Az UMC megkezdte az AMD-nek tervezett interposer tömeggyártását

Az UMC bejelentette, hogy megkezdték az AMD Fiji kódnevű GPU-jához tervezett interposer tömeggyártását. Mint ismeretes ez a fejlesztés köti össze a grafikus vezérlőt a HBM szabványú memóriákkal, illetve van magán a tokozáson, így a rendszer legfontosabb elemének tekinthető.

Az 1011 mm²-es interposer kísérleti gyártása már pár hónapja zajlik, és ebből a szempontból minden rendben zajlott, vagyis semmi sem akadályozza meg, hogy a termelés felfusson. Az egység egyébként a szingapúri Fab 12i nevű gyárépületben készül.

Az interposerek fejlesztésére a jövőben komolyan figyelni kell, ugyanis a HBM memóriaszabvány mellett ez az egység válik a grafikus vezérlők fő komponensévé. Gyakorlatilag kijelenthető, hogy ezen múlik az adott termék sorsa. Ebből a szempontból a tömeggyártás megkezdése egy fontos lépcsőfok, mivel jelzi, hogy a technológia ténylegesen kész a tömeges bevezetésre.

A kis sárga lapka az interposer a tokozás, illetve a grafikus vezérlő és a memória párosa között
A kis sárga lapka az interposer a tokozás, illetve a grafikus vezérlő és a memória párosa között

Természetesen ez még csak az első generáció, és ezeknek az interposereknek csak 500 MHz-es órajelet kell stabilan tartaniuk, de már készül a következő generáció, amely 800 vagy akár 1000 MHz-en is üzemképes igazodva a második generációs HBM memóriák tempójához. A magasabb órajel már sokkal nagyobb kihívás a mérnökök számára, de ami megnehezíti az interposerek fejlesztését, hogy órajelcsúszás lehetősége nélkül kell tökéletesen összehangolni az adott lapkát és a mellé kerülő HBM memóriákat, ami pokolian nehéz feladat, és sajnos nüanszok döntenek a stabilan működő rendszer és a kiadhatatlan termék között. A mostaninál nagyobb teljesítményű interposerek egyébként nagyjából egy év múlva érkeznek. Valószínűleg az UMC a most gyűjtött tapasztalatok miatt elsőként kínál majd úgynevezett nagy teljesítményű interposert.

  • Kapcsolódó cégek:
  • UMC

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés