Windows blog: mi az a Windows Blue?

A többi közismert operációs rendszerhez képest, mint az OS X, iOS vagy Android, a Windows meglehetősen lassan, csupán többéves időintervallumokban frissül. Ezen a szokásán fog idén változtatni a Microsoft, és áttér az éves frissítésre, bár a Windows Blue néven futó projekt és utódai nem jelentenek majd gyökeresen új operációsrendszer-verziót.

Windows Blue 6.3-as verziószámmal, a Windows 7 volt a 6.1-es, a Windows 8 a 6.2-es
Windows Blue 6.3-as verziószámmal, a Windows 7 volt a 6.1-es, a Windows 8 a 6.2-es (forrás: BetaTeam) [+]

Az úgynevezett „feature pack” viszont több lesz a korában ismert Service Pack javítócsomagoknál; új és átdolgozott funkciókat, megjelenítési elemeket várhatunk tőle (sajnos a Start menü visszatérésének még minimális esélye sincs). Ráadásul nem csak a Windows 8-at érinti majd a frissítés, hanem a Windows RT-t, Windows Phone 8-at és Windows Server 2012-t, sőt olyan szolgáltatáscsomagokat is, mint a SkyDrive vagy az Outlook.com.

Egyelőre nem sok minden derült ki a Windows Blue újításaiból, de a keresési rendszer még tovább csiszolásáról, a csempés Start felület testreszabhatóságának növeléséről és Internet Explorer 11-ről is hallani. Továbbá dolgoznak a klasszikus Munkaasztal és Modern felület szorosabb ötvözésén, illetve a mobil, tablet és asztali PC-s (vagy notebookos) Windows változatok még jobban közelednek majd egymáshoz. Ezen felül várhatóan támogatást kapnak a tízhüvelykesnél kisebb képernyővel rendelkező tabletek.

Internet Explorer 11-re utaló jel
Internet Explorer 11-re utaló jel (forrás: Win8china)

A ZDNet információi szerint a Windows Blue fejlesztését két mérföldkőre (Milestone) bontották, amiből az elsőt néhány napja hagyta el, tehát a munkálatok felénél tartanak. Új tudjuk, az RTM (Ready To Manufacture) változat június 7-re várható, a hivatalos megjelenés pedig az iskolakezdési szezon (szeptember eleje) előtt esedékes. A jogtiszta Windows 8 tulajdonosok a Windows Store-ból tölthetik majd le a csomagot ingyenesen. A várhatóan éves frissítési ütemben érkező feature packek mellett nem áll le a következő Windows verzió fejlesztése sem, mely előreláthatólag 2015-ben kerül piacra.

Azóta történt

Előzmények