Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #7949 üzenetére

    "Bemartam "

    Sejtettem. Precíz.

    "Persze ha pont ilyen munkám lenne sok amihez dominó kell ,gondolkodóba esnék megéri-e."

    Még véletlenül sem a Festool javára akarok lobbizni, de ismerve a gépparkodat és azt a területet, ahol operálsz, én beruháznék rá. Jómagam valójában a kardok hosszlyukfúrásához vettem, az ára már régen megtérült. Sokezer furaton vagyok túl. Rendkívül korrekt gép. Túl azon, hogy tökéletes a feladatra, amire vásároltam, lett egy profi csapozó technológiám is, és elmondhatom, hogy rengeteg egyéb asztalosmunkához is kiválóan alkalmazható.
    Mondok egy példát: Nem egyszer kellett már sebtiben összeütnöm vmi asztalkát, hokedlit, etc. A hagyományos csapozó eljárásokkal egy hokedlin több, mint nyolc órán át kellett régen bajolnom. S tudod, a Dominóval mennyi idő ez? Túlzok, ha azt mondom, hogy egy óra - akkor már mindenhol hibátlan.
    A párostiplifúró nem ennyire drága, az kb br 160 e pénz, de egyrészt igen korlátozott a felhasználási területe, másrészt egy azzal készült kötés ereje köszönőviszonyban sincs a dominóval. A lamellózó pedig jószerével csak pászítási segédeszköz, nem kötéstechnológia.
    Amikor az első hokedlit "dominóztam", járatlan voltam még. Biztos, ami biztos, ragasztás előtt összeraktam, hogy minden stimmel-e - ahogyan szokás ezt a hagyományos csapozások készítésénél. Rajta is vesztettem. Hiába nem volt benne sehol semmi ragasztó, képtelen voltam roncsolás nélkül szétszedni. (Persze csak a "kekszeket" roncsoltam.)
    Nem azt mondom most sem, hogy ruházz be rá bátran, mert bőséggel megtérül, hanem azt, hogy ha egyszer mégis megteszed, tépni fogod a hajad, hogy miért nem vettél ilyet hamarabb.
    Szokni kell a használatát, tanulni kell a lehetőségeit, de miután ez megvan, stabilan tizedpontos munka jön ki a kezed alól. (És ezt a tűrést szó szerint értsd!)
    Javaslom, nézd meg a kisfilmjét, a YouTube-on biztos könnyen rátalálsz.

    "További gépépítéseket tervezek hasonló stílusban"

    Ha kész, rakd be majd a képeket a mostanihoz hasonlóan. Ezen is jó ideig bámészkodtam - imádom az ilyen Matthias Wandel-féle home made alkotásokat. Kedvet, ötletet ad a munkához, a fejlesztéshez, elindítja a talán amúgy sem sápadt fantáziámat.

    "Egy ilyen munkához szív és értelem kell,"

    Így igaz!
    Az értelem a legtöbb asztalosnak megvan hozzá, csak a szív hiányzik hozzá, pedig az a motorja az egésznek.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7952 üzenetére

    Ismerem,a dominót, alaposan körülnézek a nemzetközi szerszámgyártók kínálatában, mielőtt vennék valamit, mert van ami prakti és van ami nem annyira jó.Pl Boronkaytól rendeltem ,azt mondja milyen jól ismerem a CMT katalógust, hát nézegettem jópárszor amíg kiválogattam amire szükségem van. De hasonlóképen átnéztem a Freud ,dewalt , metabo körfűrészlapok katalógusait (a marói nem érdekelnek) végül Freud mellett döntöttem ár,minőség, és egy helyről beszerezhetőség végett,(3 féle lap ) és a gépekkel ugyanúgy jártam el fórom volt hogy ami az utolsó 5 -10 évben a kezemben megfordult és bevált az megvehető.Felsőmaró szerszámban, mai ismereteimhez képest ,nem volt csak részleges, nagyon hiányos infó támaszom, nekem kellett kitalálni hogy építem fel a szerszámparkot.(asztalosmarógépre tudtam volna milyen késeket vegyek)
    Nem szorítkozom épületasztalosságra, távol álljon tőlem hogy kijelentsem csak ezt , vagy azt csinálom.Ebben volt, van megrendelésem .Ha egyéb komoly munka van fából ,vagy agglomerált lapokból nem áll tőlem semmi távol ,mindent megoldok szakszerűen, csak legyen rá kellő fizetőképes kereslet.
    A lamellózó az bútorgyártáshoz megfelel,és minden kisebb laposabb elem összetiplizésére,vagy lehet dupla sorosan (persze ezek akkor is kis csapok) Fa táblásításra is kiváló és t lécezés helyett is jó szolgálatot tesz .Szakszerű értő kezekben nagyon sokoldalú kis építőgép .
    Persze van aki a bútort csak csavarozza, jóval kevesebbet tart mint a lamelló.(nekünk asztalosoknak anno amikor még csak az original, lamelló márkanevű horror árú lamellózó gépek léteztek nagy státusszimbólum volt) Most nagyon hasznos társ a mindennapokban.
    .Nem szoktam más célra használni, habár az én boschomhoz árulnak olyan feltétet(már megint körülnéztem :D még az alkatrészkatalógusokban is) amivel flexxé vedlik át, de nem tetszett nekem a fémpor a csúszkákban szerintem egykettőre tönkremenne, vagy gány kotyogós gép lenne.Erre mondom hogy vannak olyan mérnöki vagy formatervezői kreálmányok amik eleve kilőhetőek már katalógus fotó szinten,hogy ezt nem.Ugyanez érvényes a felépített gépekre is .Persze nem minden bibi látszik.

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz thyeby #7944 üzenetére

    Hát ehhez még CNC sem kell csak egy jó ACAD tervrajz amit meg is csinálok holnap aztán felcsíkozni léceket megfelelő szögbe megvágva. A prototípus valószínűleg MDF-ből fog készülni aztán ha minden oké nézek vmi fafajt.
    Még vmi biztonsági övet kellene kukázni vhonnan.:)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    A többi fotón nem látszik a csapolás, én is másra gondoltam meg te is amikor írtad, hogy bemartam , ezért befotózom ide ami nem látszik a másik képeken.(A lamellós léc az üvegléc , majd ha kész az üvegfal ajtaja) beteszem ide a fotót

    [ Szerkesztve ]

  • peter...

    csendes tag

    válasz thyeby #7952 üzenetére

    Domino egy isteni találmány! Én nagyon sokat használom a cégnél , manapság többet mint a lamellozot...
    Egy kérdés: miért nem marod ugy, hogy kis luftal? Az esetek nagy részében kávánál , vagy egyéb másnál összepróbálom szárazon, összepróbálok és nincs gond belőle ha szét kell szedni.

  • Márton111

    aktív tag

    Majd csinálok egy jobb fotót,ha kész az ajtó , ezen nem látszik sok mire felkonvertálódik a netre

    [ Szerkesztve ]

  • thyeby

    őstag

    válasz peter... #7956 üzenetére

    "miért nem marod ugy, hogy kis luftal?"

    Vannak esetek, amikor elbírná a luftot. De oda elég lenne a lamelló is.
    Azért szokattam le magam a luftról, mert akkor épp a dominó legfőbb erősségét, a hihetetlen jó terhelhetőséget csökkentem vele halmozottan.
    Másik dolog: Épp a német keze alatt (egy manufaktúrában) tanultam meg, hogy a legnagyobb minőségben is lehet pont olyan termelékenyen dolgozni, mint a kevésbé igényes munkákkal. Az ember szeme, keze, végül a filozófiája is ráál, és ha elég szigorú magához, hogy a selejtet dobja csak ki, és kezdje előről, akkor egy idő után vigyorogva lúzert csinálhat a konkurenciájából. Ne gondold, hogy nagyarcúságból mondom ezt. A gyakorlat már több helyen is igazolni kezdi ezt a felismerésemet.
    Harmadik gondolat ide: Itt Magyarországon kurvadrágának számít a Festool dominókeksze. Egy feltöltőcsomag a sistainer egy ficakjába majdnem öt rugó. Ez sokaknak felér egy teljes napi keresetével. Gyakorlatilag mindenki magának készíti a "kekszet", így magam is. (Egyrészt az az előnye is megvan, hogy minden lehetséges méretvariáció állandóan van a műhelyben, másrészt nagyon olcsó így. Te tudod, milyen gyorsan fogy a tipli, ha az ember dolgozni kezd - én egy délután cigarettázgatva készítek két diszperzites vödörnyit.) S merthogy nem nyomok a tiplibe enyvtáskát, (harapófogóval rögtönzok felhasználáskor enyvtáska gyanánt egy ikszet, de ez messze nem olyan barázdált mintázat, mint a gyári) nagyon szigorúra veszem a méretet. Inkább szoruljon, mint kotyogjon. Így még ha luftos is lenne, akkor se tudnám kihúzni a helyéről a már összedugott tipliket.

    Lehet, hogy Te is megfigyelheted magadon a következőt:
    Amikor ismerkedtél a géppel, volt, hogy elfelejtetted megszorítani a függőleges beállító kart, volt, hogy nem vetted észre, ha nem pont merőlegesen toltad a gépet, néha elfelejtettél szélességet állítani - de mindez már a múlté. Megtanultad, megszoktad már, hogy minden első bekapcsoláskor ellenőrizzük a mesterhármast: Milyen vastag, milyen széles, milyen hosszú furat is kell? Kezed rááll már, hogy megérzed azonnal, ha a gép nem fekszik jól fel - mint ahogy az ember a szeme sarkából is látja idővel, hogy az autóban hányasban is áll a sebváltókar. Nem lősz már bakot azzal, hogy nem tolod be sietségedben ütközésig a fúrót.
    Magyarul nem hibázol már. Egyszer sem, minden próbapászításod pozitív.
    Akkor minek az időt pazarolni rá? Kifúr, bele a ragasztót, a tiplit, összetol, és léphetünk tovább.
    Az első összerakott asztalomnál volt nem kis illesztési hiba. (jó 1mm szintkülönbség) A műhelyben használom ezt a kis asztalkát azóta is. Aki érti a szakmát, megkérdezi tőlem, hogy miért nem csiszoltam szintbe? (Tényleg öt percen belül össze lehetne csiszolni.)
    És nehéz volt elmagyaráznom, de talán Te most félmondatból is megérted:
    Mert ahányszor rápillantok arra a szinthibára, mindannyiszor tudattalanul is bevésődik: Függőleges reteszt rögzíteni!

    Több fa van, mint asztalos!

  • peter...

    csendes tag

    válasz thyeby #7958 üzenetére

    :)
    Azt hiszem nincs hozzáfüznivalóm :DD

    Tudom, hogy a kész csomag drága nyilván más az arány itt kint és otthon...de maximálisan igazad van!
    Ha az ember keze rááll nagyon jól lehet használni a dominot...

    [ Szerkesztve ]

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz mdk01 #7935 üzenetére

    Úgy igaz ahogy írod,pácolt, lakkozott eredetileg a bútor,csak én gondoltam hogy egy kicsit átvarázsolom az asztal tetejét. Ez abból adódott hogy össze ismerkedtem egy majd 70 éves műbútor asztalossal ki 55 :Y éve ebben a szakmában dolgozik.Elsősorban felújít, restaurál ,politúroz.Bútor lapból nem dolgozik,kivéve a lécbetétes furnérozott lapokat.Több hete kapcsolatban vagyok vele,és innen jött az indíttatás a politúrozásra.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    Domino 250.000Ft Egy kisgép az nagy előny, mert roppant kevés a helyigénye.
    De, nem akarom hurcolászni helyszíni csapozáshoz., tehát nem elengedhetetlen,hogy mobil legyen, csak elpakolható , ne legyen láb alatt, ha nemhasználom -->hosszlyukmaró
    Van egy érzésem hogy egy hosszlyukmaró sokoldalúbban használható ki mint a dominó. Egy saját csappal bíró elem erősebb mint az idegencsappal készült...
    Bontsuk 2 tételre az összeget : Egy korrekt izmos és profi marógép(makita vagy bosch 1800w-osak) 110.000-125.000 Ft közt ,de ha van már, nem kell feltétlenül egy újat vennem, elég ha gyorsan oldható , de stabil módon rögzítem a meglevő gépet a hosszlyukmarógépbe.
    Előbb nyilván építek hozzá egy hosszlyukmarót a fennmaradó pénzért
    Maradt 125.000Ft - mínusz anyag ezt tényleg nem tudom de nem lehet több 25.000-nél de, jó esetben 15.000-ből is kijön.
    Tehát a gépépítés munka díja 100.000Ft ez nekem bőven megéri a mókát.Ha nem veszek egy új marógépet akkor a másik fele az összegnek megmarad más hasznos dolgok vásárlására.

    [ Szerkesztve ]

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Márton111 #7962 üzenetére

    Itt lett volna egy ,csak erről már lemaradtál:[link]

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Sanyabá #7963 üzenetére

    Köszi, nem veszek. :) Szeretek építeni, hosszlyukmaró anyagköltségét 25.000-re becsülöm, marógépem van hozzá és, szívesen megépítem .Még a 95000Ft-hoz is jól mutat 70.000Ft munkadíj.Pláne ha többet tud majd,vagy ha dominót csak 230.000-ért kapnék (akkor az árkülönbség 205.000Ft :) )

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    Sziasztok! Még nem írtam ide sosem.
    Nem régen vettem én is egy Dominót, és vakartam a fejem, amikor elfogyott a kezdőcsomag. Gondolkodóba estem én is, hogy kéne gyártani domino kekszeket. De aztán arra jutottam, nem érdemes. Nem lesz olyan a minősége, és ez főleg a recézés hiánya miatt van. Az, hogy meg magam csináljak rá valami rece félét, azt inkább nem. Azt gondolom, ha valakinek egy Mercedese van, az ne tegyen fel rá Barum gumikat. Mert hiába a jó kocsi, ha a leggyengébb láncszem jóval gyengébb lesz, mint a kocsi többi részlete.

    Amúgy meg szerintem nem vészes a domino ára. A legnagyobb méretből kis csomagban 29 Ft/ db bruttó. Egy munkánál ki kell számolni, mekkora költség ez, a teljes árhoz képest.

    Egyébként én is azt mondhatom csak, nagyon pöpec kis gép. Ami viszont hiányzik nekem róla, az az, hogy nem lehet vele normál furatot készíteni. Nehogy már sima tiplizéshez is jó legyen .:-)

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #7961 üzenetére

    "egy hosszlyukmaró sokoldalúbban használható ki mint a dominó."

    Pontosítok:
    Egy hosszlyukmaró többféle furatot tud készíteni, mint a Domino, de korántsem sokoldalúbb. Épp a Domino sokoldalúbb, mint a hosszlyukfúró apparát. Amíg egy hosszlyukfúrót beállítasz a fúráshoz, addig én ezt a Festoollal már össze is ragasztottam.
    Ha megnézted volna a gép demo-ját, nem írtad volna idézett mondatodat. Pontokba szedem, milyen tekintetben veri magasan a Domino a hosszlyukmarót:

    1 - Nem a fát tolod a gépen, hanem a gépet a fán. Ez óriási előny, amikor kétméteres, 36x100-as anyagot kell csapolni. Különösen igaz ez olyan pici műhelyben, amilyennel bírsz.

    2 - Nem kell semmit számolgatni, rajzolgatni, illesztgetni, mint a hosszlyukfúróval, hanem egyszerűen csak ráteszed a gépet az anyagra, és végigsétálva elkészíted a furatokat. Példa: Egy sor anyagvastagságnak 16 és 32mm között automatikusan a közepébe fúr. Vagy léc bütüjébe fúráshoz van speckó lécütköző.

    3 - A vendégcsapos megoldásnak köszönhetően garantáltan tizedpontosan egy síkba kerülnek az illesztendő darabok. (A vendégcsapos kötés nem kötelező, nem muszáj mindkét darabba lyukat fúrnod. Ha hiszed, hogy a klasszikus csapkötés erősebb (én tudom, hogy egy fenyőfa illesztésénél erősebb egy beragasztott bükk csap, mint ugyanaz kifűrészelve saját anyagából), nyugodtan bajolhatsz a saját csapozat kialakításával.)

    4 - Ég és föld különbség van a hosszlyukmaró és a Domino porelszívása közt. A múlt héten pontosan 500 db 8mm-es, 15mm mély furatot készítettem egy menetben. Sokat mondok, ha a munka végeztével fél gyűszűnyi fűrészport le tudtam seperni az asztalról a tenyerembe. Egy hosszlyukfúróval ezt a mennyiséget valószínűleg már a legelső ilyen furat elkészítésekor sikerülni fog felülmúlni.

    5 - Megoldható a hosszlyukfúróval ugyan az egyenlő távolságra történő sorozatfúrás, míg a Domino-nál ez standard szolgáltatás.

    6 - Ugyan nem szokványos igény egy nagy sík felület közepére hosszlyukat készíteni, ám amíg ez hosszlyukmaróval lehetetlen feladat, addig a Domino-val igen hamar kész. Itt említem meg azt is, hogy a Festool Domino-jával nem jelent túl nagy kihívást ferde furatot készíteni.

    7 - Nem utolsó szempont, hiába a sor végére írtam, hogy óriási a balesetvédelem egy hosszlyukmaróhoz viszonyítva.

    Biztosan vannak még szempontok a Domino javára, sebtiben ennyi jutott eszembe. (Apropó! Nincs semmi visszarúgás, anyagvisszalökés.)

    Most pedig összefoglalnám a korlátait:

    1 - Min. 4, max. 10mm es furatot tud készíteni.

    2 - Ezt érzem a legszűkebb keresztmetszetnek: Max. 25mm mély furatot tud készíteni. (Meg kell azért jegyeznem, hogy ettől függetlenül egy 50 széles anyagot átfúrok vele gyorsan, pontosan, korrektül két oldalról - de csak akkor, ha párhuzamosak a megfelelő élek.)

    3 - Van három választható alap furatszélesség (kb 16 és 32 mm között), amit automatikusan produkál, azonban kevés és egyszerű számítással gyakorlatilag bármilyen széles hosszlyukat készítek hamar. (És itt lép be, hogy nna, most mérni, meg jelölni kell, amitől egy elkényeztetett Festool-os könnyen berosálhat, mert utoljára talán az iskolában kényszerült ilyesmit csinálni.)

    4 - Ha elkopott a fúróhegy, akkor bizony tíz rugót még meg kell toldani kevés apróval, hogy újat tudj venni. Sajnos csak becsülni tudom, de kb kétezer furat után kellett újat vennem. Bükkbe, bütübe. (A bútorlap jobban eszi ám az élet!) Vigaszul azért megjegyzem, hogy aki ennyi lyukat elkészített vele, annak fog lötyögni néhány tízes a zsebében.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • mdk01

    addikt

    válasz Sanyabá #7960 üzenetére

    Értelek.
    Érdemes megkérdezni az öreget ő hogy csinálná. Ha azt mondja politúrozná akkor azt tudjuk be sztem annak, hogy ő az 55 év után ragaszkodik a megszokott dolgokhoz és inkább azt csinálja amihez ért. Akkor 1:1 az állás és döntsd el te, hogy hogyan csinálod.
    Ha azt mondja hogy azért a koloniált érdemesebb újra pácolni és lakkozni ahogy én mondtam akkor az magasan 2:0, mert az hogy ellent mond annak amit ő 55 éve csinál az többet jelent mint +1 pont.:)

    speciali:Én vmelyik árajánlatnál figyelembe veszem azt is , hogy kb. mennyi lamello keksz fogy pedig az 3Ft nem 29Ft. Azért nem kevés az a 29Ft és ha nekem annyi apró kis hulladék bükkfám lenne mint Thyeby-nek én sem gondolkodnék rajta 1 percet sem hogy veszem vagy gyártom. Ha ez még párosul azzal is hogy szeretek mindent dominóval összerakni akkor ha egy hétig is kell gondolkodnom, csak kitalálnám hogyan lehet bebarázdálni azt a dominót helyettesítő bükkfát, hogy jobb legyen a kötésem. Egyénileg dönti el mindenki hogy neki mi az olcsóbb.

    Thyeby: Jó dolog ez a dominó, de azért sztem nem lehet összehasonlítani egy hosszlyuk maróval a dominót ahogy a szalagfűrészt sem egy vastagoló gyalugéppel. Nézd meg azt a fentebb Márton által linkelt ajtót. Én annak a közelébe sem engedném a dominót, de még annál kisebb átjáróajtónak sem. Nem értek feltétlen egyet Mártonnal sem hogy mindent megpróbál maga megcsinálni, mert azért ezek az otthon fából készített dolgok idővel elkopnak meg nem olyan pontosak amik fémből készülnek pláne ha az gyári, de nagyon drága még mindig ez a dominó cucc. Nekem sem éri meg, de biztos vannak olyan irányzatú vállalkozások ahol 1 hónap alatt vissza hozza az árát.

    Üdv.

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #7965 üzenetére

    "recézés hiánya miatt"

    Megoldható az a recézés is gyorsan: Ha a gyalun utoljára kétszer engeded át a lécet, akkor gyalulni már nem fog, viszont a behúzóhengered pont olyan kockás enyvtáskákat fog nyomni bele, mint amilyen a lamellókekszen van.

    (Engedd meg, hogy súgjak valamit: Érdekelt engem az enyvtáska kötésereje, ezért több tesztet is csináltam. Semmivel nem lesz bizonytalanabb kötés home made keksszel - ugyanakkor törik mindkettő esetben. S mégvalamit! A Festool elkapkodta ezt az enyvtáska koncepciót, mert az oldalsó haránt marások "kiengedik" oldalt a ragasztót, s nem kényszerítik az enyvtáskákba préselődni. Bontsál vissza egy pontos kötést, és meglátod, h alig kerül az enyvtáskák eleibe kevés ragasztó. Ennél több csúszik be az én harapófogós ikszembe. Viszont ha túl sok ragasztót sikerítek a furatba, veled ellenben beszarok, míg összetolom.
    De nehogy félreérts: Nagyon jó dolog a gyári keksz. Csak drága. Aránytalanul drága. Annak az extraprofitja legyen inkább zsebpénz a gyerekeimnek.)

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #7967 üzenetére

    "nekem annyi apró kis hulladék bükkfám lenne mint Thyeby-nek"

    Hümm, igen. Öcsémnek is van egy Domino-ja. Mindig tőlem kunyerál kekszet. Persze, adok neki szívesen, amennyit kér. De ő nem szívesen bajol a kekszkészítéssel. Mondtam neki, itt egy csomó méretre gyalult apró darabka, mindből kijön egy-két tipli. Nem kell neki. Kidobni sajnálom. Kifűrészelgetni nincs időm. (Pedig kedvem lenne.) A tűzre kár. Az évek alatt összegyűlt vagy három almásládányi (ha nem több!) ilyen hulladékom.
    Ha valakinek kell, felajánlom ingyen, mert nekem csak a helyt fogja.

    "Nézd meg azt a fentebb Márton által linkelt ajtót. "

    Azt én megnéztem még melegében, mert mindig ottragad a szemem a kötéseken. Nekem nincs, sose volt hosszlyukfúróm. Láttam már működés közben élőben, de csak valami 10-es fúró volt benne.
    Létezik felsőmaróba ilyen méretes fúró, és azt bírja is egy felsőmaró? (Vagy egy ilyen furatot még gyári célgéppel is trükkel - két szélen nagy furat, közötte két menetben kimarva az anyag - szok csinálni ezt a szakma?)

    S ha már itt tartunk:
    Küldözgeti nekem a Felder mindig a prospektusokat. Abban láttam egy olyan vésőgépet, ami szögletes "hosszlyukat" készít. El nem tudom képzelni, hogy működik az. Te tudod? Nagyon szép a végeredmény!

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    A köldökcsap tiplin a recék arra szolgálnal a felület növelésén kívül, hogy a fölösleges enyv ki tudjon folyni a lyukból .Dolgoztunk esztergán lehúzott recementes tiplivel erősebben repesztette az anyagot, mert a fölös ragsztó nem tudott kifolyni (méreter fúrt lyuk mértre darabolt tipli volt teljesen be kellett ütni.(a fúrót persze tizedmm-re a tiplihez választottuk nem csak úgy 10-es han em 9,8stb)a ragasztó konziszetnciája és mennyisége is be volt állítva.
    A lamellón bordák úgy lesznek hogy a bükkfát egy acélmatricában összepréselik amin minta van.Emiatt ha nedvességet kap (ragasztó) megdagad és nem is zsugorodik vissza. Ez segíti a kötés erejét.
    Gondolom a dominó tipliket is acélmatricában préselik.(nem volt a kezemben de logikusan így lenne) Tehát ha készíttetsz egy ílyen matricát amibe mondjuk 5 tipli préselődik egyszerre akkor egy hidraulikus kézi préssel szakszerű tipliket készíthetsz.(gondolom én)A ragasztó a bordázatlan tipliknél nyilván nincs hol kifollyon, azért nehezebb beütni.

    A marómba kb 4000Ft-ért újíthatok 12-es kést ami élezhető 4x,5x (pénzért + 4 x-eri úttal 2x oda 2x vissza ) vagy a cserelapkás marómban 1db 50x12-es lapka 2100Ft, fordítható 2x használatos, de mivel 2 kell bele 2100Ft ha a 2 lap 2 életéből 1 elkopik... vagyis mintha élezőbe menne 1x a kés (de nem megy sose :),"élezés" 10perc tisztogatással együtt )
    a 30x12-es lapka(főleg ezt használom)... meg 1700Ft/db azért 2db 1festool gyalukésnél olcsóbb Kb azonos ár mintha forrlapkásat megvenném, és éleztetném, de nem kell élezőbe rohangászni ,ezt ott fizetem ki, hogy a cserelapkás marószárat ki kell 1x pengetni.

    Porelszívás tőlem függ hogy oldom meg (a 100-as csövet rögzítem a maró mellé)majd ha vettem még pár métert belőle

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    thyeby:
    Nem csak a recézés ami miatt nem használok saját készítésű kekszet, hanem a gyári keksz éle pont annyira éles, hogy ha luft nélküli lyukba tesszük, akkor ez a kis él bevágja magát a furat élébe. Lehet hülyén írtam le, de szerintem tudod mire gondolok.Valóban nagyondrága a gyári keksz, mint ahogy maga gép is pofátlanul sokba kerül.
    De hogy a te szavaiddal éljek, aki elhasznál pár ezer forintnyi gyári domino kekszet, annak pár tizes lötyögni fog a zsebében.:-)
    Na meg a másik, ki tudja, milyen a nedvességtartalma, az évek alatt összejött hulladékoknak, amiből készítjük a kekszet. A lamellonak, és a dominonak is az az egyik lényeges pontja, hogy túlszárított anyagból készítik, és amikor a ragasztóval érintkezésbe kerül, akkor nagyon kicsit megdagad, erősítve ezzel is a kötést. És persze nem csak a ragasztóból vesz fel nedvességet, hanem a vele érintkezésbe kerülő , nálánál nedvesebb fából, és levegőből. Ezt nem én találtam ki, egy nálam sokkal képzettebb , maga is műhelymunkát végző faipari mérnöktől tudom.
    Persze ezek nüansznyi dolgok, de az egész a részek összessége ugye, és ez is egy apró részlet.
    Saját kekszet olyan helyre tudnék elképzelni, ahol valami miatt a lamello nem jöhet szóba, pl kis méretek miatt, viszont nem szükséges erős kötés.

    mdk1:
    A lamelló keksz árához nem viszonyítanám a dominóét, mert ahová a dominó jó, oda a lamelló édes kevés. Pl a dominóval raktam össze fixen mindent összeragasztva egy 4 személyes fenyő emeleteságyat., és olyan lett mintha betonból készült volna, igaz a lábai 18x6 cm szelvényűek, és valami 300 kg körüli a súlya. Na ide a lamelló szóba sem jöhetett volna. Összehasonlítani szerintem a gyári és a saját készítésű domino kekszet érdemes.
    Amúgy a lamellót sem száműztem, a laminált lapokhoz továbbra is azt használom, nem látom értelmét a dominonak, mivel a leggyengébb láncszem nem a kötés, hanem maga a forgácslap.
    Nem mondom hogy nem fogok sosem saját készítésűt használni, de ahova brutál erős kötés kell, oda biztos hogy nem.

  • mdk01

    addikt

    válasz Speciali #7971 üzenetére

    Sztem nem hasonlítottam sehol sem össze a lamelló és a dominó kötéserejét. Arra céloztam csupán, hogy manapság mikor szinte minden megrendelőnek minden forint számít nem mindegy hogy 29Ft-os dominóval kalkulálod a végtermék árát vagy hulladékanyagból csinálod azt meg. Ha viszont neked nincs rá lehetőséged hogy hulladékból csinálj magadnak dominót akkor muszáj megvenned.
    Mellesleg biztosra modnom hogy pár év és ebből is lesz utángyártott változat(ahogy a lamelló kekszből is van)ami lehet csak 10Ft lesz is így már majd Thyeby-nek sem lesz kifizetődő hogy maga gyártsa a dominókat.

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #7971 üzenetére

    "de szerintem tudod mire gondolok."

    Igen, tudom. Figyeld meg, ha lassabban tolod a fúrót, vagy kétszer tolod be, akkor megszűnik ez a probléma.
    De van ehhez mégegy gondolatom:
    Fenyőnél kiválóan működik is, amit ecseteltél, azonban keményfánál vége ennek az elméletnek.

    "Ezt nem én találtam ki, egy nálam sokkal képzettebb , maga is műhelymunkát végző faipari mérnöktől tudom."

    Csodálkozok a mérnök úron. Ennek a nüansznak a filozófiája briliáns, azonban a gyakorlatban nem tud megvalósulni, ugyanis légmentesen kellene tárolni, s nem a sistainerben. Amint kibontottad, két napon belül légszárazzá "nedvesedik" a legszárazabb fa is.

    Megtehetjük, hogy működjön ez a valóban arany gondolat, ha pl téli napokon a műhelyben a radiátoron tároljuk az felhasználandó tipliket. De h mit tegyünk nyáron, felhős időben, vagy tavasszal-ősszel milyen praktikát lehetne kitalálni? (Talán páraelszívó zizit kellene tartani a sziszténerben...)

    "és olyan lett mintha betonból készült volna"

    Igen. Sokan kételkednek ennek a fajta kötésnek az erejében. Magam sem voltam eleinte ilyen bizalommal. Próbaragasztásokat, törésteszteket csináltam. Olajemelővel több irányú terhelést modelleztem, és egészen addig feszítettem, míg eltört a kötés.
    És itt megjegyezném ezt az enyvtáska dolgot: Akár gyári, akár saját tiplit használtam, minden esetben maga a tipli nyíródott el - meglepően sokat kibírva előtte. Ugyan bizonyítás nélküli még számomra a dolog, de meg merem kockáztatni, hogy a kötés ereje vetekszik a fecskefarkú illesztésével.
    Egyedül a lengőkötéseknél (a luftos kötésnél) volt a ragasztás a gyenge láncszem. Itt is mindegy volt, hogy gyári, vagy saját tiplit használok - mindkettő kb ötödakkora terhelés hatására adta meg magát, mint ha pászosan fúrtam volna.
    Szintén a ragasztás volt a gyenge láncszem azokban az esetekben is, amikor pászos kötéssel ugyan, de az anyag szélétől több, mint öt cm-re volt a furat. A kötés nagyon erős volt, sokáig bírta. És sajnos elmúlasztottam összehasonlítani így is a gyári és a home made tiplit - pedig ez eloszlathatott volna némi kételyt. Még arra sem emlékszem, hogy gyárival, vagy sajáttal néztem. Egy biztos: Se a lamelló, se a köldökcsap a közelében sem járt ekkora teherbírásnak. Megnyugodtam, hogy stabil dolgok fogják elhagyni a műhelyemet.
    Van egy szablyám, ami csak 15mm mélyen ül a furatban. Ezzel a gyerekek csápolnak - a nagyobb fiúk igen vehemensen. Sokezer eladott darab után egyetlen reklamációm sem volt.

    Egyébként nem nehéz készíteni egy olyan préshengert, ami pontosan a vastagoló gyalu elvén működik, és akkor ezzel gyorsan, fáradtság nélkül olyan enyvtáska kerül a home made tiplibe, amilyet tervezel bele.
    Az oldalsó bordák készítéséhez Winner kolléga ötletelt nekem egy jót:
    Egy erre szánt rádiuszmarón áttolsz egy lecet, amibe behajtottál egy-két reisser csavart. Az kicsorbítja a marót, és máris csíkosat marhatsz. Az igazi persze az, ha oldalról is belepréseled a hornyokat, ahogyan a köldökcsapba szokták. Ez is elég egyszerűen megvalósítható.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Speciali

    tag

    thyeby, ha ilyen tökélyre fejleszted a kekszgyártást, lehet tőled veszem inkább. :-)

    A túlszárított dologhoz annyit, hogy természetesen vesz valami nedvességet fel a keksz, miután kibontod a zacskót, de még mindig szárazabb marad egy ideig, mint az innen onnan előszedett hulladékfa.. Amúgy én épp ezért légmentesen zárható dobozban tárolom a lamelló és a domino kekszeket is. Amik kint maradtak télre pár szem lamelló, azokat alig lehet beverni a helyére, annyi nedvességet vett fel, pedig nem a földön, hanem asztalon voltak.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Speciali #7974 üzenetére

    Segítsük a hazai ipart, saját magunkkal teszünk jót :)
    A fa nedvessége egy idő után beáll arra szintre, ahol tárolják .(ha nincs tökéletesen légmentesen lezárva)
    Ez lakásban légszáraz-nak nevezett szint szokott lenni, vagyis alacsony.Távfűtéses meg agyon melegített lakásokban még tud száradni egy jót ,az amúgy légszáraz fa is .(az ilyen túlszáraz levegő árt a légutaknak, légzőszerveknek)

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    A Festo oldalán az egyik képen ablakot készítenek a Dominoval. Ezt még nem próbáltam, de kétségeim vannak ez ügyben, hogy jó ötlet lenne, így ablakot készíteni. Valaki használta már nyílászáróhoz?
    Szerintem nem lesz még jó darabig kapható a Domino, valami noname márkában. Mivel nem tartom valószínűnek, hogy eladják a licenszet. A másik meg az, hogy valami kacat gyártó gépe nagyon nem tudná megközelíteni sem ezt a pontosságot, amit ez a gép tud. Ez nem olyan egyszerű, mint egy lamello, amit akár 12 ezer forintért is meg lehet venni, és pontosságban nem igazán lesz különbség, csupán élettartam, és kényelmi dolgokban különbözik számottevően. Ha meg megveszi mondjuk a Makita, vagy a Bosch a szabadalmat, gyanítom hogy nem sokkal lesz olcsóbb az ő gépük sem.
    De erről még szó nincs, hogy bárki koppintaná.

    Festoról jut eszembe, hogy ha valaki tud használtan eladó 150/3 excentercsiszoló gépet, az szóljon legyen szíves!
    Néztem azt a belinkelt vaterás Dominót, 95 ezerért lopás volt megvenni. Amikor én vettem, akkor nem találtam egy darab használtat sem sehol.

    Volt szó áram ügyben arról, hogy mi van, ha valaki a földelésre köti a fázist. És szerintem nem arról van szó csupán, hogy megrázza az áram, hanem be sem tudja indítani a gépet, mivel pont ez a szerepe a védőföldelésnek, hogyha a testre kikerül a fázis, akkor lecsapja az automatát, mivel rövidre zárta az áramkört.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Addig nem fogják 12000 Ft-ért árulni amíg a lincensz nem engedi (védelem alatt áll)Csak addig...95000 Ft az reális ár, más kérdés hogy a 230.000-et kérnek érte ami rablás mert még van piaci kereslet.Ez majd fog lejjebb menni szépen ahogy telítődik apiac

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    válasz Márton111 #7977 üzenetére

    természetesen a bolti árhoz viszonyítottam a 95 ezret. Az más kérdés, hogy sok vagy kevés a 230 ezer. Amikor ki kell fizetni, akkor természetesen nagyon sok. De úgy néz ki, meghozza az árát, különben nem vennék meg az asztalosok. Tehát pénzt lehet vele keresni. Ilyen szempontól meg "mindegy" mennyi az ára. Mert ha nem veszed meg, megmarad a pénzed, de csak a pénzed.Keresni nem fogsz vele egy vasat sem.

    nem bízok benne, hogy telítődik a piac, és lejjebb megy az ár. Egyik Festool géppel sem történt ez meg, az évek alatt.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Hát igazad van a Sony is ilyen 2x annyit kérnek érte mint egy másik tv-ért ami semmivel sem rosszabb, és mégis megveszik a nevet úgy bereklámozzák.Én is nézegettem a festolokat hogy dupla az ára a többihez képest ezért úgy döntöttem megcsodálom, de más profi cégtől veszek.(egyszerű racionalitás ) többet hoz nekem egy makita maró + egy makita behajtó mint 1db festool masina.(vagy egy maréknyi CMT felsőmaró és akkor van mindenhez profilom, nem tudnak megszorítani jöhetnek bármi igénnyel)Aztán meglepetésemre kisszorítót fele annyiért gyárt a festool mint a metabo, úgyhogy azokat megvettem (itt nem a festool volt olcsó hanem a metabó 5x-ösére emelte az árat az 5 év előttihez...vagyis 1pár 120mm hosszú kisszorító15000Ft köhögtem tőle :D )Az igazság az hogy megéri ,mert hiánypótló, nincs hasonló minőségű, (pontos , párhuzamosan szorít extrametál,stb) a láthatáron,de akkor is rablás :)
    Az igazság az hogy asztalos gépre és gépi szerszámra korlátlan mennyiségű pénzt el lehet költeni, de nincs korlátlan mennyiségem, de van egy kívánalom aminek meg kell lenni,úghogy racionalizálni kell anélkül hogy piaci szeszámot, meg gépet vennék , mert azt nem akarok az nekem drága.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    Nem ha a gép az áramkörben van (fázis -gép föld ) akkor nem csapja le az automatát , mert a gépnek van ellenállása, tehát nincs rövidzárlat ,viszont ha bekapcsolod akkor zárod az áramkört és a földelt fémtárgyakkal érintkező személyeket ( a kisebb hálózat = a háztartás,vagy lakás) -on belül áramütés érheti .Csak azért figyelmeztettem a ,pasast mert látszott nagyon vágja témát :)és villanyt szerelni csak szakiskolát végzettnek szabad, persze otthon mindenki azt csinál amit akar, erről a hírekben szoktunk értesülni hogy monoxidmérgezésben megfulladt, felrobbant, leégett, megfagyott(idén eddig Mo-n 100 ember fagyott meg otthon fűtetlen lakásában ) stbstb .Nem zavar senkit szemmel láthatólag sem ez, sem az.

    [ Szerkesztve ]

  • mdk01

    addikt

    válasz thyeby #7969 üzenetére

    Úgy gondolom legyen az akármilyen felsőmaró nem lehet belőle egy igazi hosszlyukmarót csinálni. Persze egy szúnyogháló keretnek a sarkait össze lehet marni vele meg talán még egy ajtónak is ki lehet vele szenvedni a lyukat, de a tuti az a hosszlyukmaró.
    Amúgy egy átlagos hosszlyukmaróba simán bele lehet rakni akár egy 20mm átmérőjű hosszlyukfúrót is amit akár 10cm-re is bele lehet tolni a fába és megy bele mint kés a vajba.
    Én régen mikor kezdtem a fusizást állványos fúrót használtam különböző átmérőjű forstnerfúrókkal. Kiböködtem szépen a lyukakat majd egy vésővel a maradékot kitisztáztam.

    Szögletes lyukgyártó gépnek én ezt a formáját ismerem

    Üdv.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7973 üzenetére

    Egyvalami biztos : a dominó csapnak a sajátcsap a "közelében jár " de olymódon hogy stabilabb a szakszerűen kimunkált sajátcsap .Éspedig az a fa aminek a bütüjébe fúrod a dominót az meggyengül mert el van metszve a szála.(a dominó végénél nincs fix kapcsolat a dominó bütüje a furat sík aljával stumpfra találkozik) Tehát a dominót az oldalról körbevevő fának kell tartania .A fa bütüjéről van szó...oda fúrunk ha a "csapos" darabot akarjuk létrehozni idegencsappal A fa bütüre könnyen reped...
    Ezért erősebb a sajátcsapos megoldás mert szerves kapcsolatban folytatódik a csap a kötő többi részével (egy darabból van) csapos darab esetén .Maga az anyag emiatt kevésbé reped szét mintha idegencsappal készül.Maga dominó csap erős ,de vastag anyagba kell fúrni hogy az anyag se gyengüljön ki...Vagy sajátcsap.-Vagy gyengébb lesz vagy- vagy
    A szálára csapozott csapréses darabbal nincs probléma a fa ez irányban erős itt a sajátcsap 100%-ot produkál megint.(a csapos darab saját anyagával szintén 100%-ot teljesít , ha helyesen van kiképezve) Ha a dominót csak táblásításhoz használjuk 100%)
    Viszont a domino tényleg szellemes szerkezet, maga az ötlet ér belőle legtöbbet.

    [ Szerkesztve ]

  • Speciali

    tag

    válasz Márton111 #7979 üzenetére

    Sony Tv helyett vehetsz Panasonicot, ami ugyanannyiba kerül. Vagy vehetsz orosz Oriont töredék áron, töredék minőségben. Van összesen 3 db Festool gépem,és hidd el, én nem a nevért vettem meg ezeket a gépeket, és a pénz sem vet fel. Amúgy a Makita némely gépe is hasonló árban mozog, mint a Festo. Pl a rotációs csiszoló, vagy egy akkus csav. behajtó.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Speciali #7983 üzenetére

    A behajtóban az aksi kerül pénzbe maga gép 40.000 az aksi 20.000x2db és atöltő is kb 20.000 mert számíítógépvezérelt gyorstöltő ami kommunikál az aksin levő chippel hogy hogy vagyunk-hogy vagyunk, mert egy ilyen lítium csomag gyorsan fel tudna gyújtani akármilyen nehezen éghető dolgot, ha melege, meg elege lenne a töltésből.
    Tehát ha két gépet össze akarsz hasonlítani kezd az aksi kapacitás 18vx3A =54W/h , és a típus .lítium vagy más és a töltő gyors, vagy lassú .Ez ami Ftocskában legtöbbet visz el
    Ha a festool masina ezeket nem tudja paraméterben akkor neki olcsóbba kéne fájjon
    Pl ha NiMH akkor az egy olcsóbb tech .NiCD még olcsóbb.
    Ellenben ha a Festool ezeket nem tudja és egal az ár akkor a makita sokkal olcsóbb volt...
    Meglepne ha a maki nem volna olcsóbb ugyanis ez ipari gépgyártó elviselhető áron, míg a Festool szuperluxus (az itthoni bérekhez persze ,nem deutschlandban).Persze mindenki arra áldoz ami neki tetszik szépek a Festool gépek ,és ha te sem dohányzol már 1 év alatt 1 géppel beljebb lehetsz simán csak a cigipénzből :)

    [ Szerkesztve ]

  • fattyu666

    tag

    Sziasztok!
    Barkács célra szeretnék venni felsőmarót.
    Extol Premium 1200W, ezt néztem ki.
    Van valakinek tapasztalata ezzel a márkával?
    Esetleg mit javasoltok ebben az árfekvésben, tehát 20e alatt?

    Köszi!

  • thyeby

    őstag

    válasz Speciali #7976 üzenetére

    "mivel pont ez a szerepe a védőföldelésnek, hogyha a testre kikerül a fázis, akkor lecsapja az automatát, mivel rövidre zárta az áramkört."

    Kisegítenélek ebben, mert idézett okfejtésed teljesen helytelen.
    A védőföld nem más, mint olyan elektromos készüléknek, amelynek vannak kívülről érinthető fém elemei, ezen elemek egy kis ellenállású vezetékkel közvetlenül a földbe irányított vezetéke.
    Ha a fázis a fém alkatrészre kerül, akkor ez a védőföld zárja az áramkört. Ha hiányzik, akkor az ember lesz a vezető, ő fogja a földbe vezetni az áramot, és csakis ő.
    Baleset így is lehet belőle, de nagyon ritkán halálos kimenetelű. A következők miatt: Az emberi test egy vezetékhez mérten igen nagy ellenállással bír, ezért az áram a könnyebb utat (a kisebb ellenállást) választva zömmel a vezetéket választja. Tehát ha egy védőföldelt készülék meghibásodik, és Te a fém részét működés közben megérinted, minden esetben része leszel az áramkörnek (párhuzamosan kötött fogyasztóként fogsz működni) abban az esetben, ha a cipőd talpa nem gumi, vagy mondjuk közben hozzáérsz gyakorlatilag bármilyen épületgépészeti csőhöz (víz, gáz, fűtéscső), ami fémből van, vagy más módon a földbe segíti az áramot. (Ha nem érintkezel a földdel, nyugodtam megmarkolhatod a fázist, - azért ki ne próbáld, mert ha valamit elhibázol, agyonvághat! - semmi bajod nem lesz. Része leszel a feszültségnek, de áram nem keletkezik.)

    Ha ebből érted a lényegét, célba értem. Ha nem, úgy rajzolhatok Neked egy modellt, amiből a hülye is megérti, mi a védőföld lényege.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Márton111 #7982 üzenetére

    Azért megnézem hogy egy 20cm széles ajtó csapost hogyan dominóznak össze,úgy hogy az tartson is. A saját csapnál még nem igen találtak ki jobbat,pláne a szakállas fészek csapnál ékelve.Nekem van hosszlyuk fúrógépem ,és azzal bőven meg tudok oldani minden ilyen "dominós" dolgot.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7986 üzenetére

    A villanyszerelő a fa gyalupadon állva puszta kézzel fogva a villanydrótot lecsupaszolta azt , és bekötötte a foglalatot, betette a körtét és rögtön világított.Saját szememmel láttam..(persze egyszerre csak egy vezetéket érintett meg.DE nem csinálnám utána ennek magamutogató marhának , ha ki is cseréltem, az 500amperes utcai biztosítékkal védett ,épületbe bejövő vezeték végén a 80A-s késes biztosítékot (ha hozzáérek az 5cm-re levő szomszéd biztihez 500Ax400V felrobban a fogó a kezemben,mert ugye az összenyomó rugó( c karika) az lefordult a kés lemezekről,és vissza kellett nyomni valahogy :U )

  • thyeby

    őstag

    válasz fattyu666 #7985 üzenetére

    Vedd meg bátran!
    Van az expert, és az extool. Tesók egy cégtől. Előbbi silány, mint Budget, Einhell, és tsai, utóbbi már jó középkategóriás barkácsosztály. Mondjuk a B&D-vel vetekszik.
    Azért súgok valamit:
    Öt évvel ezelőtt vettem 20 E Ft-ért egy ilyen B&D marót. Ipari munkára használtam egy éven át, és mivel nagyon jól zenélt, vettem belőle szintén 20-ért még két darabot.
    Azóta is kifogástalan mindhárom, pedig nem ritka eset, hogy napi tíz órán át csak addig áll meg, míg cigarettaszünetet tartok. No, nem minden nap megy, de amikor megy, akkor egy hétig meg se áll. (Ha a sógorom besegít, ő még ennyire sem kapcsolja ki, mert munka közben bagózik. Hogy értsd, hogy lehet egy felsőmarót nyolc órán át folyamatosan nyúzni: Asztalba van építve.)
    Látom, most van, aki majdnem 40-ért kínálja, baumaxban folyamatosan láttam 26-28-ért tavaly.
    Mindezt nem azért írtam, hogy ezt válaszd, hanem hogy értesülj első kézből: Nem tudtam agyonütni - s nem egyet, hanem hármat se. (Öt éven évi át 4-5 ezer db fajáték, melyek egyetlen darabja sem kerülte el a marógépet. Ha nem tapasztaltam volna meg ezt a bőrömön, akkor egészen biztosan azt válaszolnám egy ilyen hsz-re, mint amit most írtam Neked, hogy dugulj el, te szemét beépített ügynök!)

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #7987 üzenetére

    "Azért megnézem hogy egy 20cm széles ajtó csapost hogyan dominóznak össze"

    Nem az első ilyen lekicsinylő hsz-t olvasom, mdk01 is jelezte, h Márton111 ajtajának a közelébe se engedné a Domino-t. Mondjuk Balázs szava érthető is, mert az ajtó stílusa nem engedi meg a Domino használatát, hiszen a váz maga a dizájn.

    Nem tudom eldönteni, hogy felületesen olvassátok a hsz-eket, vagy szimplán ebhitűek vagytok?
    Speciali írta, h négy(!) személyes emeletes ágya úgy áll, mint a beton.
    Megtoldom ezt azzal, hogy készítettem a Domino-val egy garázsajtót. 150x36-os anyagból van, kétszárnyú, és a mérete 3mx2m. Ennek talán négy éve. Kültéren van, minden nap használva van (s aki használja, nem arról híres, h bármit is kíméljen). Fiúk, ez is úgy áll, mint katiban a gyerek. Pöpecül záródik télen, nyáron, hóban, esőben.
    A titka mindössze annyi, h egy kötés négy db 8-as v10-es (nem emlékszem pontosan, de előbbi rémlik) dominócsapot tartalmaz (kettőt két sorosan), és van benne egy keresztmerevítés, ami nélkül talán nem tenném a tűzbe a kezem érte. De így igen! Hogy miként fog szolgálni száz év múlva, arról majd értekezzenek az unokáink. Most tökéletes.

    Kezdem újfent úgy érezni magam, hogy ügynöknek látszódok talán.

    Pontosítok hát:
    Nem tud mindent megoldani a Domino. A korlátait megírtam már, és azok nagyon szigorú, sehogy sem kijátszható korlátok. De aki érti a statikát, és fantáziadúsan tudja is ebbéli ismereteit használni, annak a lehetőségek meglepően széles tárházát nyitja meg egy ilyen rendkívül termelékeny Festool táltos.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz mdk01 #7981 üzenetére

    Ezt láncmarónak hívják, ácsok használják, és teljesen érthető, hogyan működik. Nem ilyenre gondoltam.

    No, majd beteszek egy fotót róla, ha lelek - hátha valakinek volt már dolga vele.

    Egy átlagos hosszlyukmaró gépnek mik a korlátai?

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7992 üzenetére

    Asztalos szempontból nincs sok korlátja .Úgy 15-20cm -t tudsz betolni rajta oldalirányban pedig tehetsz rá egy ütközőkkel ellátott sablont amin korlátlanul tologathatod a nagyobb anyagod ütköztetheted, és nem szorítkozol egyedül a gyári ütköztetésre(oldalirányban úgy 50 cm lehet a 2 végállás közt,ezen belül bárhol ütköztethető 2 végállásütköző segítségével, függélyesen pedig úgy 20cm állítható az a 2 különböző gyártmányú példány amin dolgoztam .
    Korlátja hogy helyigénye van, és nehéz tizedmm pontosan beállítani , ( maróval tizedmm pontos találkozással készítek hosszlyukat , és csapot.elég a bosch rezgő összecsiszolni, szalagcsiszolót nem használok hozzá )

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    No most látom hogy te nem hosszlyukfúrót kérdeztél :) Én meg azt írtam le.De arra gondoltál aszem

    [ Szerkesztve ]

  • thomgrande

    tag

    válasz thyeby #7992 üzenetére

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • fattyu666

    tag

    válasz thyeby #7991 üzenetére

    Köszi! :R

    Néztem még egy ilyet, Einhel RED 1200w: [link]
    20.900Ft itt nálunk, tehát rendelnem se kellene.

    Megnéznéd ezt nekem? :R
    Azt mondják a RED egy sokkal jobb kategória mint a kék Einhel.

    [ Szerkesztve ]

  • fattyu666

    tag

    válasz thyeby #7991 üzenetére

    Még az érdekelne, hogy az Einhel ReD-nél van egy ilyen pont:

    "Elektronikus fordulatszám-szabályozás"

    Ez azt jelenti, hogy a terheléstől függően szabályozza a szerszám fordulatszámát?

  • mdk01

    addikt

    válasz thomgrande #7995 üzenetére

    Hát ez egy igen érdekes szerkezet. Az élezésére kíváncsi lennék, mert sztem nem ér sok mindent.
    Azért köszönjük a linket.:)
    Ezeket a fából barkácsolt kiegészítő szerkezetek soha nem értettem miért jók azon kívül hogy az emebr elcsesz rá egy csomó időt , mind tervezésbe mind építésbe és 1 év után ha vki rendszeresen használja lötyögősre elkopnak a surlódó felületek. Esetleg hobbi szinten megéri?Bár sztem még ott sem.

    fattyú666: Nem egészen. Te magad tudod állítani egy tekerőgomb segítségével a gép fordulatszámát. Ez nagyobb átmérőjű szerszámoknál előny.
    Amúgy mire szeretnéd használni? Ha csak sima egyszerű kis marókéseket szeretnél használni sztem felesleges megvenni egy ekkora gépet. Az ekkora alatt azt értem hogy befoglaló méret, watt teljesítmény és súly. Sokszor jobb a kisebb, mert nem kell feleslegesen plusz kilókat emelgetned.

    [ Szerkesztve ]

  • thomgrande

    tag

    válasz mdk01 #7998 üzenetére

    NEM barkácsolt

    Oszlopos Fúróhoz Kiegészítő

    Az élezése megfelelő kúpos dörzsár vagy köszörű.

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

  • thomgrande

    tag

    válasz fattyu666 #7997 üzenetére

    A terhelésfüggő szabályzást inkább konstans elektronikának hívják. Az árából ítélve ez inkább olyan mint a fúrógépekben van.

    "Magyarország rég nagyobb volt, De ennél nagyobb már nem lehet. Magyarország beteg nagyon, Nem szereti magát, rágja a gyűlölet. Lassan lépked a fűben a vak zenészek kara. Mondjátok emberek, Ez már Európa?"

Új hozzászólás Aktív témák