-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
tboj
tag
Egy kis játékelmélet az oltásokkal kapcsolatban. A kulcsmondat és az egész oltási probléma forrása: "Sajnos azonban azt tapasztaljuk, hogy sokan, túl sokan mégis elutasítják az oltást, elsősorban azért, mert téves információkra alapozva az oltás kockázatát hatalmasnak, a betegség okozta lehetséges kárt viszont elenyészőnek vélik."
Mindezt pedig egyszerre köszönhetjük a döntéshozóinknak, az oktatási rendszerünknek, a közösségi/kereskedelmi/közszolgálati médiának.
És ha már média felelőssége, megjegyezném, hogy ez a cikk sem tökéletesen korrektül tájékoztat. "Az oltásnak van valamilyen elenyésző kockázata: a kiterjedt klinikai vizsgálatok és az azóta beoltott több százezer ember esetében előfordulhatott ugyan némi kellemetlen mellékhatás (bőrpír a karon, fáradtság, hőemelkedés), de súlyos mellékhatásról nem tudunk."
Nem tudni, hogy szándékosan nem említik azt a néhány esetben fellépő anafilaxiás sokkot, hogy ezzel próbálják leplezni a valós (bár elenyészően kicsi) kockázatot, vagy véletlenül maradt ki, esetleg tényleg nem tud róla a szerző. Mindenesetre nem korrekt így a tájékoztatás, megfelelő támadási célpontot jelent a szkeptikusok körében és aláássa a forrás hitelességét.
[ Szerkesztve ]
Micimackó, kérsz mézes teát?Kérek Malacka, csak tea nélkül, ha lehet...
-
félisten
válasz syberia #73499 üzenetére
Linkeltem pár jó cikket már erről a másik (komoly) csoportban. Onnan el lehet indulni.
Pl. [link] Itt át fog jönni, hogy miért ment ez gyorsan, persze 40 év kutatás van mögötte. És hogy remélhetőleg a jövőben miért lesz gyorsabb az oltásfejlesztés.
[ Szerkesztve ]
while (!sleep) sheep++;
-
bigdady
nagyúr
válasz Ringman #73483 üzenetére
Az első négy idősotthon lakóinak
csak43 százaléka kért az oltásbólMennyivel jobb cím...
-
Ezekiell
veterán
válasz Kékes525 #73500 üzenetére
Az időfaktor a lényeg itt: pár hét alatt nem lehet egyszerűen megállapítani, hogy az angol/délafrikai/akármilyen mutáció ellen is hatásos-e a vakcina. Egyszerűen lehetetlen, akármennyire is szeretnénk. Be kell oltani egy raklap embert, kontrollcsoportokat képezni, várni heteket az eredményekre, kielemezni, stb. Ez hónapok munkája.
Perpill "educated guess"-eket lehet tenni (de ez se jó szó, mert nem guess-ek ezek, hanem nagyon pontosan felmért, nagyon jó közelítő becslések). Ezek szerint a vakcina hatásos a jelenleg ismert mutációkkal szemben. Aki ennél szeretne többet/pontosabbat, az várjon pár hónapot.
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Asbee
veterán
-
Kékes525
félisten
válasz Ezekiell #73505 üzenetére
Igen, másrészt mint írtam a Dél-Afrikaiban két antitest felismerő helyben történt változás a tüskefehérjében. Maradt még egy csomó, ami bőven elegendő a koronavírus gyors és hatékony felismeréséhez.
Külön vizsgálatokat pedig nem kell csinálni ez ügyben. Teljességgel felesleges. Mire a vizsgálat kész lenne addigra az oltásokból úgy is kiderül a hatékonyság. Sokkal nagyobb egyedszámban mint az a külön vizsgálatból kiderülne.
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
Ezekiell
veterán
Éppen ezért mondja minden kutató, hogz "jelenlegi tudásunk szerint", meg hogy "minden jel arra mutat", és hasonlókat. Tudományos nyelv elég más, mint a beszélt nyelv :)
Aki mibennünk nem bízik, az önmagában sem bízik. Aki mibennünk nem bízik, az a mi fényes békénkben sem bízik. És aki a mi boldog, fényes békénkben nem bízik, az áruló.
-
Ringman
nagyúr
válasz Z.É.T. #73490 üzenetére
sajnos erről nincs intézményekre lebontott hivatalos adat, így nehéz tisztán látni.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Csatravi
senior tag
"előfordulhatott ugyan némi kellemetlen mellékhatás (bőrpír a karon, fáradtság, hőemelkedés"
Konkrét információ több oltottól és több korosztályból.
Oltás helyének fájdalma, hidegrázás, szédelgés, hőemelkedés, fáradtság érzete. Volt akinél ez mind volt akinél ebből csak 1-2 tünet. -
syberia
veterán
válasz Ringman #73486 üzenetére
501Y.V2 komolyabb fejtörést okoz most a kutatóknak, mert ez már képes lehet bizonyos mértékben kivédeni az eredeti variáns ellen termelt antitesteket.
(#73511): Dél-Afrikában a lakosság önmagán "teszteli" az új variánst.
[ Szerkesztve ]
https://howbad.info/
-
Csatravi
senior tag
válasz Z.É.T. #73490 üzenetére
"Nálunk ugye az a hivatalos, hogy aki átesett, az 3 hónapig nem oltathat, míg az ajánlás az, hogy 6 hónapig felesleges. "
Az NNK szerint itthon (Hu) 6 hónapot írnak.
-
Ricardo
titán
válasz Ezekiell #73512 üzenetére
Én arról is szívesen olvasnék, hogy adott krónikus betegségek esetében mennyire ajánlott az oltás. Mert az ugye ok, hogy a covidnál nagy kockázat a súlyos alapbetegség, de az oltás kapcsán mi a helyzet? Eddig annyit tudni, hogy a súlyos allergia nem barátja az oltásnak. Mi a helyzet a tüdő, szív, cukor, atoimmun és egyéb betegekkel? Mint covid szempontból veszélyeztetett csoportok, nekik méginkább fontos lenne a vakcina, de hogy van e , és ha igen milyen kockázata az oltásnak, arról lehet e infó valahol?
[ Szerkesztve ]
-
lacos001
senior tag
válasz Stanlee #73453 üzenetére
Ne etessenek meg...
Én meg olyat láttam, hogy a lakosság 65%a túlzónak tartja a lockdownt, 25% egyetért és szigorítana, 10% nem tudja mi lenne a jó.
Összlakosság 42%ban oltatna, 35% sosem oltatna, fennmaradó döntésképtelen.Egy másik helyen is volt ilyen, csupán csak a sosem oltatna % volt nagyobb.
Álá média...mind1, hogy irott vagy képi megjelenés. Ők a "főnökök" -
Kékes525
félisten
válasz Ricardo #73521 üzenetére
A súlyos betegségek esetében kimondottan ajánlatos. Kivétel: [A VÉDŐOLTÁSOK ELLENJAVALLATAI]
Oltások általános ellenjavallatai
1. Lázas állapot. ( kivétel: pl. veszettség )
2. Immunhiányos állapot.
3. Súlyos korábbi oltási szövődmény az adott oltóanyaggal
4. Idegrendszeri betegség.
5. Terhesség.
6. Túlérzékenység az oltóanyaggal, vagy komponenseivel szemben.Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
Csatravi
senior tag
Operatív Törzs: a digitális középiskolai oktatás folytatását javasoltuk
Végre megjött az eszük! -
Z.É.T.
őstag
válasz Csatravi #73520 üzenetére
Ezt is láttam, köszi, ilyen szempontból (is) vannak egymásnak ellentmondó infók, de oké, vegyük ezt alapnak.
(attól függetlenül, hogy egy orvos ismerősöm felvehette az oltást ~4 hónappal az átesés után... most persze kissé bizonytalan vagyok benne, mennyire szabad ilyen infót leírni, de legfeljebb letagadom és azt mondom, hogy csak kitaláltam... pontosabban: valójában csak kitaláltam! )
https://www.flowsummithungary.com/optin/?rh=zYegzbWcaw
-
tboj
tag
válasz Csatravi #73518 üzenetére
Köszi az infót!
Már Kékes is többször leírta korábban, hogy ezek mind normális, sőt kívánatos tünetek. Azt jelenti, hogy az oltás elérte a célját és kiváltotta a megfelelő immunreakciót. Ez sincs megfelelően kommunikálva, és valamiért a médiában próbálják azt sugallni, hogy ezek az enyhe és rövid ideig tartó tünetek rosszat jelentenek, de ritkák. Ezzel pedig végső soron még jobban sikerül összezavarniuk az embereket.
Micimackó, kérsz mézes teát?Kérek Malacka, csak tea nélkül, ha lehet...
-
mozso
senior tag
Nálunk "személyiségi jogok miatt" nincs online oktatás az általános iskolában, akkor sem ha a járványt miatt nincs más megoldás. Helyette rendkívüli tanítási szünetet kaptak a karanténba küldött osztályok. Az online rendszer ki van építve és tudják is használni a tanárok, segítettem nekik a bevezetésben is.
Kérdezősködtem, mi ez a "személyiségi jogok miatt" mondás, kinek a jogai sérülnek, szülő, gyerek, tanár?
Válasz: az otthon lévő szülő online oktatás során látja, hogyan neveli a gyerekeket a tanteremben a tanár. Ez pedig sérti a tanár személyiségi jogait.
- Mi olyan történhet általános iskola alatt odabent, amit jobb, ha nem lát a szülő?
- Ha az egész osztály otthon van karanténban, akkor miért gond ez az egész?Itt feladtam.
-
lafaty80
addikt
válasz Kékes525 #73390 üzenetére
"Azt hogy mi az mRNS azt egy középiskolai végzettségű egyénnek, nemhogy egy orvosnak tudia kell. A középiskolai anyag része. Ismernie kell a felépítésének és működésének alapjait. Legalábbis nagy vonalakban."
Hát nem tudom, de nekünk 90-es évek vége felé nem tanították szakközépben, és nem is értem miből gondolod, hogy ezt mindenkinek tudnia kellene. Persze most itt ez a szar és lehet ilyet írni, majd ha más lesz, akkor meg azt kellene mindenkinek tudnia.
Bevallom, még ha egyedül is vagyok ezzel, hogy fingom nem volt róla mi az és hogy működik...eddig és nem szégyellem.
De ugyanígy nem értek még sokszáz dologhoz, amit hasonló szakmaibb topikokban majd ha ott kérdezek, akkor megkapom, hogy "ezt nem tudod?!" <- Nem vazze, nem vagyok és nem is akarok mindentudónak tűnni.
Miért kellene egy átlag embernek ezt tudnia? Ettől még nem érzem magam hülyébbnek.Cuccaim: https://kit.co/lafaty
-
Ringman
nagyúr
-
Stanlee
őstag
válasz Kékes525 #73485 üzenetére
Nem csak a tajekozatlansag. Ahol nagymamam van idosek otthona, ott is kevesebb lesz a jelentkezo, mert a tobbseg mar termeszetes uton immunizalodott / immunizalodik. Mind apoloi, mind ottlako szinten, sajnos. Nekik nem ajanlott oltatniuk.
“Never run after a bus or a stock. Just be patient – the next one will come along for sure.” - André Kostolany
-
Csatravi
senior tag
Egyre több lesz az infó mert jövő héten is megy majd közel harminc ember.
-
mozso
senior tag
válasz Ringman #73539 üzenetére
Az is felmerült bennem, hogy a Microsoft Teams használatát fúrja valaki központilag (pl. tankerület).
Mondtam, akkor térjünk át az eKreta DKT-re, amiben szintén tudunk segíteni, de úgyanaz a mondás volt, személyiségi jogok.
Eddig 4-5 osztály lett karanténba küldve, egyetlen esetben sem volt a karantén ideje alatt oktatás.
-
Stanlee
őstag
-
Ringman
nagyúr
[link]
Csak szerdán dél körül jelezték telefonon a Pesti úti idősotthonnak, hogy másnap az intézményben is megkezdődik a koronavírus elleni vakcinák beadása – tudtuk meg Gy. Németh Erzsébettől. A szociális ügyekért is felelős DK-s főpolgármester-helyettes csütörtök reggel az idősotthonba ment, hogy tájékozódjon, mi lehet az oka annak, hogy kevesen jelentkeztek oltásra a bentlakásos intézményben.
A vakcinákat egyébként, mint kiemelt képükön is látható, személyesen Sára Botond fővárosi kormánymegbízott, a VIII. kerület korábbi fideszes polgármestere vitte el az idősotthonba. Az oltást 10 óra után nem sokkal el is kezdték.
akár egy hétvége alatt be lehet mindenkit oltaniEladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
-
Kékes525
félisten
válasz lafaty80 #73536 üzenetére
"nem is értem miből gondolod, hogy ezt mindenkinek tudnia kellene."
30 évig felvételi előkészítőt is tartottam gimnáziumot végzők részére, ismerem a középiskolai anyagot. Ezek mindig részét képezték a középiskolai anyagnak: [A DNS és az RNS felépítésében milyen hasonlóságok és különbségek mutatkoznak?] , [A fehérjeszintézis mechanizmusa. A genetikai kód]
[Biológia kidolgozott érettségi tételek, jegyzetek | Érettségi.com]
Itt tartalmazza az RNS-t, persze nem olyan részletesen, mint a gimnázium: [Biológia a szakközépiskolák 11. évfolyama számára]
Szakközépiskolásokkal nem foglalkoztam.
[ Szerkesztve ]
Minden számítógép füsttel működik, ha kimegy belőle, akkor nem működik.
-
[CS]Blade2
addikt
Addig nincs sok értelme számolni, amíg el nem jutunk egy bizonyos mennyiségig. Legközelebb akkor lesz probléma, ha érkezik hetente x oltóanyag, és nem fogy el.
Lehet, hogy pár évet kitart még.
Átlag 1750 ember van 1x szúrva naponta. 44 év lenne mindenkit 2x szúrni. [52-ről indultunk].
60%-ot gondolom mindenképp el akarnak érni. 5 862 000 x2 bökés.
Első körben tudni kellene, hogy mennyi idő alatt kapunk 11.724.000 adag oltóanyagot. Ha még 2-3 cégtől jönne hetente, akkor lehet, hogy 1-1,5 év alatt?
Még azt is csak 26,8 év alatt lehetne beadni a jelenlegi tempóval.
Ha fénysebességre kapcsolunk, és az 1-1,5 évvel számolunk a 60%-ra, akkor is a negyed lakosság azért csak 100%, hogy beolttatja magát. Az pedig 3-4,5 hónap.
Annyi idő alatt meg sok víz lefolyik a Dunán. -
Ringman
nagyúr
válasz [CS]Blade2 #73549 üzenetére
ha lesz olyan vakcina, amit nem kell ennyire hűteni azért jóval egyszerűbb lesz a logisztika, pl minden háziorvosnál és üzemorvosnál lehet majd oltani.
Eladó használt nyergek: SQLab 611 Ergowave CrMo 14 cm: 30e | Ergon SR comp men road S/M 22e | Pro Turnix Perf. AF 275x132 mm 25e || Használt Cane Creek eeSilk 27.2 x 350mm Road 20 mm 63e
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Információk, statisztikák:
● koronavirus.gov.hu
● vakcinainfo.gov.hu
● vakcina kisokos
● minden fontos információ a vakcinákról
● dunántúli kórházi oltópontok
● EU vaccine tracker oldal
● pandemia.hu - megyei statisztikával
● gisanddata.maps.arcgis.com
● worldometers.info