Egyszerűbb és átláthatóbb lesz az AMD processzorjelölése

A DailyTech értesülése szerint egy két betűből és négy számból álló kódsorral kívánná jelölni az AMD a jövőben megjelenő processzorait – nem csak az új, K10 architektúrára épülő példányokat, hanem a jelenleg kapható szériák egyes újabb tagjait is. Az új típusjelölés (mely némiképpen hasonlít az Intel rendszeréhez) az AMD szerint átláthatóbb választékot, ezáltal a vásárlók számára könnyebb választást tesz majd lehetővé. A CPU-gyártó jelenleg alkalmazott típusjelzései ugyanis saját bevallása szerint túl hosszúak, és a kínálat számos átfedést is tartalmaz.

Hirdetés

A processzorgyártó legfrissebb kiszivárgott ütemtervében elsőként az energiatakarékos, 65 nanométeres gyártástechnológiával készülő kétmagos CPU-kat, illetve egymagos belépőszintű modelleket jelölik az új számozással. Hasonlóan négy számjegyet (és esetenként egy kétbetűs kódot) tartalmaz a szerverekbe szánt Opteron processzorok jelölése: ez a modellszámozás egyaránt reprezentálja a skálázhatóságot, a foglalat generációját, valamint a szérián belüli relatív teljesítményt is. Arról egyelőre nincs információ, hogy az asztali processzorok új jelölése konkrétan milyen információkkal szolgál majd az adott CPU-típusról.

 

Brisbane magos AMD CPU-k jelölése
Típusjel Frekvencia TDP
BE-2400 2,3 GHz 45 W
BE-2350 2,1 GHz 45 W
BE-2300 1,9 GHz 45 W
Sparta magos AMD CPU-k jelölése
LE-1300 2,3 GHz 45 W
LE-1250 2,2 GHz 45 W
LE-1200 2,1 GHz 45 W
LE-1150 2 GHz 45 W
LE-1100 1,9 Ghz 45 W

Azt sem tudni egyelőre, hogy a régi számozást pontosan mikor kívánja leváltani az AMD: korábbi információk arról szóltak, hogy a K10 architektúrára épülő processzorok már egész biztosan más jelölést kapnak, ám a most kiszivárgott ütemterv azt sugallja, hogy az új jelölési rendszernek hamarabb eljöhet az ideje.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés