Csak egy szimpla móddá alakulhat át a Windows 10 S?

Az S mód persze Windows 10 Home, Pro és Enterprise rendszerről is elérhető lesz.

A Microsoft az elmúlt év májusában leplezte le a Windows 10 S-t, amivel a vállalat a Chrome OS-sel szemben próbált meg egy alternatívát felkínálni. Maga az operációs rendszer egy igencsak butított Windows 10 volt. Csupán Office programcsomag és az Edge böngészőt kínált, illetve az alkalmazásokat is a Windows Store-ból lehetett telepíteni, de itt sem mindegyiket, bár ez volt a legkisebb gondja. Ettől függetlenül a koncepció működhetett volna, elvégre oktatási célokra ez a tudás tökélegesen megfelelt, valamiért azonban átalakulás elé nézhetünk.

Windows 10 S mód
Windows 10 S mód (forrás: Neowin) [+]

Pár napja az Insiderek már tesztelhetik a következő Windows kiadást, ami a Redstone 4 kódnéven fut. Ebbe beletartozik különböző feladatok teljesítése is, és a Neowin felfigyelt rá, hogy az egyik ilyen az új S mód kipróbálása. Ez gyakorlatilag Windows 10 S operációs rendszert csinál a Windows 10 Home, Pro és Enterprise verziókból, vagyis lényegében lekorlátozza a rendszer képességeit, ami lényegében abból áll, hogy megszűnik a Win32 API-t használó alkalmazások futtathatósága.

Bár nincs megerősítve, de a Thurrott információi szerint a Windows 10 S különálló operációs rendszerként eltűnik. Ezentúl az adott OEM-gyártó esetlegesen dönthet arról, hogy az előtelepített Windows 10-et normál vagy S módban szállítja. Utóbbiért minden bizonnyal kevesebb licencet fizetnek majd a Microsoft felé, így a felhasználók gyakorlatilag maguk dönthetik el, hogy jó az S mód, vagy szükség van a Win32 API-ra is. A Home verziónál állítólag ingyenes lesz a váltás, míg a Pro változatnál az S módról normál módra való átállás 50 dollárba kerülhet.

Hivatalos megerősítések nélkül ennél jobban nem éri meg belemenni a helyzet elemzésébe, de jó ideje keringenek pletykák az interneten, amelyek arról szóltak, hogy a Microsoft az úgynevezett legacy funkciókat el szeretné távolítani valamilyen formában. Ez részben a korhoz való igazodás is, hiszen ezzel akár a mobil rendszerek üzemideje is növelhető lenne.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés