Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • rednifegnar

    senior tag

    válasz DrojDtroll #1828 üzenetére

    film, fokuszfoto, syrex.
    tank ap/kaiser ujonan, syrex, soos. hasznaltan a szokasos; vatera, jofogas, fb, v borzen esetleg ismeos (vagy fater/nagyfater sufniban levo szerkoja).
    hivo + fixir; syrex,fokuszfoto.

    ujonan az ap tank draga (persze mihez kepest, 6-7e), cserebe jol hasznalhato es sokaig ki fog szolgalni. amit erdemes figyelembe venni, hogy egy jo tank az nagyon megkonnyiti az eletet. ellenben pl egy femoroso hamar elveszi az ember kedvit.
    amiket meg erdemes lehet beszerezni, pl egy vizallo homerot, nyilvan minel pontosabb annal jobb, de akar egy akvarium homero is jo, vagy ha van otthon elektronikus aminek az erzekeloje vizbe meritheto.
    vegyszer mereshez, muanyag fecskendo (gyogyszertarban 10ft-os nagysagrend, erdemes tobb fele meretet venni). ha kenyelmesebben akarod akkor vegyel merohengert, pl fel lityist, muanyagbol ez se nagy tetel.

    hivofolyadekbol elontoset erdemes venni (pl az r09,xtol,stb), ez azt jelenti hogy bekeversz annyit amennyi a film hivasahoz kell es utan kiontod a lefolyoba.
    a fixir az tobbszor felhasznalhato, eleg egyszeruen lehet ellenorizni mennyi ideig jo.

    higitas elsore bonyinak tunik de nem az. altalaban azt szoktak leirni hogy milyen aranyban kell vizzel higitani.
    pl ha r09-et 1:40-re, akkor ez azt jelenti hogy 1 resz hivo es 39 resz viz. mivel a rodinal folyadek ezert ezt merlegen is ki lehet merni, de fecskendovel is konnyu.
    megnezed mi van a tankra irva, hany ccm kell egy tekercs kisfilm (135-os) hivasahoz. ezt elosztod 40-el es meg is kapod mennyi folyadek kell. ha nincs rairva akkor beteszel egy orsot ontesz ra annyi vizet amennyi boven ellepi, azt atontod merohengerbe, vagy merlegen lemered.

    vannak por alaku hivok (pl xtol). ezekre pontosan ra van irva, hogy kell bekeverni. ebbol lesz a stock, amit eltarthatsz hosszabb ideig, majd hivas elott kiveszel belole es fehigitod.
    altalaban 2 reszbol allnak, egyiket feloldod a viz feleben, aztan hozzaontod a masikat majd (ez fontos) kiegeszited vizzel az eloirt mennyisegre. azaz ha pl 4L hivokoncentratumot keszitesz akkor 2L-ben feloldod a porokat egymas utan, majd ha feloldodott akkor kiegeszited 4L-re. ezt azert kell igy csinalni mert ha 4L+porokat kavarnad akkor a vegso terfogat joval tobb lesz mint 4L. (fixirt is igy kell feloldani)

    minden hivot lehet tobb fele higitasban hasznalni, de erdemes az eloirast kovetni, pl r09-nel altalaban 1:25-tol 1:40-ig adjak meg. xtolnal stock-tol - 1:4 ig (stock = tomeny higitatlan).

    hivas folyamata, lavorba vizet engedsz, beallitod 20 fokra. ha ez megvan, akkor beleallitod a hivofolyadekod (pl pet palackban bekeverve es kimerve a kivan mennyiseget). ha nagyjabol atvette a homersekletet, akkor beontod a tankba, jol felrazod fejreforditgatva kb 5-10mp-ig. majd beallitod a lavorba es varsz. 30mp-enkent kiveszed, fejreallitod ketszer haromszor es visszateszed. az eloirt ido letelte utan (ami kb 7-8-9 perc) kiontod, majd ontesz bele hideg csapvizet, felforditod parszor, kiontod, majd ontod bele a fixirt. ez is kb 20 fokos legyen. 5 perc utan fixirt visszaontod az uvegjebe. ezutan mar leveheted a tank fedelet, es 10 percig hagyod, hogy hideg viz csurogjon ra a csapbol. azaz kimosod a vegyszermaradvanyokat. az viz hideg legyen.
    ha kesz kiszeded a tankbol, ovatosan, nehogy seruljon az emulzio. az ap tank spiralja szetnyithato.
    a filmet iratcsipeszekkel a ket vegen fellogatod, valami pormentes helyre (pl furdoszoba, zuhanyfulke). varsz min. fel napot teljes szaradasig es hogy a zselatin kikemenyedjen.

    amit lehet ezen az egyszeru eljarason tupirozni:
    veszel ioncserelt vizet benzinkuton, 4-5L par szaz ft. ebbol csinalod a hivot.
    aztan hivas vegen mikor fellogatod pl zuhanytalca/kad folott akkor egy pohar ioncserelt vizet raontesz ugy hogy a film mindket oldalan csurogjon. igy nem lesz vizfoltos.
    erdemes venni cseptelenito folyadekot, ebbol par cseppet beleteszel a legutolso mosovizbe, igy szepen lefut a filmrol a viz (cseptelenito nem olcso de nagyon sokaig eleg).
    lehet hasznalni a hivas es fixalas kozott stop furdot. ez leallitja a hivo mukodeset es kimeli a fixirt.

    ha nincs valamihez hivasidod/higitasod akkor itt megnezheted:
    https://digitaltruth.com/devchart.php

    elso korben ne akarj pusholni, meg keresztbe hivni, meg standhivast meg hasonlo izeket. hasznald a gyartoi elorasokat, nevleges iso-n fotozz, eloirt higitasokkal es idokkel hivj. ha lehet haziszereket ne hasznalj (tudom nagy divat sampon, ecet meg kavezacc, fillerbaxas a kobon), maradj inkabb az eloirtaknal, trukkozni raersz kesobb.

    amugy ha meglesz a lehivott nega akkor mi lesz utana?

    A camera does not make art, the artist makes art.

Új hozzászólás Aktív témák