Windows blog: az Internet Explorer 10 két arca

A Windows 8 fejlesztői változatáról már többször volt szó a Windows blogon, melynek egyik leglátványosabb hozama a Metro UI nevezetű felület. Igaz, korábbi bejegyzésben szemezgettünk már a Windows 8-ban megjelent, az új felülethez igazított alkalmazásokból, és már az Internet Explorer 10 kapcsán is született bejegyzés, ma azonban a kettő találkozásáról lesz szó.

Ahogy az már korábban is elhangzott, a Microsoft a Windows 8-cal kívánja meglovagolni az érintőképernyős eszközök vonalát a tabletek és a hordozható számítógépek terén. Ezen a területen elég sarkalatos pont lehet a böngésző, így ennek megfelelően az Internet Explorer 10 is módosított küllemmel látja el feladatát.


[+]

A böngészőt elindítva az asztali változathoz képest is minimalista nézet fogad: az egyetlen kezelőfelület egy alsó sáv, melyen egy előre- és egy visszalépést szolgáló gomb mellett a frissítés / leállítás gombját, a letűzés gombot és a egy funkciógombot találjuk, mellyel az oldalon belül tudunk keresni, illetve egy Desktop view nevű menüpontra kattinthatunk, melyre kicsit később visszatérünk. A klasszikus értelemben vett kedvenceket, illetve azok hozzáadását hiába keressük, egy oldal elmentésére a letűzés szolgál.

A gyakran látogatott és a letűzött oldalak
A gyakran látogatott és a letűzött oldalak [+]

Az elmentett címeket egyetlen listában tudjuk megtekinteni, együtt a gyakran látogatott oldalakkal, mely a címmezőbe kattintva kerül szemünk elé. Mindezek mellett hiányozhat még a megnyitott lapokat kezelő sáv is, amelyet az ujjakkal történő használatra módosított menüsor helyettesít. A jobb egérgomb lenyomására előugró sáv a megnyitott lapok címe mellett azok aktuális képét is megjeleníti, nagyobb mennyiségű megnyitott oldal esetén a sáv kétsorosra terjeszkedik, de a maximálisan megnyitott fülek száma tíz lehet. Ezen felüli lapszám esetén a legrégebben megnyitott oldalak tünedeznek el a listáról.

A már említett Desktop view menüpontra kattintva nagyon hasznos módon átválthatunk az asztali számítógépeken megszokott felületre, egyúttal a 9-es verzióból is ismert Explorerre, hogy az aktuálisan megnyitott oldalt ott böngésszük tovább. A hagyományos nézetre váltás azért is hasznos lehet, mert beépülő modulokat csak így kapunk, tehát jelenleg le kell mondanunk minden olyan kiegészítőről, ami a HTML5 szabványon kívül esik. Nagyobb hiányosság azonban az, hogy a két felületen a könyvjelzők tárolása külön életet él, tehát amit az egyik felületen letűztünk, az a másikon nem jelenik meg a kedvencek közt.

A leginkább fájó hiányosság azonban az előzmények hiánya. Vagyis konkrétan semmilyen menüpont nincs a metrós felületen, ami előhozná a korábban meglátogatott weboldalak listáját, egyedül az automatikus kiegészítésnek köszönhetően láthatjuk, hogy egy oldal címét begépelve milyen hasonló nevű vagy című weblapot látott már a böngésző, kivéve persze, ha az aktuális nézetre váltunk. Ez a hiányosság nagy valószínűséggel a korai stádiumban lévő fejlesztéseknek köszönhető, remélhetőleg a későbbiekben lesz rá közvetlenebb megoldás is.

Az automatikus kiegészítés és az előzmények
Az automatikus kiegészítés és az előzmények [+]

Mint látható, az Internet Explorer 10-es változata követi a Windows Phone mobilokon megkezdett utat; sikerült olyan felületet alkotni, amely megjelenésben, kezelhetőségben, illetve az ujjal történő könnyed vezérlést és a tartalom kihangsúlyozását szem előtt tartó gondolatmenetben passzol a Metro UI-hoz, azonban ami egy mobiltelefonon elég, nem feltétlenül elég mondjuk egy tableten. Ugyanakkor nem győzzük hangsúlyozni, hogy az itt látottak csupán a Windows 8 fejlesztő változatában vannak így, szinte biztos, hogy a végleges változatig még sok csiszolódáson megy át az új felület, ergo ez most még inkább érdekesség, mint ideális alap konzekvenciák levonására.

Inarus

Azóta történt

Előzmények