- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákka Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- Híres régészprofesszor segíti a GeForce-ok eladását
- Házimozi belépő szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- OLED TV topic
- Milyen házat vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 8xxx "Coffee Lake" és i5 / i7 / i9 9xxx “Coffee Lake Refresh” (LGA1151)
- Hobby elektronika
- TCL LCD és LED TV-k
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- SD memóriakártyák (SD, SDHC, SDXC, micro SD)
-
PROHARDVER!
A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!
Új hozzászólás Aktív témák
-
veterán
"Én úgy tudom, hogy ez csak AMD-n probléma"
Hááát az könnyen lehet, otthon is AMD van (5600G), meg ismerős notijában is. Majd megkeresem ezt a beállítást, de default ennek nem így kéne működnie. Csak azért nézem el, mert piros az a szemüveg.
Amúgy nem is érdekelt volna most ismerős gépénél, ha valami 2023-as whql-t rakott volna fel, de valahogy mindig egy 2020-asat sikerült telepítenie magától. Proci 2021. januárban jelent meg. (tudom tudom, Lucienne a 5500U , szóval szegről végről 2020-as proci, ne reklamáljak )[ Szerkesztve ]
solfilo
-
veterán
válasz solfilo #61901 üzenetére
5600H-s laptopon külön letöltött Windows frissítés rejtő progival kellett eldugnom a régi AMD drivert, hogy ne tegye fel minden nap a kézzel letöltött (és frissebb) helyére, szóval a harcot én nyertem meg
[ Szerkesztve ]
Holnap országszerte 10 fok várható. Ebből 2 Budapesten, 1 Győrött, 2 Miskolcon...
-
PuMbA
titán
Hát nem értem a működését. Mintha véletlenszerű lenne. Most visszaraktam az NVIDIA kártyám a gépbe, erre már arra is rakta fel. Amikor az előző AMD-t cseréltem NVIDIA-ra, akkor ott meg nem csinált semmit, míg fel nem raktam a VGA drivert, maradt a Window Basic Graphics Adapter vagy valami hasonló neve az Eszközkezelőben. Na mindegy, ez a Windows hülyeség letudva megint egy jó időre.
[ Szerkesztve ]
-
PROHARDVER!
Fejezzétek be az offolást!
-
S_x96x_S
addikt
Lehet, hogy a "Starfield" - lesz az első "FSR 3" támogatott játék?
( mert ha nem, akkor az nem igazán jó hír az FSR 3 -ban reménykedőknek, mert azt jelenti, hogy még nem production ready ... és kell még neki legalább fél-év ..)
Amúgy én 85% - ot tennék az FSR 3 támogatásra.(2023-05-24 )
"""
Regarding the performance enhancements that FSR 3 is set to bring, they alluded to its capabilities when AMD initially introduced this new iteration last November. In a demonstration utilising Unreal Engine 5, a Radeon RX 7000 achieved 60 FPS with FSR 2, while the frame rate exceeded 110 FPS with FSR 3.
The upcoming generation of FidelityFX Super Resolution is set to incorporate a feature named Fluid Motion Frames. Although specific operational details remain thin, it can be inferred that this function will be akin to NVIDIA DLSS 3's "Optical Flow Accelerators" and "Motion Vectors," which are crucial for creating the so-called "nonexistent frame" in games where NVIDIA's feature is enabled. In addition, AMD has announced the impending HYPR-RX technology, purporting to offer enhanced frame rates and reduced latency, drawing parallels with NVIDIA Reflex with DLSS 3. This feature is yet to be launched. It's also worth mentioning that game development studios, Epic Games and Ubisoft, have expressed intentions to incorporate AMD's FSR 3 in their graphic engines, Unreal Engine 5 and Snow Drop 2.0, respectively.
""" ( via Guru3D - 2023-05-24 )[ Szerkesztve ]
Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
(... és mert open-source ... )
"Ray Tracing now possible on Polaris, Vega and RDNA1 on Linux"
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/14yhy2a/ray_tracing_now_possible_on_polaris_vega_and/"""
...
Emulating Ray Tracing is now possible on GCN4, GCN5 and RDNA1 with Mesa 23.2-git (and 23.2 final when it's released).
....
Here's my results:
5700 XT, R5 3600, 32 GB, Fedora 38, Kernel 6.3, Mesa 23.2-dev, Proton-GE 8.6 or Wine-GE 8.6
- Quake 2 RTX: maxed settings, 1080p, Path Tracing, 50% rez scale (540p): 60 fps locked
- Hellblade: 1080p, max settings, FSR2 Ultra Performance (360p), RT High: 30 fps locked
- Miles Morales: 1080p, raster options maxed, RT reflections enabled (minim RT enabled), FSR2 Balanced: mostly 60 fps locked
- ....TLDR;
Depending on resolution, FSR2 preset, sharpening added, available VRAM and a tolerance for 30-40 fps, emulated RT is quite playable on 5700 XT. Probably just as usable, if not faster, on Radeon 7.
Depending on game, resolution and RT option, it might be usable on Polaris (RX 590), Vega 56/64, RX 5500 XT 8 GB / 5600XT /5700 non XT
"""és a PR ( mesa ) : RFC: radv: Enable emulated RT by default
Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
Az AMD-nek az AI/ML eszközök összeintegrálása (CPU, GPU, FPGA, ..)
azért nem olyan egyszerű, de azért vannak biztató jelek, hogy dolgoznak rajta ..
( habár lehetne nagyobb látszatja is .. )
New ROCm™ 5.6 Release Brings Enhancements and Optimizations for AI and HPC Workloads
https://community.amd.com/t5/rocm/new-rocm-5-6-release-brings-enhancements-and-optimizations-for/ba-p/614745
Unified Inference Frontend (UIF) 1.1 User Guide ( 2023-03 )
https://github.com/amd/UIF"UIF accelerates deep learning inference applications on all AMD compute platforms for popular machine learning frameworks, including TensorFlow, PyTorch, and ONNXRT. It consists of tools, libraries, models, and example designs optimized for AMD platforms that enable deep learning applications and framework developers to improve inference performance across various workloads such as computer vision, natural language processing, and recommender systems."
"UIF 1.1 extends the support to AMD Instinct GPUs in addition to EPYC CPUs starting from UIF 1.0.
IF 1.1 also introduces tools for optimizing inference models. GPU support includes the ability to use AMD GPUs for optimizing inference as well the ability to deploy inference using the AMD ROCm™ platform. Additionally, UIF 1.1 has expanded the set of models available for AMD CPUs and introduces new models for AMD GPUs as well.
"Mottó: "A verseny jó!"
-
S_x96x_S
addikt
AMD Working To Allow Linux To Handle Up To 128 DRM Devices Per System
https://www.phoronix.com/news/Linux-128-DRM-Devices
"AMD Linux engineers are working on extending the Direct Rendering Manager (DRM) subsystem used by their GPUs/accelerators to allow up to 128 DRM devices per system."Mottó: "A verseny jó!"
-
PuMbA
titán
AMD Navi 32-based Radeon RX 7800/7700 series reportedly targeting September launch
200 ezerért a 7700 nem lenne rossz vétel a jelenlegi generációs VGA-k között.
[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
Feltéve, hogy a 7700 ereje valóban a 6800 környékén lesz, míg a 7800 ereje a 6800 XT környékén lesz, akkor 200 ezerért a 7700 nem lenne nagy szám, mert memóriában még visszalépést is jelentene, míg árban a 6800 most is kapható némileg 200 ezer fölött. A videóban becsült $450 viszont az adókkal tényleg majdnem 200 ezer környékére jönne ki.
A 6800 XT is kapható azon a 230 ezret némileg meghaladó áron, amit a 7800 esetén jósolt $550 jelentene a hazai adókkal megnövelve.
Persze most olcsóak az előző generációs kártyák, de $450 és $550 esetén ugyanúgy csak egy "meh" lesz a 7700 és 7800 tesztjeinek az ítélete, ahogy az a 7600 esetén is történt. -
PuMbA
titán
válasz Alogonomus #61914 üzenetére
Teljesen igazad van. Kiemelve akartam írni a "jelenlegi generációs VGA-k között"-et Egyébként az RT teljesítmény kérdéses ezen kártyák esetén, mert jobbat guríthat, mint a regiszter vágott Navi 33. Na meg, ha a fogyasztás / teljesítmény is jobb lesz a Navi 33-hoz képest.
Az előző generációs kártyák általános ár / teljesítménye természetesen nem lesz veszélyben. Én is ezért vettem meg az RX6700XT-t, mert 100k-ért kapható és a jelenlegi VGA generáció a gyártási költségek miatt nem előrelépés, hanem csak oldalazás mindkét gyártó részéről. Most jött ki épp egy jó Hardware Unboxed videó erről, hogy az esetek többségében a legjobb, amit tehetünk, hogy nem veszünk új generációs kártyát.
[ Szerkesztve ]
-
Alogonomus
őstag
Igen, fogyasztásban és RT képességekben biztosan erősebbek lesznek a már chipletes kialakítású nagyobb Navi 3x kártyák, valamint persze az AV1 is hasznos képesség lehet a jövőben.
Az állítólagos szeptemberi megjelenésből kiindulva augusztusban már valószínűleg szivárogni kezdenek majd a különböző eredmények, de a mostani videó alapján - hogy a 7800 is csak valahol 6800 XT és 6900 XT között lehet majd -, egyre valószínűbb, hogy 7900 XT lesz az új gépemben, mert egy erős 6800 XT teljesítmény 1440p esetén szerintem kevés lesz a következő 1-2 generációhoz, és legalább 2 generációig nem szeretném lecserélni a kártyát.
Esetleg a videóban is felvetett 70 "egységes" 7900 non-XT lehet még opció, ha $600 környékén érkezne legalább 6950 XT teljesítménnyel, csak annál erősebb RT potenciállal. -
Devid_81
félisten
-
félisten
válasz Petykemano #61917 üzenetére
Akkor a 7800 kb 4070 lesz, kicsit több fogyasztással valószínűleg, cserébe több Vrammal,
langyos víz.
De a 7700 az már érdekesebbnek néz ki, mert szerintem gyorsabb lesz mint a 4060 Ti és ideális lesz 12 GB Vrammal.
Kérdés az árazása, és a fogyasztása, de jó lehet, ha nem cseszik el.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
Alogonomus
őstag
Talán a 7800 teljesítményarányos fogyasztása sem is lesz rosszabb a 4070-hez képest. A leaker megosztotta a 7800M XT eredményét is, és a 17842 pont szinte egyezik a 4070 átlagosan 17854 pontjával, ahogy a 7800M XT 189 wattja is körülbelül a 4070 fogyasztását hozza.
Persze az kérdéses, hogy a 7800M XT milyen MCD-t használ, de a 7600M XT az a teljes értékű 7600 asztali chipet használja, csak lejjebb tekerve. -
Alogonomus
őstag
válasz Petykemano #61917 üzenetére
Az eredmények passzolnak a hírekhez, de így tényleg nagyon kellene az a 70 CU-s 16 GB-os Navi 31 akár 7900, akár 7800 XT néven, mert a sima 7800 19.000 pontja és a 7900 XT 26.000 pontja között hatalmas a távolság, és így a 4070 Ti teljesítményszintjén hamarosan már nem lenne ajánlata a piros oldalnak, hiszen a 6950 XT az ára emelkedéséből következtetve kezd elfogyni a boltokból.
-
Petykemano
veterán
Az RDNA3-tól többet vártam. De ezzel szerintem mindenki így van.
Az chipletezés remek lett volna, ha továbbra is nagyon elszállt árakkal és nagyon korlátozott mennyiségben mennének a waferek. De a visszaesés miatt az az előny, hogy nem kell mindennek a legfejlettebb gyártástechnológián készülnie, nem tud érvémyesülni. Cserébe elég sok lapkaméret elmegy a kapcsolódásra.
Azért reméljük, hogy ez csupán az első fecske és idővel kihasználják, hogy chipletek összeillesztésével nagyobb lapkát tudnak összerakni, mintha az monolitikus lenne.
A navi21 520mm2 volt. A navi32-ből származó termékek esetén ~308 (200+108), ~344 (200+144) kerül felhasználásra. A kisebb lapka önmagában, de a chipletezés miatti jobb kihozatali arány, a válogathatóság elvileg jobb gyártósori kihasználtsággal is hozzájárul az olcsóbb előállítási költségekhez.
A navi33 mintájára navi21-ből N6-on gyártva ~450mm2 méretből lehetne kihozni.
Ez a ~300-350mm2-es lapkaméret - ami elég közel van a navi22-höz - elég kicsi ahhoz, hogy ne legyen probléma akár $300-450 szinten árulni.
Csak hát összességében az RDNA3 teljesítménybeli és/vagy hatékonyságbeli előrelépése nem túl látványos.
Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
Devid_81
félisten
válasz Alogonomus #61920 üzenetére
Az viszont nagyon jo eredmeny mobilhoz kepest, csak az a kozel 200Wattos fogyasztas eleg meredek hozza laposban.
[ Szerkesztve ]
...
-
félisten
válasz Petykemano #61922 üzenetére
Főleg azért,amit írtam már többször.
Mi lett volna,ha NV nem tolja el az SKU kat?Mit tett volna AMD ha a 4080 4070(Ti)ként jött volna ki a 4070 Ti meg 4060 Ti lenne? Ha 600 dollár körül kellett volna kijönnie a 7900 XTX nek és 500 körül az XT nek akkor az RDNA2 6800 tól felfele eladhatatlan lett volna.
Kíváncsi leszek,lesz e ősszel változás mindegyik oldalon,ha elfogytak a régi készletek.sokszor úgy érzem Nv vigyáz az AMD re,mint(számára) megfelelő verseny partnerre.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
PuMbA
titán
Nekem teljesen olyan érzésem van, mint a Zen 2 CPU-k esetén, ahol bejött a képbe a chiplet. Itt is ez volt az elsődleges megoldandó dolog, hogy chiplet, ami viszont azt eredményezte, hogy minden más a háttérbe szorult. Ütni a Zen 3 ütött igazán, ahol már rendbe szedték a kimaradt dolgokat és tudtak is az Intellel harcolni, mert a Zen 2 teljesítményben kikapott az Inteltől.
RDNA 3 is egy ilyen köztes, próbálgatós architektúra, ez egyértelmű a fogyasztási mizériából. RDNA 4 lesz valószínűleg ütős.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Valdez #61927 üzenetére
Semmi, de valószínűleg 2025, hiszen az NVIDIA is akkor jön és az NVIDIA mindig előbb adja ki a kártyáit, mint az AMD Ahogy a Zen 2 esetén, az AMD most is az árakkal fog harcolni. RX7900-ek árai már nagyot szakadtak a megjelenés óta. Ha az RDNA 4 jó lesz, akkor meg ugyanúgy árat fognak emelni / igazítani a konkurenciához, ahogy a Zen 3-nál. Szerintem vagy kivár az ember vagy vesz egy előző generációs GPU-t. Felső kategóriára ez nem igaz, mert azoknak a termékeknek nincs előző generációs megfelelőjük, ott mást kell mérlegelni.
[ Szerkesztve ]
-
devast
addikt
A chipletezésnek akkor lenne értelme, ha
- rossz lenne a gyártástechnológia kihozatala
és/vagy
- orbitális méretű chipeket gyártanának
és/vagy
- jelentős eltérés lenne a a különböző chiplet komponensek gyártási költségébenJelenleg ezekből egyik semi áll fent, így előnye jelenleg gyakorlatilag 0, viszont ahogy a teljesítményen látni, hátránya az van bőven.
-
Alogonomus
őstag
Az RDNA 4 megjelenése még valószínűleg minimum bő egy évre van. A kriptoboom alatt, de már lecsengést mutató szakaszában tavaly ilyenkor is már 2024-es dátumot tartalmaztak a piros/zöld oldal hivatalos menetrendjei, és az azóta nagyon befékeződött gaming kártyapiac csak tovább halaszthatja a megjelenési dátumot.
Az eredeti 2024-es időpont is szinte biztosan a korábbról megszokott ősz és karácsony közé eső időszakot jelenthette, amitől 2025 eleje - akár első fele - már nincs annyira messze, és a CPU meg AI most sokkal hevesebb "harcszíntér", mint a gaming GPU szektor. -
Petykemano
veterán
"Nekem teljesen olyan érzésem van, mint a Zen 2 CPU-k esetén, ahol bejött a képbe a chiplet. "
Részben egyetértek. A meghatározó különbség azonban az, hogy a zen2 esetén a chiplettel együtt le is hívták annak skálázhatóságra vonatkozó előnyét: a 16 magos asztali CPU és különösen a 64 magos szerver CPU formájában ezzel legalább bizonyos aspektusból (magszám) előnyre szert téve.
Egész más lett volna a Zen2 esetén a chiplet, ha csupán annyiból áll, hogy külön lapka az IO és a compute, de ugyanúgy limitált 8 magra. Az RDNA3 jelen formájában sajnos leginkább ilyesminek látszik.
Persze reméljük, hogy következő körben meg fog jelenni valami, ami a beépített újításoknak értelmet is ad.
Pl: 2 GCD összekapcsolása az Infinity Linken keresztül úgy, hogy a széleken elhelyezett MCD-k 3D stackelt infinity cache kiegészítést kapnak, hogy kompenzálja a kieső sávszélességet. (elképzelhető, hogy a két GCD-t nem közvetlenül, hanem valami nagy cache-t tartalmazó hídon keresztül érdemes összecsatolni)
Ehhez szerintem nem kellene plusz egy generációt várni. De hogy ez működne out of the box egy GPU-nak látszódva azt nyilván nem tudom megmondani. Nem biztos, hogy a chiplet alapú skálázódásnak mindkét irányát érdemes hajszolni.
a) önmagában is működőképes GPU lapkák összekapcsolása
b) központi egység + számolóegységek külön gyártva)Az RDNA4-től és már a b) megközelítést várom.
[ Szerkesztve ]
-
PuMbA
titán
válasz Petykemano #61932 üzenetére
Kérdés, hogy az RDNA3 mennyire rázható gatyába szoftveresen és mennyiben a hardver, azaz a chiplet a gondok okozója. Ha igen, akkor ugyanúgy AMD fine wine kártya lesz belőle 2-3 év múlva, mint most az RDNA2-ből.
Néztem 2021-es teszteket az általam vett kártyáról: [link], ahol VSync 60Hz esetén majdnem kétszeres a 6700XT fogyasztása a 3060Ti-hez képest. Na most én kipróbáltam most a Valorant-ot 144fps-re limitálva és ugyanezen kártya fogyasztása csak körülbelül 10-15W-tal több az előző, sima 3060-omhoz képest. Szóval szoftveresen helyre rázták. Másik kérdés, hogy miért nem lehet kiadni készen egy kártya szoftverét a megjelenéskor. Gondolom nincs annyi erőforrásuk, mint az NVIDIA-nak.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Szerintem is-is.
Az Infinity Link bizonyára korlátoz és növeli a késleltetést. Egy monolitikus lapka 10-15%-kal is kisebb lehetne (=> Ha az IO nem vagy alig skálázódik már, de az Infinity Link foglal helyet), mint a chipletek méretének összege. Ennek lapkaméretben és illesztésben is nyilván van hozzáadott költsége. miközben, ahogy devast kolléga is kifejtette, komoly előnyt nem húznak le általa. Ez nyilván nem fog javulni.És akkor marad a dual issue, meg az AI accelerator. Ezekhez meg szoftver kell. Kérdés, hogy a dual-issue nem merül-e ki önmagában az RDNA2-höz képest jobb RT-ben.
Én semmi látványosra nem számítanék.
Ebből a szempontból (is) tényleg olyan, mint a Zen2. Architekturálus szempontból a Zen2 sem hozott komoly változást (Kivéve a TAGE predictort, amit a Zen3-ból hoztak le, mert idő előtt elkészült), csak annyit, hogy szétbontották chipletre, meg persze a compute rész már N7-en készült.Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..
-
félisten
Csak hát itt az Nv nem Intel.Ugye ott a kettő dolog azért együtt lett siker,kellett Intel töketlenkedése is.Nv már szerintem készül chipletre is szerintem nem tud előnyt felmutatni csak az eljárás miatt,mert az út nyitott a másik oldalon is.
[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
> úgy érzem Nv vigyáz az AMD re,mint(számára) megfelelő verseny partnerre.
Mi értelme lenne,
hogy az nVidia a saját aranytojást tojó tyúkjának konkurenciát csináljon?
AMD Has a GPU to Rival Nvidia’s H100 ( MI300X )A HPC/AI a fő stratégiai irány ( az aranytojást tojó tyúk )
és a consumer gaming (RDNA) csak a mellékszáll
( persze a gaming fontos .. de nem annyira, hogy a HPC/AI-t roadmap-be bekavarjanak valamilyen apró RDNA3 teljesítmény problémával )A chipletes technológia kritikus az AMD hosszú távú terveihez ..
és a jövőben az XDNA-t is be kell integrálni ..és az MI300-nál már látszik is a terv ...
https://www.semianalysis.com/p/amd-mi300-taming-the-hype-ai-performanceMottó: "A verseny jó!"
-
félisten
válasz S_x96x_S #61936 üzenetére
Mindegyik cég fejleszt. H100 már kint van j,ön az új, közben Grace és így tovább.
A zöldek sem maradnak a H100 nál.
A chiplet mindegyik cég terve,de azon belül eltérő megoldást fognak használni és az megint egy technológiai vízválasztó lehet.[ Szerkesztve ]
-
S_x96x_S
addikt
> úgy érzem Nv vigyáz az AMD re,mint(számára) megfelelő verseny partnerre.
> ...
> csak a H100 már kint van jó ideje,ősszel jön az új, a Grace és így tovább.nem pontosan értelek ..
- vagyis akkor szerinted az nVidia direkt így tervezte?
- és minden rendben?
- és az Nvidia szerint az AMD nem veszélyes ????Amúgy ha az AMD az MI300P -t kinyomja az új Threadripperekbe is, ( jövőre? )
akkor az elég erős versenytárs lesz alulról a Grace-nek ..Mottó: "A verseny jó!"
-
Busterftw
veterán
válasz S_x96x_S #61936 üzenetére
Eddig is volt ebben a szegmensben AMD-nek ilyen megoldasa, csak nem volt versenykepes. (MI100/MI200)
Semmi konkretumt nem tudni a teljesitmenyrol.
"Su cherry-picked the performance results, but did not speak about the important benchmark – the overall floating point or integer performance results. AMD representatives did not provide performance benchmarks"Arrol nem is beszelve, hogy Q4-ben kerul majd csak gyartasra, ki tudja mekkora mennyisegben, ekozben a H100 mar lassan 1 eve piacon van.
"AMD is on track to sample MI300X in the next quarter. The GPU’s production will ramp up in the fourth quarter."
Szoval ezt a konkurenciat az Nvidia siman megengedheti, ahogy b. irja. -
S_x96x_S
addikt
> Rdna 4-ről van valami infó, hogy mikorra várható?
1 évvel ezelőtt még 2024 volt a terv, és van erre még esély ...
(2022) AMD RDNA 4 Gaming GPUs Arrive By 2024
"The new Navi 4x lineup is expected to launch in 2024 and will be based on an advanced process node. For its CPU lineup, AMD has announced both 4nm and 3nm so it could be any one of those nodes but I would place my bets on the 4nm node due to its maturity and the fact that it also matches the naming scheme which will make for some good marketing. AMD didn't share any numbers but we at least know that RDNA 4 is a real thing and comes after RDNA 3."
( wccftech - 2022-jun-09 )és a mostani spekulációkban még most is 2024 -et emlitenek az AMD-re, legalábbis van valami valószínűsége, hogy hamarabb kijön mint az RTX 50.
"If AMD are able to release next-generation RDNA 4 graphics products in 2024, AMD have the potential to grab a lot of high-end market share from Nvidia, as Nvidia will not have a competing product. This assumes that AMD will be able to deliver significant performance gains with their next-generation graphics cards, allowing AMD to overtake Nvidia's RTX 40 series in key workloads."
( overlock3d - 2023-jun )Mottó: "A verseny jó!"
-
PuMbA
titán
válasz S_x96x_S #61945 üzenetére
"as Nvidia will not have a competing product. "
Pff. Akik írják ezeket a cikkeket azok képben vannak egyáltalán a valósággal Az RTX4090-nel az NVIDIA 1 generáció, azaz 20-30%-os előnyben van fogyasztásban és teljesítményben is. RT-ben meg valamivel nagyobbra. Akármivel kijöhet az AMD, legjobb esetben is maximum 4090 szint lesz.
[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
válasz Busterftw #61943 üzenetére
> Semmi konkretumt nem tudni a teljesitmenyrol.
Nemrég volt egy kis buzz a MosaicML által, hogy az általuk kínált szoftverrel hardvergyártófüggetlenséget értek el. A100-zal összehasonlítva 73-80%-os teljestíményszintet értek el. [link]
Ugyanebben a cikkben azt is megemlítik egyébként, hogy a H100 még csak kezd megérkezni az adatközpontokba. Ezzel együtt a lemaradás tény. De sokkal fontosabb szempont, hogy a Mi300 olyan szoftveres környezetbe érkezzen meg - akármilyen teljesítményt is nyújt - ami fogadásra kész, semmint hogy akár nagyobb teljesítménnyel, akár előbb, de úgy legyen elérhető, hogy igazából szoftveres okokból a kutyát sem érdekli. Hosszú még ez az út az AMD-nek.
-
Busterftw
veterán
válasz S_x96x_S #61944 üzenetére
Valamilyen szempontbol igen, eleg csak arra gondolni, hogy az Nvidia biztosan nem a leheto legjobb fejleszteseket hozza el, hiszen gondolni kell a kovetkezo generaciora.
De ugyanez igaz a legtobb cegre, nagyon kevesszer van az, hogy hatalmasat lepunk elore.Ezzel az Nvidia lenyegeben marad az elso helyen, piaci dominanciaval, de hagyva terver a konkurencianak.
-
félisten
válasz S_x96x_S #61942 üzenetére
"vagyis akkor szerinted az nVidia direkt így tervezte?
- és minden rendben?
- és az Nvidia szerint az AMD nem veszélyes ????"Jó, ez hosszú lesz.
Most akkor menjünk bele az összeesküvés elméletekbe aztán vagy komolyan veszed vagy nem.
Évek óta a két cég hajszálra pontosan egymáshoz lövi be a termékeit. Tehát valahogy tudnak róla, mit hoz a másik.
Évek óta fejlesztik a Chiplet dizájnt, Nvidia monlotikus ugye.
MI történik?: Jön két SKU AMD től a minek a másik oldalon meg van a megfelelő párja szinte centire pontosan, (5 % ilyesmi) az eltérés.
Két lehetőség van.
Nvidia marad az eredeti ütemtervnél és követi a szokásos számozást.
Tehát kiadja a most 4080 nak hívott kártyát 4070 Ti ként 5-699$ áron.
Kihoz a 4090 alá egy SKu-t mert hatalmas hely van ott, 4080 néven 20 GB rammal, 999$ áron a 4090 marad ott ahol van és jön egy 4090 Ti ami 15-20 % kal gyorsabb( vagy a 4090 lesz 4080 Ti 1200 dolláros áron)
AMD ebben az esetben a mostani 7900XTX kártyát 7800 nak tudja eladni maximum 5-600 dolláros áron.
igen ám de 20 % kal gyorsabb csak mint a 6950XT tehát azt le kell vinniük a partnereknek valahova 4-500 dollár közé.
akkor hova adod el a többi RDNA2-t? 300 dollárért 6800 XT ? mert a 4060 akkor kb a mostani 4070 lenne.
AMD ebbukta volna az öszes kint lévő RDNA2 készletét és az RDNA3 ból a 7900XTX en kívül semmit nem tudott volna kihozni. Durva ez így leírva de szerintem így van...
Hatalmas szakadék van a két dizájn között amúgy ha így nézed szinte egy generáció.
Mi a megoldás?
Nvidia eltolja a kártyáinak a nevezékét ,Amd egyből kiadhatja a csúcs RDNA3 at 2 darab 7900 SKu-t néven és kérhet érte 1000 dollárt az alatta lévő RDNA2 meg eladható olcsóbban.
Nvidia több pénzt kereshet ugyan azokon a kártyákon, mert más besorolásba esnek. Így lesz egy 300 dolláros 4060 ból 600 dolláros 4070...
Tehát ahhoz hogy ebben a nevezékben biztosak legyenek tudniuk kellett hogy Nvidia valóban meglépi az SKU eltolást más különben nem merték volna 7900XTX nek hívni a saját megoldásukat.
A Két cég ezt együtt oldotta meg ez 100%, máshogy nem működhetett volna. Tehát igen, Nvida ezt szándékosan tette( lehetet volna ezt máshogy ) hogy segítse magát és kihasználta az RDNA3 gyengeségét és a saját javára fordította ezzel egyidejüleg a konkurenciát is egy kedvezőbb helyzetbe léptette elő.AI , HPC:
AMD veszélyes az Nvidiára.
Nvidia meg ugyan úgy fejleszt. értem én hogy jól néz ki ez a táblázat de gondolod NVidia meg áll és sápítozik közben ?
Már most lereagálták a több ramot PCIE szintjén is.
AMD célja az Hogy függetlenek legyenek tőlük, ne kelljen Nvidia gyorsítót választaniuk a megrendelőiknek a remek CPU felhozataluk mellé.
Nem tudnak pusztán a gyorsítóikkal konkurenciát nyújtani az Nvidiának, nekik egyben kell ezt nézni a teljes ökoszisztémát ás úgy már más a helyzet.
Szerintem aki kizárólagosan gyorsítót keres az nem választ AMD-t, Nvidiát vesz.
Aki AMD ökoszisztmát keres a világ legjjobb CPU-val, az már igen...
Ezért nyernek most egy csomó szuper tendert el amúgy a pirosak, a Zöldek meg a z AI gyorsító tendereket nyerik el...
A zöldeknek 90 % részesedésük van az AI piacon ,és szoftveresen a piac fölött vannak. Tehát egy partnernek jelenleg mérlegelnie kell hogy mit választ a gyengébb gyorsítóval és bizonytalanabb szoftveres háttérrel és a Xilinx eőnyeivel, vagy egy Jobb gyorsítóval és jobb szoftveres háttérrel Mellanox előnyökkel de gyengébb CPU val.
A zöldek azt bukják jelenleg el amire nincs kapacitásuk gyártás miatt vagy az ahol AMD a saját CPU-i mellé a saját gyorsítóit tervezi, de ezzel Nvidia nem tud mit csinálni. Jelenleg professzionális fronton sokkal nagyobb a verseny két cég között és ez meg is látszik és az is ,hogy ez hiányzik a gamer szegmensben .AMI nem mindegy , hogy HPC és AI szinten jelenleg sok projektben kénytelen együtt működni a 3 cég, mert a megrendelő dönt...[ Szerkesztve ]
-
Petykemano
veterán
Az Strix APU-k esetén a kódnév tényleg RDNA3.5 jellegű ugrást vesz, ami a korábbiakhoz képest szokatlan.
AMD GFX1150/1151, the GPUs for Ryzen 8000 “Strix” series [link]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új grafikus processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.
- 10x R5 430 2GB DDR5 egybe (zörgő ventis)
- Palit RTX 2060 Super 8GB GDDR6 használt videókártya eladó garanciával!
- SAPPHIRE NITRO+ RX 5700 XT 8G GDDR6
- AMD RX 7900 XTX 24GB EKWB EK-Quantum Vector 2 D-RGB Nickel + Plexi Vizesblokkal Garancia!
- Palit RTX 3060 Ti 8GB GDDR6 használt videókártya eladó garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs