Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ROBOTER

    addikt

    válasz kiskornel #7565 üzenetére

    "Mondjuk ez még igaz is."

    Aha, azé' írtam.

    "Bár ennek sincs köze ahhoz az esethez, amit leírtam anno"
    "Fika dof esetén igaz, amit írtál. De itt több méterről van szó!"

    Pont az a baj, hogy általános szabályként terjed ez a dolog, és csak ha vita alakul ki róla, a végén derül ki, hogy ezt meg ezt meg ezt a paramétert szűkíteni kell.

    Továbbra is az a gond, hogy egy ökölszabálynak, általánosításnak akkor van értelme, ha valami gyakorlati hasznot hoz, ha alkalmazható. Az élet tele van ilyenekkel De ez (ebben a formában, ahogyan terjed) nem alkalmazható. Semmire. Van egy hibás elmélet, ami elterjedt, és amihez utólag próbálnak meg pontosításokat kitalálni, hogy mégis ne legyen akkora sületlenség.

    Abban a híres könyvben, amiből a magyar fotósok megtanulták, a szemléltető ábrán egy portéfotózás van ábrázolva. Na elő lehet venni egy kalkulátort vagy táblázatot, és a két tipikus portré objektívvel (85mm és 135mm) el lehet kezdeni beállítani valós helyzeteket (távolság, rekesz). Az eseteknek kb. 20%-a lesz 1/3-2/3-hoz közelebb, mint az 1/2-1/2-hez.

    Van egy olyan szabály, hogy az emberek lába 39-es. Ja.... azt elfelejtettem mondani, hogy ez csak a 13 évesekre vonatkozik, azon belül a kisfiúkra, ja és európai rendszerben van megadva a lábméret.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák