Elkészült a DisplayPort 1.3

A Video Electronics Standards Association, azaz a VESA által életre hívott DisplayPort egy újabb mérföldkövet ért el, így bejelentésre került a régóta várt 1.3-as verzió, amely egyben HBR3-as opció is, de ez a jelzés a véglegesített névből kikerült. Ez egyfajta egyszerűsítés, hiszen a jórészt kábelekre vonatkozó HBR3 jelző sokakat megkever és végfelhasználói szemmel nincs is túl sok jelentősége, így a DisplayPort 1.3 megnevezés önmagában is elég.

Az új szabvány legfontosabb újítása, hogy csatornánként 8,1 Gbps-os tempóra képes, ami elég jó előrelépésnek számít az előd 5,4 Gbps-jához viszonyítva. Az elméleti maximális sebesség (négy sávon) ennek hála 32,4 Gbps lesz, amit persze a gyakorlatban nem lehet elérni a többletterhelés miatt, így tisztán (overhead nélkül) 25,92 Gbps áll rendelkezésre.

A tempó növelésének hála a DisplayPort 1.3-as interfész HBR3-as kábelek mellett sztereó 3D-ben is megbirkózik a 4K-s felbontással, hiszen lehetőség lesz 120 Hz-es frissítési frekvenciára is. Mindemellett elérhetővé vált az 5K-s, azaz a 5120x2880-as felbontás támogatása is, amit például a nemrég bemutatott Dell monitor fog az elsők között használni. Természetesen a gyakorlatban elérhető 25,92 Gbps-os tempó kisebb frissítési frekvencia mellett a jövőben akár a 8K-s felbontásra is lehetőséget ad. Arról viszont beszámolt a szervezet, hogy egy DisplayPort 1.3-as aljzat két darab 4K-s kijelzőt is képes meghajtani kijelzőnként 60 hertzes frissítés mellett.

A funkcionális újítások között szerepel a HDCP 2.2 és HDMI 2.0 támogatása CEC-vel (Consumer Electronics Control), illetve extra képesség még a másolásvédelem a 4K-s videókra. Az új szabvány mindemellett támogatja még a 4:2:0 pixelstruktúrát, amely videoformátum széles körben elterjedt, így a 8K-s kijelzők esetében mindenképp több DisplayPort 1.3-as interfészt használó modellre lehet majd számítani.

A DisplayPort 1.3 nagy újítása még az interfész multifunkcióssá válása. A rendszer mostantól nem csak a megjelenítendő adat továbbítására, hanem más egyéb feladatokra is használható, így a mobil termékekbe kevesebb részegység beépítése szükséges, hiszen az általános adattovábbítás feladatát a DisplayPort 1.3 több esetben is képes lesz ellátni. Itt gyakorlatilag arról van szó, hogy a maximális négy csatornát nem szükséges csak a képi adatok továbbítására használni. Akár magas felbontások mellett is elég a csatornák fele, míg a másik fele kiválthatja az USB adatátvitelt. Példának okáért felhozható az érintőkijelző, amely akár DisplayPort interfészen keresztül is közvetítheti a számítógép számára a beviteli adatokat.

A DisplayPort 1.3 specifikációk véglegesítésével a gyártók is gyorsabb tempóra kapcsolnak, így 2015-ben ellephetik a piacot az említett aljzattal szerelt eszközök.

  • Kapcsolódó cégek:
  • VESA

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés