Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • bandus

    veterán

    sziasztok szakik!

    nagyságrendileg mennyibe kerülhet egy kb 75cm magas asztalka, aminek a felülete kb 30x35 cm. nem kell semmi extra északi fenyő, valami semleges színű bútorlap megteszi :)

    "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

  • Márton111

    aktív tag

    válasz bandus #7552 üzenetére

    Nehéz árat mondani megbeszélés alapján készült vázlat nélkül de irányadónak veheted kb 2x annyi mintha készen megveszed, mégpedig mert apró,és 1 db, nehezen gazdaságosítható.És lehet hogy neked kell elhoznod a hozzávaló laminált anyagot .Amúgy ilyen kis bútort nem szoktak tisztán lamináltból készíteni (pl a tetőlap lehet abból),mert a fa erősebb, és kevésbé törik, mint a kis keresztmetszetű lamiforg alkatrészek.A lucfenyő olcsóbb a lábakhoz, de a borovi meg erősebb,igaz lehet vastagbbra méretezni, de akkor meg több az anyagigény :)

    [ Szerkesztve ]

  • bandus

    veterán

    válasz Márton111 #7553 üzenetére

    gondoltam, hogy ez lesz a probléma :) az a baj, hogy méretileg be vagyok határolva, ezért lenne jobb méretre legyártani. de kb egy 75 centi magas hokedlire lenne szükségem :)

    mod: nekem végülis fából is jó, azt hittem bútorlapból gazdaságosabb. még kb 2 évet kellene itt kibírnia a koliban :)

    [ Szerkesztve ]

    "a jövötsajnos nemlehet tudni csakhamárotvagy deakormegmár azajelen"

  • thyeby

    őstag

    válasz Bibby #7545 üzenetére

    Nem látok semmi akadályát az akváriumodnak.
    Az a bútorlap, amit vettél még rá, sok is. Nem is abból az aspektusból szerencsésebb, hogy növeli a teherbírást, hanem ha nem ragasztott akváriumod van, akkor elosztja a terhelést.
    60 kg egy 18-as fenyőlapnak nem túlzott terhelés - ha telerakod könyvvel, jobban fog hjlani.
    A bútorod hátulján pedig ne becsüld le azt a kis vékonyka lapot, mert meglepően sokat merevít. (Pláne, ha a felső fiókokat tartó polchoz is oda van erősítve.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • mdk01

    addikt

    válasz thyeby #7556 üzenetére

    Sztem ha te nappalidban volna az az akvárium te is jobban elgondolkodnál rajta mit is bír az a szekrény, nem?
    60kg-nyi víz(azért ehhez elég sok könyv kell) az kb. 60liter és ez a mennyiség is komoly problémát tud okozni mondjuk egy laminált parkettás (de még rendes fa parkettásban is) helységben.
    A helyében én is duplán bebiztosítanám azt a szekrényt.

    Már csak azért is mert mostanában lehet kapni olcsón a nagy multikban kb. ekkora méretű akváriumot és lelkesen vásárolja a nép(apám is). Na ebből a fajtából már hallottam olyanról ami eresztette a vizet. Ez a probléma az ilyen olcsó akváriumoknál előjöhet akár abból is nem teljesen sík a felület ahova fel vannak helyezve és kis deformálódás következtében elkezd ereszteni. Ha a tárgyi eszköz is ilyen akkor azért nem árt egy sík terepet találni(csinálni) neki.

    Ha nem ez az olcsó fajta akkor akár fel is lehet tenni a szekrényre mert rövidtávon tud működni a dolog, de hosszú távon nem ártana megerősíteni a szekrény felső első részét...sztem.

    ui.:Jah és mellesleg szivárgó akváriummentes BUÉK mindenkinek, vagy mi......;)

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    Hepi nyú jork!

    És ne :N felejtsétek el, hogy holnaptól a számlán a dátumot 11-el kell kezdeni!

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #7557 üzenetére

    Kamasz koromban akvariszta voltam. Elég sok akváriumot tartottam egyszerre.
    Egy jól megépített akvárium soha nem ereszti a vizet, legfeljebb ha részeg apuci hozzávágja a vasalót. De egy jó akvárium meglepően sokat kibír - a víz magasságának függvényében vastagodik az üveg. Másik dolog, hogy ha ereszt az akvárium, akkor ugyan mindegy, hogy van-e bútorlap ominózus bútor tetején, a bútor menthetetlenül megázik. És én ilyenkor nem a hálószobám épségét siratnám, nem a szekrényemet, hanem a halaimat, ami rájuk nézve most következni fog.
    Abban fején találtad a szöget, hogy kardinális kérdés a sík felület. Akár az akvárium (és heggesztett vasvázas akváriumoknál ritkaság, hogy mindenhol sík - jellemzőbb, hogy sehol se), akár az a felület nem sík, ahova az akvárium telepítve lesz, azonnal oda az egyenletes súlyelosztás. Ez esetben előbb-utóbb valóban ereszteni fog. Hogy ma mi a helyzet a multikban kapható akváriumok terén, fogalmam sincs. Aki komolyan gondolkodik ebben, az ősidők óta magának épített akváriumot, s nem elégszik meg sablonméretekkel (ti a méret annak a függvénye, hogy mit akarunk tartani a vízben), s nem elégszik meg tecsóminőséggel.
    Egy hatvan literes akvárium kicsinek számít. 50-60cm hosszú, 20-25cm mély és 40-50cm magas. A magasság mérvadó. Nem úgy kell azt elképzelni, - és gondolom, te sem úgy képzelted - hogy az asztallap közepére ültetünk egy hatvan kilós gyereket. Ez a hatvankiló nyégyzetdeciméterenként gyakorlatilag csupán négy-öt kiló. És fontos itt megjegyezni, hogy merev testről van szó, azaz az akvárium alja nem képes deformálódni, meghajlani semmilyen mértékben (Az oldalak nagyon mereven tartják.)
    A könyves terhelést épp ezmiatt írtam példaként. Ha átgondolod, hogy hatvan kilónyi könyv szépen sorba rakva (És teszteld csak le egyszer, hogy milyen "kevés" 60 kg könyv - de bugyuta mértékegység ez az irodalom méréséhez - kiválképp, ha minőségi papírból készült). A könyvek épp függőleges síkok mentén "harmonikáznak", azaz szépen ráidomulnak a polc egyre görültebb ívére folyamatosan. Azt akartam érzékeltetni, hogy 30 kg könyv alkalmasabb egy polc meghajlítására, mint 60 kg akvárium.

    Mindezzel nem azt akartam mondani, hogy csupa felesleges volt azt a bútorlapot megvásárolni erősítés gyanánt. Elgondolkodtató azonban, h a bútorlap helyett három keményfa léc strapabírásban is, árban is, dizájnban is mennyivel megfelelőbb megoldás. S most távol áll tőlem, hogy makacskodjak, ellentmondjak, mint akiben épp túltengenek az ipszilon kromoszómák, de visszakanyarodok oda, ahonnan elindultam: Az akvárium alja tök sík, tök merev. Minek hát alátenni mégegy tök sík, tök merev "merevítést"? Hogy merevítse a merevet?
    Most ez rám jellemzően jól ellentmondásos, mint aki fogadalma ellenére éjfél után még mindig nem alszik, hanem inkább okoskodik. Minden esetre maradjunk annyiban, hogy kipihentebben ismét átgondolom majd ezt a dolgot, miként oldható az ellentmondás? (Esetleg mit nem vettem most észre?)

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    Még sose figyeltem, hogy is van ez az évek heteinek számozása?

    Biztosan így van jól, de akkor ha most van 2011-ben az 52. hét, akkor értelemszerűen a jövő héten lesz az ötvenharmadik, aztán az ötvennegyedik, und zó vájter...

    Több fa van, mint asztalos!

  • Vikusz77

    tag

    válasz thyeby #7559 üzenetére

    Szerintem sem lehet abból gond, hogy törik a komód-fedlap. Ha a mélysége csak 300mm, középen terhelve ha jól saccolom elbír 350 kilót. Ha az akvárium a két széltől 10 cm-re terhel tényleg rá, akkor ezt a súlyt, még meg lehet(ne) bőven növelni. Kipróbáltam. 16mm vastag 85mm széles szélességtoldott borovi darab, közepén terhelve simán elbírt 80 kilót.
    Egy 18mm vastag 300mm széles lap teherbírása ennek több mint a a 4-szerese.
    Szóval, szerintem sem érdemes a lapot erősíteni, ha az akvárium aljának nem probléma ha lesz alatta egy kb 1-2 millis behajlás középen. A kérdés szerintem is az, hogy a komód mennyire stabil. Ki kell próbálni egy hasonló súllyal.
    Ha kicsit inog, azt viszont lehet, hogy a hátfal erősítésével kéne inkább orvosolni.

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Vikusz77 #7561 üzenetére

    Ma délelőtt gondolkoztam a tegnapi hozzászólásomon.
    Van egy olyan mondás, hogy más kezével a tűzben jó piszkálni - szóval, hogy könnyen osztom én az észt, legfeljebb nem sikerül neki. Nos, én magamnak így csináltam, amikor csináltam. Tudok azonosulni a kérdező dilemmájával, tudok azonosulni mdk01 biztonságra törekvő, megelőző filozófiájával, és messze el akarom kerülni a látszatát is, hogy én valami guru lennék, akinek a kisujjából is ömlenek a lámaságok. Valamennyi tapasztalat és a józan logika mondatta velem tegnap este az idevágó gondolatokat. Ám biztosan van másnak másmilyen, nálamnál helytállóbb tapasztalata is, ami segíthet helyesen előre látni.
    Nos, hogy ezen morfondírozgattam, arra jutottam, hogy mit tennék én, ha az én hálószobámban lenne ominózus kisszekrény, és a tetejére díszhalakat áhítanék: Készítenék egy húsz centivel szélesebb akváriumot, aminek a két széle épp a szekrényke teherviselő oldalfalai fölé esne. Igaz, hogy így a súly jó 20 kg-al nőne, mégis bizonyosabb lenne, hogy nem fog behajlani az asztallap. (Egyébként én soknak gondolom az általad saccolt 1-2mm behajlást. Csak tizedekre tippelek. Igazság szerint meg kellene azt konkrétan mérni.)
    Ha a lefotózott fiókos szekrény inog - amit persze mindenképp érdemes ellenőrizni - akkor az nagyon trehányul lett összecsapva. Bízzunk benne, hogy egy tömörfából készült darabnak nem csupán az alapanyaga igényes, hanem a kivitelezése is.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Bibby

    addikt

    Látom sok válasz érkezett, köszönöm mindenkinek, próbálok minden észrevételre írni valamit, de csak így ömlesztve.
    Erről a képről nem jön le, de nem instabil a cucc, jól össze van rakva, masszív, nem billeg egyáltalán. Az ülés-teszt is megvolt persze, nem recsegett alattam vagy ilyesmi. :)
    Azt tudom hogy az akvárium nem hajlik, pont ezért az egyenlő eloszlás miatt nem akarom hogy akár pár millimétert behajoljon a bútorlap és stressz érje az alsó üveglapot.
    Egyébként a képen is látszik hogy az oldallapok még kicsit beljebb is vannak mint a 80 centiméteres fedlap, tehát maga az akvárium nincs 10-10 centire az alátámasztott résztől, hanem talán 6-6.
    Jobb lenne egy pont erre illő, kicsit szélesebb akvárium, de ilyet kaptam úgyhogy ez marad. :) A plusz bútorlaptól szép nem lesz, de azért nem szembetűnő a dolog, nem bántja a szemem, és legalább masszív. Valaki írta hogy enélkül is kibírná, és valami polifoam cucctól még a behajlás is ellensúlyozható lenne szerintem, de inkább legyen a biztosabb.
    Sejtem hogy nagy gond nem lehet, ennyit illik kibírnia, de a saját megyugtatásomra inkább kérdeztem. :)

    Ελευθερια η θανατος

  • Armahun

    addikt

    Tegyél "pukifóliát" az akvárium alá. Az eloszlatja a terhelést és akár több millimétert is át tud hidalni.

    Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezévében megszakítani igen nagy illetlenség.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Bibby #7563 üzenetére

    Ha nem akarod stresszelni a fenékül szolgáló üveglap végeit , meg a bútort se akarod hogy megkarcolja tegyél a 2 vége alá 1-2mm vastag pár cm széles filc- csíkot, de feltételezem hogy ennyi magadtól is eszedbe jutott,vagy centis keménygumilábacskákat és így a víz ha alá is kerül véletlen kiloccsanván takarításkor nem rohasztja le a bútorod (1-2 hét és szépen tönkre tudja tenni) ,mert észreveszed időben
    Akkor témazáróként összegezve az eddig elhangzottakat kijelenthetem: hogy dupla tetőlappal ,(valószínűleg csak mm-es tetőlap lehajlással esetleg még annyise ) működni fog amit kitaláltál :D .

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Bibby #7563 üzenetére

    "akár pár millimétert behajoljon a bútorlap és stressz érje az alsó üveglapot."

    A behajlás az én véleményem szerint az akváriumodban semmi kárt nem tud tenni, nem kell az üvegedet a stressztől félteni. (De ha már itt tartunk, meg kell jegyeznem, hogy az alsó üveglapnak legalább 3, de inkább 4mm vastagságúnak kell lennie. A tecsóból tényleg kinézem, hogy odacsap neked bagóért 60 literes akváriumot kettes üvegből, amibe tényleg csak határozottan suicid irányultságú halakat érdemes telepíteni.) A behajlás a bútorodnak nem tesz jót, mert úgy marad. Ám szerintem (pláne, ha csak 6-6 cm-re járunk a teherviselő oldalfalaktól) nem fog behajlani semennyit, ha még a bútorlapot is aláteszed. (Itt én arra gondolok, hogy a bútorlap kinyúlik az akvárium alól a szekrény széléig. Ha megegyezik az akvárium aljának méreteivel, akkor szerintem csak szenteltvíz az egész "megerősítés" dolog.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Bibby

    addikt

    válasz thyeby #7566 üzenetére

    Persze, a plusz bútorlap kinyúlik a fedlap végéig, anélkül nem sokat érne. :)
    A behajlással nem fekszik fel az üveglap megfelelően, és megrepedhet a súlytól, ettől tartottam. (az igaz hogy ekkora akvárium esetén az üvegnek még ki kell bírnia simán, de jobb a békesség)
    Ezzel a kis "toldással" nem lesz gond. Majd csinálok képet ha feltöltöttem.

    Tesco-s akvárium meg nincs, ő max forgalmazza a többi gyártóét. :K

    Ελευθερια η θανατος

  • thyeby

    őstag

    válasz Bibby #7567 üzenetére

    "A behajlással nem fekszik fel az üveglap megfelelően, és megrepedhet a súlytól, ettől tartottam."

    A vízoszlop magassága mérvadó annak kiszámításához, hogy mekkora terhelést is kap az üveg. (S ez a nyomás minden irányban érvényes. Legnagyobb tehát a fenéklap terhelése, legkisebb pedig a vízfelszín epszilon környezetében.) Ha tehát van egy 40 cm magas akváriumod (Ami ráadásul sosincs színig töltve vízzel!), akkor a fenék minden négyzetcentiméterére kevesebb, mint 40 köbcenti víz súlya esik. Ez annyi, mint négy dekagramm. Csak sejtésem (azért csak sejtés, mert angol honlapon találtam táblázatot, és nincs nagy angoltudásom, de itt a forrás), hogy kézzel vágott 3-as síküveg hajlítószilárdsága 40-50 Newton (magyarul 4-5 Kg) lehet 400 × 40 × 3 mm-es (és fogadjuk el most ezt a méretet) három ponton mért laboratóriumi törésteszten - de ennek illene pontosan utánanéznem. Minden további számítás nélkül is érezhető tehát, hogy messze járunk még az üveg stressztűrésénak a határától.

    Nem túl szabatos, de ellenőrizhető, és tovább számolható, amit írtam.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7568 üzenetére

    Akáriumot utoljára tinédzserként vettem (terrárium volt ,és nem 3-as üvegből volt emlékezetem szerint) de ablaküvegnek már rég nem használnak a korrekt üveges cégek csakis 4-eset... Szóval nem hiszem hogy 3-as üvegből lenne egy tisztességes (nem eldobhatósra gondoltam) akvárium. Aszem most már átváltunk akvarista körré :U
    A síküveg hajlítószilárdságának meg köze nincs egy doboz szerkezetbe ragsztott fenék üveg teherbírásához ahol nem tudod meghajlítani még egypicit se, tehát sokkal többet kibír,mert a megpattanásig kitart . Tehát ha lágy anyagon áll az ominózus üvegdobozka, akkor nem lehet baja, max akkor: ha kemény egyenetlen felületre teszed le pl :aszfalt

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Ha jól emlékszem az én terráriumomat 5-ös üvegből készítették,gondolom ez ma is az eljárás tárgya :)

  • Bibby

    addikt

    Ha már ennyi hsz-t szült a dolog, jelzem hogy helyére került az akksi, feltöltöttem. A szekrény stabil és "kitart". :)
    Egyedül a hátsó vékonyabb lemez sínylette meg, valószínűleg kicsit feljebb volt rögzítve (bár igazság szerint korábban nem néztem, lehet előtte is ilyen volt már :F ).

    [ Szerkesztve ]

    Ελευθερια η θανατος

  • thyeby

    őstag

    válasz Bibby #7571 üzenetére

    Gratula!

    A leszabatott bútorlapot relatíve bagóért élzárják neked abs-el. Érdemes élni vele, mert jól fogja tűrni a vizet, s nem málik hamar szét a bútorlapod - ráadásul léptékkel esztétikusabb is lesz.

    Aligha hiszem, hogy az a hátsó fal most repedt meg. (Ekkora kicsi hiba gyakorlatilag a merevítésedet semennyire sem rontja, nyugi, az megfelelő!) Nekem úgy tűnik inkább, hogy ez trehány bútoripari szerelés lehetett. Mint ha nem illett volna a helyére, az izomagyú culáger pedig kalapáccsal bekótyonfityikélte a helyére. Vagy inkább még alapanyag korában szépen a földhöz kólintották, és odalett a sarka? :F Túlterhelés ilyen jellegű repedést nemigen produkál.

    Hiányoltam a fotót a lényegről, azaz van-e az akváriumod alatt szemmel látható behajlás. (Nyugi, ha van is, bírni fogja az üveg!) Láthatod, megosztott a szakma véleménye statikailag - egy fotóval helyre lehetne tenni hibás prognózisokat talán. (Lehet, épp az én jóslatom hibádzik.)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #7570 üzenetére

    Van arra pontos táblázat, hogy milyen magas akváriumnak melyik lapját hányas üvegből kell elkészíteni. A terráriumhoz ötös üveget használni - ágyúval lőni verébre. (Hacsak nem több köbméteres állatélettani csemege donorja az a terrárium..., de ha bakkecskét, kost, lovakat akar valaki tartani benne, akkor tuti, hogy vékony lesz az ötös üveg is!)

    Apropó!
    Miért tartják az oroszlánt ketrecben? :F

    Több fa van, mint asztalos!

  • Bibby

    addikt

    válasz thyeby #7572 üzenetére

    Tudom nem egy szép darab, de egyébként csak fényképen látszik ennyire, "élőben" szemlélve nem feltűnő. Na meg úgyis amolyan gyorsasági megoldás, nekem most fontosabb volt hogy üzembe helyezhessem. Majd élzárás is lesz egyszer.
    És azért nem csináltam arról képet, mert nincs behajlás semmi.

    Ελευθερια η θανατος

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7573 üzenetére

    1.Az oroszlánokat nem tartják ketrecben hanem a szafarizókat tartják egy undorító és büdös olajjal hajtott bádogdobozban valami landrover van az oldalára írva.
    2 ha mégis rács mögött vannak az azért van mert nem tudnak leköpni , és meghajigálni ,ellentétben a majommal akit időnként üveg + rács mögé tesznek emiatt .
    3 ha semmit se tennének a látogatókés az oroszlán közé akkor (a kisebb) ,és érzékenyebb oroszlánok és az érzékenyebb (és lassabban futó) látogatók elpusztulnának a találkozás viszontagságaitól. :D
    4 ha az oroszlánok tulajdonában volna az embereket elnyomó államgépezet ,akkor az embereket irtották volna ki ,nem az európai vadon élő állatállományt,és az emberek maradékát dugták volna majomházba az állatkertekben.

    5Megjegyzem a ma amerikai kontinensnek nevezett területen ki is irtották zömmel az embereket akiket előtte elneveztek indiánoknak,illetve más ottélők saját magukat nevezték mayáknak,nembaj őket is megölték mind, igaz hogy nem az oroszlánok, hanem az igazhitű keresztyének.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Bibby #7574 üzenetére

    Ebből is látszik hogy az észlelés szubjektív, ami részletre nem figyelek, azt észre se veszem. :D
    Ez nem csak a látásra hanem a hallásra, és egyéb érzetekre ugyanúgy vonatkozik.
    Ti: hogy kopasz forgácslappal dekorálom az akváriummal díszített szobámat . :D
    Akkor egy szép követ ne is keress a vízbe, jó lesz egy lukacsos tégla a halaknak elbújóhelynek. :)

    Bakkecskét lovat,stb meg disznót a fürdőkádban szokás tartani nem akváriumban :D

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Bibby #7574 üzenetére

    Értlek.

    Az élzárással megelőztem volna a telepítést, mert amikor már üzemel az akváriumod, sokkal macerásabb, hogy kioperáld alóla, majd visszaoperáld.
    Úgy vélem, nem voltak még halaid - írjak néhány aranyszabályt a kezdéshez priviben?

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7579 üzenetére

    Egyikben se humánus, de a klasszikus tartás lakásban az a fürdőkád...nyilván anyagi okokból
    Aszem azért volt 5ös övegből a terráriumom (amiben nagyon szép szalamandrákat tartottam)mert a boltos azt modta az van neki és 100ft-al került többe emiatt 20 évvel ezelőtt, de lehet hogy én választottam az erősebbet, mert jobban nézett ki.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Meg takarítás közben nehezebb eltörni...A linken az akvarisztikából egy kis alapozás[link]

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #7582 üzenetére

    Ha golyóálló szekurit üvegből készül, akkor pedig takarítás közben lehetetlen eltörni. Fő a biztonság.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Bibby

    addikt

    válasz Márton111 #7576 üzenetére

    Értem én a viccet, csak nem szeretem.

    Ελευθερια η θανατος

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Bibby #7584 üzenetére

    Ne szabadkozz, van akinek nincs humorérzéke.És az ilyen ember mindenre képes

  • JánosIstván

    csendes tag

    Sziasztok!
    Nos én egy eléggé érdekes ötletet hoztam el ide a fórumra.
    Egy jurtát készülök elkészíteni (amint jön a jó idő) és ebben szeretném a segítségeteket kérni.
    A jurta átmérője 10 méter lesz, kerülete 31,42 méter, 78,54m2 alapterületű.
    Úgy tervezem, méterenként körbe 10X10 centiméteres oszlopokat helyezek a földbe 1 méter mélyen, esetlegesen bebetonozva. A gerendák föld feletti része 2 méter magas lenne. A gerendákon körbe szelemen futna. középen helyezkedne el a tündök 2 méteres átmérőjével. A tündök 2db gerendára lenne elhelyezve amiknek földtől mért távolsága 4 méter. A szelement körbe 50cm távolságokban 5X5 centiméteres riglifák kötnék össze a tündökkel. Így a szelement és a tündököt összekötő riglifák hossza 4,47 méter hosszú. És innen jönnek a problémás részek. Szigetelésnek a riglifák közé 5cm vastag ursa üveggyapotot, a tartógerendák közé 10cm vastag ui. gyapotot terveztem. Gipszkarton menne a falrészekhez. Valószínűsítem, hogy mind a falrészhez, mind a tetőrészhez szükség lesz párazáró fóliára a belső oldalon. Az 5X5-ös riglifák vajon elbírnák-e a tető résznél (belülről) a gipszkartont. 12 centiméteres gipszkarton súlya 18kg/m2 + erre jön még az 5cmes ursa súlya ami tudtommal 0,8kg/m2 ez együtt majdnem 19kg/m2. Télen ezt még tetézheti a 10cm vastag hóréteg ami újabb 10kg/m2 tömeggel sújtja a riglifákat. Vajon képes lenne elviselni 50cm kiosztásban a tetőszerkezetet alkotó fa 29kg/m2 súlyt? Van valami más ötlet amivel ki tudnám váltani a gipszkartont a "tető" résznél?
    Válaszotokat előre is köszönöm!

  • Soká

    senior tag

    válasz JánosIstván #7587 üzenetére

    Szia,
    nem akarlak megbántani, de ez nem érdekes ötlet, amit idehoztál a fórumra, hanem - már bocsánat a kifejezésért - inkább eszetlenségnek tűnik. Tudom, ez most barátságtalanul hangzik, meg igazságtalan is, mert éppen azt hagytad ki a történetből, hogy miért is akarsz te jurtát készíteni, illetve, hogy miért gondolod azt, hogy ha gipszkartonból :W csinálsz valami ??? formájú tárgyat, akkor azt jurtának lehet nevezni. Lehet, hogy most azt fogod mondani, hogy én egy megátalkodott liberálbolsevik akárki vagyok, de én meg úgy gondolom, hogy te űznél csúfot a múltunkból, ha betonból meg gipszkartonból próbálsz "ősmagyarkodni".
    Na, ezek után, vagy érted, hogy miért ráncolom a homlokomat vagy menthetetlen a további diskurzusunk. De, ha mutatsz hajlandóságot újragondolni a jurtaépítési terveidet, illetve az okait, akkor azt tanácsolnám neked, hogy ezt ne a prohardver asztalostopikjában próbáld realizálni. Bocsánat, hogy nem nézem ki a tisztelt topiklakókból, hogy kisujjukban van a jurtaépítés csínja-binja, de szinte biztos vagyok abban, hogy létezik ennek jobb fóruma is. A megfelelő leírásokról nem is beszélve. Ha meg netán én értettem félre, és Te nem jurtát akarsz építeni, csupán valami jurta-formájú modern akármit, akkor építész fórumot kellene megkeresni. Minden esetre a lehető legneccesebb az ilyesmi, amikor valaki úgy csinál, mintha, de nem veszi észre a dologban rejlő anakronizmusokat.
    Ha kívülállóként tanácsolhatom: vagy építs egy valódi jurtát azoknak az ismereteknek a felhasználásával, amit eleink építkezéséről tudunk, és légy korhű, vagy ne akard jurtának nevezni, meg jurtaformára építeni azt ami nem az.
    Csak, hogy értsd, amit leírtál, úgy hangzik, mintha emeletes kockaházat akarna építeni valaki fából, bőrből, meg kötelekből és ehhez kérné a segítséget.
    Bocsánat, ha nagyon félreértettelek, de azt hiszem nagyon félreérthető is voltál...

  • JánosIstván

    csendes tag

    válasz Soká #7588 üzenetére

    Semmi probléma nem sértődtem meg. teljesen mindegy minek nevezed a lényegen nem változtat. Modern jurtákat igenis szoktak készíteni külföldön, ha utána nézel. A lényeg nem változik, csak a szigetelés lett modernebb, mert ugye a nemez nem hatékony a mi éghajlatunkon mint azt te is tudod, másrészről a gipszkarton ad egy szebb belső teret ( kinek mi az ízlése). A "valódi" jurtákat is egyébként kívülről vízhatlan ponyvával szokták ellátni, hogy ellenálljon a csapadéknak és lecsússzon róla a hó, de mivel te ezzel tisztában vagy, így csak másoknak írtam meg:) Várom az eredeti kérdésemre az ötleteket.

  • Vikusz77

    tag

    válasz JánosIstván #7587 üzenetére

    Nem értek hozzá, de mikor írod, pl, hogy milyen terheléseknek lesz kitéve a tető, nem számolsz a szélterheléssel ami igencsak jelentős, mivel ha jól sejtem meredek a tető.
    De szerintem hónál sem 10 cm-el kalkulálnak.Mert az a hó lehet jég is(olvadás-fagyás), megvastagodhat stb. És pl 5cm jég már kb 50 cm porhónak felel meg.
    "12 centiméteres gipszkarton súlya 18kg/m2"
    Gondolom a cm az mm, az a 18 kiló meg kb 10 kiló.
    Azért, ha ott emberek fognak tartózkodni (bár erről nem volt szó), szerintem illik méretezni azt a tetőt szakszerűen, mert ha rászakad mondjuk az ember családjára az nem lesz túl kellemes érzés... Nem azt mondom, hogy ez bonyolult lenne, de nem amatőr saccolgatásra kell bízni az ilyesmit.
    Szerintem vannak építészek, akik foglalkoznak ilyen építményekkel. Indexen vannak pl építkezéssel kapcsolatos topikok, ott lenne érdemes érdeklődni, építészek, hozzáértők is előfordulnak azokon és tudnak tanácsokat adni.

  • JánosIstván

    csendes tag

    válasz Vikusz77 #7590 üzenetére

    Szia!
    Igen a centiméter az valóban milliméter lenne, a súlyára rosszul emlékeztem ezek szerint. Igen emberek is tartózkodnának benne természetesen, ezért gondolkozom, hogy a tető részét nem terhelem le a gipszkartonnal. Az oldalát meg be lehet vele vonni belülről, kicsit stabilabbá teszi legalább. Sajnos én úgy tapasztalom, hogy a mostani építész fórumok eléggé be vannak dögölve, de ha valaki tud egy működő fórumot és be is linkeli, azt megköszönöm. Amúgy szél tekintetében a szívó és tolóerő valóban nagy nagy tehernek számít, de én úgy tudom, hogy a jurta meglepően nagy szeleknek képes ellenállni éppen a formájából adódóan. Egyébként a tetőnek nem kell kibírnia olyan terheket mint például a cserép, mert itt csak fóliák vannak. Így egyedül a havat kell elbírnia. Kívülről egy fóliával vonnám be télen amiről jó esetben simán lecsúszik a hó. De a lécezésre is kíváncsi vagyok, hogy mit bír el majd 5 méteren a riglifa. Mert ha valakinek van ezzel kapcsolatban ismerete és tud konkrét méretet javasolni akkor valószínűleg megfogadom a tanácsát. Házaknál szarufákat használnak ami 75mmX150mm ez biztosan elbírná, de szerintem ez már túlzás lenne pláne 50centiméterenként.

  • Vikusz77

    tag

    válasz JánosIstván #7591 üzenetére

    Lehet, hogy be vannak dögölve, mégis arrafelé érdemes próbálkoznod szerintem. Indexen néznék körül.
    Annyit tudok gerenda-riglifa viszonylatában mondani, hogy egy 7,5*15-ös teherbírása kb 13szorosa egy 5*5-esének. A függőleges mérete négyzetesen számít a teherbírásnál ha jól értelmeztem anno az ilyen számítást amit láttam.
    Ha egy "átlagos" nyeregtetőt nézek, ott durván méterenként elég a 10*15-ös gerenda 4-5 méter hossz mellett.
    Te fél méterenként tennéd és cserép helyett valami könnyebbel fednéd (A fólia beszakad és ocsmány lesz szerintem, akkor már inkább valami zsindely kéne), szóval egy 5*15-ös méret (szerintem) biztosan elég lenne. És abban el is férne rendes mennyiségű szigetelés.
    De ez csak amatőr tippelgetés. Ha nem hozzáértő tervezi meg, hanem így neten kapott amatőr tanácsok alapján belevágsz, lehet, hogy olcsóbb lesz, de vagy rád szakad, vagy egy kalap szar lesz a végén. Ez azért nem egy kutyaól...
    Azt sem tudom, hogy pl egy ilyenre nem kell építési engedély? Mert akkor építész mindenképp kell, hogy lássa.

  • JánosIstván

    csendes tag

    válasz Vikusz77 #7592 üzenetére

    Szia!
    Építési engedély nem kell rá, mert nincs szilárd alapja. Én így tudom.
    Persze én nem vagyok ács, és ezek tényleg amatőr tippelgetések, de azért van valami valóság alapjuk, mert mind láttunk már ezt azt az életben és meg tudjuk tippelni, hogy például a tartóoszlopnak megfelelő a 10X10-es gerenda.
    A fóliáról tudom, hogy ocsmány, de viszont lecsúszik róla a hó ami nem elhanyagolható tényező egy ilyen építménynél.
    Úgy tudom, hogy ma Magyarországon tevékenykedő jurta készítők egyébként geotextiliát használnak szigetelésként és kívülről vízhatlan ponyvával fedik be azt. Ezzel csak az a gond, hogy a geotextilnek szerintem nincs megfelelő szigetelő képessége.
    Ha egyébként úgy érzitek, hogy ez a téma tényleg nem ide való, akkor inkább tényleg elviszem a kérdéseimet egy másik fórumra.

  • thomgrande

    tag

    válasz JánosIstván #7593 üzenetére

    Az engedélyköteles tevékenységek meghatározásánál azt is fontos tisztázni, hogy mi minősül építménynek. Az Építési törvény (Étv.) szerint építmény: építési tevékenységgel létrehozott, illetve késztermékként az építési helyszínre szállított, - rendeltetésére, szerkezeti megoldására, anyagára, készültségi fokára és kiterjedésére tekintet nélkül - minden olyan helyhez kötött műszaki alkotás, amely a terepszint, a víz vagy az azok alatti talaj, illetve azok feletti légtér megváltoztatásával, beépítésével jön létre. Az építményhez tartoznak annak rendeltetésszerű és biztonságos használatához, működéséhez, működtetéséhez szükséges alapvető műszaki és technológiai berendezések is (az építmény az épület és műtárgy gyűjtőfogalma).

    [ Szerkesztve ]

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • Soká

    senior tag

    válasz JánosIstván #7589 üzenetére

    Annak azért örülök, hogy nem kaptad fel a vizet, mert kissé nyers (de legalább őszinte) voltam, a nekem elsőre elég hajmeresztőnek tűnő ötleted okán. Persze valószínűleg csak a szóhasználat tévesztet meg engem. Minden esetre én nem nevezném jurtának inkább jurtaformát idéző könnyűszerkezetes épületnek, ami formáját és funkcióját tekintve talán emlékeztet arra, ami miatt jurtának gondolod a tervedet. Nem tudom, hol laksz, de érdemes lenne bemenned a településed szerinti illetékes építési szakhatósághoz és megkérdezni, hogy ehhez kell-e építési engedély? (Szerintem kell. Igazi jurtához nem, ehhez igen.) Ezt nem azért javaslom, hogy mindenképpen engedélyezéssel kezd, a te szabad akaratod, hogy betartod-e a szabályokat, inkább csak azért javaslom, hogy legalább tudd, mennyire érdemes nagydobra verni a dolgot, és hogy a szomszédaid jóindulatával mennyire kell majd számolnod.

    Ami a segítséget illeti, ha merő hagyományőrzésből egy valódi jurtát szeretnél, akkor arra biztosan találsz szakirodalmat és megfelelő, segítőkész embereket. Amit Te szeretnél, az véleményem szerint meghaladja azt, amit ingyen, fórumozós formában elvárhat az ember ismeretlenektől. Ráadásul, én úgy érzem, hogy nagyon a részletkérdések felől közelítesz a témához, és ne haragudj, ha azt mondom, így nagyon kontárkodás-szaga van a dolognak. Lehet, hogy nincs igazam, de én így érzem. Persze az is lehet, hogy neked tökéletesen megfelelne egy ilyen, általam összetákoltnak nevezett valami, de éppen a mérete okán ez már nem gyerekjáték. Még egy kocsibeálló esetén is azt javasolnám egy barkácsoló ezermesternek, hogy nézesse meg a tervét egy építészetben vagy statikában jártas személlyel, mert ha a széltől vagy hótól összeroskad az építménye, több kárt okoz, mint hasznot.
    Ha nem jurtát, hanem egy jurtaformájú épületet szeretnél, akkor többé-kevésbé elfelejtheted azokat a szép kifejezéseket, amiket használsz, mert nem csak magadat téveszted meg vele, de másokat is.

    Nyilván nem rám tartozik, de mire is szeretnéd használni az építményedet? Ezt megint csak azért kérdezem, mert ha megkeresel a problémáddal egy építészt, akkor ő is fel fogja tenni a kérdést. Nem árt tudni, hogy milyen funkcióval, terheléssel számolsz, ez is befolyásolja a végeredményt.

    És még valami, hogy értsd, miért is berzenkedem annyira: a jurta, az egy természetes anyagokból készült, rugalmas vázszerkezetre feszített, oldható kötésekkel rendelkező, alap nélküli, lágyanyag konstrukció.
    Ehhez képest Te jurtának nevezel valamit, ami betonnal van alapozva, gipszkartonnal merevítve, kőzetgyapottal bélelve. Hidd el, hiába hasonlít majd az épületed egy jurtához, valójában semmi köze sem lesz hozzá. De még formailag sem nagyon értem a dolgot, a jurtának éppen az a sajátossága, hogy nincs rajta sík felület, kíváncsi vagyok, Te hogyan fogod ezt "kiszabni" gipszkartonból? Mit szólnak majd a szellemek a sok sarokhoz? :)

    És arra is kíváncsi lennék, mit szólnak ehhez azok, akik tényleg készítenek jurtákat?
    http://hajdudorogiijasz.lapunk.hu/?modul=forum&a=53186

    Ezt meg csak a szép képek miatt:
    http://www.youtube.com/watch?v=Wno0XryMsMM

  • JánosIstván

    csendes tag

    válasz Soká #7595 üzenetére

    Soká.
    Szerintem téged mélyen érint ez a jurta vagy csak jurta formájú építmény kérdése. Nagyon leragadsz a téma eszmei részénél. Én nem hagyományőrzésre akarom használni az építményt, mint ahogy te azt hiszed. Gondolom te hagyományőrző lehetsz, ez jött le az írásodból. Engem tényleg kizárólagosan a statikai része érdekel, nem akarod belemélyedni autentikus vitákban. Szerintem az, hogy milyen lécezést használjak az még nem meríti ki az ingyenesség határát. Egyébként ezen az oldalon találsz egy hasonló konstrukcióra épített jurtát http://ujszkitia.brownfox.hu/ ami szerintem elég autentikus és nem kell rá építési engedély. Igaz a szigetelő anyag különbözik és az úriember csak leverte az oszlopokat, de ezen felül nincs eltérés. A gipszkartonnal kapcsolatban: a gipszkartont hátoldalán függőlegesen bemetszve elég jól meg lehet hajlítani, lásd boltíveket is szoktak készíteni belőle.

  • thyeby

    őstag

    válasz JánosIstván #7593 üzenetére

    Talán lesz később időm bővebben reflektálni.
    Most csak ennyit: Látom, szokatlanba fogtál, és tapogatózol. Nekem imponál, de mindenképp nagyobb körültekintéssel tervezgetném. Végigolvasva elképzeléseid velejét, nekem a következő jutott eszembe erről: Tudom, kicsit ijesztő elsőre a gondolat, de keresd meg az öreg Makovecz Imrét - ha nem is tervrajzért, de jótanácsért. (Úgy gondolom, őt felcsigázná kicsit az elképzelésed.)
    A tetőszerkezetről elöljáróban ennyit: Az nekünk kevés információ, hogy 5x5-ös léc félméteres kiosztásban. Nem tudnál egy tervrajzot belinkelni, esetleg egy SketchUp-al készített modellt? Mert szerintem ahányan olvasunk Téged, annyiféleképpen értelmezünk.
    Magam is örülök, hogy nem vetted zokon Soká eligazító kritikáját, de ne rezzenj össze, ebből nem okos arra következtetned, hogy nincs helyed itt a fórumban ezzel az elképzeléssel.

    Mégvalamit: Saccolgattam, mennyi munka, mennyi pénz, mennyi energia gondolatod megvalósítása. Nem lehet, hogy közelít a ráfordítandókban egy ízig-vérig valódi jurta építéséhez? Nem azt akarom erőltetni, hogy készíts inkább valódi jurtát, csupán felvetettem a gondolatot, hogy nem érné meg vajon abban is spekulációba kezdeni?

    (Van Tokajban egy jurtaszerű fa építmény - s talán még méreteiben is közel jár a terveidhez. Ez sem jurta! Ennyit tudok mondani róla: 1979-ben segédkeztem az építésén. Egy iparművész egyesület alkotta. Azóta kilométerekkel arrébb lett telepítve - s még ma is áll. Bírta a hó, a szél, a víz és a nap terheléseit, s biztosan bírja még egy ideig tovább. Hol laksz? Nem lenne érdemes megszemlélned ezt a felépítményt?)

    (Egy fehér holló fantomkép találóbb lett volna :DD)

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • JánosIstván

    csendes tag

    válasz thyeby #7597 üzenetére

    Szia thyeby!
    A tetőszerkezettel és az egész építménnyel kapcsolatban próbálok majd valamiféle rajzot feltenni.
    A Tokaji építményt szívesen megszemlélném személyesen is. Viszont én az ország dél keleti részén lakom, így egy kis felkészülés kell az úthoz.
    Nincs esetleg képed az építményről?

  • Márton111

    aktív tag

    válasz JánosIstván #7596 üzenetére

    Szia
    A statikai részhez csak reális érzék, anyagismeret alapján tudnék hozzászólni nem vagyok statikus.
    De az oldalfal gerendáit ha 60cm mélyen beásod akkor azok talaj alatti részei igen hamar el fognak korhadni és gombásodni még legombavédőzve is. Fa tartólemet csakis a talajtól eltartva , elszigetelve talajon kívül szoktak alkalmazni .Erre szolgál a betonalapra helyezett ahhoz hozzárögzített fém gerendapapucs ami még a földdel síkban levő beton fölé emeli a gerendavéget hogy az állandó talajnedvességtől , hótól jégtől védje.
    Faházakat sem helyeznek a talajra hanem betoanlapra vagy betontuskókra, hogy a talajnedvességtől megvédjék ,amivel nem azt mondom ,hogy nem lehet földpadlós az építményed, hanem hogy a statikai tartógerendák vége ne érintkezzen a földdel .
    Pl fa villanypózna láthatod :földbe beton, föld felett annak színtjétől elemelve a fa pózna

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz JánosIstván #7596 üzenetére

    Tényleg félreértjük egymást...
    Én nem vagyok hagyományőrző, pontosabban tisztelem én a hagyományainkat, de nem jutna eszembe jurtát építeni, sem hagyományos, sem gipszkartonos kivitelben :)

    Az a baj, tudod, hogy mindig elakadok a miérteknél? Miért akarsz hőszigetelni egy olyan "házat", amin 2méteres lyuk tátong középen? Vagy ez be lesz üvegezve, ahogyan egy jurtában szokás? :) Mert addig a párazáró fólia értelmét sem látom.

    De, hogy ne legyek, teljesen hiábavaló. A tíz méteres átmérő nagyon nagy, hiába van középen két oszlop, azért az amit te riglifának nevezel, az majd 5 méter hosszan, úgy, hogy csak a két vége rögzül, elég ingatag. Oda rendesen méretezett szarufák kellenének szerintem. Nézd meg egy ház tetőszerkezetét, képzeld el, hogy a szarufák helyén vastagabb "cseréplécek" vannak. Ráadásul 5×5cm-es lécben gondolkodsz, sokkal szerencsésebb lenne statikus szempontból egy élére állított téglatest keresztmetszet.
    A jurta nagyon okosan van kitalálva, mert a kis keresztmetszetű "fonott" anyag önmagában is rugalmas, ráadásul a csomópontjai sem merevek, mint egy összeácsolt vagy szegezett, csavarozott tetőszerkezeté. Gondold el, ha nem merev kellően a szerkezeted, akkor hogyan marad rajta a rideg, repedésre hajlamos gipszkarton? És hogy néznek ki az illesztések?
    Miért nem inkább a cirkuszi sátor építési elvéből indulsz ki? Egy feszített szerkezettel többre mennél. Az semmivel nem kevésbé hasonlít egy jurtához, mint amit te vázoltál.

Új hozzászólás Aktív témák