Vulkan API-ra vált a No Man’s Sky

A fejlesztők lecserélik az elsődlegesen használt OpenGL-t, így számos esetben nagyobb teljesítményre lehet számítani.

A No Man’s Sky még a 2016-os esztendő közepén jelent meg, és különösebben nagy sikert azért nem aratott az elején, de a fejlesztők nem adták fel, és megpróbálták gatyába rázni a játékot, így még ma is érkeznek hozzá frissítések, ráadásul nem is akármilyenek. Ezekkel együtt már igen kellemesnek mondható élményt kap a felhasználó, de a leképező már 2016-ban is elavultnak számított, amin az idő múlása nem szokott segíteni.

Hirdetés

A Hello Games helyzete persze nem volt egyszerű, hiszen elsődlegesen az OpenGL API-ra írták a programot, amit viszont kimondva-kimondatlanul, eléggé magára hagyott a Khronos Group, így nagyon nehéz volt előrelépést elérni a technikai oldalt tekintve. A gondot végül megoldották, ugyanis a fejlesztők most bejelentették, hogy áttérnek Vulkan API-ra, ami azért már jóval nagyobb támogatásnak örvend, mint a haláltusáját vívó OpenGL, és ezzel a váltással számos korábbi problémát azonnal orvosolni tudtak.

A legnagyobb változás, amit a felhasználó észre fog venni az a teljesítmény. A Vulkan API modernebb, a gyártók is kiemelten támogatják, illetve sokkal jobb minőségű fejlesztőeszközök állnak rendelkezésre, ami segíthette az optimalizálást. Ezek miatt szinte mindenkinél gyorsabb lesz a frissítés után a No Man’s Sky, ennek mértéke azonban nagyon hardverfüggő, a legtöbbet most is processzorlimites konfigurációkon lehet nyerni az OpenGL-hez viszonyítva. Emellett még átdolgozásra került a HDR támogatása is, többféle, vertikális szinkronra vonatkozó beállítások is elérhetővé válnak, pár grafikai beállítás módosítása nem igényel mostantól újraindítást, továbbá csökkennek a betöltési idők, ugyanis a shadereket a Vulkan API-hoz már SPIR-V-ben kell szállítani, és nem magas szintű nyelven, vagyis a fordítási fázis jóval rövidebb lesz.

A legnagyobb előny a grafikus vezérlő kiválaszthatósága lesz, ugyanis a Vulkan API képes inicializálni az összes PC-ben található erőforrást. Ezek ugyan egymás mellett nem működhetnek párhuzamosan, de például mostantól a nem túl korszerű szoftveres átkapcsolást használó notebookon a felhasználó nem lesz az integrált grafikus vezérlőre kényszerítve, egyszerűen csak ki kell jelölnie a programon belül a dedikált grafikus vezérlőt, és újraindítás után már azon fog futni a játék. Ennek óriási jelentősége van, hiszen sokszor igen komoly sebességet lehet nyerni így, arról nem is beszélve, hogy a játékosok végre normálisan használhatják a gépüket.

A javítás egyébként már bevallottan felkészülés az idén érkező Beyond frissítésre, ami hozza a virtuális valóság teljes támogatását, illetve kiterjeszti a többjátékos lehetőségeket.

A Vulkan API első körben az Experimental Branch részeként érhető el, vagyis egyelőre még teszteli a stúdió, és várják a felhasználók visszajelzéseit is, hogy majd a végleges javításra már minden jól működjön. A kísérleti frissítést a Steamről tölthető le. A felhasználónak a program tulajdonságok menüjében a béták fülön engedélyezni kell a béta verziókhoz való hozzáférést, méghozzá az "3xperimental" kódot megadva, amivel elérhetővé válik a szükséges csomag.

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés