Windows blog: szülői felügyelet Windows 8-ban

Gyermekes családokban gyakran felmerülő kérdés, milyen számítógépes hozzáférést biztosítsunk a kicsiknek a számítógép és még inkább az internet egyre összetettebb, bizonyos veszélyeket magában rejtő világában. A Windows korábbi verzióiban a szabályozásnak meglehetősen szerény eszközei voltak. A felhasználóknak tudtunk órás részletességgel hozzáférést megadni, illetve beállíthattuk, milyen korosztályos játékokat futtathat, és mely alkalmazásokhoz van hozzáférése. A Windows 8 lényegesen több és jobb segítséget nyújt ezen a téren, ráadásul az egész beállítás sokkal egyszerűbb.

Egyetlen kattintással aktiválható a szülői felügyelet
Egyetlen kattintással aktiválható a szülői felügyelet

Elég a felhasználó (helyi, vagy Microsoft online fiók) létrehozásánál beállítani, hogy az egy gyermek fiókja, és máris aktiválódik a felhasználói fiókok kezelőpultjáról elérhető tevékenység monitorozó, amelyben láthatjuk, melyik weboldalakat látogatta, mennyit használta a számítógépet és milyen alkalmazásokat futtatott. Új eszköz a weboldalak látogatásának szabályozása, ahol a laza figyelmeztetéstől kezdve (ez is megjelenik az összefoglalóban) az általunk engedélyezett weboldalak szűk listájáig ötféle biztonsági szint közül választhatunk. A Windows 8-ban debütáló Windows Áruházhoz korhatár szerinti szűrést állíthatunk be, emellett konkrét programokat is blokkolhatunk.



Új a weboldalak szűrése, a Windows Alkalmazásbol beállítása és a tevékenységek megjelenítése

Komolyan fejlődött az időkorlátozás lehetősége is. A klasszikus „órarendszerű” szabályozásban immár fél óra a legkisebb időszelet, de ennél is jobb, hogy napi időkeretet is beállíthatunk, tehát megszabhatjuk (negyedórás pontossággal), hogy porontyunk naponta mennyi időt tölthet a számítógépen. Emellett megmaradtak a szokásos, alkalmazások indítására vonatkozó korlátozások, ahol megszabhatjuk, melyik telepített (akár Windows Áruházból származó) programok futtathatóak a gyerek felhasználói fiókjával.


Sokat fejlődött az idő alapú korlátozás

Végül, de nem utolsósorban új dimenziót ad az egész felügyeletnek a Microsoft online fiókrendszere. Ezzel egyrészt távolról, akár az összes fiókunkhoz tartozó számítógépre bevezethetjük a megkötéseket, például a napi időtartam korlátozás összevonva érvényes minden számítógépen. Akinek pedig ez is kevés lenne, a Windows Live Essentials Family Safety alkalmazásában további lehetőségeket talál.

Az online fiókkal még több lehetőséget kapunk
Az online fiókkal még több lehetőséget kapunk [+]

rudi

Azóta történt

Előzmények

  • Windows blog: Windows 8 röpinterjú

    Tóth András Mihályt, a Windows üzletág hazai vezetőét kérdeztük az új operációs rendszerrel kapcsolatos aggályainkról.

  • Windows blog: jól fogy a Windows 8

    Egy hónap alatt 40 millió példányt vásároltak a Microsoft új operációs rendszeréből.