Hirdetés

USRobotics: VPN végpont funkció most ingyen

A USRobotics routerei – a SOHO piacra szánt konkurensek többségéhez hasonlóan – támogatják a virtuális magánhálózatok forgalmának (VPN IPSec, PPTP, L2TP) továbbítását, anélkül azonban, hogy a kapcsolatfelépítésben aktívan közreműködnének. Egyre több vállalat szeretné fiókirodái és dolgozói számára elérhetővé tenni belső hálózati erőforrásait, aminek kézenfekvő eszköze a VPN implementálása, mely azonban anyagi és adminisztrációs szempontból is okozhat nehézségeket. A VPN kapcsolatot önállóan felépítő, a biztonságért, forgalomszűrésért felelő, távolról is menedzselhető routerek drágábbak, így irodákba jók, de egy otthon dolgozó munkatárs miatt nem biztos, hogy megéri őket beszerezni. Más megoldások esetleg megakadályozzák, hogy a felhasználó a cég hálózatához kapcsolódással egy időben saját otthoni hálózatának megosztott erőforrásait használja, a kelleténél nagyobb forgalmat irányítanak a VPN-alagútba, vagy éppen nem garantálnak teljes biztonságot.

Ezt felismerve jelentette be a USRobotics, hogy az ADSL-modemet, routert, tűzfalat, vezeték nélküli hozzáférési pontot magában foglaló Wireless MAXg ADSL2+ Gateway (USRxx9108A jelű) eszközéhez új firmware-t tesz közzé, mely lehetővé teszi, hogy VPN végpontként lehessen működtetni. A frissítés eredményeként a gateway fog gondoskodni arról, hogy a vállalati hálózathoz valóban csak a jogosultak férjenek hozzá, miközben a többi adatforgalmat a normál úton továbbítja. Használatával a felhasználó úgy kommunikálhat a VPN-en keresztül, hogy helyi erőforrásaihoz továbbra is gond nélkül hozzáfér.

A készülék IPSec-alapú VPN kapcsolatot tud felépíteni DES, 3DES vagy AES kódolás, illetve MD5 és SHA hash algoritmusok használatával. A 125 Mbps sebességet is támogató, 802.11b/g-kompatibilis Wi-Fi interfész forgalmát emellett természetesen WEP, WPA, WPA2 védheti, és több szempont szerint konfigurálható a beépített SPI tűzfal is. A 2007. június 30-ig ingyen letölthető firmware-frissítés a Wireless MAXg ADSL+ Gateway Annex A változatához máris elérhető, de hamarosan megjelenik az Annex B (ADSL over ISDN) típusra is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés