Windows blog: Windows 8 telepítés

Bár a Windows 8 még messze jár a kiadástól és jelenleg még csak egy fejlesztői változat érhető el, bizonyára sokan szeretnék már kipróbálni, ismerkedni az új felülettel és az újdonságokkal. Ugyanakkor mivel az ablakos rendszer nyolcas számú kiadása még igencsak korai stádiumban van, nem feltétlenül jó ötlet elsődleges és egyedüli rendszerként gondolni rá. Érdemes tehát meglévő rendszerünk mellé telepíteni, melynek hogyanjáról szól a mai bejegyzés.

Első és legfontosabb feladatunk, hogy mentsünk. Mentsük minden fontos adatunkat, mert bár egy adatvesztési katasztrófa esélye jelen esetben elég kicsi, sosem lehetünk elég óvatosak. Mentésre a legjobb egy fizikailag is különálló tároló, illetve valamely online tárhely, amely lehetőleg biztosít aktív mappaszinkronizálási lehetőséget is.

Ha adataink biztonságban vannak, akkor jön a következő fontos feladat: partícióválasztás a Windows 8 számára. Amennyiben rendelkezünk egy minimum 20 gigabájtnyi, üres partícióval, akkor nincs is gondunk, ellenkező esetben kénytelenek vagyunk készíteni egyet. Természetesen ehhez a már említett mennyiségű terület felszabadításának kell nekiveselkednünk – jó ha tudjuk, hogy nem kell egy partíción lennie a szabad területnek, de mindenképpen praktikusabb, ha így van. Ha ezzel megvolnánk, már csak át kell méreteznünk a szabad területet tartalmazó partíciót vagy partíciókat. Ehhez a Vezérlőpulton belül a Rendszer és biztonság menüpont alatt a Felügyeleti eszközök kategóriájában elérhető lemezkezelő alkalmazást kell elindítanunk a Partíciók létrehozása és formázása a merevlemezen feliratra kattintva.


[+]

Itt ki kell választanunk azt a partíciót (vagy partíciókat), melyből le szeretnénk csípni a Windows 8 számára, erre jobb egérgombbal kattintva alkalmazzuk a Kötet zsugorítása funkciót. Miután meghatároztuk, hogy a szabad területből mennyit csatoljon le a lemezkezelő a partícióból, létrejön egy formázatlan terület meghajtónkon. Ezt formázáskor (szintén jobb gomb a kérdéses területre) érdemes a betűjelen kívül egy jól azonosítható névvel is ellátnunk.

Ezt követően szerezzük be a Windows 8 fejlesztői változatából a gépünknek megfelelőt, melyet erre a linkre kattintva tudunk megtenni. Ha ez megvan, kapunk egy ISO kiterjesztésű képfájlt, mellyel több irányban haladhatunk. Az első, hogy DVD-re írjuk, mely nem igényel komolyabb magyarázatot. A második lehetőség a pendrive-ról történő telepítés. Ehhez szükségünk lesz egy 3 gigabájtnál nagyobb kapacitású eszközre és egy olyan programra, melynek segítségével a képfájl tartalmát arra átmásolhatjuk és az eszközt alkalmassá teszi a rendszerindítási tárhely szerepére. Ilyen eszköz a Windows 7 USB DVD Download Tool, mely bár a neve alapján is kitalálható módon Windows 7-hez lett tervezve, működik az utóddal is.

A program elindítása után elég csak kiválasztanunk a megfelelő képfájlt, valamint a pendrive meghajtóját. Amennyiben USB tárolónk nem üres, az alkalmazás rákérdez, formázható-e, így még ezzel sem kell előzetesen vesződnünk.

Amint kész a telepítő DVD vagy USB adathordozó, újra kell indítanunk a gépet – ügyeljünk arra, hogy a számítógép BIOS-ában megfelelő indítási sorrend legyen beállítva, vagyis a DVD olvasó vagy az USB tár előbb legyen, mint a merevlemez. Némi várakozás után elindulhat a telepítés a nyelv és egyéb lokalizációs jellemzők kiválasztása után, valamint az "Install now" felíratra kattintva. A telepítés típusa mindenképp Custom, vagyis egyéni legyen, mert csak ekkor van lehetőségünk magunk választani a partíciók közül.

A harmadik megoldás (véleményem szerint a legkevésbé időigényes és egyben legegyszerűbb) a közvetlenül a letöltött ISO fájlból történő telepítés. Ehhez mindenképp szükségünk lesz egy aktív Windows rendszerre és egy úgynevezett virtuális meghajtó alkalmazásra, melyet feltelepítve egy olyan meghajtót kapunk, amivel például ISO kiterjesztésű állományokat be lehet olvastatni. Jelen bejegyzésünk nem tér ki ezek használatának részletes ismertetésére, ezért ez a megoldás inkább az ezeket ismerőknek javallott. A képfájlt beolvastatva hagyjuk ki az automatikusan elinduló telepítést, mert akkor csak aktuális rendszerünket frissítené a telepítő, ezt meg még érdemes elkerülni. Ahhoz, hogy a számunkra megfelelő opciók is előkerüljenek, a beolvasott képfájl source nevű mappájában található setup.exe fájlt kell elindítanunk.

Itt szintén a Custom módot válasszuk, az ezt követő képernyőn pedig a nekünk tetsző partíciót jelöljük ki a telepítés színhelyéül. A fájlok átmásolása után a telepítő a fájlok kicsomagolása közben (második fázis) újraindítja a számítógépet. A Windows 7 indítómenüjében ekkor mindenképp a a Windows Install módot válasszuk!

A telepítés végeztével még egy újraindítást követően a megújult rendszerválasztó felületen találjuk magunkat, ahol a Windows 7 és a Windows 8 közül választhatunk manuálisan, vagy hagyhatjuk letelni az alapértelmezetten 30 másodpercnyi várakozási időt, mely után automatikusan a Windows 8 indul el. Ez szerencsére megváltoztatható, de ennek mikéntjéről és a Metro UI egyéb érdekességeiről majd egy következő bejegyzésünkben ejtünk szót.

Inarus

Azóta történt

Előzmények