Hirdetés

Az év végén jönnek a HDMI 2.0-DisplayPort 1.2 átalakítók

Hirdetés

A 4K hamarosan a tévépiacon is erősebben befészkeli magát, ami azt is jelenti, hogy viszonylag sok olyan tévé lesz, amely HDMI 2.0-s interfészt használ. Mint ismeretes ez az összeköttetési forma lehetővé teszi a 4K-s felbontás továbbítását 60 Hz-es frissítés mellett, ami nyilván hasznos dolog, a legtöbb hardveren azonban még csak HDMI 1.4-es aljzat van, ami kellemetlen tényező. Szerencsére nem ilyen kritikus a helyzet, ugyanis a PC-s termékek körében a DisplayPort 1.2 eléggé elterjedt interfész, és MST-n (Multi-Stream Transport) keresztül képes a 4K-s felbontást 60 Hz-es frissítéssel továbbítani.

A HDMI 2.0-ban utazó tévégyártók nagyon szorgalmazzák a megfelelő HDMI 2.0-DisplayPort 1.2 átalakítókat, és a PC-s gyártók sincsenek ennek a lehetőségnek az útjában, így az év végén érkeznek majd efféle szerkezetek. Ezek aktív mivoltuk következtében nem lesznek túl olcsók, ráadásul az MST megbonyolítja a jelátalakítást, de a koncepció megoldható, és már számos prototípust tesztelnek az érintettek. Az új átalakítók minden olyan hardveren üzemképesek, amelyek DisplayPort 1.2 porton keresztül támogatják a 4K-s felbontású 60 Hz-es képtovábbítást. A legtöbb tévégyártó még azon is gondolkodik, hogy a nem éppen olcsó HDMI 2.0-s interfészt használó 4K-s tévékhez csomagolnak egy megfelelő átalakítót is.

Felmerül a kérdés, hogy nem lenne-e egyszerűbb áttérni a DisplayPort támogatására, hiszen az 1.3-as verzió már létezik, és ez a szabvány minden szempontból jobb a HDMI 2.0-nál, de egyelőre ez még nincs terítéken. A gyártók szerint viszont valamit lépni kell, ugyanis a piac nagy része nem fogja lecserélni a PC-jét csak a HDMI 2.0 miatt, az átalakító pedig egy kíméletes megoldás a gondokra, hiszen a felhasználók egyénileg eldönthetik, hogy élnek-e a vásárlás lehetőségével.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés