USB-re költözik a DisplayPort

Nemrégiben jelentette be az USB-ért felelős szervezet, az USB-IF az úgynevezett USB Type-C csatlakozót és konnektort, aminek számos újdonságáról részletesen beszámoltunk, így ezeket most nem ismételnénk meg, de az alábbiak teljes megértéséhez elolvasása ajánlott.

Hirdetés

Az új csatlakozóval kapcsolatosan most a DisplayPort szabványért felelős szervezet, az USB 3.0 Promoter Grouppal szorosan együttműködő VESA tett bejelentést, miszerint az új USB Type-C szabvány kiegészítéseként elérhető lesz az úgynevezett DisplayPort Alternate mód is (röviden csak "Alt mode"). A gyakorlatban ez azt jelenti majd, hogy az USB Type-C csatlakozón és kábelen továbbítható a DisplayPort hang és videó jelfolyam is a hagyományos USB adatfolyam mellett. A szervezet azt ígéri, hogy számos (a DP++ hiánya miatt) aktív átalakító is felfűzhető lesz a Type-C kábelvégeire, amivel az egyéb bemenettel (VGA, DVI, HDMI 2.0) rendelkező kijelzők is meghajthatók lesznek, illetve természetesen a hagyományos DisplayPort csatlakozófej előállításához is lesz adapter, hiszen nem minden monitor rendelkezik USB Type-C interfésszel.


[+]

A VESA által kiadott közlemény szerint a kábelen rendelkezésre álló négy darab (2 "felfele" és 2 "lefele" irányú) 10 Gbps-os csatornából az Alt-mód DisplayPort adattovábbítás célra átkonfigurálhat egyet, kettőt vagy akár mind a négyet is, melyek felismerését a csatlakoztatott eszközök számára a DisplayPort AUX csatornán küldött információ és a HPD (Hot Plug Detection) segíti. Ugyanakkor hozzá kell tenni, hogy a DisplayPort esetében egy csatornán 10 helyett legfeljebb 8,4 Gbps adat továbbítása történhet, igazodva ezzel a nemrég bejelentett DisplayPort 1.3 szabványhoz, míg legacy-módban a DisplayPort 1.2a-nak megfelelő 5,4 Gbps-ra csökken a sávszélesség.

A csatornák konfigurálhatósága a gyakorlatban úgy néz ki, hogy például egy dokkolóállomás esetében a négy csatorna közül kettő DisplayPortként működik, ami akár a 4K-s felbontás továbbítására is elegendő DisplayPort 1.3 módban (DP 1.2-vel csupán 2560x1600 pixel lesz elérhető két csatornával), miközben az USB 3.1 tejes, 10 Gbps átviteli tempója is elérhető mindkét irányban. Ennek értelmében például az USB elosztók kezelése is megoldott a dokkolókban, vagy éppen a kijelzőkben. Amennyiben mind a négy csatornát igényli az Alt-mód, úgy a kimeneten 5K felbontású (5120x2880 pixel és 60 Hz) kép jelenhet meg, de ekkor sem kell az USB-ről lemondani, mert a csatlakozóban található további lábakon lehetséges az USB összeköttetés, ám ekkor a teljesítmény az USB 2.0-s szabványra redukálódik. Utóbbi egyébként minden módban elérhető, így ezen keresztül akár fixen, külön kábel nélkül biztosítható összeköttetés.

Előreláthatólag a DisplayPort Alt Mode 2015-ben, valamivel a Type-C csatlakozók és konnektorok megjelenése után bukkanhat fel az első eszközökben.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés