Új processzorjelölési rendszert vezet be az AMD

A Computexen az AMD hivatalosan is bemutatta új processzorszámozási rendszerét, illetve két új asztali processzort is bejelentett, melyek már az újfajta jelöléssel kerülnek piacra. A Performance (egykor Quantispeed) Rating nevű, egy négyjegyű számsorból és egy + jelből álló korábbi modellszámozást számos kritika érte, különösen amiatt, hogy gyakran eltérő paraméterű, különböző steppinget képviselő lapkák is ugyanazt a jelölést hordozták. Ezzel kíván most szakítani a gyártó, a két betűből és négy számjegyből álló típusjelek segítségével.

Amint az ábrán látható, az első betű egy tágabb besorolást jelez; az L belépőszintű egy- és kétmagos processzorokra utal, B jelzéssel középkategóriás, kétmagos chipek érkeznek, a G pedig a legerősebb két- és a majdani négymagos lapkák jele lesz. A csúcskategóriás rendszerekbe szánt FX processzorok jelölési sémája nem változik. A második betű a fogyasztásra utal, növekvő sorrendben E, S, P betűk mutatják a TDP hozzávetőleges értékét. Az első számjegy (kezdetben 1, 2, 6 és 7) az egyes processzorcsaládok egymáshoz viszonyított teljesítményére utal, míg az utolsó három számjegyből a szérián belüli relatív teljesítménykülönbségekre következtethetünk.

Az új modellszámozással az AMD nem várta meg a K10 architektúra bevezetését, az első két processzor a G1 stepping képviselője. A kissé lerövidített nevű, kétmagos Athlon X2 termékcsalád BE-2300 és BE-2350 jelű tagja egyaránt 65 nm csíkszélességű SOI gyártástechnológiával készül, fogyasztásuk mindössze 45 watt. Mindkettő kétszer 128 kB elsőszintű és kétszer 512 kB másodszintű gyorsítótárral bír, Socket AM2 foglalatba illeszkednek, magórajelük pedig rendre 1900, illetve 2100 MHz. A két új chipet a gyártó nagy tételben 86 és 91 dolláros listaáron szállítja közvetlen partnereinek.

Az AMD az energiatakarékos processzorok bemutatkozását összekötötte a DTX formátum promóciójával. Az új, nyílt szabványként közzétett formátumtól azt várják, hogy segítsen a kisméretű, AMD-alapú rendszerek (asztali gépek, HTPC-k stb.) tervezési és gyártási költségeinek leszorításában. Bár a DTX életképessége egyelőre vitatott, a Computexen mások mellett az Albatron, Asus, Cooler Master, ECS, Gigabyte, MSI, Silverstone és Thermaltake standján is láthatóak efféle alaplapok, házak, mini-PC-k.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés