenne engedélyeznem, csak mert eltérő véleményeket olvastam erről?Privátot privátba, fórumtémát fórumba. Aki ezt nem képes betartani, ne csodálkozzon, ha nem kap privátra választ.
-
Vasinger!
nagyúr
Sziasztok!
Ma érkezett meg az SSD amit használtan vettem, de az eladó csak a Samsung garancia levelet küldte, számlát nem. Ez elég a garancia érvényesítéséhez?
-
Bodor
veterán
válasz Vasinger! #3859 üzenetére
A jótállási jegyen rajta vannak a feltételek: Első találat...
Azaz LINK, és Samsung garanciajegy SD/SSD termékekhez
Tehát én azt olvastam, hogy kell a számla is.
[ Szerkesztve ]
-
Bodor
veterán
válasz Vasinger! #3861 üzenetére
Minden rendben van vele. Sebesség is stimmel. A 99% miatt nem kell aggódnod, teljesen rendben van.
12 GB RAM mellett én fixre beállítanám a lapozófájlt 400 MB-ra, de nem másik meghajtóra, ahogy most van, hanem a "C"-re."Hol olvastad, hogy kell számla is? Nem találom."
[ Szerkesztve ]
-
Vasinger!
nagyúr
Rendben, akkor az állapota miatt nem kell aggódnom. A lapozófájl az el lett rontva, mert fel lettek cserélve a meghajtó betűjelei, már beállítottam.
Hát, ezen a számlás dolgon még rágódok egy darabig. Volt egy Samsung telóm, ott nem kértek számlát, csak egy ilyen Samsung garancia papírt, amit linkeltél, pedig többször is vittem már oda gariba.
-
Bodor
veterán
válasz Vasinger! #3863 üzenetére
Legegyszerűbb, ha felhívod őket, és megkérdezed.
"Telefonos ügyfélszolgálatunkon, az ingyenesen hívható 06-80-7267864 (06-80-SAMSUNG) számon hétfőtől péntekig, 8 és 20 óra között, szombaton és vasárnap pedig 9 és 16 óra között az alábbi kérdésekkel kapcsolatban várjuk hívását:Általános termékismertetés
Tanácsadás vásárlás előtt álló ügyfeleinknek
Készülék beállításokkal kapcsolatos információk
Szervizpartnereinkkel kapcsolatos tájékoztatás
Vásárlói észrevételek, javaslatok fogadása termékeinkről és szolgáltatásainkról
Javítási igény felvétele és továbbítása szerződött márkaszervizeink felé – ebben az esetben kérjük, készítse elő a termék jótállási jegyét és/vagy számláját! " -
daveoff
veterán
Sziasztok!
RAID 0-ról mi a véleményetek? Ha van két ugyanolyan SSD-m akkor érdemes használni, vagy kihatással lehet a meghajtók élettartamára, esetleg instabillá válhat tőle a rendszer? Csak adattárolásra, illetve programok, játékok telepítésre használnám, rendszernek van külön egy kisebb SSD.
LG 27GL83A 27'' UltraGear™ QHD IPS 1ms Gaming Monitor with G-Sync®
-
ffodi
veterán
válasz daveoff #3868 üzenetére
Szerintem megfontolandó. A sebességnövekedés miatt, érezhetően javulna a másolás, kicsomagolás stb. sebessége, valamint kis mértékben javulna a játékok/programok töltési/betöltési ideje például.
Az adattárolással (gondolom személyes adatokra gondolsz) viszont vigyázz, mert ha egy meghajtó meghal, vagy valami baja lesz, akkor szinte biztos, hogy elvesztek az adataid. (backup a megoldás rá)
Az élettartam kérdését szerintem sokan túl komolyan veszik. Van itthon vagy egy tucat SSD szinte napi használatban, és még egyik sem romlott el, vagy romlott az állapota drasztikus mértékben, pedig van olyan, ami több, mint 3 éves!
"A minőséget régen gyártották, ma már csak biztosítják." Magassy I. axiómája
-
csobanandras
tag
Hali!
Halk cicergő hangot hallok a laptopomból, lehet az az ssd? (samsung 840) -
Qru
MODERÁTOR
-
Qru
MODERÁTOR
válasz csobanandras #3874 üzenetére
Nem okoz gondot max zavaró, az én deszkám is csinálja.
#nincsbennetarcsi
-
Vasinger!
nagyúr
válasz csobanandras #3874 üzenetére
Kondik cincognak vagy az alaplapon vagy VGA-n. Sajna normális, nem is nagyon lehet mit tenni ellene.
SSD-ben nincsen semmi mechanika ami cincogna, de még elektronika se, max akkor ad ki az SSD ha szikrázik, de akkor nagy baj van
ffodi:
Hány százalékosak az SSD-id? Itt is úgy van, hogyha X % alá megy mint HDD-nél akkor jobb, ha csere után néz az ember?
Gariban cserélik X% elhasználódás után?
Mi lehet a magyarázat, hogy az enyém 99%-on van már pedig csak 150 GB adatforgalom van rajta?
[ Szerkesztve ]
-
ffodi
veterán
válasz Vasinger! #3876 üzenetére
Ami jelenleg a fő asztalimban van az mind a 4 100%-os. (2db Hyperx RAID0-ban, egy Nova2, egy S599). Ezen kívül nagyjából mindegyik 95-99% körül van. (V+200, SNVP325, Samsung 830, 840, SNVP425, de van még Apacer stb is a háztartásban)
Ha a többi lehetséges meghibásodástól eltekintünk, akkor lényegében a cellák elhasználódását indikálhatja a %-ban megadott kondíció érték. Azt pontosan nem tudom hány %-tól cserélik gariban (gondolom 0%), de ha drasztikusan csökkenni kezd, vagy közelít a 0-hoz, akkor érdemes csere után nézni. (feltéve, hogy nincs, vagy lejárt a gari)
Vannak SSD-k, melyeknél a számláló nem 100%-tól, hanem 99%-tól kezdődik. Nincs azzal semmi gond.
Más:
A tápkör szokott általában ciceregni, azon belül is jellemzően a tekercsek.
[ Szerkesztve ]
-
Vasinger!
nagyúr
840 Basic-ről van szó. Neked is az van vagy a pro verzió? Ha a sima nem emlékszel, hogy Neked is 99%-ról indult?
Remélem nem lesz ebből tényleg baj később sem. Persze ha valóban 99-ről indul akkor nincs baj.
Kondik mellett igen, főleg a tekercsek szoktak cincogni, el is felejtettem...
-
ffodi
veterán
válasz Vasinger! #3879 üzenetére
Sima van nekem is, ha jól emlékszem 100%-ról indult, most is annyi, viszont nagyon keveset volt használva.
Találtam egy ehhez kapcsolódó hozzászólást.
Szerintem ne aggódj.
[ Szerkesztve ]
-
chros
őstag
Sziasztok!
Vettem egy 256GB-as Plextor M5M mSATA-s SSD-t egy uj W8-as laptophoz. A particionalassal kapcsolatban kerdeznek.
Ket oprendszer lenne rajta: W8 , Ubuntu Linux
3 particio lenne (1 W8; 2 Linuxnak: os es swap, es ezek azonos aranyban)1. mennyi "ures" hely legyen az SSD-n? 10-20-30% ? (tobbfele erteket olvastam a neten)
2. particionalasnal kell "ures helyet" hagynom? Vagy teljesen elfoglalhatjak a particiok az SSD-t, mert nem ez szamit, hanem az adatok altal foglalt terulet?Koszi!
-
attiati
veterán
Adott egy Samsung PB22-JS3 2.5 128GB:
1. Őneki van másik típusneve is? Nem sok infót találtam róla itt a topikban.
2. hdsentinel szerint 95%-os. Ez jónak / rossznak számít?
3. kb mennyit érhet? tényleg csak kb (megér 15 e ft-ot?)
Aközött kellene döntenem, hogy laptopba egy 160GB-os (remélhetőleg 100%-os) sata2-es vinyó kerüljön 4e ft-ért, vagy ez az SSD 15e-ért. De valójában nem igazán használnám ki az SSD-t sem (havi 2-3 nap használat (netezés, filmnézés), nyáron mondjuk a duplája).
Csak akkor vinném el, ha nagyon megéri ez az SSD ennyiért.
4. adatírás mennyiségét nem tudom. Ezt mivel lehet megnézni egyébként? Korát sem tudom.5. egy év Dell NBD garancia van a laptopra. Ez vajon az ssd-re is él?
Igazából a kis méretű fájlok írásánál relatíve nem érzem erősnek egy hdd-hez képest. Jogosan?
+ hdsentinel képernyő az SSD típusáról:
[link][ Szerkesztve ]
-
Balázs1986
addikt
válasz attiati #3886 üzenetére
Szia!
1. Én is így találtam csak infót róla. De nem baj, a lényeg kiszűréséhez (lásd lent) lehet, hogy elég is volt az infó.
2. A 95% teljesen normális, nem kell félni, bírják ezek. Az én Force GT-m 59 napos működési idővel (263 bekapcsolás mellett), 1.1Tb írással (és 670Gb olvasással) még 100%. Úgyhogy még csak durva becslést sem tudnék mondani, meddig fogja bírni. Sokáig (kopp-kopp)
3. Nehéz kérdés. Hardverapro-n találni kb. ennyiért vagy kicsivel drágábbért normális (indoklás: lásd lent) ssd-ket.
4. Elvileg bármivel, ami S.M.A.R.T.-ot tud olvasni, és nem bénázik az adott meghajtóval. Itt leginkább az SSDOK-ot ajánlják, teljesen jogosan. Korrekt, átgondolt elrendezésű, a lényeg egyből kiszűrhető. Kérdés, hogy az adatbázisába bekerült-e már ez a (szerintem kicsit ritka) típus, vagy ha nem, akkor fogod-e tudni olvasni a S.M.A.R.T.-ot. Erre Fire/SOUL/CD tud majd válaszolni, ő fejleszti az alkalmazást. No meg te is meg tudod válaszolni, ha kipróbálod
5. Ha annak gyári tartozéka, akkor laptoppal egyben visszaküldve biztosan. Magát az SSD-t külön beadva kb. kizárt, hogy foglalkoznak vele.A kis méretű fájlok olvasási / írási sebességét is elég jól lehet érezni SSD vs. HDD összehasonlításban. Akár a boot idő (főleg Win alatt), akár egy-egy alkalmazás (be)töltési ideje megmutatja a differenciát. Pl. GIMP HDD-ről nálam vagy fél percig töltögette indításkor a moduljait. Most 4-5 másodperc. Office 2010 alkalmazások azonnal nyílnak, szinte ki sem rajzolják az indítóképernyőt, már el is tűnik...nem hogy még a kis zöld sávval is piszmogjon. Persze szinte akármelyik általam használt terjedelmesebb méretű vagy sok modulból álló programot mondhatnám, most csak 1-2 közismert példát akartam idebiggyeszteni (konfig: Toshiba L850-13Q notebook @8Gb 1333MHz RAM + a fent említett SSD).
Na és végére a lényeg, amire már 2x céloztam: SSD-t, ha rendszermeghajtónak akarod használni, szerintem megéri venni. Akkor is kihasználod a sebességét, amikor épp talán nem is tudsz róla (pl. ha kevés RAM-od van, a lapozófájl kezelése gyorsabb). Viszont konkrétan az a típus, amit kinéztél, messze nem hozza azt a teljesítményt, amit az SSD-k általában hozni szoktak. Főleg épp az általad említett kisméretű fájl írás / olvasás sebessége a lassú (4K, ill. 4KQD32 -utóbbi talán a fontosabb). Először azt gondoltam, a konfigban, driver-ben, vagy a beállításokban van a hiba, de szétnézve google testvérrel hasonlóan gyenge eredményeket kaptam. Emlegettek firmware frissítést, de egyrészt nem tudom, orvosol-e valamit a lassúságon, másrészt a Samsung honlapján nem találtam (bár lehet, hogy a Dell-nél, az adott notebook frissítéseinél is meg kellene nézni).
Általános célú, otthoni adattárnak -ha a rendszer nem arról fut- már nem feltétlenül éri meg SSD-t venni.
Ezzel a mondattal nem tudtam mit kezdeni: De valójában nem igazán használnám ki az SSD-t sem (havi 2-3 nap használat (netezés, filmnézés), nyáron mondjuk a duplája). Ha úgy értetted, hogy magát a gépet annyiszor kapcsolod be, vagy nem rendszer lesz a meghajtón és kb. arra használnád, hogy havonta letölts rá és megnézz egy filmet, akkor szerintem a HDD is jó (és jóval olcsóbb) megoldás.De kérdezz rá a Milyen SSD-t vegyek? topikban is, hátha mondanak okosat is a fenti zagyvaság mellé...no meg végül ez inkább oda illő kérdés.
(Szerk.: most látom, ott is rákérdeztél.)[ Szerkesztve ]
-
attiati
veterán
válasz Balázs1986 #3887 üzenetére
Úgy értettem, hogy összesen annyit használnám a gépet. Kissé luxusnak érezném, hogy az asztali gépemben nincs ssd, amit napi szinten nyúzok. A havi 2-3 napot használt laptopban meg ssd figyelne (rendszervinyónak és tárhelynek egyszerre. Más vinyó nem lenne)
Valóban van hozzá firmware frissítés, aminek több verziója is kering és a TRIM képességet hivatottak orvosolni elsősorban. Ez a firmware, amit mellékeltem a képen, már TRIM képes, úgyhogy ez elvileg egy frissített firmware (még ha nem is feltétlen a legfrissebb). Attól tartok, hogy ez a típus ilyen.
köszi a részletes és gyors választ!
-
janos666
nagyúr
válasz attiati #3888 üzenetére
Hát akkor vegyél gyorsan egy SSD-t az asztali gépedbe.
Bár ne ezt, ezt legfeljebb épp egy ilyen közepesen-kevéssé használt laptopba tenném bele, és való igaz, hogy arra a célra nem feltétlenül ér ennyit. Esetleg próbálj még alkudni az árából a képességeire hivatkozva.TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."
-
khorvat
senior tag
Hi!
64GB Kingston SDD-vel olyan gondom van, hogy a sajátgépben látható mappák összmérete 30GB viszont minden lemezkezelő szerint más gépben nézve is azt jelzi, hogy csak 1-2GB van szabadon!
Hova tünt az SSD kb. fele? Mivel lehetne ennek utána menni esetleg javítani, orvosolni?
TRIM-et támogatja a WIN7 be van kapcsolva, ahogy az SSD-nél is aktív a TRIM és működik parancssorból és programból lekérdezve is ezt mutatja! -
Bodor
veterán
válasz anytime #3892 üzenetére
Jó ez így ettől a laptoptól. Akkor már nem kell válaszolni a privátra.
(#3893) khorvat: Mappa/Nézet beállításaiban be van pipálva, hogy jelenítse meg a rejtett és a rendszer fájlokat is?
Ezzel még ránézhetsz:
TreeSize Professionalv5.5[ Szerkesztve ]
-
chros
őstag
válasz worxland #3883 üzenetére
Meg 2 kerdes jutott eszembe:
1. alignalas-sal ekkor kell foglalkoznom, ha en particionalok? (az sem tudom, mi az , csak lattam, hogy masok kerdeztek)
2. mukodik az, ami Win7-nel: azaz ha teljesen particionalt HDD-re tortenik a W8 telepites, akkor nem csinal kulon 100MB-os rendszerparticiot, es mukodik minden? Igy csak 3 particiot kell csinalnom (Win, Linux, Linux-swap), de ha nem megy akkor 4-et.Koszi!
-
Vasinger!
nagyúr
Csináltam pár tesztet az SSD-ről az asztali gépben, csak hogy megnyugodjak, ezeket kaptam (partíció eltolás még kijavítottam, ami korábban még nem stimmelt):
Random:
Fill 1:
Fill 0:Ezek a sebességek nagyjából jók, ugye?
Igazából melyik mód illik a legjobban a 840 Basic-hez?
Az SSD sebessége mennyiben függ az alatta lévő rendszertől? Tehát chipset, SATA vezérlő, processzor "hármas" mennyire oszt' vagy szoroz?Megnéztem, hogy van e újabb FW hozzá, ilyen verziót találtam fent a Samu honlapján:
DXT07B0QNekem ez van fent éppen: DXT08B0Q
Melyik az újabb?
Érdemes erőltetni egyáltalán az FW frissítést?[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz Vasinger! #3898 üzenetére
"Megnéztem, hogy van e újabb FW hozzá, ilyen verziót találtam fent a Samu honlapján:
DXT07B0QNekem ez van fent éppen: DXT08B0Q
Melyik az újabb?"
Állj le a cuccról (akármi is az), úgy ez nem lesz kérdés...
Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja. (Albert Einstein)
-
Vasinger!
nagyúr
válasz Fire/SOUL/CD #3899 üzenetére
Sorozatszám szerint lehet, hogy újabb, nade volt már olyan BIOS aminél decimálisan hiába volt nagyobb szám benne, attól még régebbi volt. Meg az se túl indokolt, hogy a boltban kapható SSD-n újabb FW lenne, mint a Samu honlapján? Ha ezt logikusnak találod, akkor Te is állj le arról a bizonyos cuccról
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz Pityu. #55753 üzenetére
(rögzített hozzászólás)
Nyugodtan veheted azt a Kioxia XG7-et is, teljesen megbízható szerintem az XG sorozat, nekem van egy XG5 félgigás, hol külső meghajtóban használom Ventoyos boot eszköznek, hol valamelyik notebookban van, csendben dolgozik, semmi gond nincs vele. Amúgy nem sok különbség van az SN730 meg a XG7 között, utóbbi PCIe 4.0, de mindkettőben Kioxia BiCS NAND van, kb a controller is saját gyártás, ami szintén Kioxiát jelent. 2021-ben Lenovo Thinkpad Carbon gen9 meg Thinkpad P1 notikba voltak ezek az XG7-esek OEM-ként.
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
Hirdetés
- Tudástár Az SSD kondíciója, tények és tévhitek
- Tudástár Windows 7/8/10 SSD-vel! Hogyan is?
- Elemzés Átfogó elemzés az SSD-k természetéről
- Máris elérhetőek a WarCraft sorozat első két részének remaster kiadásai
- Nem lesz Stalker 2
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Bestbuy játékok
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Ingyenes vagy akciós szoftverek
- Megérkezett a Snapdragon X-hez tervezett Windows 11 lemezkép
- Xbox Series X|S
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest