- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Új hozzászólás Aktív témák
-
Kleroo
veterán
Köszönöm urak, látom méhkaptár tud lenni a téma. Hasznos.
Amire én gondoltam, elég egyszerű módon.
Fiktív 1M bruttó kereset. ez mindenféle javító körülmény nélkül 665.000 Ft
A contraktor/cégezés/akármi kérdés arra irányul, hogy vajon úgy mennyi marad a zsebemben, ha nem akarok különösebben trükközni.
Mik az előnyök: + Ft-al több fizu, ?
Mik a hátrányok: Nyögdíj, szabik, ?Hodor. Hodor? Hodooor!
-
axioma
veterán
válasz bambano #13900 üzenetére
Evente kb. 200 valos nap jut atlag egy alkalmazottra... a tobbi szabi, fizetett unnep, varhato tappenz, stb. Az kapasbol 20% kulonbseg, ha nem akar tobbet dolgozni kata-skent. Persze az is egy kulonbseg (egyeseknel elony) hogy lehet tobbet, csak ugy hasonlitsunk ossze ami azonos melora jut.
[En sose leszek vallalkozo foallasban, nem azert irom, csak boki a csoromet ez a hasonlitasi mod, utoljara funda ugynokkent de jo lesz neked ervelesben hallottam hasonlo csusztatasokat, bar ott me'g az alkalmazotti nettot is kepesek voltak a vallalkozoi bevetellel osszevetni.][ Szerkesztve ]
-
Egon
nagyúr
válasz axioma #13905 üzenetére
Ha már pontosítunk: a legrosszabb esetben sincs ennyi munkanap. Ha hétvégével indul az év, akkor nem 104, hanem 106 szombat-vasárnap van egy évben; a nagypéntek, a húsvét hétfő és a pünkösd hétfő minden évben hétköznapra esik, plusz ott vannak a fizetett ünnepek (amelyek vagy hétköznapra esnek, vagy nem).
"Bonyolult kérdésre egyszerű választ keresni helyénvaló, de ritkán célravezető megoldás" (Wayne Chapman)
-
bambano
titán
válasz axioma #13905 üzenetére
ha jól sejtem, ez csak tovább növeli a kata előnyét, de ha nem, cáfold meg.
más kérdés, hogy szerződésesként simán dolgozhatsz ünnepnapon is. én pl. szeretek, mert olyankor egyes részlegek nem működnek, több idő van szétborítani a rendszert.Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
axioma
veterán
válasz bambano #13907 üzenetére
Mar hogy? 200 napra vedd a 8 ora szorozva oraber szam nettojat a megadott brutto fizu 12-szeresenek nettojahoz kepest (mert az ugyanannyi). En nem ismerem a szorzokat, neked mennyi jon ki?
Lehet nem munkanapra szamlazni, de ha nem "veszed vissza" maskor egy munkanap kihagyasaval, akkor almat kortevel.Egon: hetkoznap != munkanap, szoval a vegen ugyanarrol beszelunk
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz bambano #13900 üzenetére
Ott bukik az egész, hogy te a katás bevételt a bejelentett munkabérrel hasonlítod össze. Ez pedig fail, egy contractor azért számláz, mert vagy nem tud, vagy nem akar munkavállaló lenni. A katának nem az alkalmazotti munkaviszony az alternatívája, hanem egy másik vállalkozási adózási mód. Aki eddig katásként foglalkoztatott téged x összegért, az nem fog 1,4x-et fizetni neked csak azért, mert változott a törvény. Oké, te ezt le tudtad bindzsizni a megbízóddal, de szerintem elég könnyen belátható, hogy ez nem általános. A valóságban a megbízók mostantól egyszerűen nem szerződnek kisadózó vállalkozókkal, szóval lehet menni tao, esetleg kiva alá, és ennyi.
-
bambano
titán
válasz Vision #13910 üzenetére
azért nem bukik, mert ha a katás átmegy kft-be és mondjuk tao-zik, a kft-ből pontosan ugyanolyan adóteherrel tudja kivenni a pénzt, mint amilyen adóteherrel kifizeti a cég az alkalmazottait. Adóteher szempontjából gyakorlatilag mindegy, hogy az elvégzett munkáért a megrendelő fizet alkalmazotti bért vagy a saját kft-d fizet neked.
"Aki eddig katásként foglalkoztatott téged x összegért, az nem fog 1,4x-et fizetni neked csak azért, mert változott a törvény.": de, kénytelen, mert a vállalkozási szerződés nem változik meg attól, hogy a kormány plusz adóterhet rakott rá. A szerződést felmondani nem mindig egyszerű.
Persze változik a téma aszerint, hogy én akarok ott dolgozni vagy ők akarják, hogy ott dolgozzak.
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
veterán
válasz bambano #13911 üzenetére
...azért nem bukik, mert ha a katás átmegy kft-be és mondjuk tao-zik, a kft-ből pontosan ugyanolyan adóteherrel tudja kivenni a pénzt, mint amilyen adóteherrel kifizeti a cég az alkalmazottait.
Ez nem igaz rád, mint tulajdonos. Eleve tőke ágon veszed ki a pénzt plusz költségszámlákkal. -
bambano
titán
válasz Vision #13912 üzenetére
merugye a tőkeágon az szja mértéke pontosan ugyanannyi, mint fizetéságon, és a szocho mértéke is.
tehát tökmindegy, hogy milyen ágon veszed ki a zsetont.
a költségszámla segít akkor, ha a vállalkozásod jelentős költséget okoz. ebben az esetben viszont eleve hiba volt katával kezdeni.idézet nav 92. információs füzetből (kiva adózásról szól):
"Az adónem előnye, hogy a vállalkozásban keletkezett nyereséget és bértömeget azonos kulccsal terheli, ezáltal
jobban ösztönöz a foglalkoztatásra és a bérek emelésére."[ Szerkesztve ]
-
-
-
timelord1987
őstag
Sziasztok!
Tudtok segíteni, hogy hol találhatok otthon végezhető munkát? (pl. adatrögzítés, szövegszerkesztés)
-
arcsin
senior tag
válasz timelord1987 #13918 üzenetére
Hallottál a pandémiáról?
-
MATEO6600
őstag
Engem egy jó ideje az informatikában a tudományos (egészségügyi területen végzett) kutatás érdekel.
Szerintetek ez elérhető az iparban, alkalmazottként bárhol is? Gondolok itt az R&D állásokra.
A klasszikus szoftverfejlesztéstől már hányingerem van. Ezért gondolkodtam el a PhD-n. Itt nyugaton rendes fizetést kapnék a képzés alatt, és elismert "szakma". Viszont nincs meg az a szabadság mint alkalmazottként, hogyha nem tetszik a meló, munkát váltok, mert egy PhD képzésnél 4-6 évvel lehet számolni. -
MATEO6600
őstag
-
Jahno
veterán
válasz arcsin #13919 üzenetére
Nyilván nem teljesen erre gondolt, de egy időben mikor az ilyen "otthon végezhető" szóba került, akkor semmi értelmes nem sült ki belőle, akadt néhány közvetítő, ahol semmit nem tudtak ajánlani, meg két vacak sajtóhír, hogy pfúdejú, Gizinéni megcsinálta. A többi az MLM-es akármi, vagy olyan leírás, amiben nem is érted mit kell csinálni. Csoportokban is általában a kevésbé képzettek keresnek hasonlókat, amire nincs kínálat.
-
veterán
válasz MATEO6600 #13923 üzenetére
Hát cimbora, én inkább lebeszélnélek a dologról. PhD-képzésre eleve már kutatási tervvel kell jelentkezni. Az nem működik, hogy valami új csodát akarsz kitalálni. Összességében ez a PhD dolog szerintem csak akkor megy, ha valaki eleve az akadémiai pályára "született", egy percet sem volt a versenyszférában, hanem egyetem után rögtön ment is tovább. Nagyon más világ, mint amiben eddig voltál. Ez a kiégésre nem gyógyír.
-
MATEO6600
őstag
válasz Vision #13927 üzenetére
Tudom mit akarok elérni, és lenne kutatási tervem erről, ez nem kérdés.
Inkább az, hogy versenyszférában is elérhető-e ez a szektor."Összességében ez a PhD dolog szerintem csak akkor megy, ha valaki eleve az akadémiai pályára "született", egy percet sem volt a versenyszférában, hanem egyetem után rögtön ment is tovább. "
Ezzel nem feltétlenül értek egyet, bár értem mit akarsz ezzel mondani." Nagyon más világ, mint amiben eddig voltál"
Ezt pedig nem feltétlenül tudhatod miben voltam eddig. SW fejlesztés melett is születtek publikációm egyetemi kutatások révén. Éppen ez volt az a pont, amikor azt vettem észre, hogy szívesebben dolgozok a white paperen, mint a munkámon, amiért pénzt kapok. -
veterán
válasz MATEO6600 #13928 üzenetére
SW fejlesztés melett is születtek publikációm egyetemi kutatások révén.
Nem erre céloztam, hanem az akadémiai légkörre. Nagyon más világ, a versenyszférából nézve gyakran érthetetlen. Elég sok kutató ismerősöm van, és ezt tényleg csak szerelemből lehet csinálni. Nem véletlenül hagyják ott sokan. Pénz gyakorlatilag nincs benne, külföldön magyarként nem kapsz státuszt, itthon a fizu nevetséges. Amúgy alkalmazott kutatással lehet érvényesülni az iparban, lásd: MSCI, MS, és hasonlók. Viszont ez sem biztos, hogy az, amire te gondolsz. Gyakorlatilag itt kereskedési algoritmusokat fejlesztenek a mókusok. Van, aki PhD-s közöttük, de messze nem mindenki szerintem.
Van PhD-s IT-s ismerősöm, ő küszködött az egyetemen tanítással, kutatással, de végül elment mezei C++ fejlesztőnek. A Dr. ott van a neve előtt, ennyi perpill a hozzáadott értéke a dolognak.
[ Szerkesztve ]
-
Froclee
őstag
Egyébként külföldön tényleg többet ér. Barátnőm bátyja (32 éves) most fog végezni (data scientist) Angliában és az egyik nagy gyógyszeripari céghez kapott ajánlatot (akitől nemsoká kapunk vakcinát is). A fizetése kb egy senior architectével felel meg (nem írnám le, nagyon magasra gondoljatok. olyan magasra, amiből 2-3 év után tud már itthon egyik elég komoly pecót venni).
[ Szerkesztve ]
-
veterán
válasz MATEO6600 #13931 üzenetére
A külföldi helyzet sok szempontból rosszabb, mint a hazai. Sokkal nagyobb a verseny, státuszt pedig nyilván inkább adnak a hazainak, mint egy külföldinek. A vezető prof pedig mindig, mindenhol lokál arc.
Az ismerőseim konkrétan a CERN-ben voltak kint, elméleti fizikusok, de van agykutató is közöttük, alkalmazott fizikus, IT, stb. Sosem sikerült megkapaszkodniuk hosszú távon külföldön.
#13932harylmu
A data science szerintem nem szigorúan véve IT terület, sokkal inkább matematikai-statisztika, ökonometria erős IT skillsettel. -
MATEO6600
őstag
válasz Vision #13933 üzenetére
Nem szeretem mikor valaki a világ általánosítva használja a külföldi szót. Amiről írsz, szerintem erősen kultúra függő. A CERN Svájccal egy tökéletes példa arra amiről beszélsz. Itt a Benelux államokban még sohasem éreztem ezt a féle megkülönböztetést. Sőt, volt hogy olyan white paperben ahol nem én éreztem magam főszerzőnek, engem raktak előrébb (én voltam az egyetlen magyar a többi 13 lokál arc mellett).
-
crocy
tag
Hat nem tudom. PhD-seket altalaban utaljak mint a sz@rt, mert sokat kernek de kodolni nem tudnak.
Legjobb amikor a tapasztaltabb Bsc-s alazza öket. -
veterán
válasz bambano #13943 üzenetére
Szerintem ilyen hely nem létezik a versenyszférában. Tegyük fel, hogy valaki a már korábban említett kereskedési, vagy árazó algoritmusokat fejleszt. Ezt egészen biztosan tudnia kell lekódolni is, legalábbis amikre én ráláttam, ott tuti ez volt. Milyen helyzetet tudsz elképzelni, ahol a PhD-s csak megalkotja nagy matematikával az algoritmust, aztán ezt kiadja programozóknak? Nem tudok elképzelni ilyen szituációt.
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
válasz Vision #13945 üzenetére
rendes helyen, ahol nem pazarolják az iq-t, a phd-s a proof-of-concept szintű kódolást végzi, amiről mindenki tudja, hogy nem végleges kód. ezért lehet olyan, hogy egy bsc-s kóder, akinek gyakorlata van például a felhasználói input szűrésében, az úgy érzi, hogy a phd-s nem tud programozni.
te például általános mintának vetted a cernt is, ahol projekt alapon dolgoztatnak mindenkit, hogy minden tagországnak jusson kutatási lehetőség. ezért a cern pont ellenpélda arra, hogy melyik munkahelyen mik a távlati kilátások.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
JobAngel - Az álláskeresők védangyala
- Komplett erőgép játékra, munkára, garanciákkal - I7 13700K, RTX-3080, 32 GB
- Mous iPhone 16 Pro Max tok
- Raspberry Pi 4 Model B - 2GB RAM
- Dell Latitude 5580, 15,6" FHD, I5-7300U, 8GB DDR4, 256GB NVMe SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
- HP ProBook 455 G5 , 15,6" FHD IPS,AMD A10-9620P, 16GB DDR4, 128GB SSD, WIN 10/11, Számla, Garancia
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest