Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • LittleBiG007

    Topikgazda

    válasz Lauda #16158 üzenetére

    E-book olvasó választásánál nem is elsősorban az ár a mérvadó, hanem hogy hogyan is tervezed használni. Az e-ink kijelző eleve egy óriási dolog, sok-sok olvasó és olvasás után is imádom az élményt, amit nyújt.

    Ha például csak magyarul olvasol, és a papírkönyvek kiváltását szeretnéd elérni, azaz a helytakarékosság és a kis méret az első, gyakorlatilag bármelyik olvasó elég lehet a számodra, nem érdemes sok pénzt kiadni érte. Egy használt, jó állapotó szuper kontraszttal rendelkező Kindle 4 vagy 5 is elég, pár ezer forinttért megvehető. Ezeknél még beépített világításra sincs szükség, mert ahol a rendes könyvet el tudtad olvasni, ott ezt is fogod tudni használni.

    És sok embernek ennél nem kell több, mert ha sötét van a szobában olvasni, akkor felkapcsolják a villanyt, éjjel pedig alszanak. Sőt, a belső világítás hiányából adódóan az akkumulátor is tovább fogja bírni.
    És ezután jönnek az igények: szótárazni akarok, kijelölgetni. Akkor már érintőst érdemesebb venni. Éjjel szoktam olvasni, de a mellettem alvókat nem akarom zavarni. Akkor kell bele világítás is. Akkor is kell, ha sokszor olvas az ember rosszul megvilágított helyen, ahol nem tud villanyt kapcsolni.

    Egy megfelelő középút lehet, ahogy pjen kolléga szokta is ajánlani, a Kindle Paperwhite 3 kiegészítve Calibre-rel (azw3-ba konvertálási céllal). Van világítása (ha nem is kapcsolható ki teljesen és nem is mindig egyenletes, főleg az alsó részen) érintős, szótár könnyen másolható vagy vásárolható rá, egyszerű a használat. Szövegkép-beállítás sokat fejlődött, de még hagy kívánnivalót maga után rendesen, Maga az olvasó dizájnja izgalommentes, a vastag keret már igencsak elavult érzetet kelt. (Mostanában sokat használtam egyéb olvasókat és a PW3-at furcsa volt ezek után kézbe venni. "Nagy műanyag keretben kicsi kijelző" hatását keltette. Hirtelen a digitális képkeret ugrott be róla...) Viszont olcsó, könnyen hozzáférhető és így népszerű. Ez a középkategória legolcsóbb olvasója.

    A középkategória kissé drágább olvasói a PocketBook-ok. Magarországon könnyen beszerezhetőek, mert cégnek van hivatalos magyar leányvállalata. Ezeknél az olvasóknál már nem feltétlenül szükséges a Calibre, sok formátumot támogat, van magyar nyelvű kezelőfelület is, könyvtárkezelése a számítógépeknél megszokott. Ha valaki SD kártyán tartja a könyveit, akkor innen tud oly típust választani, amelyikbe be tudja azt helyezni, vagy van MP3-at lejátszani képes változat. (Ez utóbbi funkciók már nem divatosak, régebbi olvasókban népszerűbbek voltak. Általánosságban elmondható, hogy jelenleg a 8 és 32 Gb belső memóriás e-book olvasó változatok hivatottak kiváltani az SD kártyahely hiányát.)

    Érdemes itt még megemlíteni a Kobo olvasókat is, amely azok kedvence, akik az olvasási kép beállításában nem szeretnek kompromisszumokat kötni valamint szeretnék magát az olvasót is jobban testreszabni. A Calibre-t itt is érdemes használni, mert a Kobo is a saját formátumát kezeli legjobban és ahhoz ajánlja a legjobb funkciókat. (kepub)

    Aki pedig szokatlan helyeken is olvas, annak szükséges lehet a stabil tartás (akkor érdemes megállni 7 colnál a választásban) vagy speciális tartalmat olvas, mint pl. a képregény vagy ábrákkal ellátott szöveg, annak érdemes e fölé menni és legalább 8 colosat választani. A vízállóság csak akkor legyen szempont, ha kádban szoktál olvasni, egyébként lényegtelen. A rákerülő vízcseppek ellapoznak, és amíg le nem törlöd őket, nem is tudod normálisan használni az olvasót.(Fizikai lapozógomb és érintőképernyő kikapcsolási lehetőség szükséges a kényelmes, nedves környezetben történő használathoz.) Ez utóbbiak ára már könnyen és jócskán 70.000 Ft fölé mehet.

    Nova 3 - Oasis 3 Smart - Kindle 4 - PRS350 PRS+ - Mini

Új hozzászólás Aktív témák