Hirdetés
- Milyen monitort vegyek?
- Azonnali fotós kérdések órája
- Házimozi belépő szinten
- Autós kamerák
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- SSD kibeszélő
- Apple notebookok
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
fogtunder
nagyúr
alapvetően jó állapotban van, egy felületkezelés kellene neki leginkább, mert az már nagyon nem az igazi. viszont a design nem illik a többi bútorhoz, de maga a szerkezet teljesen rendben van, ezért is akarok megtartani belőle, amit lehet. a cél az, hogy egy full egyszerű, sík frontos szekrény legyen a vége. a gombok biztos, hogy kukák, a frontot, ha lenne vastagoló gyalum, egyszerűen csak síkba gyalulnám és használnám újra. ez az éllécezés is járható út lenne, de csak kézi maróm van, az se a legjobb, a nyolc fiókból biztos, hogy elkúrnék legalább kettőt, inkább vágok táblásított anyagból új frontot, ezekből meg ami marad, az jó lesz későbbi projektekhez.
az indulatok elkerülése végett azt le se mertem írni, hogy ez is kék-szürkére lesz festve, mert gyerekszobában van magamnak én se így csinálnám, de az asszony már ki akarja dobni és IKEAs szarokat venni a helyére.
I hate morning people. And mornings. And People.
-
epmd
tag
válasz Kiscsőke #57302 üzenetére
Fene se tudja. Vettem itthonra egy ilyet [link] 10-ért ha ritkán be kell tekerni egy két csavart,hogy ne a műhelyből keljen hazavinni a jókat,mert vagy lusta vagyok visszavinni vagy elfelejtem.Ebben legalább lehet cserélni az aksit ha lemerül,mondjuk csak egy aksim van hozzá.
[ Szerkesztve ]
-
st6969
őstag
Sziasztok!
Szomszédomnak ki kellett vágnia egy diófát. A törzse, amit mutatott kb. 35-40cm átmérőjű, egészséges(nek tűnik), ~2m hosszú. Arról beszélgettünk, hogy mit lenne érdemes csinálni belőle? Van egy fatelep nem messze, ahol vállalnak rönk vágást (gatterolás?), nem tudom, milyen áron. Szerintem 5cm-es vastagságból kiadna úgy 5-6db átlag 25x200cm-es pallót.
Felmerült, hogy lehetne mondjuk egy kerti asztal (akár úgy is, hogy a szélei nem lennének egyenesre vágva). Szokás kültérre ilyet dióból csinálni?
Meg van egy hasonló paraméterekkel rendelkező akác törzs is. Azt meg karikákra szabatni (valami lábat kitalálni rá), és tűzhely köré ülő alkalmatosság? Kezdőknek érdemes ilyenbe fogni? -
goofy85
kezdő
válasz fogtunder #54739 üzenetére
Szia!
A gyerekházhoz lenne esetleg publikus terved? Van pár kezdő projekt a fejemben, pl kerítés és kiskapu a pincelejáróhoz, hogy ne pottyanjon le a gyerek, homokozó (talán ez a legegyszerűbb) és egy kis ház is jó lenne játszani az udvaron.
Mivel eddig panelban laktam és most a vett házhoz tartozik egy 25m2 műhely (ásónak, miegymásnak van külön hely) lenne időm elkezdeni gyakorlatban is foglalkozni a hobbi asztalossággal. Gérvágó és asztali körfűrészre lenne összesen kb 200-250e keretem, tudnátok javasolni egy nyerő kombót? Bosch tetszene, de ahogy visszaolvastam itt ez az ársáv felejtős benne...
-
fogtunder
nagyúr
válasz goofy85 #57307 üzenetére
sajnos nincs, sose készítettem tervet, nagyjából megvoltak a méretek papíron, aztán elkezdtem összerakni, nem gondoltam túl a dolgot.
asztali fűrészről pont volt szó a napokban, olvass vissza, én a kis Dewalttal alapvetően elégedett vagyok. mióta az megvan, a gérvágót tényleg csak szálas anyag daraboláshoz veszem elő, igazából egy Makita M2300 az esetek 99%-ában elég is lenne, a maradékért meg kérdéses, hogy érdemes-e sokkal többet fizetni, vagy inkább megoldom mással. a kis hordozható fűrészek köré amúgy is érdemes asztalt építeni, az is pénz, meg kellene bele pár normális fűrészlap, az is költség.
-
generatoros
tag
válasz st6969 #57306 üzenetére
A dió bútor nem igazán kültérre való. A dió rönköt minél előbb gatteroltasd fel és ha rám hallgatsz 6 cm vastagra. ha lesz 4db használható szélességű anyagod az sok mindenre nem elég, de úgyis száradnia kell és majd gyűjtesz még hozzá. a lényeg hogy kéreg nélkül és ne rönkben tárold.
-
st6969
őstag
válasz generatoros #57309 üzenetére
Értem, köszönöm. Akkor lehet, hogy tüzelő lesz belőle, ha kültérre nem alkalmas, mert beltérre most nem kell bútor. És mi a helyzet a tölggyel? (az előző hsz-ben akácot írtam, de hibásan). Van egy tölgy rönk is, az kb. 35cm x 150cm. Ezt ülőlapnak felvágnánk, kültérre alkalmas lehet?
-
generatoros
tag
válasz st6969 #57310 üzenetére
A tölgy alkalmas lehet kültérre,de a bütüre ülni nem tudom szerencsés-e, persze ez már ízlés kérdése is. A diót kár eltüzelni pár év múlva esetleg gondolsz egyet és akkor van száraz anyagod. ha tudod tárolni és szép egészséges fáról van szó , akkor ne legyen a tűz martaléka.
-
-
st6969
őstag
Rendben, köszönöm mindenkinek, akkor szerintem az eladást fogom javasolni (a szomszédomé az anyag).
-
N.GÁBOR
aktív tag
válasz pweisz #57196 üzenetére
Köszönöm a tippeket mindenkinek!
A tung olaj felé hajlottam, de jó pont, hogy a szag miatt nem lehet azonnal használni. Bár gondolom 1 hét szellőzés talán elég.Mivel az ágy nincs nagy koszolódásnak kitéve lehet egy természetes viasz is elég. Mit gondoltok?
May the force be with you!
-
hzsolee
őstag
válasz generatoros #57311 üzenetére
...de a bütüre ülni nem tudom szerencsés-e...
Ez valami asztalos babona? Nem mintha tudnám mi az a bütü...A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
pacman_123
tag
válasz hzsolee #57316 üzenetére
"Ez valami asztalos babona?"
"Fizikus" babona
Ha egy "bütüre" szelt rönköt-karikát megpróbálsz összehasonlítani egy nem bütüre "szelt" (táblásított) ülőlappal - mindjárt megtudod a különbséget. Előbbihez nem kell "fándámmnak" lenned, hogy eltörd, a másik verzió sokkal tartósabb. De biztosan jobban ellenáll a törésnek.
Vágj le egy 1 cm vastag karikát egy 20 centi átmérőjű fából. Jó eséllyel szabadkézzel eltöröd. Ugyanebből a fából ugyanúgy 1 centi vastagon, egy 20 centis ülőlapot gyártva, száliránnyal párhuzamosan gyártva az ülést - nem hinném hogy sikerül eltörnöd (hacsak nem balsafából csinálod).
Sztem Generátoros erre gondolt. A bütüs (karikás) ülőlapok ráadásul sokkal könnyebben repedeznek meg sugárirányban - ami szintén az ülőlap töréséhez vezethet. Már ha az a karika nem nagy vastagságú (repedezni az is fog, csak eltörni nehezebb). Más az amikor egy rönkön ülsz évtizedekig - de az mondjuk nem is 1-2-5 cm vastag.
"Nem mintha tudnám mi az a bütü."
Ja, a bütü. Tessék szálirányra merőleges metszete a fának.
Ezt pl pár éve a kolléganőmnek vágtam, tán meggy(?)fából, abból kreatívkodott. Ezek is bütüs karikák. Na, ezt elég könnyű eltörni, ilyen vastagságban. Majdnem mint egy ropit.
Hobbista fanyűvő - https://tinyurl.com/AndrasPazar - https://www.youtube.com/@AndrasPazar
-
hzsolee
őstag
válasz pacman_123 #57318 üzenetére
Ja, így már érthető. Valóban bütüre ülni nem szerencsés...
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
Kiscsőke
aktív tag
Akinek nincs és most kell szerintem megveheti, ha van helyette már cserélhető akksis akkor egyértelműen nem kell erre lecserélni, csak arra lennék kíváncsi, hogy az a tokmány mennyire stabil, nem néztem meg tegnap a Lidl-ben mert sietnem kellett.
Nekem otthon van minden szerszámom, csak 10 lépés a garázsba, úgyhogy nem kell külön gép, a műhely meg úgy néz ki az idén elkezd készülni. Végre kiszabadulok a garázsból.
Szerintem az a 3Ah-ás akksi kibír egy szekrény összerakást, és még a nyomaték is elég. Tipikus "panelbe" elég megoldás.A remény hal meg utoljára! (meg a patkányok)
-
fogtunder
nagyúr
válasz Kiscsőke #57320 üzenetére
tegnap voltam LIDL-ben, volt egy, amit már kibontott valaki, hát nem estem hasra tőle. a fordulatszám állító már le volt törve róla, a tokmány nem rossz, de nem is egy nagy szám. 10K-ért csavarozni akár jó is lehet, de en nagyon nem erőltetném.
-
mdk01
addikt
Lidl-ről jut eszembe. Az egyik performanca(fekete) behajtó fordulatszám elektronikája tönkrement, mert magától változtatta a fordulaszámot. FElhívtam a szervízt rögzítettek minden adatot és mondták, hogy keresni fog a DHL az új gép kiszállításával kapcsolatban.
1 hét után meg is jött a gép Németországból, de nem csak a gép, hanem kompletten aksival együtt. Szóval ismét egy plusz pont nekik. -
st6969
őstag
Nem ide tartozik, ezért nagyon off, de ehhez képest az Aldi garancia ügyintézése igen sovány. Egy tartozék hibásodott meg. Bejelentettem, ment a hebegés habogás, hogy inkább vigyem be az egészet egy boltba, és visszafizetik az árát. De mondom, nekem nem az ára kellene, hanem az eszköz, sőt, elég csak a tartozék...nagy nehezen átkértek valahonnan egyet, de csak kompletten. Szóltak, ha megérkezett, és nekem kellett bemennem a boltba, visszavinni becsomagolva a rosszat, és cseréltetni. A dolgozóknak fogalma sem volt semmiről (honnan is lett volna), előkerítették a boltvezetőt, aki kiderítette, hogy most mi is van. Nincs messze, nem nagy gond, de azért itt nincs futár, meg a hibásat megtartom, stb...
-
mdk01
addikt
válasz st6969 #57324 üzenetére
Belegondolva teljesen érthető a Lidl hozzáállása. Ezt a gépet 22e-ért vettük és mivel akciós volt ezért gyanítom "csak" , 100% haszonkulcs volt a gépen.
Biztos vagyok benne, hogy ha elkezdik szervizelgetni, meg postázgatni, ennek a gépnek a javítása legalább 20e-be kerülne nekik. Inkább küld egy újat és elfelejtik. -
York
tag
válasz st6969 #57324 üzenetére
En eddig ketszer garanciaztattam az Aldiban. Eloszor (2-3 eve) a kek WZ csavarbehajtomat, utott a tokmanya. Megkertek, hogy vigyem be az uzletbe, leadtam. Postan kuldtek egy ujat, annak is utott a tokmanya, jobban mint amit leadtam garba, jeleztem telefonon. 2 het mulva kuldtek egy masikat. Az mar jobb volt, de nem volt az igazi. Eladtam mindegyiket es vettem egy piros WZ-t. Legutobb meg a vesogep markolatanabol szakadt ki a fem amivel rogzited kulonbozo poziciokba a gepet. Leadtam es par het mulva jott az uj. (Nekem nem gond bevinni az uzletbe, mert itt van helybe.) Mindig segitokeszek voltak, nem volt semmi kellemetlen erzesem. PS cuccobol keves van amit sokat hasznalok, igy azok meg jok. Meg valahogy a WZ cuccok jobban bejottek.
-
Grizzlu
tag
Megvettem ezt a DeWaltot. Kiváló gép, köszi a tippet. Csak ajánlani tudom, mindent tud, amit ígér.
MSI MAG Z590 Tomahawk WIFI, i5-11400F, Intel ARC380, 2x8 GB DDR4 Kingston HyperX Fury 3000 Mhz, BeQuiet PurePower 12M 650W
-
hzsolee
őstag
B2 a vége. Nekem is ilyen van, ilyet nem tapasztaltam még. Mondjuk te jóval többet használod...
Szerk: a kollega megelőzött
[ Szerkesztve ]
A feleségem szerint 2 hibám van. Az egyik, hogy nem figyelek rá, a másikra nem emlékszem... ( . )( . ) Nagyon difficult az élet... meg schwer..."
-
mdk01
addikt
JóGéza és hzsolee
Utánajártam köszi, a B2-t küldték most, de nem gond, mert végülis az is lett beteg.
Nem nagyon tervezünk 4 fok alatt dolgozni amúgy sem, ha meg igen arra ott vannak a makita-k, meg a bosch-ok.[ Szerkesztve ]
-
mdk01
addikt
Ha már szóba került nem botlott bele valaki ezeknek a gépeknek a fordulatszabályzós javításába a youtube-on, vagy a neten valahol?
Mintha már találkoztam volna ezzel a problémával a neten olvasva, tehát nem hiszem, hogy egyedi probléma és van műszerész ismerősöm, hátha meg lehetne javítani azt amelyik betegeskedik, mert alapjában 1-2 éves gép.
KÖszi -
TheProb
veterán
Sziasztok!
Vettem IKEA-ban egy Gerton asztallapot. Szeretnék neki dió árnyalatot (KARLBY-hez hasonlót szeretnék) adni, milyen pácot tudtok ajánlani? Illetve régebben keményviaszt ajánlott egyik kolléga a kezelésére. Mindenképp megéri ezzel kezelni, mert nem a legolcsóbb cucc, ahogy nézem? Író-/számítógépasztal lesz belőle.
+1: Pácoláshoz a 80-300as csiszolás szerintetek elég?
Köszi előre is!
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
mdk01
addikt
válasz TheProb #57338 üzenetére
A bükköt nem jó pácolni sosem lesz olyan szép, mint egy dió, vagy cseresznye. Forog a szála és hol jobban szívja a pácot, hol kevésbé. Oldószeres páccal is úgy lehet viszonylag normális minőséget elérni, ha többször van vékonyan fújva. Vizes páccal biztos nem próbálkoznék, de neked lehet megfelelő lesz a végeredmény, az asztal alján próbálkozhatsz.
Ha nézel pác szín akkor úgy válaszd ki a megfelelőt ha a minta is bükkre van felvíve, mert a bükk és a dió alap színe más, ezért ugyanaz a pác a két különböző fafajon más színt fog mutatni.
Íróasztalnak kemény lakkot használnék, mert eléggé igénybe vett felület.
Csiszolással én elmennék P220-ig legalább.[ Szerkesztve ]
-
TheProb
veterán
Találtam közben egy egész korrektnek tűnő videót. [link]
Ő pl. 220-assal csiszolja csak. Pácot használ + PU lakkot.Amúgy mi lehet a racionalitása, hogy barkácsáruházakban (OBI, praktiker) kb csak (vékony)lazúr van, pác nuku?
Illetve a lakkoknál kvázi kivétel nélkül csak selyem- és magasfényű van, nekem meg pont inkább mattabb lenne a preferált.[ Szerkesztve ]
"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d
-
MCGaiwer
addikt
válasz TheProb #57340 üzenetére
pácot "általánosságban" használtam (angolul "stain"), olajos pác nincs. Én Rubio olajat használok dióra, bükkön még nem próbáltam.
Itt van két színtesztes video (igaz tölgyön): [link] és [link]
Ha tetszik valamelyik, akkor egy 100ml-es adag neked bőven elég akár több rétegre is, bár még úgy sem olcsóén max 180ig szoktam csiszolni vizezéssel. Ha nagyon felcsiszolod nehezebben szívja az olajat a fa.
[ Szerkesztve ]
Amazon.co.uk, £50 értékű Gift Card cserélhető/eladó
-
TheProb
veterán
-
mdk01
addikt
válasz TheProb #57343 üzenetére
Ezen a videón is látszik, hogy nehéz szépen pácolni a bükkfát, főleg ahogy ő csinálja.
Túl sok pácot használt, jól meg is szívta magát a bükk, meg a 80%-át letörölte.
Továbbá árdemes az asztal hátuljával kezdeni, hogy ha meg van fordítva akkor ne a látszó, már frissen pácolt felület legyen a léceken.
Ha vizes pác és vizes lakk van használva akkor feloldhatja a vizes lakk a pácot és ha megfolyik csúnya, de még esélyes, hogy ha az asztal lapja van kenve ott is feloldva a pácot, még foltosabb lesz az egész....nem tudom, mert nem sokszor hazsnáltam vizes pácra, vizes lakkot, de esélyes ilyen, főleg ha kicsit dörzsölve is van a felület lakkozáskor.
A videó elején is lehet látni, de a felületkezelést befejezve pedig egyértelműen a gyárban hazsnált kontakt csiszoló nyomai.....a szálirányra merőleges egyenes sötétebb barna csíkok. Ezt úgy lehet eltűntetni, hogy száliránnyal megegyezően szalagcsiszolóval ki kell csiszolni. Ehhez P120-as papírral kell indulni és telibe csiszolni az egész lapot rendesen. Ha ez megvan akkor utána excenterrel/szalagcsiszolóval P150-P180 és a végén excenter P220.
Az első réteg lakkot csak annyira szabad megcsiszolni, hogy ne legyen szőrös a felület, met ilyenkor még könnyen kicsiszolható a lakk és megkopik a pác. A második réteg lakkot már lehet rendesen addig, míg nem mattul be az egész felület egyenletesen. A 3. végső réteget akár kicsit meg is lehet hígítani, hogy kicsit jobban terüljön.MOstanába divat a lazúrt felül lakkozni, fészen is megy ez az őrület, mindenki keni ész nélkül. Már parkettára is kenték csónak lakk alá....nem is értem.
Nem vagyok festő szaki, de a lazúrt nem nagyon szokás felül lakkozni és leginkább kültérre hazsnálatos, mert oda vannak kitalálva a tulajdonságai. Persze ettől független mehet beltérre mondjuk egy vastag lazúr, de tudni kell, hogy hova. -
epmd
tag
Ezeket olvastam én is.Sajnos ezek az önjelölt asztaloskodók próbálkozók még mindig jelen vannak. Akik már úgy érzik hogy szintet léphetnek a pozdorjacsavarozás után és elkezdenek fával is mókolni,ők kennek mindent mindenre amit a sufniban találnak,hogy "okosba" megoldják.Ha meg van valami gebasz akkor vakarják a fejüket,és nem értik hogy a szakemberek miért nézik őket hülyének.
[ Szerkesztve ]
-
fogtunder
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest