Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7400 üzenetére

    Nekem azt mondták: a dewalt a gérvágók közt olyan mint a hilti a fúrók közt vagy a rolls royce az autók között.
    Ezért ajánlottam mint jó gérvágó márkát ,és saját tapasztalatból is , ha az enyém típusban más is de ugyanúgy csak jót mondhatok róla 3 év használat után, amikor szállítás közben a króm csöveknél fogva viszi az ember ,(ott az optimális súlypontja :D ) és nem állítódik el ,sőt ütésálló ABS-ből van (volt már próba szállítás közben 2x) nem tört, nem állítódott el.Precíz mint újkorában (megvétel után állítottam néhány tizedet rajta, nem kellett azóta hozzányúlni )
    Jól viselkedett,most a pirospozsgás télapó 2 fogú(?) hoz neki egy szép piros 48 fogú freud lapot :D (olcsóbb mint egy karácsonyfa és nem hullajtja a tűleveleket januárban :N , és nem is landol a kuka mellett ugyanakkor)

    [ Szerkesztve ]

  • runner 125

    nagyúr

    válasz Márton111 #7397 üzenetére

    Köszi ezt a tippet is, szétnézek, ha végképp nem válik be az üveg, de valószínűnek tartom, h bútorlap lesz marással. :U

    Más:

    A hangulatvilágítás kapcsán jött az ötlet. Tavasszal így is - úgy is festenem kell már, gyorsba vázoltam a gondolatot, miszerint gipszkartonból csinálnék egy erkély szerű keretet körbe a mennyezettől kb 12-13 cm-re, majd ez kapna egy 7-8cm-es "korlátot" / pofát, s végül valami ledfüzérrel körbehúzni az egészet, s azon az 5cm-es hézagon kellemes hangulatfény vetülne a plafonra. :U
    Esetleg 1-2 spotlámpát is bele lehetne vágni, természetesen csillárkapcsolóra kötve.

    ..csak az ötlet miatt írtam le. Tavasszal szerintem összehozom.

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

  • Sanyabá

    senior tag

    Vitára bocsájtanám következő dolgot: kézi gyalugép :egy vagy két késes? Mert adott egy régebbi gyalugép ami két késes,és 13000-et fordul,de sajna már nem gyártják.Van helyette egy újabb,mely egy késes,és 16000-et pörög.Na már most meg akarnak győzni,hogy tud az is olyan felületet képezni,mint a két késes.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Sanyabá #7403 üzenetére

    Ha festoolról van szó abban az 1 db kés ferdén helyezkedik az előtolás irányára, így szebben metszi a fa rostjait.(az az 1db kés, gondolom fordítható , 2,5 x többe van mint 1 pár fordítható kés a hagyományos kézi gyalugépekbe)
    A metabo egyszerűbb gyalugépét bátran ajánlhatom 10 éves az enyém javítva nem volt , jól működik és még mindig gyártják ezt a típust az újabbak mellett, annyira bevált.(nem akarom eladni,csak kipróbált tapaszatlati példa)
    (2 HM kés kb 2000Ft bele és mg lehet fordítani ha elkopott) a késben holker van tehát nem kell mindig állítani a pontos helyére teszed vissza késcserekor.

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    [link] Az enyém ilyen gondolom neked meg ilyent ajánlottak[link]
    egy 20-assal drágább és a kés is dupla árban lesz hozzá , amit cserélgetni kell rendszeresen, de 90dkg-al könnyebb a gép.Ez figyelemreméltó számomra.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    thyeby,
    bocs a kérdésért, de hanyas is a te gérvágód típusszáma? 702? 703? már elfelejtettem...
    Visszalapoztam 2 hónapot de átsiklottam felette, szörnyű a memóriám.

    Amit én néztem legutóbb(707), arról kiderült, hogy "tili-tolis" csak olyan ügyesen van elrejtve, hogy elsőre nem jöttem rá. :)

  • Dízeles

    aktív tag

    válasz Sanyabá #7403 üzenetére

    Hy Sanyabá
    Több jobb!.Kétkéses.
    Igaz sosem dolgoztam 1 késessel.

    Ha a szüleidnek nincs gyereke, nagy valószínűséggel neked sem lesz.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7406 üzenetére

    702-t választottam.
    Épp írni is akartam, h 707 vs 702, miért mégis a fixet választottam.
    A 707 előnye lett volna, h kihúzható, dönthető, ráadásul egy érintőkapcsolós csavarozó járt volna hozzá két akkuval, töltővel - az maga kb 30 rugó. (Szerintem megvan még ez a gép ma is abban a boltban, ráadásul azóta e-shopot is üzemeltet.) Hátrányai olyan sorrendben, amik engem leginkább zavartak:
    - kifejezetten erős rugó tartja, így igen fárasztó a tartós használata
    - A védőburok beindítása is nehézkes. Igaz, az fémból van, ám úgy érzem, h a trükkös innovációban rejlik inkább a miért - úgy indul, h megszorítod jól a fogantyút, és akkor kiold a biztosító retesz. (És ehhez vegyük még, h Madmax kolléga a mesterénél látott ilyet, aminek már le kellett szerelni a védőburkát. Ezt én nem engedhetem meg magamnak, mert már többször is csonkoltam volna magam szerintem ennek híján. Habár igyekszek a védőburokhoz sem érni, az apró darabok és a tempó számomra megtiltja, h leszereljem. Prémium metebón inkább fizetős javítottam, mert még mindig olcsóbb, mint a kötszer.)
    - Nincs jó rálátás a munkadarabra. Pontosabban nagyon fárasztó rálátás lenne, ha hajlonganék hozzá, de hát én nem jógázni szándékozok, hanem termelni. Valahogy figyelmen kívül hagyták ezt a dolgot fejlesztéskor.
    - A 702-höz képest nagyon nagy a kottyanása - igaz, csak kihúzott állapotban.

    702-ről semmi rosszat, semmi szőröző kifogást nem tudok mondani. Mindenben csúcsminőségnek érzem. Ha nagyon kell találnom valami zavarót, hát akkor azt említem meg, hogy szemben állva munka közben a szemedbe fújja a szelet. Még az árával sem kötekedhetek, hiszen féláron jutottam hozzá, és így, hogy már túlvan jócskán úgy hatezer vágáson (amiben van colos százas bükk aprítás is!), hát azt kell mondjam, h az eredeti árát, azaz 160 ezret sem sokallnék érte. Ez csak szimpla gérvágó. Nem kihúzható, nem is dönthető, de úgy érzem, éppen ez számomra az erőssége, mert cserébe haláli pontos, és azt írja a manual, hogy ezt a pontosságot tartós használat után is megőrzi.
    Egyébként a DeWalt 700-as sorozata szinte legendává vált a mi szakmánkban. Van itt Szabolcsban egy bútorüzem, aki 20 éve használja ennek az ősét. ELU néven jutott hozzá, és még komoly hibája nem volt, még mindig pontos. Nos, gondolhatod, mit kapott az 20 év alatt egy bútorüzemben.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Márton111 #7405 üzenetére

    Nekem ehhez hasonló van (már mint az első link) csak Bosch-ba. Szerettem volna egy ugyan olyat venni,de már nem gyártják.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #7410 üzenetére

    Köszi! Közben én is kisakkoztam, hogy csak az a gép lehet, amelyik nem dönthető.
    A 707-nek viszonylag kicsi a teljesítménye. És azt én is érzékeltem, hogy igen combos rugók működnek benne. De nekem tetszik, hogy a védőburkolatot hüvelyk(?)ujjal is lehet fel-le működtetni, nem csak a fűrész lenyomásával, ahogyan például a Metabomnál. Vannak vágások amikor a porvédő görgője toláskor "rámászik" a munkadarabra, ami bizony 1-2tizedmiliméternyire képes eltéríteni a fűrészlapot. Ilyenkor jó lenne, ha hüvelykujjal meg tudnám emelni a védőburkolatot. Nem tudom, akarattal van-e így megcsinálva (szerintem nem) de ezt a védőburkolatot hátra lehet húzni és a görgőt beszorítani úgy, hogy ne ugorjon vissza s ne takarja a fűrészlapot munka közben. Kényes vágásoknál szoktam ezt alkalmazni, de azért oda kell figyelnem, véletlenül se nyúljak a lassan megálló fűrészlap útjába.

  • Vikusz77

    tag

    válasz Sanyabá #7411 üzenetére

    Gondolom kék boschról van szó, nem a barkácsverzióról (annak elég lifegős az "etetőasztala" amennyire emlékszem, meg a talpa is sovány lemezből van).
    Az, hogy egy késsel milyen a felület, szerintem az előtolás sebességétől (is) függ.
    Ugyanolyan felületet, ugyanakkora előtolással nem hinném hogy ad, mert a fordulatszám közel sem a duplája. De ha megfelelően lassan tolod, elvileg ugyanolyan lesz a minőség.
    Kérdés: számít-e? Engem pl nem zavarna szerintem, mert úgyis csiszolnám gyalulás után.
    De azért mégis inkább egy két késes gépet vennék.
    Nekem egyébként egy Ferm van, amit már bánok, hogy megvettem (lifegős talpú, és melegszik). Amit használtam még az a "legkisebb" Dewalt, az nem volt rossz.

  • kalman7

    csendes tag

    válasz Márton111 #7006 üzenetére

    Szia Márton, régebben írtál egy 150 centi széles facsúszós fiókról. Csinálnál néhány képet róla, amin látszik minden lényeges dolog? Hol vannak csúszó felületek (alul, oldalt, felül), mekkora ezek felülete? Mekkorák a hézagok - mekkorák voltak eredetileg? Hol kopott meg a csúszka?

  • epitokoldala

    csendes tag

    válasz Soká #6876 üzenetére

    Szia!
    Többek között a te ráhatásodra újradizájnoltam az oldalt. Remélem ez már jobban tetszik! :)

    http://www.epitokoldala.hu

  • Soká

    senior tag

    válasz epitokoldala #7416 üzenetére

    Jaj, félve néztem meg, hogy mi lesz, ha dolgozol "miattam", de nekem meg az új sem fog tetszeni :)
    De meg kell, hogy nyugtassam magamat, és téged, nekem egyértelműen jobban tetszik!! Jó lenne látni egymás mellett a kettőt, de szerintem ez határozottan jobb!! Arra lennék inkább kíváncsi, hogy másoknak melyik tetszik jobban, mert végülis nem én vagyok a mérvadó.

    Mondok egy egészen apró "hibát", ami természetesen csak egy tipográfus szemét szúrja, a laikus észre sem veszi és csak "szőrözésnek" tartja:
    nézd meg a fejlécben az "oldala" szót. Jó nagy betűmérettel szedted, így jól látszanak azok a problémák, amik a font saját problémái: a betűk egymástól mért távolsága nagyon nem egyenletes. Pontosabban egyenletes az, mert következetesen ugyanannyi, csakhogy a szem nem ugyanazokat a távolságokat kívánná meg. Ezért aztán a "da" kicsit összecsúszik a többi betű meg távol áll egymástól. Kicsit túlhangsúlyozva a problémát: o l da l a Ezt hívják egyébként egalizálásnak.
    Mondom, akinek rááll erre a szeme, azt zavarja kicsit, de emiatt most nehogy hozzányúlj, mert sok hasonló apró anomáliát lehetne még mondani, de nem ezen van a lényeg!! Átlátható, jó az oldal! Ha már nem tudod hova talicskázni a bevételt, akkor esetleg keress majd meg egy grafikust! :)

  • epitokoldala

    csendes tag

    válasz Soká #7417 üzenetére

    Köszi!
    Örülök, hogy jobban tetszik!
    A régi verzióról itt van egy kép:
    [link]

    http://www.epitokoldala.hu

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7412 üzenetére

    "707-nek viszonylag kicsi a teljesítménye. "

    Bizonyára helyesen értelmezed azt a viszonylag szócska jelentését. Nyilvánvaló, hogy kisebb átmérőjű koronghoz kevesebb nyomaték is elég. Azt tapasztaltam, hogy a DeWalt minden gépje elegendő erőtartalékkal bír - úgy érzem, még extrém feladatoknál is.
    Meglátásom szerint nincs olyan, hogy melyik gérvágó jobb. Olyan van, hogy adott célfeladatra, adott elvárások alapján melyik előnyösebb. Érdemes tehát ezt alaposan átgondolni döntés előtt.
    (Láthatod, van egy gérvágód, és kacsintgatsz egy másikra. Ezt tettem én is. És nem azt bántam meg, hogy lecseréltem, hanem azt, hogy az elsőt megvettem, hiszen az gyakorlatilag kidobott pénz volt. Igaz persze egyben az is, hogy akkor nem 80-ért, hanem a duplájáért jutottam volna ugyanehhez, a metebó pedig 30 volt "csupán", viszont kimaradhatott volna cserébe az életemből az a töketlenség fíling, hogy jó drágán van is, meg nincs is gérvágóm.)
    Az az én gyanúm, hogy számodra az lenne az ideális gép, ami Mártnon111-nek van. Alapossággal választott, (sok DW viszonyítási alappal) jó pénzt adott érte, és nem bánta meg a döntését.

    "ami bizony 1-2tizedmiliméternyire képes eltéríteni a fűrészlapot."

    Számomra is meglepő volt, hogy ominózus effektus a DW702-nél meg sem jelenik. Túl azon, hogy a görgő nem egy odabiggyesztett marketinglövés, igen szélsőséges tartományban kell csak működnie, s ha működik is, nem térít el semmit sehonnan semennyire. Ezt minden gépnél külön ki kell próbálni, ám ha számodra ez is szempont, akkor érdemes mérlegelni a 702-t annak egyéb "bájaival" együtt. Ha kéred, leellenőrzöm neked korrektül, hogy miként is van ez a görgő dolog a gépemen.

    "Kényes vágásoknál szoktam ezt alkalmazni"

    Igen, értem. Régebben magam is alkalmaztam ezt a trükköt. Nem túlzottan figyeltem ezt DW702 óta, de egyet határozottan érzek: Megszűnt a műhelyben azóta ez a fogalom, hogy kényes vágás. Készítettem egy precíz sínt a géphez (remélem, egyszer lesz időm fotókkal illusztrált összefoglalóval itt beszámolnom róla egyszer), amit ugyan tizedpontosra kalibráltam, de meghagytam több pótlólagos finomállítási lehetőséget is. Pillanatok műve azóta bármiféle "kényes" dolog - beállítás (szintehogy villámgyorsan), és vágás elfelejtve.
    A mellszögeim pluszosak, ezért van pici tépés már a vágott él kilépő részén (apróka szőr formájában), de merthogy úgyis minden élt kerekítek minimum 3 mm rádiusszal, ez nálam nem érdemel szót se. Tudom, Te ezt ellendarabbal korrigálod. Az én feladataimhoz ez a módszer igen macerás lenne - és mint említettem fölösleges is. Gondolom, te sem azért alkalmazod, hogy ne kelljen utána meglehelni valami finomszemcsés papírral, hanem azért, hogy még véletlenül se tudjon nagyobb darabkát kitörni az él mentén, mint ami még csiszolással jól eltüntethető.
    Erről a "nagyobb darab kitörésről" az a tapasztalatom, hogy többnyire helytelenül kitermelt, szárított, tárolt fával esik meg. Van ugyan néhány szerencsétlen faszerkezeti véletlen is, ami lúdas lehet a dologban, azonban bármi legyen is az ok, én úgy közelítem meg, hogy ha (szakszerű) vágáskor tudott sérülni a fa, akkor hiába babusgatom ilyen általad említett ellendarab módszerrel, később úgyis sérülékenyebb lesz. Van persze kivétel, mondjuk egy trapéz illesztésnél már nem lesz kitéve semmiféle erőhatásnak a későbbiekben - viszont illesztéskor nagy eséllyel mégis kitörik majd a szóbanforgó darabka. Legtöbb asztalos nem vesz a szívére ekkora pontosságot - legfeljebb egy restaurátor.

    "véletlenül se nyúljak a lassan megálló fűrészlap útjába."

    Helyénvaló óvatos megközelítés, de már most szólok, hogy akkor, ha nagyobb mennyiségű ilyen vágásra kényszerítene később a sors, akkor egy nagyon rossz beidegződéssel kell majd küszködnöd, mert a monotonitás percek alatt kiöli az emberből a kiemelt figyelemre való képességet, és persze olyankor fizikai fájdalomba tud átmenni az ebből adódó fáradtságérzet is.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz epitokoldala #7418 üzenetére

    Nekem is jobban tetszik a megújult dizájn. Letisztultabb. Ékes példa arra, amikor a kevesebb több.
    Az egalizálás dolog nekem is feltűnt, pedig nem vagyok se tipográfus, se grafikus - bár talán laikus sem. Ugyan Soká apróságnak nevezte ezt, ami igaz is, azonban érdemes tudni, hogy ilyen apróságokon nagyon sok múlhat. Nem azért, hogy szakmabelieket megnyerj vele, hanem mert régen tudott dolog, hogy az esztétika jelentősen fel tudja értékelni a dolgokat. A régi betűtípus szerencsésebb volt ebből az aspektusból.
    Előrevetném, hogy nincs olyan jó honlap, amiben senki számára nincs semmi zavaró. Mégis - és most Putyin egykori kampányszlogenjét idézném: Nem ihatjuk meg a világ összes vodkáját, s nem tehetjük magunkévá a világ összes nőjét, de törekedni kell rá. Az internetezők összességében a letetelenségig el vannak egyféle értelemben kényeztetve. Ez nem véletlen. Ha beállsz a sorba (hiszen már meg is tetted), idővel készpénzre is fog válni ebbéli fáradozásod. Ebben biztos lehetsz, ha elég kitartásod van araszolgatva megnyerni az érdeklődést szolgáltatásodra. Még ha profi vagy, akkor sem fog menni egyből minden, és még ha profi vagy, akkor is könnyen feledésbe merülhet egy már bejáratott és fellendített szolgáltatás.
    Abban az értelemben nagyon jó helyre nyúltál, hogy olyan erőt szólítottál meg, amely egyrészt jelentős, másrészt nem múlik el, mint a divat. Építkezni mindig fognak az emberek, és ha olyat kapnak tőled, ami számukra bármilyen értelemben valódi előny, nem fogod tudni magaról őket még levakarni sem. Fogd fel úgy, hogy most itt tartol, és folyamatosan fejlődsz. Ha belegondolsz, ennél ember karrierileg többet nem is kívánhat. Ha belátod, akkor a dolgod már csupán annyi, hogy felépítsd a stratégiát, miként tarthasd meg hosszú távon a növekedést.
    Szándékosan nem bocsátkoztam operatív részletekbe, konkrétumokba, mert meglátásom szerint sikered lényege nem abban rejlik.

    S még egy utolsó gondolat: Ne habozz a nagyokhoz hasonlítani magad! - másként nem is nagyon válhatsz naggyá talán. (Nna, ezt most nagyon megfogalmaztam... :F )

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Márton111 #7413 üzenetére

    Nemnem,GHO 31-82-ről lenne szó, az van most is ,de szerettem volna még egyet venni.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz Vikusz77 #7414 üzenetére

    Jól gondolod, a kékről van szó. Ennek a fogás mélysége 3mm,és bírja is. Én elsősorban falcolásnál használom,meg ajtólapok le ill.be gyalulásához. Bútoros munkához egy kb. 25 éves
    Blac and Decker-t használok ami egy könnyű és hosszú talppal rendelkező gép.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #7421 üzenetére

    Még ha elromlik is, javítható, nyugi! Nagyon sokat kibír még egy gyengébb efféle kisgép is, megtapasztaltam. No meg ha végképp kileheli a lelkét, hát olyan bőség van minden kategóriában belőle, hogy nem érdemes berosálnod. Kényeztetni fog a piac, meglátod.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz thyeby #7423 üzenetére

    Tudom hogy javítható,meg hogy van hozzá alkatrész,hisz most cseréltem ki a késbefogókat. De ez a típus már évek óta bizonyít,így nem szívesen kísérletezem más típusokkal.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Sanyabá #7422 üzenetére

    Azért ajánlottam a metabo egy bizonyos típusát, mert abból kapni amit én kipróbáltam, használható,(3mm-t ez is leeszi,éles késsel könnyen még bütüről is ) csak a súlya szól ellene a festool könnyebb (a bosch-t nem hinném hogy könnyebb lenne)[link], viszont a festoolba drága egy új kés a pászításkor meg egykettőre szöget csavart kaphat,de a festék enélkül is viszonylag hamar elkoptatja a kés élét.

  • thyeby

    őstag

    válasz Sanyabá #7424 üzenetére

    Értlek pontosan.
    Úgy gondolom, a vaterán nem nehéz rábukkanni egy kallódó egészséges példányra. Próbáld ott.

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #7419 üzenetére

    thyeby,
    lehet, hogy úgy tűnik, hogy kacsintgatok, de valójában nem szándékozom váltani. Annak idején én nem egy 30ezres metabót vettem meg, arról sok rosszat hallottam, hanem ami majd triplájába került. Ráadásul ez volt az a gépem, aminek a kiválasztásán a legtöbbet agyaltam. Ezzel együtt vannak gyermekbetegségei, de azokat többé-kevésbé lehet gyógyítani. Szóval venni most nem fogok újat, legfeljebb csak akkor ha valami nagyon-nagyon alkalmi áron kerül elém.
    Nekem fontos a vonó funkció, tehát a 702-es csakis másodgépként jöhetne szóba. Persze, hogy melyik lenne a "másod" az már más kérdés :)
    Viszont éppen azért, mert érdekel ez a géptípus, igyekszem nyitott szemmel járni.

    Amit a figyelem lankadásáról írtál, az rám duplán igaz, nagyon ábrándozó típus vagyok, hamar elkalandoznak a gondolataim, ami ugyan monotonitástűrővé tesz, de veszélyes üzemnél mégsem jó.

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Soká #7428 üzenetére

    Erre való a,munkavédelmi szabályok megtanulása,és alkalmazása a gyakorlatban , és utána már nem kell külön odafigyelni mert automatikusan jól csinálja az ember, ha fáradt , ha nem oda figyel egy rossz pillanatig akkor is, mert automatizmussá vált már .
    Ugyanúgy meg kell tanulni mint a karatéban az alap ütés rúgás,és beállásokat amikor ezek már gondolkodás nélkül mennek akkor lehet továbbhaladni a feketeöv fele vezető pályán... Vagy az autóvezetésben a szabályokat.(rossz példa :U sokan nem tudják)
    A másodgépet meg nem értem mire jó? Gérvágóból . Más gépek amiket tovább tart újra beállítani az tényleg jó másodpéldány ,de egy gérvágó viszonylag helyigényes, és könnyű a méretet beállítani rajta.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7428 üzenetére

    "lehet, hogy úgy tűnik, hogy kacsintgatok"

    Tulajdonképpen azért tűnt úgy, hogy kacsintgatsz, mert talán tudattalanul is konstatáltam magamban, hogy a nem jól sikerült gérvágók természete a műhelyekben, hogy előbb-utóbb kicserélődnek sikerültekre, de legalábbis sikerültebbekre. Általános metodika a szakmában, hogy viszonylag olcsó pénzért a piacra kerülnek ezek a gépek, majd az áruk némi pótlás után valamelyik szaküzletbe vándorol.
    Nem látok bele a helyzetedbe, és nem akartam az észrevételeimmel még véletlenül sem tolakodni.
    Van egy olyan jelenség a műszaki cikkek birtokosainak egy részénél, hogy a kimagaslóan jókat megcélozza egy olyan réteg is, akinek arra a világon semmi szüksége, vagy ha van is, annak az ára számára gyakorlatilag sohasem térül meg. Igaz ez autóra, számítógépre, telefonra, fényképezőgépre, szerszámgépre egyaránt. (És persze hosszan lehetne a sort folytatni.)
    Válaszod kicsit megnyugtatott, hogy nem kergetlek ebbe a hibába hozzászólásaimmal valószínűleg. Épp a fórumok jellemzője, hogy elkapja az érdeklődőt a gépszíj, és magával rántja az értelmetlenségbe.

    "Nekem fontos a vonó funkció"

    Megéreztem ezt, s épp ezért javasoltam a Márton111 választását. A pontos tipusjelét nem tudtam idézni, és sajnálom, hogy nem írta ezt meg válaszában pontosan, de ezt a gépet volt alkalmam kicsit megbabrálni nála jártamkor, és szó szerint szerelmes lettem bele "első érintésre". Tulajdonképpen nem az ára (borsos) miatt nem arra ruháztam be végül, hanem mert jól átgondolva felismertem, hogy DW702 az általam használt legszélesebb vágásnál is többet tud egy centivel (160mm), vastagságban 30%-al - mindenféle vonó funkció nélkül is. Van egy kihúzható olcsóbb, de azért elfogadhatóan dolgozó Güdém 250-es koronggal. Játékgyártáskor nagy vágási tartománya miatt ezt még sosem kellett elővennem, csupán ritkán előforduló másmilyen munkáimnál kapcsoltam be.
    S úgy vagyok ezzel a Márton Dewaltjával valószínűleg, mint Te a 707-el: Ha egyszer szükségem lenne rá a munkámhoz, már nem kell keresgélni, hogy mit is, hanem pontosan fogom tudni, mit kell választanom.

    Egyébként előttem levő hsz-ában Márton kifejtett néhány figyelemreméltó gondolatot, érdemes szerintem értelmezni, melyik mondatnak mi is az értelme. (micsoda jambikus lüktetés sikeredett ide :F )

    "hamar elkalandoznak a gondolataim,"

    Magam is ábrándozó típus vagyok (enélkül már talán belebolondultam volna ebbe a munkába), és a következőt vettem észre e-téren:
    Nagyon jól szabályozható, hogy az ember hova csoportosítson nagyobb figyelmet. Tudattalanul is úgy alakul a munkám, hogy szerszámél közelében nem annyira, inkább berajzoláskor, válogatáskor, festéskor, összeszereléskor kalandozok az ábrándok mezején - s merthogy mára elég komoly mennyiséget kell gyártanom, marad idő bőséggel az ábrándokra is. (Csak jutnék már el odáig, hogy a fiamra is maradjon idő bőséggel :F )

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7430 üzenetére

    Dw712 egyszer már korábban belinkeltem [link]A borsos ár relatív mert a 2 oldalra dönthető, amit nem használnék ki , drágább ez viszont jópár kg-al könnyebb ami nagyon nem mindegy.
    Ez olyan mint a katonánál, rohamban amikor lőnek rá ,nem ábrándozik csak a lövészárokban.

    [ Szerkesztve ]

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #7430 üzenetére

    Engem nem könnyű táncba vinni :)
    Jelenleg még a pénztárcám sem örülne neki. :)

    Tegnap nézegettem egyébként a DeWalt gérvágókat, a Mártonét is. Te valószínűleg azért vehetted meg a 702-t olyan jó áron, mert kifutó széria. Érdekes módon a deWalt nemzetközi honlapja nagyon hasonlatos minden országban, de például a magyar honlapon még ott van a 702 és társai, viszont az angol verzióban már csak a 71x számúak.

    És számomra újdonság, hogy a metabo is előrukkolt új gépekkel, amelyek ránézésre bizalomgerjesztőek (igaz az áruk is DeWalt kategória...)
    Erre gondolok, például.

    Lehet, hogy csak nekem érdekes a dolog, de az utóbbi 1-2 évben számomra eléggé nehezen értelmezhető logikával, egyfajta lóugrásban jelentetett meg gérvágókat a Metabo. Másfél éve, amikor a KGS255 jelű gépet megvettem, azon még Elektra Bekum felirat volt, tehát egyértelműen nem a saját fejlesztésük volt. Aztán pár héttel rá, megjelent egy újabb, de nagyon hasonló szériájuk, ami, akkor engem bosszantó módon, feltűnően olcsón került a piacra (70.000körül), noha a paraméterei alapján egyértelműen jobbnak mutatkozott.
    Most meg itt van ez az újabb, zöld széria, ami design szempontjából egészen más.
    De azt sem értettem igazán, hogy miért kell nagyon egyforma számozással tök különböző gépeket piacra dobni?
    KGS254
    KGS254IPlus
    KGS254Plus

    Abszolút nem értem a logikáját...

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7432 üzenetére

    "viszont az angol verzióban már csak a 71x számúak."

    Csak találgatni tudom, hogy ennek az ottani bérszínvonal lehet az oka, de ki tudja? Számomra ez érthetetlenebb, mint számodra a számozás. Ott van pl a DeWalt dekopírfűrésze a fejlett országokban éppen feleannyiért, mint mifelénk.
    (Öcsém nagy Matthias Wandel rajongó. Meg akarta építeni az egyik csapozószerkezetet az ő instrukciói nyomán. Egy Olyan DW marógépre épült, aminek nagyon egyszerű leválasztani a motorját befogószerkezetestől a maróapparátról. Értetlenkedett, hogy nálunk se prospektusban, se szakkereskedésben nyoma sincs, az angol honlap pedig folyamatosan hozza. Már majdnem elindította a rendelési procedúrát, amikor a húgom, akinek semmi affinitása az ilyesmihez, szólt neki, h az 110V-ról üzemel.)
    Ez a típusjelölés dolog eleinte számomra is kibogozhatatlan volt, mígnem arra jutottam, hogy végül is bármilyen hasonlóság is van egy-egy típusjelölésben, az általában egyértelműen azonosít, és valószínűleg inkább a fejlesztő projektek észjárását követi, mint a felhasználókét.

    Nem vagyok teljesen bizonyos abban, amit most írok, nem tudok biztos információforrást megjelölni - hogy is tudhatnék, hiszen az ilyesmi általában ipari titok - de több irányból is megerősítettek ilyenolyan információk a következők felől:
    Az Elektra Beckum az megegyezik a metaboval, mint ugyanazon érdekeltség. Hallottam olyat is, h francia cég lett, v francia is? További találgatásokba azt hiszem nem lenne bölcs belemenni, ennyi is sok.

    Amikor asztalosságra adtam a fejem, nem tudtam még, hogy micsoda útvesztőkön kell keresztülvergődni ahhoz, hogy az ember kialakítson egy korrekt gépparkot. Az idők során arra jutottam, hogy akkor is a tapasztalat és az idő próbája a leg relevánsabb egy-egy géptípusnál, de érdemes meghalgatni a szakmát még akkor is, amikor nyilvánvaló butaságot mond. Ez kicsit ellentmondásosnak tűnik biztosan, és könnyen keveredhetek újfent abba a hibába, hogy felületesnek látsszak. Talán a következő példa érzékelteti, mire is céloznék:
    Megakadt a szemem egy hirdetésen, ami tiroli szemétnek titulálva a Felder gépjeit azoknál jobb ajánlatot ígért. Felhívtam, hogy segítsen értelmezni, miért szemét a Felder, okosítson, és mutassa meg nekem a jobbat. Nos, ő azért nevezte a Felder konstrukcióit szemétnek, mert azok lemezből készülnek, s nem öntvényből. Nem volt analfabéta a szakmában, de ellentmondás volt számomra, hogy a Felder 300-as gyaluja helyett azt a metabo gyalut javasolta épp, amit én nagy bosszúságaim közepette legszívesebben a szeméttelepre vitettem volna. Erre ő azt mondta, hogy az a baj vele, hogy nem németországban volt vásárolva. Ott rendesen MEO-zott darab kerül csak a boltokba. És hiába hemzsegett omonózus úriember dumája számomra az ellentmondásoktól, valamire mégis odairányította a figyelmemet: Dolgoztam rövid ideig egy német manufaktúrában, ami szülővárosomba települt az olcsó munkaerő okán. És itt tényleg megtapasztaltam több dolgot is, ami érdekes lehet vásárlóként. Jelesül azt, hogy az érthetetlenül magas minőségi követelmények ellenére is, amikor határidős munka égette a körmünket, akkor a kötbért elkerülendő, a selejtnek minősített darabokat is hozzá kellett csapni a rendeléshez, hogy a mennyiséggel baj ne lehessen. Ezek aztán szortírozva lettek aszerint, hogy FÁK országokba, vagy fejlett országokba mennek tovább. S itt tanultam meg azt is, hogy bár a technológia adott, az ISO200 és tsai adottak, amikor egy nagynevű cég az olcsó munkaerő miatt fejletlen országokba települ gyártani, de egy nagyon lényegi elem nem adott. Az pedig nem más, mint ami az ott dolgózó fejekben van. Az igénytelenség, és a képtelenség az önmagunkkal szembeni igényesség kifejlesztésére - amitől aztán óhatatlanul nagyot zuhan a minőség, legyen szó akár Mercedes-ről, vagy audiról.
    Így hát említett példa okán (egyebek között) azóta hajlandó vagyok elég komoly felárat fizetni pusztán azért, hogy olvashassam a portékán: Made by Japan. Nagyon hangzatos számomra is, ha egy fűnyírót úgy sütnek el, hogy eredeti Honda motor van benne, ám felülkerekedek a csábításon ilyenkor, mert tudom, hogy a többi része nem az, árban pedig már közel járok ahhoz, hogy vegyek egy utolsó zsigeréig Honda fűnyírót.

    S talán válaszul írogattam mindezt arra, hogy:
    "Abszolút nem értem a logikáját..."

    Merthogy gépválasztáskor meglátásom szerint nem a fejlesztések, számozások logikáját bölcs sarokkőnek tekinteni, mint inkább egy konkrét típus referenciáját. Azt, hogy mit bizonyított a vevők kezei között.

    Itt van rögtön egy példa, ami látszólag nem idevaló, de mégis:
    A soproni kiállításon alaposan megbabrálhattam a DW új pici, mégis nagyteljesítményű fúrócsavarozóját. Ékszerként maradt az emlékezetemben, mígnem valaki beírta ide a fórumba, hogy ékszer is az, csak éppen pillanatok alatt lemerül.
    Bár eltökélt szándékom volt, hogy még az idén beruházok egy ilyenre, azt mondtam mégis, hogy mégse. Új még ez a piacon, nem is lehet referenciája. Ahhoz drága, hogy én legyek az elsők között, aki szétkürtöli hamarosan, hogy nem is olyan jó az, mint ahogyan a marketinges elsorolta. Ha majd lesz elég jó visszajelzés is róla, nem fogok tovább hezitálni.

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Soká

    senior tag

    válasz thyeby #7433 üzenetére

    Én azért azt mondom, hogy kell valami logikának lennie a számozásban és nem csak úgy találomra. Ez is munka a marketingeseknek. És biztosan van is valami logika a metabós számozásnál, legfeljebb nem informálni akarnak vele, hanem dezinformálni...

    Aki tárgyakat készít sorozatban (Te is) az tudja, hogy az egyik legnehezebben megvalósítható dolog, az állandó minőség. És minél komplikáltabb egy tárgy, annál több az anomália. Már a görögök is tudták, hogy nem lehet ugyanabba a folyóba...

    Az Elektra beckumot szerintem egyszerűen csak felvásárolta a Metabo.
    Van nekem egy szalagcsiszolóm, Holz-her, ma Festool néven kapni. Ez is csak üzlet. Lásd Elu/DeWalt.

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7434 üzenetére

    Úgy gondolom, a számozást, típusazonosítást inkább a developer team, vagy egy tervezést koordináló csoport végzi, mint a marketingesek.
    Egy dologban maradéktalanul egyetértek veled: Ahogyan metabo teszi, az marketing szempontból egyáltalán nem szerencsés. Az a szerencsés, amikor egy leendő vásárló könnyen, gyorsan, és jól megjegyezhetően tud tájékozódni. Ominózus gérvágó sorozatnál túl azon, hogy nehezen megjegyezhető, könnyen össze is téveszthető, és a világon semmit nem asszociál egy leendő vásárló a típusjelöléshez, mi több, ha alapos akar lenni, akkor gondossággal lemásolja, nehogy tévesen rendeljen.
    Az autók típusainak meghatározására például komoly erőket koncentrálnak a nagyok, és meg is szokott térülni a fáradozásuk. Még a BMV Xn-je is szerencsés, holott nem is fantázianév.

    "Aki tárgyakat készít sorozatban"

    Meglátásom szerint az állandó minőség napjainkban már kiforrott dolog a sorozatgyártásban. Kész algoritmusok állnak hadrendben a minőség tartására. Épp ez okozza azt a jelenséget, hogy elég gyakran nagy sorozatú hibás széria kerül a piacra. Mert a hiba is szigorúan és pontosan másolódik. Nem ökölszabály, de általában igaz, hogy egy sokalkatrészes, sokműveletes gyártási folyamatú dolognak a gyártás része megy a leggördülékenyebben. A gyártáselőkészítés és az utána következő finomhangolások, ütemezések a drágák, miután beindult a termelés, már könnyű és egyszerű a dolog, mitöbb rendszerint egyre olcsóbb is. Egy ilyen gérvágónak már régen megvan a végleges típusjelölése, mire elkezdődik a gyártáselőkészítés. A marketingesek szerepe ilyenkor még mindössze annyi, hogy becsüljék a várható keresletet, a várható konkurenciát, és ajánlást tegyenek az árképzésre.

    Viszont egy másik dolog kemény tény marad minden ebbéli okoskodásunk ellenére:
    Egy jól sikerült konstrukció fogyását, életciklusát aligha befolyásolja számottevően a típusjelölés. Neked is mindegy, hogy hottentottául, vagy a tündérek nyelvén kell nevezned egy jól sikerült eszközödet, a használati érték és az ár-érték arány fog elsőbbséget élvezni akár már vásárlás előtt is. Bár igaz, az ember szívesebben szólít egy jól sikerült dolgot dallamos néven, mint héber hadarással.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz Soká #7434 üzenetére

    "Holz-her, ma Festool néven kapni."

    Ez számomra érdekes információ. Tudniillik, amikor keztem ezt a vállalkozást, én árgus szemekkel kerestem mondenhol a Holz-her-t, de nem találtam. Emlékezetemben maradt, hogy amit eddig kívülállóként láttam Holz-her néven, azok egyféle remekművek voltak. Találtam Holz-man-t. Az ugyan nem túlzottan nyerte el a szimpátiámat, kicsit kínais fílinget adott alaposabb mustra után. Aztán átrágtam magam a Festool gépeken is. Azok valóban éppen annyira imponáltak, mint a Holz-her, de sajnálatomra gyalugépet, szalagfűrészt ők sem kínálnak.
    Ezek szerint a Holz-her-t (legalábbis kínálatának egy számomra kedves szeletét) már betemette a lószar. Kár érte.
    (Ebben én inkább erőpolitikát, mint üzleti fogást sejtek, de ki tudja?)

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    [link]szalagfűrész :D

    A bosch gyárt itthon kapható marógépet aminek a (burkolt)motor része kikapható és áttehető egy másik befogó szerkezetbe.Teljesítménye is van, nézegettem, de sajna nem sokkal könnyebb a nagy makitámnál, pedig jó lett volna egy könnyű, variálható, mindentudó maró külső munkára.
    (Amúgy be lehet rögzíteni bármilyen gépet sztem)

    Akinek kell usából új 110v-os kézigép,gérvágó ,stb itthoni árnál olcsóbban (szóljon,nekem priviben v e-mailban) van 220/110V áramátalakító hozzá, és egy gépet megvéve átalakítóval együtt már olcsóbb mint itthon venni gépet.A 2. gép pedig már nem kér egy újabb átalakítót. :)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz Márton111 #7437 üzenetére

    A gépek megjelölésének látszólagos logikátlansága szerintem szépen megmutatja hogy külsőleg látszólag hasonlítunk de a gondolkodásunk, agyszerkezetünk logikánk, bizony nagyon különbözik nekünk embereknek, hányszor előfordul hogy mondunk egy többféleképen értelmezhető mondatot, és természetesen senki sem ugyanarra gondol,ebből aztán félreértések lesznek.

  • thyeby

    őstag

    válasz Márton111 #7437 üzenetére

    Hű, ez a szalagfűrész! (Az ölembe csepegett a nyálam.)

    Köszönöm a felajánlásodat, majd rákérdezek a tesómra, hogy áramátalakítóval érdekli-e még az a masina.
    Véletlenül nem tudod, konkrétan melyik bosch az?

    [ Szerkesztve ]

    Több fa van, mint asztalos!

  • Márton111

    aktív tag

    válasz thyeby #7439 üzenetére

    Bosch [link]2funkciós átalakítható maró (2db marógép áráért) :)

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz kalman7 #7415 üzenetére

    Ha lesz egy pici időm lefotózom Kálmán, most meghalni sincs idő.

    [ Szerkesztve ]

  • runner 125

    nagyúr

    Hi,

    Ma befejeztem a "TV-konzolt", még egy alapos takarítás kell neki. :)

    01
    02

    "Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

  • bbchris

    senior tag

    válasz Márton111 #7442 üzenetére

    Hmmm , széles jól kihajtogatott szalagot használjunk . Erre mit látunk ? Van kb 25mm széles szalag és ezzel vágja a rönköt :W ráadásul valami fémipari szalag lehet edzett- nagy foggal ahogy látom és mivel a fémipari szalag az vastag így mászik el annyira a fában . Bár van faipari szalagban is edzett de az nem hinném hogy így viszi a rönköt hosszában . Bár voltak asztalosok akik kifejezetten ilyen fémipari szalagokkal vágtak . Azért igazán feltehettek volna a film kedvéért egy 40mm széles szalagot . :F Tudom , ez már szakmai ártalom nálam beleszólni ha valami nem úgy van ahogy írják :B

    [ Szerkesztve ]

  • Márton111

    aktív tag

    válasz bbchris #7445 üzenetére

    Hallani is a rönkvágás kezdetén nagyon bezörög fűrész ,úgy mint akinek nincs ínyére a dolog, nem éles a lap .Meg is van vágva a video és már le van vágva a rönk szelet a folytatásnál :)
    De a rönkvágó alkalmatosság tetszik.

  • shaft72

    tag

    Sziasztok!

    Elfelejtettem a pánthelymarást kérni az ajtófrontra... szerintetek megéri otthon tökölni vele, vagy inkább menjek vissza a műhelybe?
    Van marókészletem, csak a méreteket nem tudom, milyen messzire legyen a kör a szélétől, stb...

  • Sanyabá

    senior tag

    válasz shaft72 #7447 üzenetére

    Attól függ hogy hány pánthelyről,és hogy mibe kell (kemény vagy puha fába,vagy Mdf-be? Ha több darabról van szó ,vidd vissza ,mert pontosabban kitudják fúrni műhelyben mint Te otthon. Arról nem is beszélve, ha még nem csináltál ilyet ,nem éri meg kísérletezni mert többe kerül a leves mint a hús.

    A tanulás gyökere keserű,de a gyümölcse édes.

  • thyeby

    őstag

    válasz bbchris #7445 üzenetére

    "Azért igazán feltehettek volna a film kedvéért egy 40mm széles szalagot . :F"

    Úgy vélem, hogy erre a kerékre fel se lehetne 40-es szalagot tenni, de megnézem újra a szalagfeszítő skálát a filmen.
    Nyáron kevés híja volt, hogy megrendeltem ezt a gépet. Tulajdonképpen az volt a fő ok, hogy elálltam a vételtől, hogy nem volt Sopronban kipróbálható, a demo filmen, amin stafnit szeltek, egyszerűen kivágták azt a részt, hogy milyen sebességgel halad egy 20-25 cm vastag anyag vágása.
    Így lett aztán (segedelmeddel, amit utólag is köszönök) egy freud hosszvágó korongom. Ez elég sebes számomra (egyenlőre). Jövőre biztosan ismét emelkedik a tét. Ha így lesz, akkor ősszel megkockáztatok egy vékony (2,7mm) hasítófűrészlapot is a feudtól. Ha jól emlékszem, azt titánnal erősítették.

    Ezen a filmen legalább látható a vágás sebessége, menete - ha nem is szakszerű a dolog. Elmentem én jó 100 km-t, hogy kipróbáljak egy nagyobb (valójában még mindig igen kicsike) metebó példányt, hátha megfelel ideig-óráig. Nos, az a Hammer-filmen látott vágássebességnek kb az egy tizedét volt képes produkálni úgy, hogy csupán 75 mm széles bükköt akartam élére kettészelni. Kb 1 cm próbavágás után visszahúztam a fát (annyi idő alatt olyan előtolással már 10-15 cm mélyen kellett volna járnia a fában a fűrésszalagnak), kikapcsoltam a gépet, és eldöntöttem: Ilyen gépem sohasem lesz.
    Aztán fókuszálva a figyelmemet arra, amit akkoriban javasoltál nekem (hogy 600-as kerék alá ne adjam), figyelni kezdtem ezt a kategóriát munka közben. És igazad volt. A kiskőrösi 800-as (legalább 30 éves példány) gyakorlatilag olyan gyorsan harapta a 40mm vastag bükköt, ahogy toltam neki. Hát ez kell nekem. Csak egy baj van: Az olyan magos, mint az Eiffel tower - lehet, hogy be sem férne a műhelybe. De ha mégis, hát azt biztosan el kell felejteni, hogy majd kihúzom, ha szükség van rá, visszatolom, ha pihenhet.

    Több fa van, mint asztalos!

  • thyeby

    őstag

    válasz shaft72 #7447 üzenetére

    Én is azt mondom, hogy ha sok pánt kell, vidd vissza. Egyébként meg tudod magad is csinálni. 35mm-es forstnerfúróval kell fúrnod (általában szinel a fúró vastagságával a furatmélység, de ezt le kell ellenőrizned (visszaméred a kivetőpántot.)) a furat széle 5mmre legyen az ajtó élétől. Nem nagyon lehet elrontani, esetleg akkor, ha szőke nő vagy.
    Már most megsúgom, hogy ha nem állványos fúróval dolgozol, hanem kézi fúrógéppel, akkor be kell dobnod minden újabb furat előtt vagy két zsírosdeszkát az arcodba - magyarul meg fogsz izzadni. Egy 35mm-es furat nem annyi, mint egy előfúrás a reissercsavarnak. :N

    Több fa van, mint asztalos!

Új hozzászólás Aktív témák