Hirdetés
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
- Milyen monitort vegyek?
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- SSD kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Ismét kiszáll a tabletpiacról a Google?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madmax81
aktív tag
válasz thomgrande #8797 üzenetére
Szia
Ezt a típust úgy élezték nekem hogy a belső éleket húzták le így szinte csak minimális mértékben csökkent a mérete .Ha már a külső élet is kell élezni az már régen rossz .
Te milyen munkához használod ezt a marófejet ?1956-2010 07.22 Varga László
-
jimy_l
tag
Jó reggelt!
Mi az mindenki elment a reggeli misére?Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
thomgrande
tag
válasz Madmax81 #8802 üzenetére
Még csak tapogatózom. Az amcsi videókban szinte mind ezt használják. Természetes fához szeretném használni. Csak nem szeretnék úgy járni hogy vagy az ország másik végébe kell elvinni éleztetni, vagy kidobni mert így már nagyon- nagyon drága.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
thomgrande
tag
Előtte meg kell mondani hogy hova dobálom?
Kösz még nem járok a lottó ötös közelében."Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
bbchris
senior tag
válasz thomgrande #8797 üzenetére
Csak megerősíteni tudom én is thyeby fórumtárs válaszát . Nehézkes az élezése , de amúgy pl egy Schneeberger CNC-s marókés élezőn csinálják egy vagyonért kb 3k és annyival többet nem tud mint egy sima élmaró így nem terjedt el annyira . Javaslatom hogy maradj a sima egyenes élű késeknél és ne gondolkodj ezeken a "hypoit" kiképzésűeken .
Íme egy link az élezésről : [link]
Vagy egy másik : [link]
Nem semmi a kicsike szép és jó és eldolgoznék ilyennel de ez is pontosan arra jó ha tönkremegy benne valami akkor fizess több ezer Eurókat a javításra . Egyébként ennek a gépnek is szép ára van potom 17 milcsi+Fa .
Vagy a másik véglet : [link] . Bár én ilyennel tuti nem állnék neki .
[ Szerkesztve ]
-
-
mdk01
addikt
"Kurvadrága technológiával élezik a gyártósoron. Aztán ha kimegy az éle, eldobod, és veszel kurvadrágán másikat. "
Na, na...
CNC-ez használunk ilyen marókat.
Lehet éleztetni(csakis éleztetni ) és élezés után rá szokták írni századra pontosan mekkora lett élezés után az átmérője a késnek majd a CNC programjába megadod a maró átmérőjét és ő onnantól azzal a mérettel számol. Mélységbe meg be kalibrálni kell a kést és azt is megjegyzi a program.
A gyémánt maróink is ilyen spirál élűek.[ Szerkesztve ]
-
bbchris
senior tag
Nahh a gyémántszemcsés maró az más , most nem figyeltem a képen ami volt de van ilyenben vidiás marókés is . De egyébként így igaz ahogy írod hogy a CNC-s marógépet rá kell kalibrálni sőt ha jól tudom akkor még ugyanolyan marókést ha teszel bele újat akkor is - bár lehet hogy ebben tévedek , ha igen akkor javíts ki .
Hát a gyémántszemcséset azt tényleg csak éleztetni lehet sőt ugye azt már nem is élezőkorong élezi hanem "elektromos ív" azaz hasonló mint a szikraforgácsolás . -
thyeby
őstag
válasz thomgrande #8807 üzenetére
Azért engedj meg még néhány gondolatot:
Ezek nagyon profi anyagból vannak. Hogy érzékeltessem:
A Festo Domino hosszlyukmarójába használok ilyet. A D=8mm-es marószárat épp a múlt hónapban kellett cserélnem. Még mindig pontos méretet fúrt mindenféle szakítás és égetés nélkül, csak már lassabban. Ára br 10rugó és párszáz pénz volt. (Ha ugyanezt megrendeltem volna pl a CMT-től, a feléből kijött volna)
Nos, nagyságrendileg 2000 hosszlyuk kifúrása bükkfában, bütüben, átlagosan 20mm mélységben. Ennyit tudott. (Alábecsült adat, szándékosan csak annyit írtam be, amit 4-5 év távlatából fejből konkrétan össze tudtam hirtelenül adni!) Ugyanennyi D=10mm furat is készült, szintén bükkbe, csak nem bütübe, hanem haránt oldalról, átlagosan mélyebb furatok is ráadásul. Ebből annak idején tartalék fúrót is vettem, mert tudtam, hogy nagyon sok furat kell ilyen. Még nem kellett a tartalékmaróhoz nyúlnom, olyan az eredeti, mint ha új lenne.
Szóval nagyon sokat tud egy ilyen maró. Elsősorban a garantáltan tartós tizedes pontosságát említeném meg.
Ugyanezen élkiképzést használják a párostipli fúrók, sorozatfúrók is. Bútorlapba mennek vele, ami tudvalevően szerszámél gyilkos anyag.Azt látod, h USA demo-k rendre hozzák a marógépbe. Szerintem ennek a következő az oka:
Ilyen élkoképzés úgy szalad a puhafában, mint a vajban. Nagyobb előtolással, egy menetben elvégezhető a marás vele, és talán még kisebb erőkifejtés is elég hozzá. Másik oka az lehet, hogy egy amerikai átlagbér lazán elbír ilyen "apróságot". Megjegyzem itt, hogy nem tartom drágának ezt a magyar bérekhez mérten sem, ha abból indulok ki, hogy a múlt rendszerben egy mezei Black&Decker barkácsgép ára többhavi munkabérből volt megvehető. Jómagam onnan indultam, ahol egy ma már nevetséges orosz barkácsgép 2 havi bér volt, egy kis tokmányú mezei orosz fúrógép egyhavi bér, és a Hilti SDS fúrószára megfizethetetlen volt.Ezzel barkácsolni átlagon felüli elhivatottságot jelent talán. Amikor kapható párszáz forintért olyan vídialapkás egyenesmaró, ami szintén megoldja a problémát, akkor beláthatóan méregdrága "opció". De létezik, és elérhető. Mert 30 évvel ezelőtt cégek számára is láthatatlan és elérhetetlen volt ez. Úgy tekintettünk rá, mint nyugati csodacsirivirire, full profi dologra, amit csak nagytőkés engehet meg magának a földkerekség túloldalán. Ma egy napi munkabérért bárki hozzájuthat. (Ahogyan én is.) Ha elosztjuk azt a 10.000 forintot 2.000 hosszlyukfurattal, akkor egy furat a mai legkisebb aprópénzbe kerül, vagyis öt forintba. (bütübe, keményfába!) Átlagos felhasználás esetén érzésem szerint feleennyi sincs.
Felsőmaróba tenni ezt, vagy egy jobbféle vidiás egyenes kést barkács szinten anyagilag ugyanannyit jelent. Utóbbi előnye, hogy élezhető. Azonban kevés barkácsoló mar annyit, hogy élezésre legyen szüksége. Becslésem szerint fenyőfába egy ilyen késsel mondjuk egy centi mélyen kb 500 métert is lehetséges (de talán többet is). Aki ezt túllépi, az már nem nagyon számítja magát barkácsolónak.
Mindettől függetlenül bölcs javaslatnak gondolom bbchris instrukcióját, miszerint legyen inkább egy egyenes marókés. Magam azt gondolom róla, hogy ez a maró speciálisabb feladatokra lett kifejlesztve, mint mezei horonymarás - noha azt is kiválóan produkálja. De hiszen egy HM egyenes marókés is kiválóan produkálja, csak annak talán gyengébb lesz a forgácskivetése, és könnyebben beletép esetleg néhány irányból néhány fafajba. De megfelelő fogással teljesen kivédhető mindkét aggály.
Mindezt úgy írtam, hogy még sosem fogtam marógépbe ezt a marómat. Ergo nem szabad készpénznek venni gondolataimat.
Több fa van, mint asztalos!
-
thyeby
őstag
Köszönöm a kiegészítést! Ez engem is eligazított. Gondoltam ilyesmire, de nem tudtam, hogy ez valóság is, vagy csak egy általam kigondolt megvalósítási lehetőség.
"A gyémánt maróink is ilyen spirál élűek."
S hozzávetőlegesen mi az ára egy ilyen gyémántmarónak, ha fára van a kötőanyaga kalibrálva?
-
thyeby
őstag
válasz bbchris #8808 üzenetére
Elgondolkodtatott ez a linked.
A spirál él kialakítását meg lehet vele valósítani óriási szakértelem és gyakorlat árán. De nem ez gondolkodtatott el, hanem az, hogy a lényeget átugorja. Sorrendben a második linked szépen mutatja, hogy mekkora hangsúlyt kap a maróél sarkainak a kialakítása, és a tényleges forgácsolóél, ami legelőször találkozik a megmunkálandó anyaggal.
S ha már a lényeg át van ugorva, akkor nekem nagyon szemet szúrt a berendezés elnevezése, miszerint egy PP-25 Professional Milling Tool Grinder-el állunk szemben. Ettől számomra a hatás olyan, mint az ilyen teleshop-os parasztvakítások, amikkel a laikusok kvázi könnyűszerrel megnyerhetők olyan kétoldalas ügylet számára, aholis csakis az egyik fél jár jól.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Nem sok tapasztalatom van de olyan 40k környékéről indulnak ezek a marók amik nekünk vannak olyan D=20mm tengellyel. Van jobbos-balos kés is.
bbchris:Igen megszoktuk mérni de azért a gyári új kések mindig akkorák mint amekkorának árulják őket. Faiparban a századmiliméter nem annyira lényeges még a CNC-nél sem de tizedmilliméter már igen. Ettől független századra pontosan meglehet adni a méretet meg az élezőbe is úgy adják meg.
[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
válasz Márton111 #8787 üzenetére
Igen ezt már írtad mekkora májer voltál anno.
Viszont ha valóban ilyen sokat foglalkoztál furnérozással és kontaktcsiszolással akkor tudod hogy tábla és tábla méret között is vannak különbségek vastagságba még egy táblán belül is sok-sok tizedmilliméter. Ez a hiba általában a páratartalomból adódik. Biztosan tudod hogy a 18mm-es frg lap sokszor majdnem 19mm, de van ahol csak 18,5mm.[ Szerkesztve ]
-
Speciali
tag
A Festo Domino hosszlyukmarójába használok ilyet. A D=8mm-es marószárat épp a múlt hónapban kellett cserélnem. Még mindig pontos méretet fúrt mindenféle szakítás és égetés nélkül, csak már lassabban. Ára br 10rugó és párszáz pénz volt. (Ha ugyanezt megrendeltem volna pl a CMT-től, a feléből kijött volna)
egy db Domino kés került ennyibe? Akkor jó lesz rákészülni.
CMT is gyárt ilyen spec kést? Ezt kicsit furcsállanám. Éleztetéssel nem is próbálkoztál?
-
Speciali
tag
válasz thomgrande #8818 üzenetére
Remek. Köszönöm!
-
jimy_l
tag
Jó estét!
No, mi ez a pangás, leesett a műhold?Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
The_dog
csendes tag
Heló emberek!
Valakit érdekelne ez a fűrész?
75 centi hosszú. Tökéletes állípotú antik fűrész, egyenes, nem hajlott a penge. Profi minőség: vékonyodóra köszörült penge, minőségi acélanyag. Rozsdamentes. Amerikai gyártmány. Nemrég volt újraélezve, szóval beállítani sem kell majd egy ideig. A nyele almafa sárgaréz gombokkal. 1928 körül gyártották.
Privátban keressen meg akit érdekel.
[ Szerkesztve ]
-
Madmax81
aktív tag
-
thyeby
őstag
válasz Madmax81 #8822 üzenetére
Megvan a telefonszám, még nem éleztettem velük, köszönöm. Lenne mit, de összegyűjtöm, s majd egyszerre. Pillanatnyilag a 4mm rádiuszmaróm lenne fontos, de egy tétel miatt hívjam ki őket?
Akkor a domino maróját is a markukba nyomom majd.
Apropó! Van néhány szalagfűrészlapom, aminek csak az a baja, h életlen. Tudod, az a vékonyka, ami drága. Vajon azt is megéleznék? Nem tudom. A fogtávolság nem több talán 4 mm-nél, és apró is, vékony is. Elvileg élezhető, de hogy mi a gyakorlat, azt nem tudom, odáig még nem jutottam el. A hagyományos lapból ilyen picuri számomra használhatatlan. Vettem egyszer hármat, de azóta sem tudtam használni semmire. Elajándékoztam.Több fa van, mint asztalos!
-
J0zsiba
újonc
Sziasztok! Tudtok ajánlani olyan céget akik dörzsárat is éleznek. Ha lehet Nyíregyháza és környéki cég legyen ugyanis záhonyi vagyok, de ha csak bp.-i cég van akkor az is jó. Segítséget előre is köszönöm.
-
J0zsiba
újonc
Köszönöm!
-
jimy_l
tag
No, mihez is kéne hozzászólni?
Ha szavazással, bármit ellehetne dönteni. Már betiltották volna.
-
Armahun
addikt
Szép jó estét!
Tudna valaki abban segíteni, hogy Bosch dekopír fűrészhez honnan lehetne lapvezető görgőt rendelni?Ha szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
Márton111
aktív tag
Úgy tűnik nem értettél meg , türelmesen elmgyarázom még 1x
5 év alatt kipróbáltam minden variációt, azt is hogy lekontaktoltuk a furnérozandó táblát.
Fugpapír nem csiszolható kontakttal , ahol 2 fugpapír egy mást keresztezi nem tudja kicsiszolni , mert a furnér másutt előbb kikopik a papír eléggé ellenálló, pláne az enyv alatta.Persze új papírral is kisérleteztem a kissé bejáratott bekoptatott új papír volt a leg tökéletesebb.Ha már kopott volt az csak égette a furnért, a papír meg rajtamaradt
Csak kúperrel varrott furnért esetleg igen , de nálunk mindig javítani kellett furnérterítéket a varrás után fugpapírral
Nagy májer pedig voltam a furnérozásból , és azóta még nagyobb májer lettem asztalosságból, mert egy csomót hozzátanultam.[ Szerkesztve ]
-
Armahun
addikt
válasz Márton111 #8832 üzenetére
Közben már találtam 2 címet, írtam is nekik árajánlat végett.
Kíváncsi leszek menyire mérik aranyárban az ilyesmit.
Még arra is gondoltam, hogyha a méret jó lenne vennék valami párezres kínai csodát donornakHa szerinted egy tárgy lehet Ő, akkor te is az vagy. Jó étvágyat evés előtt illik kívánni. A már evő embert ezzel étkezésében megszakítani igen nagy illetlenség.
-
mdk01
addikt
-
Sérnyovác
tag
Üdv!
Köv lenne a kérdés lehet felsőmaróval korrektül lamellozni? -
thomgrande
tag
-
Sérnyovác
tag
válasz thomgrande #8844 üzenetére
3,8 mm egyenesmaró
-
-
thomgrande
tag
válasz Sérnyovác #8845 üzenetére
Ez egy tárcsamaró? Az egyenesmaró elég érdekes megfogalmazás.
"Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"
-
Sanyabá
senior tag
válasz Sérnyovác #8846 üzenetére
Először is azt döntsd el,hogy mit akarsz? Ha sok akarsz lamellázni, akkor lamella marót! Felső maróval egy-két nútot kilehet marni maró tárcsával, de sokat nem. Mivel másképpen tolod neki az anyagnak,így a pontossággal is probléma lesz.Barkács célra 20 ezerből mind a két gépet meg veheted.
A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.
-
Márton111
aktív tag
válasz Sérnyovác #8846 üzenetére
Úgy13-15 jóminőségű kisgéppel már eléggé jól fel lehet szerelkezni asztalos munkára (persze kellenek hozzájuk a belevaló jóminőségű vídiaszerszámok is mindegyikbe legalább pár db .De lehet gondolkodni melyik ujjamat harapjam meg ,vagyis melyiket hagyjam el.- mind kell(ennél többet kínál kereskedelem ,és lehet vásárolgatni ,szemelgetni még élvezetből ,én csak a nekem szükséges minimumot jelöltem meg.)
Lamelló helyett régen tipliztek, ehhez egy fúrógép meg egy sablon meg egy fúrószár dukált
A tiplikötés kiválóan tart.
Fúrógéped meg már van[ Szerkesztve ]
-
Márton111
aktív tag
válasz thomgrande #8847 üzenetére
Az egyenesmaró vagy ujjmaró olyan mint egy fúrószár csak (más) nem csavart élű (van csavart élű is ) de ezt lehet 22000-el pörgetni meg marni vele egy 8-as fúróval ezt már nehezebben (én azért végigkínoztam egy 60cm-t vele marógépbe fogván, szükségből megtette (a végén eszembe jutott hogy körfűrésszel gyorsabb lett volna és a 8-as fúróval csak az utolsó 5 cm -t kellett volna, de jó lett, állítható bak (2 db 70-es évekbeli, irodából 80-as években leselejtezett fotelváz meg némi maradék léc , 8-as kapupántcsavar, szárnyasanya ,alátét belül négyszögletesre kivágva ,hogy ne forogjon a kapupántcsavar)A második bakot az első próbaideje leteltével (2 hónappal később készítettem, akkor már volt egy 8-as maróm)
A két bak egyforma , a két végállásban vannak rögzítve a fotón.[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hardcore café
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Nők, nőügyek (18+)
- Politika
- BestBuy topik
- VoIP telefonálás
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest