Funkciók garmadáját kínálja a ZiiLabs ZMS-40 SoC

Hirdetés

A Creative Zii médiaplatformja három évvel korábban indult hódító útjára, de túl nagy áttörést nem sikerült elérni. A fejlesztés több SoC rendszerben kiteljesedett, melyek közül jelenleg a ZMS-20 jelzésű modell a legjobb. A hardverrel alapvetően nincs is baj, hiszen nemcsak azt tudja, amire manapság szükség van, hanem alapvetően jóval többet is. Probléma azonban, hogy az Android ehhez a tudáshoz még nem nőtt fel, így a ZiiLabs termékek rengeteg kiaknázatlan potenciált hordoznak magukban, kezdve attól, hogy a rendszer akár heterogén módon is programozható.

Az anyavállalatnak számító Creative most nagyon fogadkozik, és a ZMS-40 SoC-cal minden esélyük megvan arra, hogy tényleg maradandót alkossanak. A lapka négy darab ARM Cortex-A9-es, NEON egységgel és TrustZone biztonsági technológiával felvértezett magra épít, melyek 1,5 GHz-es órajelen üzemelnek. A CPU-magok 1 MB-os megosztott L2 gyorsítótárat használnak, ám a rendszer legérdekesebb része az úgynevezett Stemcell tömb, mely a multimédiás és más lebegőpontos számításokat végezheti. A SoC-ban összesen 96 darab PE (Processing Element) található, így a ZMS-40 Stemcell tömbjének nyers számítási teljesítmény 58 GFLOPS, ami nagyon jól hangzik egy alacsony fogyasztású mobil SoC esetében. Ráadásul az egység kihasználhatósága is nagyon jó, így ez az érték többnyire a gyakorlatban is viszontlátható.

ZiiLABS ZMS-40
ZiiLABS ZMS-40 [+]

Tulajdonképpen a Stemcell tömb felel a grafikus számításokért is, aminek egy teljes mértékben programozható GPU az eredménye. Ez az általános számítások szempontjából nagyon jó, de amikor a grafikára kerül a sor, akkor a textúrázás, a raszterizálás, valamint a háromszögek feldolgozása is az általánosan programozható PE-ket terheli. Technikailag ez nem jelent problémát az OpenGL ES 2.0-s API támogatásában, de az előbbi funkciók emulálása – kiemelve a textúrázást – nagyon számításigényes, így a komplexebb 3D-s játékok szempontból a rendszer nem teljesít majd annyira jól, mint a konkurens megoldások. Multimédiás szempontból azonban lényegében minden ARM-os kihívót állva hagy. A Stemcell tömb képes a 3840x1080 pixeles felbontású és 60 Hz-es H.264 kódolású videók akadásoktól mentes lejátszására, illetve a 120 Hz-es Full HD-s anyagok gyorsítása sem jelent gondot, ami a sztereó 3D-s szolgáltatások szempontjából fontos opció lehet. Szintén nem akadály a VC-1-es és a VP8-as kodekek gyorsítása sem, továbbá a Creative dolgozik a HEVC (High Efficiency Video Coding) szabvány támogatásán, melyet H.265-nek is szokás nevezni, és a H.264-hez képest kétszer jobb tömörítést kínál, azaz abszolút a jövő kodekjének tekinthető.

A ZMS-40 átlagos terhelés mellett elérhető fogyasztása a ZMS-20-hoz viszonyítva a felére csökkent miközben a teljesítmény jelentősen nőtt. A chipben három független SDIO/MMC és két darab USB 2.0 OTG (On-The-Go) vezérlő kapott helyett, amit a négy darab egymástól független, bidirekcionális HD videó port és a HDMI 1.4-es interfész egészít ki. A 64 bites memóriavezérlő DDR2 vagy DDR3 lapkákat támogat, maximum 2 GB-os kapacitás erejéig. A Creative 1066 Mbps-os LPDDR2 chipek társítását javasolja, mivel a fogyasztási mutatókat figyelembe véve, így érhető el a legjobb teljesítmény. A lapka 2560x1600 pixeles LCD kijelzőket támogat, emellett kezeli a Creative Sound Blaster X-Fi Crystalizer és CMSS-3D hangeffekteket.

A Zii médiaplatform régóta éllovasa az OpenCL-nek, és a ZMS-40 is támogatja a platform 1.1-es verzióját. Problémát jelent azonban, hogy az Android hivatalosan még nem kínál erre lehetőséget, így a Creative módosításokkal élt a hivatalos 4.0-s operációs rendszernél, hogy a ZMS-40 több szolgáltatása is kihasználható legyen. A ZiiLABS Android implementációja több programot is kínál. A ZiiPhoto egy komplett képnézegető alkalmazás sok speciális effektekkel. A ZiiCamera valós időben képes a leendő fényképet különböző képi effektekkel felvértezni, így még a fénykép elkészülte előtt látható az eredmény. Az egyik ilyen extra a HDR számítása, illetve a vörösszem-effektus is valós időben eltávolítható, de a program 40 megapixeles panorámafotót is képes készíteni. A ZiiVideo egy fejlett lejátszó alkalmazás, ami minden olyan formátum lejátszását gyorsítja, amelyet a Zii médiaplatform támogat. A ZiiLABS egy előzetes OpenCL SDK-t is kínál a fejlesztők számára, mellyel az Android NDK egészíthető ki.

A ZMS-40 SoC a CES-en már bemutatkozik, de egyelőre nincs információ arról, hogy a lapka mely bérgyártónál készül, illetve a gyártástechnológia mibenlétét is homály fedi. Sajnos a ZiiLABS nagyon rejtegeti a rendszer képességeit, így a bemutató zártkörű lesz, ami elsősorban a gyártópartnereknek szól. Az biztos, hogy a Creative épít a termékre tabletet, de arról már nincs adat, hogy más gyártó miképp dönt.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés